Τετάρτη 15 Φεβρουαρίου 2017

Νέα πρόταση των δανειστών στα χέρια της κυβέρνησης – Κλειδί η ψήφιση νέων μέτρων και η αναθεώρηση των στοιχείων του ΔΝΤ ...!!!


Σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές με τους δανειστές και ενώ ο χρόνος μέχρι το Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου άρχισε να πιέζει, 

η κυβέρνηση, σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες του newpost.gr, έλαβε μια νέα συμβιβαστική πρόταση. Στόχος είναι να αρθεί το αδιέξοδο και στην επόμενη συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ της ευρωζώνης να μπουν οι βάσεις για την τελική συμφωνία που θα κλείσει την αξιολόγηση με τη συμμετοχή και του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. Το Ταμείο δέχεται πιέσεις να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν.

Οι άξονες της πρότασης
  • Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, η νέα πρόταση των δανειστών είναι εξωραϊσμένη, δηλαδή έχει ορισμένα σημεία που έχουν λειανθεί, ούτως ώστε ο λογαριασμός των μέτρων που απαιτούν οι Θεσμοί να μικρύνει. Σε κάθε περίπτωση, το κλειδί είναι η εκ των προτέρων ψήφιση των μέτρων από το 2018 και έπειτα για να συμμετάσχει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.
  • Ταυτόχρονα περιλαμβάνει και ορισμένα θετικά μέτρα, που προωθεί η κυβέρνηση, η αλλιώς τον «δότη». Στην ουσία έναν μηχανισμό που θα λειτουργεί αντίστροφα από τον δημοσιονομικό κόφτη και θα επιτρέπει στην κυβέρνηση να προχωρά σε φοροαπαλλαγές ή να δίνει παροχές σε περίπτωση που τα δημοσιονομικά έσοδα ξεπερνούν τους στόχους. Κάτι αντίστοιχο δηλαδή με την αναστολή αύξησης του ΦΠΑ στα νησιά και τις παροχές προς τους συνταξιούχους που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός στα μέσα του περασμένου Δεκεμβρίου.
  • Ιδιαίτερη σημασία έχει για την ελληνική κυβέρνηση και το ζήτημα των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το ελληνικό χρέος. Υπενθυμίζεται πως το μεσοπρόθεσμο πακέτο είναι αναγκαία συνθήκη ώστε η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να εντάξει τα ελληνικά ομόλογα στο πολυπόθητο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, το οποίο όπως πιστεύει η κυβέρνηση θα δώσει ανάσα ρευστότητας στην οικονομία αλλά και ψυχολογική ώθηση καθώς θα αποτελέσει σήμα προς τους επενδυτές ότι η χώρα αλλάζει σελίδα.
Επί τάπητος οι αριθμοί 
Είναι σαφές πως σε επίπεδο παρασκηνίου, υπάρχει έντονη κινητικότητα, απ όλους τους παίχτες. Αφενός η κίνηση του Μοσκοβισί ο οποίος προσπάθησε να παίξει τον ρόλο του διαμεσολαβητή δείχνει πως η Κομισιόν επιδιώκει ενεργά να βρει μια λύση πριν ανοίξει ο εκλογικός κύκλος στην Ευρώπη τον Μάρτιο. Σε τέτοιο ενδεχόμενο θεωρείται δεδομένο πως η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση θα τραβήξει σε μάκρος και σίγουρα μέχρι το καλοκαίρι, αυξάνοντας τον κίνδυνο για μια νέα ελληνική κρίση εν μέσω προεκλογικών εκστρατειών, ενεργοποίησης των διαδικασιών για το Brexit και της αμερικανικής επιθετικότητας όπως αυτή ξεδιπλώνεται από τη νέα κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ.
Με άλλα λόγια, όπως είπε στη συνέντευξή του στο Newpost ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος τόσο στην Ελλάδα όσο και στην ΕΕ φαίνεται να υπάρχει η συνειδητοποίηση πως μία νέα κρίση δεν αντέχεται. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η… κυβίστηση του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος χτες σκόρπισε παγωμάρα στην Αθήνα, δηλώνοντας ευθέως πως χάθηκε το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου, στέλνοντας μήνυμα πως η αξιολόγηση δεν μπορεί να κλείσει στο Eurogroup. Ωστόσο, χτες το βράδυ ο κ. Ντάισελμπλουμ επικοινώνησε με τον επίτροπο Μοσκοβισί και του είπε πως το «παράθυρο» της 20ης Φεβρουαρίου δεν έχει χαθεί.
Την ίδια ώρα, αυξάνονται και οι πιέσεις προς το ΔΝΤ ώστε να αναθεωρήσει τις εκτιμήσεις του για την ελληνική οικονομία, με βάση τα στοιχεία της Κομισιόν, γεγονός που επιδιώκει και η Αθήνα στις διαπραγματεύσεις. Παράθυρο για να συμβεί κάτι τέτοιο άφησε σήμερα ο αρχιτεχνοκράτης του Ταμείου και επικεφαλής του ευρωπαϊκού τμήματος Πόουλ Τόμσεν. Ο Τόμσεν δήλωσε στην εφημερίδα Handelsblatt ότι «εάν έχουμε στη διάθεσή μας όλα τα στοιχεία για το 2016 θα τα εξετάσουμε και θα αλλάξουμε εν ανάγκη την πρόγνωσή μας για την Ελλάδα εάν αποδειχθεί ότι υπήρξε πολύ απαισιόδοξη».
Ως γνωστό, τα στοιχεία της Κομισιόν και του ΔΝΤ είναι εκ διαμέτρου αντίθετα για την Ελλάδα, με την επιτροπή να πιέζει το Ταμείο να χρησιμοποιήσει τα δικά της στοιχεία ως βάση για τις δημοσιονομικές προβλέψεις. Αυτό θα μείωνε κατά πολύ και τον λογαριασμό των μέτρων που θα απαιτούνταν να λάβει η Ελλάδα ώστε να καταφέρει το ΔΝΤ να συμμετάσχει στο πρόγραμμα. Αξίζει να σημειωθεί ότι η στην έκθεση που έδωσε χθες στη δημοσιότητα υιοθετεί την εκτίμηση του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ το 2016, όταν το ΔΝΤ το τοποθετεί στο 0,9% του ΑΕΠ. Ακόμη, η ΕΕ εκτιμά ότι το 2017 θα επιτευχθεί ο στόχος του προγράμματος για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ, δίνοντας επιπρόσθετα αυξημένες πιθανότητες για επίτευξη και του στόχου 3,5% για το 2018, χωρίς νέα μέτρα, κάτι που το Ταμείο αμφισβητεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου