Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Οι μεταμνημονιακοί σταθμοί ττης κυβέρνησης...!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός

Μπορεί ο πρωθυπουργός να ευχήθηκε σε βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, «καλά μπάνια», ωστόσο, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου βρίσκονται κυριολεκτικά στην «τσίτα».  

Τα βήματα της κυβέρνησης κατά την περίοδο μετά την 21η Αυγούστου, κυριαρχούν σε όλες τις κορυφαίες κυβερνητικές και κομματικές συσκέψεις .
      
 Η ΔΕΘ, ο προϋπολογισμός, η συμφωνία με την ΠΓΔΜ που θα έρθει στη Βουλή και οι διπλές εκλογές του Μαΐου, - ευρωεκλογές και αυτοδιοικητικές - , που στο δρόμο μπορεί να μετεξελιχθούν και σε τριπλές, σε περίπτωση που συμπέσουν και με τις εθνικές εκλογές, ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν και στο Πολιτικό Συμβούλιο του κυβερνώντος κόμματος κατά τη συνεδρίαση της περασμένης Τετάρτης.!

       
Όσο κανείς άλλος, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου, γνωρίζουν πως το κλίμα στην κοινωνία είναι αρνητικό. Αν το τρίτο μνημόνιο άγγιξε τις τσέπες του πολίτη, η λίαν πρόσφατη συμφωνία των Πρεσπών για το ονοματολογικό της ΠΓΔΜ, άγγιξε την πατριωτική συνείδηση και τα τραύματα είναι βαθειά και δύσκολα πολιτικά ίάσιμα.!
    
 Μέσα σ αυτό το λίαν δυσμενές για την κυβέρνηση κλίμα, οι επικοινωνιακοί στρατηγοί της κυβερνησης και του κυβερνώντος κόμματος καταστρώνουν τα σχέδιά τους για την αναπτέρωση του τρωθέντος ηθικού του έλληνα πολίτη.!  

                      Καστελόριζο – Πνύκα
     
Το Καστελόριζο, το ακριτικό νησί, από το οποίο ο Γιώργος Παπανδρέου ανακοίνωσε την ένταξη της χώρας μας στα προγράμματα διάσωσης, - επί το λαΪκότερο μνημόνια - , επιστρατεύεται κι από τον Αλέξη Τσίπρα για την έξοδο αό την 8χρονη πολιτική λιτότητας και στενού μνημονιακού μαρκαρίσματος από τους εκπροσώπους των Θεσμών. 
     
Ας θυμηθούμε ότι, ο Αλέξης Τσίπρας είχε επισκεφθεί το ακριτικό νησί στις 17 Απριλίου και είχε δηλώσει πως θα επέστρεφε ξανά με την έξοδο από το Μνημόνιο. «Δεν θα αφήσουμε την κακή πινελιά, που από ατύχημα, - θέλω να πιστεύω - , δόθηκε σε αυτόν τον τόπο, με το διάγγελμα των κακών μαντάτων του μνημονίου», είπε κλείνοντας την ομιλία του ο Αλέξης Τσίπρας, για να προσθέσει: «Δεσμεύομαι ότι τη μέρα που θα βγαίνουμε -και τυπικά- από αυτή τη μεγάλη περιπέτεια, θα είμαι εδώ μαζί σας. Όχι για διάγγελμα, αλλά για να γιορτάσουμε και να ατενίσουμε το μέλλον του τόπου με περισσότερη αισιοδοξία. Σας ευγνωμονούμε», κατέληγε ο πρωθυπουργός.!
   
 Όμως, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου δεν θα αρκεστούν στην γιορτή «εξόδου της χώρας από τα μνημόνια», που θα γίνει στο Καστελόριζο. Με την ευκαιρία εξόδου της χώρας στις αγορές, θα γίνει κι η «γιορτή των Αθηνών». Για την εν λόγω πανηγυρική εκδήλωση όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν πως έχει επιλεγεί η ιστορική και λίαν σημαδιακή Πνύκα. Από το ιστορικό αυτό βήμα της αρχαίας Αθήνας, ο πρωθυπουργός θα παρουσιάσει το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για την επόμενη ημέρα.
    
Το μόνον αδιευκρίνιστο σημείο είναι, αν η εν λόγω εκδήλωση, που θα συμπέσει με την έξοδο στις αγορές, γίνει πριν τις 20 Αυγούστου ή μετά, δηλαδή αν θα προηγηθεί ή θα ακολουθήσει το Καστελόριζ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι στην παρούσα εκδήλωση θα είναι προσκεκλημένοι και θα παραστούν κορυφαίοι Ευρωπαίοι πολιτικοί, ενδεχομένως και πρωθυπουργοί.!

                       Η Διεθνής Έκθεσης Θεσσαλονίκης
     
Εκεί, όμως, που η επικοινωνιακή πολιτική του Μεγάρου Μαξίμου θα «τα δώσει όλα» είναι η ΔΕΘ. Από το βήμα αυτό, στις 8 και 9 Σεπτεμβρίου, ο πρωθυπουργός προετοιμάζεται να  αναγγείλει την μη περικοπή των συντάξεων τον Ιανουάριο του 2019, την μείωση του ΦΠΑ πιθανότατα κατά 3 μονάδες και την αύξηση του κατώτατου μισθού, ελαφρύνσεις στο φόρο εισοδήματος καθώς και στον «μισητό» ΕΝΦΙΑ. Καλά πληροφορημένες πηγές αναφέρουν ότι αυτές οι κοινωνικές παροχές θα γίνουν νόμοι του κράτους μέσα στον προσεχή Οκτώβριο και θα περιλαμβάνονται στον προϋπολογισμό του 2019.
     
Ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, θα ανέβει στο βήμα της ΔΕΘ, 18 ημέρες μετά την τυπική κι επίσημη έξοδο από τα προγράμματα στήριξης και θα είναι η πρώτη από τότε που ανέλαβε την εξουσία ο ΣΥΡΙΖΑ, στην οποία ο Αλέξης Τσίπρας θα είναι σε θέση να ανακοινώσει τη δική του πολιτική και την πολιτική του κόμματός του, όπως χαρακτηριστικά λένε κυβερνητικές και κομματικές πηγές.
    
Τούτων όλων δοθέντων, εύλογο είναι Μαξίμου και  Κουμουνδούρου να αποδίδουν ιδιαίτερη σημασία στην εφετινή παρουσία του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, καθώς αυτή τη φορά το καλάθι θα είναι πιο κοινωνικό. Στόχος είναι να δοθεί στην κοινωνία το μήνυμα πως η έξοδος από τα μνημόνια έχει πρακτικό αντίκτυπο στην τσέπη και την καθημερινότητα τους, αλλά και πως οι ελαφρύνσεις θα είναι πλέον μόνιμες.

                                         Νέα κυβέρνηση
     
Όλες οι πληροφορίες συγκλίνουν στο ότι, ο πρωθυπουργός θα ανέβει συτο βήμα της ΔΕΘ με νέα κυβέρνηση, η οποία κι αυτή με τη σειρά της θα σηματοδοτεί την νέα ξεκίνημα για την μεταμνημονιθακή Ελλάδα και ταυτόχρονα για την νέα νίκη στις εκλογές.
    
Οι καλά γνωρίζοντες τις μύχιες σκέψεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, χρωματίζουν τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης με τα εξής χαρακτηριστικά :

    α . Την ηλικιακή ανανέωση. Ο πρωθυπουργός έχοντας το παράδειγμα νέων και εργατικών στελεχών όπως οι Χαρίτσης, Αχτσιόγλου, Ηλιόπουλος, Τζανακόπουλος, θα επιδιώξει να ενισχύσει το κυβερνητικό σχήματα με περισσότερους νέους σε ηλικία υπουργούς.

     β . Το άνοιγμα στην κεντροαριστερά. Με την σαφή πρόθεση του πρωθυπουργού να τείνει χείρα φιλίας και να «ανοίξει» το κόμμα σε όλους τους προοδευτικούς χώρους,  δεν αποκλείεται να ενταχθούν στο νέο κυβερνητικό σχήμα προβεβλημένα στελέχη από την ευρύτερη κεντροαριστεά. Ήδηγ ακούγονται τα ονόματα της Λούκας Κατσέλη, του Σπύρου Δανέλη, της Μαριλίζας Ξενογιαννακοπούλου, του Γιάννη Ραγκούση,χωρίς να αποκλείονται κι ευρύτερες εκπλήξεις με προσωπικότητες μη κομματικές από τις παριφές της κεντροδεξιάς και του κοινωνικού κέντρου.

    γ . Την αναβάθμιση κομματικών στελεχών, όπως η Ράνια Σβίγκου και ο Κώστας Ζαχαριάδης.

    δ . Την ολοκλήρωση κύκλων πολιτικών ώστε να μην διαταραχθεί το έργο των υπουργείων.

    ε .Τη διατήρηση της αναλογίας υπουργών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ, με πιθανή την αλλαγή προσώπων δίχως όμως να διαταραχθεί η ισορροπία της συγκυβέρνησης.
     
Πάντως, πέραν της όποιας ονοματολογίας, το στοίχημα της ανάπτυξης θα είναι το καθοριστικό σημείο του ανασχηματισμού αφού το βάρος του κυβερνητικού σχεδιασμού μεταφέρεται εκεί, ενώ τόσο η παρακολούθηση των αναπτυξιακών πολιτικών όσο και τα μέτρα ανακούφισης των ασθενέστερων στρωμάτων θα παραμείνουν στην αρμοδιότητα του πρωθυπουργικού γραφείου.

                           Πότε οι εκλογές
     
Πέραν όλων των ανωτέρω εκτεθέντων, εύλογα προβάλλει το ερώτημα : Πότε θα στηθούν οι κάλπες...;;;
     
Ένα είναι αληθές.! Ο πρωθυπουργός και οι πολύ κοντά σ αυτόν ευρυσκόμενοι επιτελείς, θα επιδιώξουν να βρουν χρόνο για να «επιδείξουν κι αποδείξουν» ότι είναι μια «κυβέρνηση της αριστεράς» κι εν πάση περιπτώση μπορούν να κυβερνήσουν με λιγότερες, αν όχι και καθόλου παρεμβολές από δανειστές κι εταίρους. Αυτός ο στόχος, οδηγεί στην εξάντληση της τετραετίας.
       
Ωστόσο, υπάρχει και το επιχείρημα της «διαχειρίσιμης ήττας»..., σε περίπτωση που οι προσπάθειες αποδείξουν ότι δεν μπορούν να οδηγήσουν σε επανεκλογή...!!!
      
Σ αυτό το πνεύμα και κλίμα έχει αρχίσει να προηγείται το σενάριο για εκλογές τον Μάιο του 2019με τα εξής επιχειρήματα :
1.    Μια ταυτόχρονη κάλπη αυτοδιοικητικών, ευρωεκλογών και εθνικών εκλογών θα δώσει τη δυνατότητα εκτόνωσης της όποιας λαΪκής δυσαρέσκειας στις κάλπες για την αυτοδιοίκηση και την ευρωβουλή.
2.    Οι συμμαχίες που θα συναφθούν σε αυτοδιοικητικό επίπεδο με υποψήφιους Δημάρχους και Περιφερειάρχες στην ευρύτερη κεντροαριστερά θα δώσουν έναυσμα και για συσπείρωση σε εθνικό επίπεδο στην εθνική κάλπη, καθώς και για μετεκλογικές κεντροαριστερές συνεργασίες.
3.    Κατ αναλογία κι αντιστοιχία, στον χώρο της κεντροδεξιάς με τη βοήθεια και της απλής αναλογικής θα υπάρξουν διασπαστικές κινήσεις...   

     Εκλογές το καταχείμωνο – Μακιαβελικό σενάριο
  
 Το εν λόγω σενάριο, δεν αποκλείεται από εκείνους που υποστηρίζουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, είναι απρόβλεπτος, διατηρεί την ηγετική γενική παραδοχή στο ΣΥΡΙΖΑ κι επιπλέον είναι στην διακριτική του ευχέρεια να εκμεταλλευτεί τον πρωθυπουργικό άσσο της προκύρηξης των εκλογών.
    
Σύμφωνα μ αυτό το σενάριο, ο πρωθυπουργός ψηφίζει τον προϋπολογισμό του κράτους για το 2019 με όλες τα μέτρα ελάφρυνσης που έχει προιαναγγείλει από το βήμα της ΔΕΘ αλλά αφήνει την συμφωνία των Πρεσπών για την επόμενη βουλή, προκηρύσσοντας πρόωρες εκλογές τη βραδιά υπερψήφισης του προϋπολογισμού.!
   
\Το εν λόγω σενάριο είναι ολίγον τι Μακιαβελικό αν όχι και λίαν σατανικό. Ο Αλέξης Τσίπρας, γνωρίζοντας τις πιέσεις που δέχεται ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης και η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ από ευρωπαίους κι αμερικανούς υπέρ της υπερψήφισης της συμφωνίας για το ΜΑΚΕΔΟΝΙΚΟ..., θα φέρει τους πολιτικούς του αντιπάλους σε πλήρες πολιτικό αδιέξοδο...
      
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δηλώσει πολλές φορές και με ξεκάθαρο τρόπο ότι «δεν υπάρχει καμία περίπτωση να  ψηφίσει την επίμαχη συμφωνία». Τα ίδια βήματα έχει βαδίσει και Φώφη Γεννηματά.
    
Ουδέις έχει πει τι θα κάνει αν «αναγκαστεί» να τη φέρει ο ίδιος στη βουλή, ως κυβέρνηση πλέον μονοκομματική ή συνεργασίας.; Τι θα κάνουν; Θα πουν όχι στο ΝΑΤΟ και στους Ευρωπαίους ή θα υποκύψουν και θα την υπερψηφίσουν...;;;
   
Ταυτόχρονα, πρόβλημα θα αντιμετωπίσουν και βουλευτες της Νέας Δημοκρατίας και του ΚΙΝΑΛ : Προεκλογικά στις εκλογικές τους περιφέρειες θα τάσσονται κατά τις συμφωνίας και μετεκλογικά θα αναγκαστούν να την υπερψηφίσουν...!!!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου