Κυριακή 24 Ιουνίου 2018

Νίκη Ερντογάν - Καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία...!!!

Με νίκη του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν από τον πρώτο γύρο, καταγγελίες για εκτεταμένη νοθεία αλλά και αιματηρά επεισόδια ολοκληρώνεται η εκλογική διαδικασία στην Τουρκία. 

Όπως μεταδίδουν τουρκικά μέσα, ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν φέρεται να εξασφαλίζει ποσοστό 54,8% μετά την ενσωμάτωση του 76% των ψήφων στις προεδρικές εκλογές, μεταδίδουν τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης. Ακολουθεί ο Μουχαρέμ Ιντζέ με 29,7% ενώ κάτω απο το 10% λαμβάνουν η Μεράλ Άκσενερ ο Ντεμιρτάς και ο Καραμολάογλου.
Σημειώνεται πως στα αποτελέσματα αυτά προέρχονται από εκλογικά τμήματα της τουρκικής υπαίθρου και σε αυτά δεν περιλαμβάνονται οι ψήψοι των μεγάλων αστικών κέντρων, όπως η Κωνσταντινούπολη, η Αγκυρα, η Σμύρνη, που θα διαμορφώσουν το εκλογικό αποτέλεσμα.
Ιδιαίτερη σημασία έχουν φυσικά οι κάλπες των μεγαλουπόλεων και ειδικότερα της Κωνσταντινούπολης που έχει τους περισσότερους ψηφοφόρους και επηρεάζει σημαντικά το αποτέλεσμα. Κανείς δεν μπορεί να πει με ασφάλεια ότι τα πράγματα έχουν κριθεί αν δεν έχει καταμετρηθεί τουλάχιστον το 60 με 70% της επικράτειας ειδικότερα στην περίπτωση που το ποσοστό του υποψηφίου που προηγείται βρίσκεται πολύ κοντά στο πολυπόθητο 50% για την εκλογή από τον πρώτο γύρο.
Το 48,61% εξασφαλίζει το AKP επί του 25% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές
Το κυβερνών AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης) φέρεται να εξασφαλίζει το 48,61% των ψήφων μετά την καταμέτρηση του 25% των ψήφων στις βουλευτικές εκλογές. Το μεγαλύτερο κόμμα της αντιπολίτευσης CHP (Λαϊκό Ρεπουμπλικανικό Κόμμα) συγκεντρώνει το 18,12%, το φιλοκουρδικό HDP (Κόμμα της Δημοκρατίας των Λαών) το 8,47%, το MHP (Κόμμα Εθνικιστικού Κινήματος) σύμμαχος του κυβερνώντος κόμματος το 12,54%, ενώ το Κόμμα Iyi (Καλό Κόμμα) το 9,1%, σύμφωνα με τα τουρκικά τηλεοπτικά δίκτυα. Με αυτά τα ποσοστά το κυβερνών κόμμα εξασφαλίζει 381 έδρες, το Ρεπουμπλικανικό 126, το Εθνικιστικό Κίνημα 51 και τα Καλό Κόμμα 42 έδρες.
Η πρώτη δήλωση Ερντογάν
«Είναι νωρίς να πούμε ο,τιδήποτε, αλλά είμαστε καλά», είπε νωρίτερα, στους δημοσιογράφους έξω από το πρωθυπουργικό γραφείο στην Κωνσταντινούπολη ο Ρετζέπ Ταγίπ Εντογάν. Σημειώνεται ότι, η ψηφοφορία ολοκληρώθηκε επισήμως στις 5 μ.μ. και η καταμέτρηση είναι σε εξέλιξη. 
Ιντζέ: Αποκλείεται ο Ερντογάν να έχει λάβει πάνω από 48% 
Ο Μουχαρέμ Ιντζέ, ο οποίος βρίσκεται στο Ανώτατο Εκλογικό Συμβούλιο στην Άγκυρα, δήλωσε ότι κατά τη γνώμη του αποκλείεται ο Ερντογάν να έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο του 48%. 
Καταγγελίες για απόπειρες νοθείας 
Οι κάλπες έκλεισαν ωστόσο, με καταγγελίες της αντιπολίτευσης για απόπειρες νοθείας, ενώ βάφτηκαν και στο αίμα, καθώς τέσσερα άτομα σκοτώθηκαν όταν άγνωστοι άνοιξαν πυρ σε εκλογικό τμήμα στο Ερζουρούμ της Τουρκίας -μεταξύ των θυμάτων είναι και ο τοπικός επικεφαλής του εθνικιστικού κόμματος της Ασκενέρ. Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπιναλί Γιλντιρίμ -κατά τον οποίο οι εκλογές ολοκληρώθηκαν ομαλά- οι νεκροί στο Ερζερούν είναι δύο, αλλά ο θάνατός τους δεν συνδέεται με τις εκλογές.  Ο βασικός αντίπαλος του Ερντογάν, Μουχαρέμ Ιντζέ δήλωσε ότι τα μέλη της εκλογικής επιτροπής της Τουρκίας πρέπει «να κάνουν σωστά τη δουλειά τους». Υπενθυμίζεται δε ότι, την Παρασκευή η ακροδεξιά υποψήφια για την τουρκική προεδρία, Μεράλ Ακσενέρ κατήγγειλε ότι, ο Τούρκος πρόεδρος έδωσε εντολή στο πρακτορείο ειδήσεων Anadolu να ανακοινώσει τη νίκη του με 52%, το βράδυ των εκλογών της 24ης Ιουνίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου