Ήταν, έτσι όπως εξελίχθηκαν οι διαπραγματεύσεις στις Βρυξέλλες, μια Κεντρική Επιτροπή χωρίς πολύ νόημα.
Συγκεκριμένη πρόταση για συμφωνία δεν έφερε ο Α. Τσίπρας –υποσχέθηκε πως θα το κάνει στη δευτερολογία του που κρατήθηκε μακριά από τα μέσα ενημέρωσης- και τα «βέλη» της κριτικής εστιάστηκαν στον Γ. Μουζάλα (κυρίως από τους 53+, χωρίς ωστόσο να τον υπερασπιστεί και κάποιος…). Με άλλα λόγια, προτροπές για σκληρότερη στάση στους δανειστές μπορεί να ακούστηκαν, ούτε όμως συγκεκριμένη αντιπρόταση κατατέθηκε ούτε συγκροτημένη «αντιπολίτευση» εμφανίσθηκε.
Εκτός από έναν… Τον Ν. Φίλη, άτομο με μεγάλη διαδρομή στο χώρο της Αριστεράς και συγκρότηση τέτοια, που του επιτρέπουν να έχει ρόλο οιονεί αντιπολιτευτικού «πόλου». Μονοπρόσωπου βεβαίως. Που ενόχλησε με πολλά από όσα είπε από το βήμα της Κεντρ. Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ. «Δεν επιβεβαιώθηκε καμία εκτίμησή μας», ανέφερε για τη διαπραγμάτευση, στέλνοντας ευθέως βολές στο Μ. Μαξίμου αλλά και το οικονομικό επιτελείο.
Και δεν ήταν μόνον αυτό. Αντιπαράθεση στο δίπολο μνημόνιο- αντιμνημόνιο δεν μπορεί να υπάρξει πια υποστήριξε, καθώς δεν υπάρχουν πια οι αμόλυντοι και οι μολυσμένοι. Αλλά είπε και κάτι ακόμη που ενόχλησε πολύ: «Δεν έχει καμία νομιμοποιητική βάση αυτή η κυβέρνηση».
Ενώ στην πολιτική των συνεργασιών αντιτάχθηκε στη συνέχιση του κυβερνητικού σχήματος με τη συμμετοχή του Π. Καμμένου, φέρνοντας το παράδειγμα ότι την ώρα που η κυβέρνηση παλεύει να διασώσει 500 εκατ. ευρώ για κοινωνική πολιτική, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας «καθαρίζει» για εξοπλιστικό πρόγραμμα ύψους 2 δισεκατομμυρίων. Κι αντιπρότεινε ως κυβερνητικό εταίρο, τον «συγγενέστερο σύμμαχό μας -έστω και αν βρωμάει», το ΠΑΣΟΚ δηλαδή.
Καθόλου τυχαία, η απάντηση προήλθε από τον εκπρόσωπο της κυβέρνησης Δ. Τζανακόπουλο, αφού η ενόχληση από τα λεγόμενα του Ν. Φίλη στο Μ. Μαξίμου ήταν μεγάλη. Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επέλεξε να μην απαντήσει στα της διαπραγμάτευσης (ίσως γιατί είναι σε εξέλιξη ακόμη), αλλά εστίασε τις απαντήσεις του στα της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ. «Άκαιρα» και «άστοχα» τα πολιτικά ανοίγματα προς το ΠΑΣΟΚ αντέτεινε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, μοιράζοντας τη «φωτογραφία» του Ν. Φίλη στην Κεντρ. Επιτροπή (συν τοις άλλοις οι προσωπικές σχέσεις των δύο συντρόφων είναι κάκιστες).
Ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να εστιάσει στις κοινωνικές συμμαχίες (και όχι τις πολιτικές), τόνισε επίσης ο Δ. Τζανακόπουλος, υποστηρίζοντας ότι το κυβερνών κόμμα πρέπει να παραμείνει ένα κόμμα αντισυστημικό, κόμμα αμφισβήτησης, που δεν μπορεί να έχει σχέση με το παλιό πολιτικό σύστημα, όπως υπονόησε. Πολύ περισσότερο που το ΠΑΣΟΚ δεν έχει αποφασίσει να κάνει στρατηγική στροφή ακολουθώντας τα μεγάλα σοσιαλδημοκρατικά κόμματα της Ευρώπης, συμπλήρωσε.
Το πραγματικό ερώτημα όμως που απασχολεί, είναι πού το πάει ο Ν. Φίλης, μέχρι πού θα το τραβήξει. Ερώτημα που μόνο ο ίδιος μπορεί να απαντήσει (άντε και κανά δυο αχώριστοι φίλοι του ακόμη). Ενώ όσοι τον ξέρουν καλά υποστηρίζουν ότι ο τ. υπουργός Παιδείας έχει πολλές αγωνίες την περίοδο αυτή.
Αγωνιά για τη διατήρηση του ΣΥΡΙΖΑ στο πολιτικό σύστημα. Με ένα ποσοστό άνω του 20%, που θα του διασφαλίζει ηγεμονικό ρόλο και την επόμενη μέρα των εκλογών.
Αγωνιά για τις υποχωρήσεις που θα αναγκαστεί να κάνει η κυβέρνηση στη διαπραγμάτευση που είναι σε εξέλιξη, και σε ποιο βαθμό θα επιτείνει την ψυχική απομάκρυνση κοινωνικών στρωμάτων από το κόμμα που ψήφιζαν, τον ΣΥΡΙΖΑ.
Αγωνιά για το συλλογικό χαρακτήρα του ΣΥΡΙΖΑ και σε ποια όργανα χαράσσεται η πολιτική του κόμματος, σε ποιο επίπεδο λαμβάνονται οι αποφάσεις.
Το μειονέκτημα του Ν. Φίλη είναι ότι η συγκροτημένη «αντιπολίτευση» που ασκεί, άρχισε από την ημέρα που βρέθηκε εκτός κυβερνητικού σχήματος. Αλλά παρόλ’ αυτά δεν είναι και ο άνθρωπος που θα του κλείσεις το στόμα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου