Ενδοκυβερνητικό ρήγμα φαίνεται να ανοίγει για το ζήτημα της πώλησης μονάδων της ΔΕΗ.
Ενώ από τις Βρυξέλλες διαρρέεται ότι η κυβέρνηση προτίθεται να υποχωρήσει στα ενεργειακά αν πάρει ανταλλάγματα στα εργασιακά, ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος είπε στο Newpost ότι «η πώληση μονάδων της ΔΕΗ θα αποτελέσει ταφόπλακα για την κυβέρνηση». Την ίδια στιγμή, η ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ καλεί σε ξεσηκωμό σε Δυτική Μακεδονία και Αρκαδία, εκεί δηλαδή που λειτουργούν οι λιγνιτικές μονάδες.
Το τελεσίγραφο των δανειστών
Το τελευταίο διάστημα το ζήτημα της Ενέργειας έχει μπει στην πρώτη γραμμή της διαπραγμάτευσης. Ενώ το ΔΝΤ δεν δείχνει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την υπόθεση, οι Ευρωπαίοι δανειστές απαιτούν την άμεση πώληση παραγωγικών μονάδων της ΔΕΗ (λιγνιτικών και υδροηλεκτρικών) για να κλείσει η β αξιολόγηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, συντονιστικό ρόλο στις κινήσεις των Ευρωπαίων έχει το στέλεχος των τεχνικών κλιμακίων Κάρλο Βιβιάνι.Υπενθυμίζεται ότι τόσο Ευρωπαϊκή Οδηγία όσο και το Μνημόνιο υπαγορεύουν τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ κάτω από το 50% μέχρι το 2019. Η κυβέρνηση, προκειμένου να αποφύγει την πώληση παραγωγικών μονάδων, επέλεξε να μειώσει το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ μέσω του μηχανισμού δημοπρασιών ρεύματος ΝΟΜΕ. Ωστόσο, προς το παρόν το μερίδιο αγοράς της ΔΕΗ δεν μειώνεται. Οι δανειστές θεωρούν ότι τα ΝΟΜΕ δεν λειτουργούν και πρέπει να προχωρήσει η πώληση μονάδων. Από τη μεριά της, η κυβέρνηση απαντάει ότι τα ΝΟΜΕ θέλουν χρόνο για να αποδώσουν.
Οι δανειστές χρησιμοποιούν ως πρόσθετο επιχείρημα την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου που απαιτεί να δοθεί στους ιδιώτες η δυνατότητα πρόσβασης στο φθηνή πρώτη ύλη του λιγνίτη.
Το παιχνίδι των διαρροών
Αν κι επισήμως τηρείται σιγή ασυρμάτου για το περιεχόμενο των διαπραγματεύσεων, από τις Βρυξέλλες διέρρευσε ότι η κυβέρνηση είναι διατεθειμένη να υποχωρήσει στο θέμα της Ενέργειας προκειμένου να πάρει ανταλλάγματα στα εργασιακά. Στην πληροφορία αντέδρασε έντονα ανώτερος κυβερνητικός αξιωματούχος ο οποίος είπε στο Newpost ότι «η πώληση μονάδων της ΔΕΗ θα αποτελέσει ταφόπλακα για την κυβέρνηση». Την άποψη του αξιωματούχου συμμερίζεται μεγάλος αριθμός στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ.Η πολιτική Σκουρλέτη
Το ζήτημα της ΔΕΗ έχει ιδιαίτερη ιδεολογική φόρτιση για το κυβερνών κόμμα. Στο προεκλογικό πρόγραμμα του Σεπτεμβρίου 2015 η ΔΕΗ δεν συμπεριλαμβανόταν στο πρόγραμμα ιδιωτικοποιήσεων, κάτι που χρησιμοποιήθηκε ως βασικό στοιχείο διαφοροποίησης του ΣΥΡΙΖΑ από τη ΝΔ. Στη συνέχεια, ο Πάνος Σκουρλέτης, ως υπουργός Ενέργειας, μετέτρεψε τη ΔΕΗ και τον ΑΔΜΗΕ στις «αριστερές σημαίες» της κυβέρνησης. Σε ό, τι αφορά τον ΑΔΜΗΕ, τελικά το Δημόσιο μπόρεσε να κρατήσει το 51%. Σε ό,τι αφορά τη ΔΕΗ, επιχειρήθηκε να αποφευχθεί η πώληση των παραγωγικών μονάδων μέσω της λύσης των ΝΟΜΕΣε πρόσφατη συνέντευξη του στο Newpost ο κ. Σκουρλέτης ήταν κάτι παραπάνω από σαφής ως προς το θέμα της ιδιωτικοποίησης της ΔΕΗ: «Η πώληση μονάδων της ΔΕΗ θυμίζει την επαναφορά της πρότασης για τη «μικρή ΔΕΗ». Σας θυμίζω όμως πως το συγκεκριμένο, νόμο της κυβέρνησης Σαμαρά τον ακυρώσαμε. Άρα το να ανοίξει ξανά αυτό το κεφάλαιο θα είναι ένα πισωγύρισμα, μια αθέτηση εκ μέρους των δανειστών των όσων είχαμε συμφωνήσει στην πρώτη αξιολόγηση. Η επαναφορά αυτού του σχεδίου δεν θα βοηθήσει τη ΔΕΗ μιας και εκ των πραγμάτων στις δεδομένη συγκυρία θα οδηγήσει στην πώληση μονάδων σε εξευτελιστικές τιμές. Θα είναι βέβαια αρκετά επωφελής για όσους τις αγοράσουν».
Η ΓΕΝΟΠ κινείται
Πέρα όμως από το ενδοκυβερνητικό ρήγμα, το Μαξίμου βρίσκεται αντιμέτωπο πλέον και με τη ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ. Σε σκληρή ανακοίνωσή της η ΓΕΝΟΠ κάνει λόγο για έγκλημα «οικουμενικών» διαστάσεων. «Κυβέρνηση , Αξιωματική αντιπολίτευση και ΠΑΣΟΚ αποφάσισαν το ξεπούλημα του Ομίλου ΔΕΗ», αναφέρει χαρακτηριστικά η πολύ ισχυρή συνδικαλιστική οργάνωση.Η ΓΕΝΟΠ μάλιστα «καλεί σε έγερση: την Περιφέρεια, τους Δήμους, τους Βουλευτές, τους φορείς και όλη την κοινωνία, στο Ενεργειακό Λεκανοπέδιο της Δυτικής Μακεδονίας, στην Αρκαδία αλλά και όπου αλλού υπάρχουν και λειτουργούν υδροηλεκτρικές μονάδες και εγκαταστάσεις του Ομίλου ΔΕΗ. Απαιτείται να γίνει απόλυτα σαφής η αντίδραση στο σχέδιο ξεπουλήματος του μεγαλύτερου βιομηχανικού Ομίλου…»
Με άλλα λόγια, δεν είναι καθόλου σίγουρό ότι οι διακόπτες τους ρεύματος θα μείνουν ανεβασμένοι.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου