Παρασκευή 10 Φεβρουαρίου 2017

Η ώρα των μεγάλων αποφάσεων για κυβέρνηση και βουλευτές - Κρίσιμες επαφές Τσακαλώτου με Ευρωπαίους αξιωματούχους ...!!!



Σε δύο παράλληλα επίπεδα θα εξελιχθούν αυτές οι πιο κρίσιμες ώρες της διαπραγμάτευσης του 2016 -2017: 

μέσα και έξω από την Ελλάδα, με κάποιους παίκτες κοινούς, κάποιους διαφορετικούς.
Η λυδία λίθος ωστόσο, τώρα που έφτασε ο κόμπος στο χτένι, παραμένει η ίδια: Θα νομοθετήσει ή όχι, η κυβέρνηση μέτρα της τάξης του 2% του ΑΕΠ (κατ΄ άλλους 1,5%) για μετά το 2018; Θα νομοθετήσει προληπτικά μέτρα ή όχι; Παρά, δηλαδή, τις περί του αντιθέτου δεσμεύσεις της, που πολλές φορές και από διάφορα κυβερνητικά στελέχη είχαν διατυπωθεί; (Τις συνέπειες στις τάξεις της κυβέρνησης και του κυβερνώντος κόμματος είναι πρόωρο να τις εκτιμήσει κανείς).

Θα νομοθετήσει λοιπόν, έστω και με τη ρήτρα ακύρωσης των μέτρων, στην περίπτωση που ικανοποιηθούν οι στόχοι;
Το δίλημμα είναι σαφές και το διατύπωσε πολύ καθαρά από το Λονδίνο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης: ζήτησε, έτσι, να ολοκληρωθούν τώρα οι διαπραγματεύσεις, πριν δηλαδή τις ανοιξιάτικες εκλογές σε Ολλανδία και Γαλλία, χαρακτηρίζοντας ριψοκίνδυνο παιχνίδι να περιμένει κανείς τα αποτελέσματα της κάλπης προσδοκώντας κάτι καλύτερο.
Μάλιστα, ο Γιώργος Χουλιαράκης χρησιμοποίησε και ένα βρετανικό ρητό για να υπογραμμίσει την άποψή του: «καλύτερος ο διάβολος που ξέρεις, από εκείνον το διάβολο που δεν ξέρεις», μιλώντας από μια σκοπιά ακαδημαϊκή ή ενός πολίτη, παρά του πολιτικού και δη του διαπραγματευτή. Τώρα, αν η ομολογουμένως καθαρή αυτή στάση εξηγεί και το «γιατί» δεν ήταν στο EuroWorking Group είναι μια πιθανότητα που πρέπει κανείς να εξετάσει. Και αν, πολύ περισσότερο, η στάση αυτή είναι και προάγγελος για την αποχώρηση του αν. υπουργού Οικονομικών από την κυβέρνηση, αφού προφανώς θα προτιμούσε (ο Γιωργ. Χουλιαράκης) το έγκαιρο κλείσιμο της αξιολόγησης, χωρίς παλινωδίες δηλαδή και την αγωνία στο κατακόρυφο.
Η σημερινή, λοιπόν, είναι the D- Day, με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο να έχει απέναντί τους τους επικεφαλής των θεσμών, κάποιοι από τους οποίους (Μοσκοβισί, Κερέ) θετικά διακείμενοι προς τη χώρα μας, που πάντως δεν πρόκειται να αλλάξουν την ουσία της πρότασης. Κάποιες πτυχές της μπορεί… Η πρόταση είναι σαφής, “take it or leave it”.
Όπως έγραψε από χθες το newpost αφού υπάρξει σύγκληση σε ανώτερο πολιτικό επίπεδο, θα επιστρέψουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα. Η ελληνική κυβέρνηση εμφανίζεται αποφασισμένη να αποδεχτεί την προκαταβολική νομοθέτηση σκληρών μέτρων λιτότητας για μετά το 2018, όπως ζητάει το ΔΝΤ, αλλά απαιτεί από τους δανειστές να αποδεχτούν τον όρο ότι αυτά δεν θα εφαρμοστούν αν επιτευχθούν τα πλεονάσματα του 3,5%.
Την ίδια στιγμή, τεντωμένα είναι τα νεύρα στην Ελλάδα: στο Μέγαρο Μαξίμου, στα επιτελεία υπουργών που δεν έχουν πειστεί ακόμη ότι είναι καλύτερα μια συμφωνία τώρα. Και φυσικά, στις τάξεις της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ και στην Κουμουνδούρου. Οι βουλευτές θέλουν συμφωνία, ωστόσο αρκετοί από τους οποίους δεν έχουν συμβιβαστεί ακόμη με την ιδέα ότι θα ψηφίσουν ένα ακόμη γύρο μέτρων. Η κοινωνία δεν αντέχει…, υποστηρίζουν.
Ενώ με τον καταιγιστικό ρυθμό που απέκτησαν οι εξελίξεις, καθοριστική προμηνύεται η Κεντρική Επιτροπή του Σαββατοκύριακου, η οποία επίσης πρέπει να ανάψει το «πράσινο φως» για τη λήψη των μέτρων.
Είναι η ώρα που όλοι θα πάρουν θέση χωρίς υπεκφυγές…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου