Δευτέρα 16 Ιουλίου 2018

Ο εκλογικός «πονοκέφαλος» των κορυφαίων του ΣΥΡΙΖΑ - Σε ποια ψηφοδέλτια θα βρεθούν...!!!

Το κατάλληλο  πρόσωπο στο  κατάλληλο ψηφοδέλτιο  θα επιχειρήσουν να βάλουν οι επιτελείς του ΣΥΡΙΖΑ, προκειμένου να επιτύχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα στη β΄ Αθηνών μετά το «σπάσιμο» της σε τρεις τομείς.

Το «παζλ» δεν είναι εύκολο και οι τελικές λίστες θα πρέπει να περάσουν μέσα από πολλά «κύματα» σε σχέση με τα τρανταχτά ονόματα που πολιτεύονταν έως τώρα στην μεγαλύτερη περιφέρεια της χώρας, τις επιθυμίες τους, αλλά και τις νέες εισόδους που αρκετοί δεν θα δουν με καλό μάτι. Ειδικά για το τελευταίο, η δυναμική προσώπων που θα προέρχονται από τον χώρο της τοπικής αυτοδιοίκησης και θα απευθύνονται σε ένα πιο περιορισμένο κοινό, ενδεχομένως να προκαλέσει εκπλήξεις στην τελική κατάταξη.

Η β΄ Αθήνας αποτέλεσε ένα από τα «δυνατά χαρτιά»  του ΣΥΡΙΖΑ τον Σεπτέμβριο και τον Ιανουάριο του 2015 καταγράφοντας ποσοστό 35,21% και 37,09% αντίστοιχα. Η πιθανότητα ο ΣΥΡΙΖΑ να χάσει την πρωτιά από τη ΝΔ, που στις τελευταίες εκλογές είχε εκλέξει 17 βουλευτές, προκαλεί ένα πρόσθετο άγχος στους υποψηφίους. Οι υπολογισμοί και οι συνεννοήσεις  έχουν ήδη ξεκινήσει τόσο στα βουλευτικά γραφεία όσο και στα κομματικά επιτελεία, όπου μετράται η δυναμική ανά περιοχή, όπως καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 2015.
Πέρα από τις μετρήσεις που θα πάρουν στα χέρια τους στην Κουμουνδούρου για τη δημοτικότητα των υποψηφίων ανά περιφέρεια, η κατάτμηση της β' Αθήνας δεν είναι μια απλή υπόθεση. Τα υποστηριζόμενα πρόσωπα δεν θα πρέπει να χάσουν τα ερείσματα που έχουν στην τοπική κοινωνία με την διασπορά που θα υπάρξει.
Μέλη της πλειοψηφίας, που μίλησαν στο newpost.gr,  έβαζαν στο τραπέζι και έναν άλλο σημαντικό παράγοντα που θα κρίνει σε ποιο ψηφοδέλτιο θα βρεθεί τελικά το κάθε στέλεχος: Οι καραμπόλες που θα προκύψουν και οι κενές θέσεις που θα δημιουργηθούν στις βουλευτικές κάλπες, αν αυτές συμπέσουν τελικά με τις ευρωεκλογές και τις εκλογές των ΟΤΑ.  Δεν αποκλείεται  αρκετοί νυν βουλευτές  να  πιεστούν ή να θελήσουν να μετακομίσουν από την κεντρική πολιτική σκηνή.
«Ζυγίζοντας» όλα τα δεδομένα πιο σίγουρη έως τώρα φαίνεται να είναι η τοποθέτηση  στον βόρειο τομέα της β΄ Αθηνών του  Πάνου Σκουρλέτη και του Κώστα Ζαχαριάδη, στον νότιο τομέα του Νίκου Παππά και στον δυτικό του Δημήτρη Βίτσα, του Παναγιώτη Κουρουμπλή και του Παναγιώτη Ρήγα. Στον ανατολικό τομέα του υπολοίπου Αττικής φέρεται να έχει «κλειδώσει»  η μεταφορά του Χρήστου Σπίρτζη (ήταν στην β΄ Αθήνας), ενώ ενδεχομένως υποψήφια στην α΄ Αθήνας να είναι η Ράνια Σβίγκου.
Δεν φαίνεται να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το τοπίο σχετικά με το αν ο Ευκλείδης Τσακαλώτος επιλέξει να βρεθεί στον βόρειο τομέα, όπου βρίσκεται και η κατοικία του. Ο Νίκος Ξυδάκης θα είναι υποψήφιος στον νότιο ή στον βόρειο τομέα, δυτικά ή νότια ο Γιάννης Μπαλάφας, ενώ και ο Γιώργος Κυρίτσης δεν έχει καταλήξει ακόμα. Ελένη Αυλωνίτου και Χαρά Καφαντάρη θα κατέβουν στον βόρειο τομέα της β΄ Αθήνας.
Κομβικό ρόλο στην τελική διαμόρφωση των ψηφοδελτίων θα παίξει το πού θα τοποθετηθούν οι βουλευτές επικρατείας Γιάννης Δραγασάκης, Θεανώ Φωτίου, Νίκος Κοτζιάς, Τασία Χριστοδουλοπούλου και Κώστας Γαβρόγλου. Υπενθυμίζεται πως τέσσερα πρωτοκλασάτα στελέχη, ο Αλέκος Φλαμπουράρης, ο Νίκος Βούτσης, ο Νίκος Φίλης και ο Χριστόφορος Βερναρδάκης είχαν εκλεγεί στην α΄ Αθηνών στις τελευταίες εκλογές. Απάντηση δεν υπάρχει και στο που θα πολιτευτεί ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος, αν και λόγω της ιδιότητάς του δεν αποκλείεται να οδηγηθεί προς το ψηφοδέλτιο επικρατείας.
Υπενθυμίζεται πως για να προλάβουν το 18μηνο πριν από τη συνταγματικά καθορισμένη ημερομηνία διεξαγωγής των εκλογών, γραμματείς υπουργείων, σύμβουλοι κλπ, είχαν παραιτηθεί πριν τις 20 Μαρτίου από τις θέσεις τους. Ανάμεσα τους  ο Θανάσης Καποτάς,  διοικητής του Ενιαίου Ταμείου Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών (ΕΤΕΑΕΠ), ο Γιώργος Χριστοφορίδης, ειδικός σύμβουλος του Υπουργού Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, ο Χρήστος Στάικος, επικεφαλής της Enterprise Greece, η Πέτη Πέρκα, γενική γραμματέας Δημόσιας Περιουσίας και ο Διονύσης Καλαματιανός, γενικός γραμματέας του υπουργείου Ναυτιλίας.
Τη θέση του δεν άφησε ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης  λόγω του «Κλεισθένη», που είχε αναλάβει να ολοκληρώσει για την τοπική αυτοδιοίκηση. Ως επιβράβευση των υπηρεσιών του, οι πληροφορίες δεν αποκλείουν ο πρωθυπουργός να επιφυλάσσει στο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ μια θέση στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου