Νικόλ Λειβαδάρη
Η συμφωνία της «προεκλογικής ανακωχής» Αθήνας και δανειστών περνά πλέον στις πολιτικές αποφάσεις του άξονα Βρυξελλών - Βερολίνου και Φραγκφούρτης,οι προσωπικές στρατηγικές Σόιμπλε και Τόμσεν παρακάμπτονται διακριτικά μεν, εμφανώς δε από το τρίγωνο Μέρκελ, Ντράγκι και Γιούνκερ και η ελληνική κυβέρνηση καλείται να κάνει το τελικό βήμα προς τον «ρεαλιστικό» ή «προωθητικό» συμβιβασμό.
Τι κομίζει ο Μοσκοβισί
Την τελική μορφή του σχεδίου αυτού του συμβιβασμού κομίζει αύριο στην Αθήνα ο επίτροπος Οικονομικών και Νομισματικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί, μαζί με ένα «δώρο» κι ένα δίλημμα:
Το «δώρο» είναι η, δεδηλωμένη ήδη, ανοιχτή στήριξη της Κομισιόν στις ελληνικές θέσεις κόντρα στις σκληρές απαιτήσεις του ΔΝΤ. Το δίλημμα είναι ότι αυτή η στήριξη τελεί υπό την αίρεση της άμεσης αποδοχής από την Αθήνα της προτεινόμενης συμφωνίας και της εγκατάλειψης κάθε σκέψης για παράταση της διαπραγμάτευσης έως το καλοκαίρι και, πολύ περισσότερο, έως τις γερμανικές εκλογές του Σεπτέμβρη.
Το δε περιεχόμενο της συμφωνίας βασίζεται στην αποδοχή από την Αθήνα του διπλού πακέτου μέτρων, προληπτικού και εφεδρικού, την αποδοχή πλεονασμάτων 3,5% σε ορίζοντα τριετίας μετά το 2018 -δηλαδή έως το 2021- και στην παραπομπή του ζητήματος των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος σε μεταγενέστερο και «ασφαλέστερο» πολιτικό χρόνο, ήτοι μετά το μπαράζ των κρίσιμων εκλογικών αναμετρήσεων στην Ευρώπη.
Εκτός προγράμματος το ΔΝΤΤο πλαίσιο αυτού του συμβιβασμού σημαίνει στην πράξη και την παραμονή του ΔΝΤ - ουσιαστικά τουλάχιστον - εκτός ελληνικού προγράμματος, είτε σε ρόλο τεχνικού συμβούλου, είτε με συμβολική χρηματοδότηση, με την τελευταία προοπτική πάντως να μοιάζει εξαιρετικά αδύναμη μετά και τις χθεσινές δηλώσεις Λαγκάρντ ότι το Ταμείο δεν μπορεί να «παρακάμψει τις αρχές του» και να δεχθεί «ειδική συμφωνία» για την Ελλάδα.
Η «σιωπηλή αποχή» του ΔΝΤ, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες από τις Βρυξέλλες και τη Φραγκφούρτη, έχει ήδη και την αποδοχή της Ανγκελα Μέρκελ κόντρα στην γραμμή Σόιμπλε – μια αποδοχή, που φέρεται να οριστικοποιήθηκε στην συνάντηση της γερμανίδας καγκελαρίου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Η στροφή τη Μέρκελ και ο ρόλος Ντράγκι
Η συνάντηση αυτή, η οποία έγινε χωρίς τηλεοπτικούς προβολείς και δηλώσεις, αναδεικνύεται σε κομβικό σταθμό των περαιτέρω εξελίξεων, καθώς ο ιταλός τραπεζίτης κατέστησε σαφές στην Ανγκελα Μέρκελ ότι η οικονομική και, κυρίως, η τραπεζική ευστάθεια της ευρωζώνης προϋποθέτει άμεσο κλείσιμο του ελληνικού ζητήματος, όπως και κάθε συζήτησης περί Grexit.
Στις προειδοποιήσεις Ντράγκι αποδίδεται και η αναδίπλωση Μέρκελ σε ό,τι αφορά τις επίμαχες δηλώσεις της για την Ευρώπη των «διαφορετικών ταχυτήτων», ενώ ενδεικτική της διακριτικής μεν, ορατής δε στροφής της γερμανίδας καγκελαρίου είναι και η αποστασιοποιημένη θέση που κράτησε χθες ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφαν Ζάιμπερτ όταν ερωτήθηκε για τον χαρακτηρισμό «εμπρηστής» που απέδωσε στον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Η κυρία Μέρκελ και ο κύριος Τσίπρας μιλούν πολύ συχνά στο τηλέφωνο και συζητούν για όλα τα θέματα» απάντησε ο Στέφαν Ζάιμπερτ αποφεύγοντας επιμελώς -και για πρώτη φορά- να υπερασπιστεί τον γερμανό υπουργό Οικονομικών.
Η αντιπρόταση Τσακαλώτου
Ενώπιον αυτών των δεδομένων, η ελληνική πλευρά ζυγίζει το πολιτικό κόστος της διαγραφόμενης συμφωνίας και επιχειρεί να μεγιστοποιήσει τα ανταλλάγματα. Στο πλαίσιο αυτό, οι πληροφορίες φέρουν τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να καταθέτει αντιπρόταση που περιλαμβάνει πλεονάσματα 3,5% έως το 2021 και 3% εν συνεχεία και για μια τριετία, αποδέχεται μείωση του αφορολόγητου -πάντοτε με «ρήτρα ακύρωσης» - λίγο πάνω από τα 7.000 ευρώ έναντι 5.900 ευρώ που ζητά το ΔΝΤ και εντάσσει τις περικοπές στις συντάξεις στο εφεδρικό και μη νομοθετημένο, δεύτερο πακέτο μέτρων της συμφωνίας.
Στα ανταλλάγματα που διεκδικεί η ελληνική πλευρά εντάσσονται επίσης αναπτυξιακά μέτρα, φοροελαφρύνσεις και μειώσεις φορολογικών συντελεστών, ενώ βασικό προαπαιτούμενο παραμένει πάντοτε η πολιτική απόφαση που θα διασφαλίζει τη συμμετοχή στην ποσοτική χαλάρωση - ενδεχομένως με μια ενισχυμένη δέσμευση του Eurogroup για τα μελλοντικά, μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.
Σε όλα αυτά τα αιτήματα κοινοτικές πηγές διαβλέπουν «βάση διαπραγμάτευσης». Υπό την προϋπόθεση όμως, την οποία θα θέσει μετ΄επιτάσεως αύριο ο Πιερ Μοσκοβισί τόσο στον Αλέξη Τσίπρα όσο και στον Ευκλείδη Τσακαλώτο, ότι οι αποφάσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης θα ληφθούν τώρα. Διότι το «αργότερα, μπορεί να είναι πολύ αργά» όπως δήλωσε χθες και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας – μια δήλωση, που έγινε όχι ερήμην του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου