Κυριακή 26 Μαρτίου 2017

Δεν κάνει πίσω το ΔΝΤ στα εργασιακά - Σκληρή γραμμή από Τόμσεν...!!!

Για τον Μάιο φαίνεται πως οδεύει το κλείσιμο της δεύτερης Αξιολόγησης, καθώς τα «αγκάθια» στη διαπραγμάτευση παραμένουν,  

παρόλο που Αθήνα και δανειστές ύστερα από τον διαπραγματευτικό μαραθώνιο των Βρυξελλών επιμένουν να μιλούν για μια ακόμα φορά για «πρόοδο». Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, η μεγάλη διαφωνία εξακολουθεί να αφορά τα εργασιακά, με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο να μην είναι διατεθειμένο κάνει βήμα πίσω.

Παρά το ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι δανειστές αρνούνται να ενημερώσουν επίσημα για την πορεία της διαπραγμάτευσης, η εικόνα που προκύπτει είναι ότι η «πρόοδος» αποτελεί συνέπεια των μεγάλων υποχωρήσεων που κάνει η ελληνική πλευρά.
Με λίγα λόγια, η κυβέρνηση φαίνεται πως προσαρμόζεται στις απαιτήσεις των δανειστών (ιδίως του ΔΝΤ), προκειμένου να κλείσει η συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει ένα πολύ σκληρό πακέτο μέτρων.
Ωστόσο, λόγω των καθυστερήσεων που έχουν σημειωθεί στο πεδίο της διαπραγμάτευσης και τις διαφωνίες των δύο πλευρών σε κομβικά ζητήματα, ο χρόνος ολοκλήρωσης της Αξιολόγησης παραμένει άγνωστος.

Το μεγάλο «αγκάθι» των εργασιακών

Τα εργασιακά ανέδειξε ως το βασικό ζήτημα αντιπαράθεσης μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών ο Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Τομέα του ΔΝΤ, Πολ Τόμσεν, αφήνοντας να εννοηθεί παράλληλα ότι υπάρχουν διαφορές με τους Ευρωπαίους τόσο ως προς τη χρήση των πρωτογενών πλεονασμάτων όσο και ως προς τα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους.
Κατά τη διάρκεια ομιλίας του την Τετάρτη στο Ευρωπαϊκό Κέντρο Σπουδών του St Antony's College στην Οξφόρδη, ο κ. Τόμσεν αποκάλυψε πως έχουν υπάρξει συγκλίσεις μεταξύ Αθήνας και δανειστώς στο φορολογικό, το ασφαλιστικό και ως προς τις παρεμβάσεις στο Δημόσιο και ξεκαθάρισε πως το Ταμείο από την πλευρά του δεν επιθυμεί τα υψηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα να αξιοποιηθούν για να εξοφληθεί συντομότερα το χρέος, αλλά για να εφαρμοστούν φιλικές προς την ανάπτυξη πολιτικές.
Όσον αφορά τα εργασιακά, σημείωσε πως το ΔΝΤ ζητά να μην αντιστραφούν οι μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας, εννοώντας το πλαίσιο που ισχύει σήμερα για τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας, την υπερίσχυση των επιχειρησιακών έναντι των κλαδικών συμβάσεων και το θέμα του κατώτατου μισθού.
Ο κ. Τόμσεν επανέλαβε τη θέση του ΔΝΤ πως όσες και να είναι οι μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν στην Ελλάδα δεν θα καταστήσουν το χρέος βιώσιμο και πως όση και να είναι η ελάφρυνση του χρέους «δεν θα επιτρέψει στην Ελλάδα να πληρώνει συντάξεις στα επίπεδα της Γερμανίας».

Επιπλέον, είπε πως όταν θα κλείσει η διαπραγμάτευση με την ελληνική πλευρά για τις μεταρρυθμίσεις θα αρχίσει μια εντατική συζήτηση μεταξύ ΔΝΤ και Ευρωπαίων για τα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους.
Υπενθυμίζεται ότι μέχρι και την τελευταία στιγμή το ΔΝΤ δεν εισερχόταν στη συζήτηση, ωστόσο τα τελευταία 24ωρα στις Βρυξέλλες, υπήρξαν ορισμένες ενδείξεις για κάποιες υποχωρήσεις και από τις δύο πλευρές.

Νέο «ψαλίδι» στις επικουρικές συντάξεις ζητούν οι δανειστές

Εν τω μεταξύ, στο τραπέζι των συζητήσεων με τους δανειστές μπήκαν οι περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, καθώς δεν βγαίνει ο λογαριασμός από τις μειώσεις στις κύριες συντάξεις.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος», στα στοιχεία που παρουσίασε η ελληνική πλευρά, οι μειώσεις στις κύριες συντάξεις δεν υπερβαίνουν το 0,8% του ΑΕΠ, δηλαδή είναι ένα ποσό της τάξης του 1,35 δισ. ευρώ. Στο πακέτο μέτρων όμως που ενεργοποιείται με τη λήξη του προγράμματος, από τον Αύγουστο του 2018 και μετά, η κυβέρνηση θα πρέπει να νομοθετήσει από τώρα σταθερές περικοπές συντάξεων 1,8 δισ. ευρώ, δηλαδή περίπου το 1% του ΑΕΠ.
Οι δανειστές, σύμφωνα με το δημοσίευμα, δεν δέχτηκαν το 0,8% και πρότειναν στους υπουργούς «να κόψετε και από τις επικουρικές», με την «τρύπα» που δημιουργείται από τη διαφορά του 0,8% έως το 1% του ΑΕΠ είναι της τάξης των 450 εκατ. ευρώ τουλάχιστον.
Το ποσό αυτό σημαίνει μια πρόσθετη μείωση της τάξης του 10% στις επικουρικές συντάξεις, δεδομένου ότι η ετήσια δαπάνη κινείται στα 4 δισ. ευρώ.


newpost.gr
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου