Παρασκευή 9 Μαρτίου 2018

Πολικό ναρκοπέδιο πριν το ξέφωτο των εκλογών…!!!

Γράφει ο Γιάννης Σπ. Παργινός
                          
Στο Μέγαρο Μαξίμου πανηγυρίζουν για το επερχόμενο τέλος των μνημονίων, - εκεί, κατά το τέλος του Αυγούστου 2018 - , και χαμογελούν μπροστά στο όραμα μιας προεκλογικής περιόδου  

με τον ΣΥΡΙΖΑ να λανσάρει το επίτευγμα της εξόδου της χώρας από την μέγγενη της σκληρής λιτότητας και διεκδικώντας κατά πολλούς, ακόμη και την πρωτιά στις επερχόμενες εκλογές. Ωστόσο, τα ίδια πρόσωπα σοβαρεύουν και σκυθρωπιάζουν, όταν αναλογίζονται το ναρκοπέδιο μέσα από το οποίο καλείται η κυβέρνηση να περάσει μέχρις ότου ολοκληρωθεί ο οδικός χάρτης το οποίο φιλοτεχνούν οι υψηλοί πολιτικοί και οικονομικοί επιτελείς.
        
 Πέραν, δε, της όποιας θετικής εκτίμησης και πολιτικής αισιοδοξίας, όλα τελούν υπό την αίρεση πως το πολιτικό game θα παιχτεί σε κανονικές συνθήκες και δεν θα επηρεαστεί από απρόβλεπτες εξελίξεις στην εξωτερική πολιτική της χώρας.
Ο απρόβλεπτος γείτονας, όμως, - η Τουρκία - , καθορίζει την δική της ατζέντα σύμφωνα με τα στρατιωτικά κι εκλογικά σχέδια ενός ιδιαίτερα νευρικού προέδρου, Ταγίπ Ερντογάν.!
         
Στην ομαλή περίπτωση, κατά την οποία όλα βαίνουν ειρηνικά, ο σχεδιασμός των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, στηρίζεται σε δύο πόλους :
        α . «Έξοδος από τα μνημόνια»…
        β . «Κάθαρση»…
        Πάντα, σύμφωνα με τους σχεδιασμούς του Μεγάρου Μαξίμου, πάνω σ αυτό το προαναφερθέν δίπολο θα αναδειχτούν δύο τινά :
        α . Οι προηγούμενοι, - ΠΑΣΟΚ και Νέα Δημοκρατία – , «εξέθρεψαν την διαφθορά και την αδιαφάνεια και χρεοκόπησαν την χώρα»…
        β . Εμείς, με το «ηθικό πλεονέκτημα της Αριστεράς…, δώσαμε οριστικό τέλος στην κρίση και εν τέλει βγάλαμε την χώρα από την κρίση…, και της προσφέρουμε μια δίκαιη ανάπτυξη με ίσες ευκαιρίες για όλους»…
       Τα εν λόγω, συντάσσουν και το βασικό και κύριο προεκλογικό σλόγκαν, πάντα κατά τους επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου…, : «Βγάλαμε την χώρα από τα Μνημόνια, πετύχαμε την κάθαρση, προχωράμε στην επόμενη μέρα». ! 

                                       Καθαρή ή μη έξοδος…;;;
         
Γύρω από το αφήγημα της εξόδου της χώρας από την μέγγενη των μνημονίων διακρίνονται δύο σχολές :  
1.    Η πρώτη που θέλει μια καθαρή κι άνευ μνημονίων περίοδο, η οποία θα αρχίζει με την εκπνοή του παρόντος προγράμματος, κατά τα τέλη του ερχόμενο Αυγούστου με θιασώτες κι εμπνευστές τους νυν κυβερνώντες.
Η κυβέρνηση των Αθηνών, στην εν λόγω πολιτική της εκτίμηση, βρίσκει συμμάχους την Κομισιόν, τον Γάλλο Πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν και την νέα κυβέρνηση του Βερολίνου, καθώς απαξάπαντες ουδόλως επιθυμούν να αμφισβητηθεί με τον οποιονδήποτε τρόπο το οριστικό και επιτυχές κλείσιμο του ελληνικού ζητήματος. Κάτι τέτοιο, θα αναδείκνυε τις δικές τους πολιτικές ευθύνες και θα συνεπαγόταν τεράστιες απώλειες στην δική τους κοινωνική και εκλογική βάση…
2.    Η δεύτερη που τάσσεται υπέρ της «πιστοληπτικής γραμμής στήριξης της χώρας στα πρώτα μετά μνημονιακά της βήματα », κάτι το οποίο θα σήμαινε στην πράξη μια παράταση του μνημονιακού καθεστώτος έστω και σε πιο light εκδοχή. Στην εν λόγω σχολή, συγκαταλέγονται κορυφαία στελέχη της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, μηδέ του έλληνα κεντρικού τραπεζίτη, Γιάννη Στουρνάρα, εξαιρουμένου…
   
Είναι αληθές, πως μέχρι τούδε, στην αρχή της τέταρτης αξιολόγησης, - στην οποία συζητούνται και διαπραγματεύονται ακριβώς τα εν λόγω - , τις θέσεις των Αθηνών ασπάζονται οι περισσότεροι και οι υπέρμαχοι της δεύτερης σχολής είναι μειοψηφία. Παρά ταύτα και πέραν των όποιων συσχετισμών υπέρ της μιας ή της άλλης άποψης, όλα θα καθοριστούν στο επόμενο διάστημα μέχρι το τέλος του Αυγούστου. Ενδεικτικές είναι οι παρεμβάσεις δύο κορυφαίων ευρωπαίων αξιωματούχων από το βήμα του διεθνούς οικονομικού forum των Δελφών.
      
Τόσο ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ όσο και Ντέγκλαν Κοστέλο της Κομισιόν, χαρακτήρισαν «δικαιολογημένο» και «λογικό» ένα σύστημα παρακολούθησης στη μεταμνημονιακή εποχή για την Ελλάδα, έτσι ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δάνεια που έχει λάβει η χώρα θα πληρωθούν και οι λεγόμενες «μεταρρυθμίσεις» θα ολοκληρωθούν χωρίς παρεκκλίσεις. Ο κ. Ρέγκλινγκ μιλώντας στο συνέδριο των Δελφών, αναφέρθηκε σε ένα μεταμνημονιακό καθεστώς το οποίο μπορεί να ξεκινήσει με ένα χαλαρό πλαίσιο εποπτείας, αλλά θα υπάρχει η δυνατότητα το πλαίσιο να “σφίγγει” και η εποπτεία να γίνεται αυστηρότερη εφόσον οι συνθήκες το επιβάλλουν.
     
 Ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ σε συνέντευξή του στον Σκάι εξέφρασε την ελπίδα «να μην επιστρέψουν οι παλιές συνήθειες», οι οποίες οδήγησαν την Ελλάδα «σε πολύ δύσκολες καταστάσεις, με αποτέλεσμα να χρειαστεί σκληρή προσαρμογή». Εμφανίστηκε αισιόδοξος πως η Ελλάδα θα βγει από το πρόγραμμα τον Αύγουστο, καθώς «έχει καταγραφεί πρόοδος πρόσφατα, σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του προγράμματος και τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων». Διευκρίνισε ότι υπάρχουν πάντα κίνδυνοι, ωστόσο συμπλήρωσε πως τη δεδομένη στιγμή οι αγορές είναι σταθερές. Για την αντιπαράθεση του υπουργού Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτου με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι στο τελευταίο Eurogroup, ο κ. Ρέγκλινγκ μίλησε για «ιστορίες έντασης τραβηγμένες από τα μαλλιά». «Είχαμε μια συζήτηση για την πρόσφατη έκδοση ομολόγων και το γεγονός ότι τα επιτόκια ανέβηκαν μετά από αυτήν την έκδοση. Και αυτό ήταν όλο», διευκρίνισε.
       
Τούτων όλων δοθέντων, η συζήτηση για το δίλημμα «καθαρή έξοδος» ή «προληπτική γραμμή πίστωσης», μάλλον, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου την θεωρούν ξεπερασμένη, καθώς όπως ισχυρίζονται ακόμα και η Γερμανία αλλά και ο ESM φαίνεται ότι έχουν υιοθετήσει τη λογική της λεγόμενης «καθαρής εξόδου» για τους δικούς τους πολιτικούς κυρίως λόγους…. 
                             Το χαρτί της κάθαρσης
     
Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις, επιβεβαιώνουν πως η μάχη κατά της διαφθοράς που κήρυξε η κυβέρνηση με σημαία την υπόθεση της Novartis,   αποδίδει τα μέγιστα. Μ αυτά τα δεδομένα οδηγό, είναι σαφής πλέον η επιλογή των επιτελών του Μεγάρου Μαξίμου, να κρατήσουν στην πρώτη γραμμή την «επιχείρηση κάθαρση» όχι μόνον σε σχέση με την Novartis αλλά και με άλλες υποθέσεις διαφθοράς αναδεικνύοντας σταθερά τις ευθύνες του παλαιού πολιτικού συστήματος, σ αυτόν τον λίαν ευαίσθητο για την κοινωνία τομέα.
     
Επί τούτου, είναι ενδεικτικό το μήνυμα του ίδιου του πρωθυπουργού, ο οποίος στην πρόσφατη δήλωσή του στην «Εφημερίδα των Συντακτών» τόνισε με νόημα ότι «κυκλώματα της Νέας Δημοκρατίας και του ΠΑΣΟΚ διαμοίραζαν κυριολεκτικά τα ιμάτια του ελληνικού λαού, πολλά χρόνια πριν μας οδηγήσουν στην κρίση και στα μνημόνια». Επιπλέον όλων τούτων ενισχυτικά σ’ αυτή την γραμμή θα αναδεικνύεται σταθερά και η υπέρ συντηρητική, έως ακραία δεξιά, στροφή της γαλάζιας παράταξης…, μια στροφή, που με βάση και πάλι την ανάλυση των δημοσκοπήσεων, εκτιμάται ότι ανοίγει νέους διαύλους προσέγγισης του ΣΥΡΙΖΑ με τους ψηφοφόρους του κέντρου και της κεντροαριστεράς…
     
Με τα προαναφερθέντα στην πολιτική αρένα, διαρροές από κυβερνητικούς κύκλους επιμένουν πως άμεσα θα ανοίξουν οι φάκελοι 2-3 ακόμα υποθέσεων, οι οποίες σ’ αυτή τη φάση διερευνώνται δικαστικά . Με απλά λόγια, οι κυβερνητικοί επιτελείς αναδεικνύουν στην πρώτη γραμμή της πολιτικής αντιπαράθεσης, την διάχυτη και δικαιολογημένη απέχθεια της κοινής γνώμης για το εκτεταμένο καθεστώς διαφθοράς, το οποίο είχαν τροφοδοτήσει ή ανεχθεί τα παλαιά κόμματα εξουσίας και είχε εξαρχής προικίσει πολιτικά τον ΣΥΡΙΖΑ αναδεικνύοντας τον σε κυβέρνηση…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου