Φθινόπωρο εξελίξεων μπορεί να χαρακτηριστεί το φετινό για το Μέγαρο Μαξίμου το οποίο γνωρίζει καλά πως το τρίμηνο που ακολουθεί θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την πορεία της κυβέρνησης.
Όλα τα βήματα αναμένεται να εξεταστούν προσεκτικά τις επόμενες ώρες στην Ηρώδου Αττικού σε εντατικές συσκέψεις που ξεκινά ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας με τους στενούς του συνεργάτες. Και οι τελευταίοι "υπουργοί - εκδρομείς" με τους οποίους επικοινώνησε το newpost.gr ολοκλήρωσαν χθες το σύντομο κύκλο των διακοπών τους και από αύριο θα αρχίσουν να επισκέπτονται τον πρωθυπουργό.
Ο ανασχηματισμός
Η κρισιμότητα των αποφάσεων και το σωστό “timing” είναι το ζητούμενο για τον Αλέξη Τσίπρα, καθώς θέλει να χρησιμοποιήσει όλα τα “όπλα” που έχει στην “φαρέτρα” του την κατάλληλη στιγμή προκειμένου να απαντά και να στριμώχνει την ΝΔ. Αυτό ισχύει και με την περίπτωση του ανασχηματισμού, για τον οποίο κυβερνητικά στελέχη εξακολουθούν να εκφράζουν αμφιβολίες κατά πόσο θα πραγματοποιηθεί πριν από τη ΔΕΘ. Ωστόσο τελικές αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα.Στον αντίποδα, παρά το γεγόνος πως οι αλλαγές που φέρεται να έχει στο συρτάρι του ο πρωθυπουργός δεν μπορούν σε καμία περίπτωση να χαρακτηριστούν σαρωτικές, οι εισηγήσεις που δέχεται για διορθωτικές κινήσεις που θα δώσουν ένα θετικό πρόσημο και θα συμβάλουν στον καλύτερο συντονισμό της κυβέρνησης είναι το κίνητρο προκειμένου κάποια χαρτοφυλάκια να αλλάξουν το συντομότερο δυνατό χέρια.
"Αν αποφασίσει αλλαγές και σε παραγωγικά υπουργεία είναι φυσικό ο Αλέξης Τσίπρας να ανέβει στη ΔΕΘ με το νέο σχήμα", τόνιζε κορυφαίο κοινοβουλευτικό στέλεχος στο newpost.gr.
Αλλαγή σελίδας από τη ΔΕΘ
Στις κλειστές συσκέψεις που πραγματοποιήθηκαν πριν από το καλοκαίρι η άποψη που κυριαρχούσε ήταν πως η εξάντληση της τετραετίας αποτελεί τον κύριο στόχο της κυβέρνησης εκτιμώντας πως η εξόδος από το μνημόνιο τον ερχόμενο Αύγουστο θα δημιουργήσει ένα εντελώς διαφορετικό πολιτικό περιβάλλον που θα ευνοεί τη συμμαχία ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ και θα πιέζει τη ΝΔ.Έχοντας αυτό ως γνώμονα ο πρωθυπουργός ετοιμάζει ήδη την παρουσία του στην ΔΕΘ, η οποία θα σηματοδοτήσει ένα “restart” για την κυβέρνηση. Όπως υποστηρίζουν από το επιτελείο του θα είναι η πρώτη φορά που ο Αλέξης Τσίπρας θα βρεθεί στη Θεσσαλονίκη έχοντας την ευκαιρία να αναλύσει τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας, να στοχεύσει σε κοινωνικές παρεμβάσεις και να περιγράψει την επόμενη ημέρα με μεγαλύτερη ασφάλεια. Υποστηρίζουν πως το σκηνικό δεν θυμίζει σε τίποτα ούτε το 2015 ούτε το 2016, ευελπιστώντας η κυβέρνηση να αποκτήσει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να κυριαρχήσει στο πολιτικό παιχνίδι απέναντι στη ΝΔ.
Το "plan b" των εκλογών
Ο παράγοντας ΔΝΤ για άλλη μια φορά προβληματίζει το κυβερνητικό επιτελείο το οποίο μέσα σε αυτό το πλαίσιο δεν μπορεί να μην βρίσκεται σε μια διαρκή "εκλογική ετοιμότητα". "Δεν αποκλείεται να μας ζορίσουν" παραδεχόταν κορυφαίο στέλεχος στο newpost.gr μη αποκλείοντας μια κίνηση αιφνιδιασμού από την κυβέρνηση σε μια τέτοια περίπτωση.Ο κανόνας "μια αξιολόγηση το χρόνο" που έχει αποδειχθεί έως τώρα αλάνθαστος, αλλά και οι πιθανότητες το Ταμείο να ζητήσει επιπλέον μέτρα ή να μην υποστηριχθεί η "καθαρή έξοδος" από το πρόγραμμα επιτήρησης τον Αύγουστο του 2018 υποχρεώνουν το Μαξίμου να έχει πάντα την επιλογή της πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ως "plan b", χώρις, όπως είναι φυσικό, να ομολογείται από κανένα κυβερνητικό στέλεχος.
Ολα θα εξαρτηθούν από το πως θα κυλήσουν οι τρεις αξιολογήσεις που περιμένει η ελληνική πλευρά κατά τη διάρκεια της χρονιάς με το μυαλό των επιτελών στην Ηρώδου Αττικού να είναι παράλληλα στις προσπάθειες που θα γίνουν για νέες εξόδους στις αγορές με τα χαμηλότερα δυνατά επιτόκια.
Οι “φόβοι” του Μαξίμου
Κορυφαία στελέχη παραδέχονται πως τρια στοιχεία θα κρίνουν το πολιτικό περιβάλλον μέσα στο οποίο η κύβερνηση θα κινηθεί και θα πάρει τις αποφάσεις της τους επόμενους μήνες.- Η δημοσκοπική πίεση που θα δεχτεί από τις πληρωμές της δεύτερης δόσης του φόρου εισοδήματος και των δόσεων του ΕΝΦΙΑ που ξεκινούν, καθώς και αν θα αποτυπωθεί αυτό θετικά στη ΝΔ. Το πολιτικό κόστος για την κυβέρνηση θα είναι μεγάλο και κατά τη διάρκεια της γ΄ αξιολόγησης, καθώς το “ψαλίδι” που θα μπει σε κοινωνικά επιδόματα δεν μπορεί να αντισταθμιστεί εύκολα.
- Η δυναμική του εγχειρήματος ανάδειξης νέας ηγεσίας στο χώρο της κεντροαριστεράς και η πιθανότητα η ΔΗΣΥ να αναδειχτεί ένας ισχυρός τρίτος πυλώνας του πολιτικού συστήματος. Οι ανακατατάξεις αναμένεται να είναι πολλές, αν και κορυφαία στελέχη της Κουμουνδούρου εκτιμούν πως οι “φυγόκεντρες δυνάμεις” που υπάρχουν γύρω από τη Χαριλάου Τρικούπη δεν θα πιέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ.
- Στο κυβερνητικό στρατόπεδο ευελπιστούν η οξύτητα των κοινωνικών αντιδράσεων (κυρίως για συνδικαλιστικά και εργασιακά ζητήματα) που θα σημειωθούν μέσα στον φθινόπωρο να μην είναι τόσο μεγάλες ώστε να προκαλέσουν πρόβλημα στον κυβερνητικό σχηματισμό πιέζοντας ακόμα πιο πολύ την δημοσκοπική του εικόνα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου