Όταν ξεκινούσε η τρέχουσα φάση της διαπραγμάτευσης, οι κυβερνητικοί αξιωματούχοι έλεγαν ότι είχαν μπροστά τους «τρεις βδομάδες –φωτιά» ως το eurogroup της 20ης Φλεβάρη.
Σήμερα, η μία από τις τρεις βδομάδες έχει περάσει, χωρίς να έχει προσθέσει κάτι ουσιαστικό στο θέμα.
Για άλλη μια φορά, έτσι, ο κίνδυνος να βρεθεί η κυβέρνηση με την πλάτη στον τοίχο, είναι υπαρκτός, αφού ουδείς συζητά για ουσιαστική λύση από τη στιγμή που θα ξεκινήσει ο εκλογικός μαραθώνιος στην Ευρώπη. Το πρόβλημα επιτείνεται από το γεγονός ότι δεν πρόκειται να βγει καπνός από το ΔΝΤ απόψε, αφού κατ’ ουσίαν οι ουσιαστικές αποφάσεις του παραπέμπονται για πολύ αργότερα.
(Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν θα είναι μια συνεδρίαση με ενδιαφέρον, αφού θα ανοίξει τα χαρτιά της η νέα αμερικανική διοίκηση).
Άγνωστο γιατί, κυβερνητικές πηγές καλλιεργούσαν χθες κλίμα υψηλών προσδοκιών για τη συνεδρίαση του διεθνούς οργανισμού, λέγοντας ότι θα είναι «καθοριστικής σημασίας». Πάντως η ουσιαστική «ανάγνωση» των προθέσεων του ΔΝΤ θα γίνει την Τρίτη, από την Πολιτική Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, εκεί όμως θα είναι και μια πρώτης τάξεως ευκαιρία να ειπωθούν κάποια πράγματα πρόσωπο με πρόσωπο. Όπως Τσακαλώτος Vs Βούτση (και τούμπαλιν) αλλά και κριτική για τα πρόσφατα κυβερνητικά «ναυάγια» (το παράδειγμα με τις εισφορές στα μπλοκάκια είναι ένα τέτοιο παράδειγμα).
Κυβερνητικοί παράγοντες προϊδεάζουν ωστόσο από τώρα για την υπ’ αριθμόν 1 παραχώρηση από την πλευρά της Αθήνας: το αφορολόγητο που αναμένεται ότι θα «ψαλιδιστεί», όχι πάντως ως τις 5.000 ευρώ που αρχικώς ζητούσαν οι δανειστές. Την ίδια στιγμή το οικονομικό επιτελείο είναι σε αναζήτηση αντίμετρων (ή αντίδωρων αν προτιμάτε), π.χ. με τη μείωση του ΦΠΑ στα νησιά, αντίμετρων που δεν θα αφορούν όμως το σύνολο της κοινωνίας (όπως συμβαίνει με το αφορολόγητο). Ενώ την ίδια στιγμή η κυβέρνηση καταβάλλει προσπάθειες να περάσει κατά το δυνατόν αλώβητη στα εργασιακά, πράγμα που φαντάζει αντικειμενικά δύσκολο την ώρα αυτή.
Με δυο λόγια, όσο και αν υπουργοί δηλώνουν δημοσίως, «το 2017 δεν είναι 2015», εντούτοις ξανά η κυβέρνηση έχει πιαστεί στην «παγίδα» των δανειστών, υπό ασφυκτικά μάλιστα χρονικά πλαίσια. Και άρα στα 24ωρα που διανύουμε, θα πρέπει να δούμε το περιεχόμενο της υπόσχεσης της Α. Μέρκελ προς τον Α. Τσίπρα για άμεσες πρωτοβουλίες. Όπως και τι τελικά εννοούσαν κυβερνητικοί κύκλοι, όταν σε επιλεκτική διαρροή τους χθες διεμήνυαν (;) ότι «δεν πρόκειται να κάνουμε υποχωρήσεις σε θέματα αρχών για το κλείσιμο της β΄ αξιολόγησης, το κλείσιμο μπορεί να γίνει από την πλευρά μας μόνο με πολιτικά, οικονομικά και κοινωνικά ανεκτό τρόπο».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου