Η κυβέρνηση βαδίζει χωρίς πυξίδα και πολλοί μιλάνε και για πορεία χωρίς σχέδιο.
Η κατάσταση επιβαρύνεται καθημερινά και πολλά είναι τα επεισόδια που κυριολεκτικά τη φέρνουν σε πολύ δύσκολη θέση. Η απόπειρα για νέο ξεκίνημα και αντεπίθεση, όπως μετέδιδαν από το Μέγαρο Μαξίμου, ώστε να δοθεί η αίσθηση ότι κάτι αλλάζει, φαίνεται ότι είναι μια υπόθεση καταδικασμένη από την αρχή.
Απόδειξη ότι λίγα 24ωρα μετά τη διαρροή ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει ως όπλο το λανθασμένο πολλαπλασιαστή και θα κάνει κινήσεις για να διορθώσει πτυχές του οικονομικού προγράμματος, ήρθε το «χαστούκι» από τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Όλι Ρεν, ότι αυτό δεν συζητείται, ενώ υπάρχει και «πάγος» από την γερμανική καγκελαρία.
Και δεν έφθανε μόνο αυτό, αλλά το κλίμα επιβαρύνθηκε και άλλο, με την γκάφα (;) του γ.γ. του υπουργείου Οικονομικών Γιώργου Μέργου σχετικά με τον κατώτατο μισθό, που κατά την αρχική του δήλωση -γιατί ανασκεύασε στη συνέχεια- είναι υψηλός στην Ελλάδα, ενώ το καίριο κτύπημα ήρθε πάλι από τον φιλελεύθερο Ρεν, ο οποίος άφησε διάπλατα ανοικτή την πόρτα για…αναθεώρηση του κατώτατου μισθού το 2014.
Ξαφνικά στην κυβέρνηση σήμανε συναγερμός και προσπάθησαν να υποβαθμίσουν πλήρως τη δήλωση Ρεν, διευκρινίζοντας ότι αναθεώρηση δεν σημαίνει μείωση. Βέβαια ξεχνάνε, όπως επισημαίνουν διάφοροι υπουργοί και βουλευτές, ότι για ένα φιλελεύθερο πολιτικό όπως ο Ρεν, αναθεώρηση μισθών, και έχοντας κατά νου την οικονομία κατά Μίλτον Φρίντμαν, σημαίνει μείωση για να γίνει πιο ανταγωνιστική η οικονομία.
Σε όλο αυτό το σκηνικό, η κυβέρνηση είναι εμφανές, όπως παραδέχονται και αρκετά μέλη του υπουργικού συμβουλίου, δεν έχει να αντιτάξει μια ξεκάθαρη γραμμή, ενώ δείχνει να έχει χάσει και επικοινωνιακά το παιχνίδι.
Επί της ουσίας, η κυβέρνηση οδηγείται σε μια αναμέτρηση για την οποία δεν θέλει και πολλή σκέψη, αν συνεχιστεί η ίδια κατάσταση, για να προβλέψει κανείς ποιος θα είναι ο νικητής και ποιος ο χαμένος. Κομβικό σημείο, είναι ότι υπάρχει κοινή πεποίθηση πως η κυβέρνηση οδεύει σε μια πολιτική μάχη χωρίς να έχει την υποστήριξη των ίδιων των μελών της.
Τα μηνύματα για επερχόμενη κατάρρευση αρχίζουν δειλά-δειλά να φθάνουν στον Πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, αλλά αυτό γίνεται με μεγάλη προσοχή, διότι στο Μέγαρο Μαξίμου έχουν την αίσθηση ότι όλα βαίνουν καλώς.
Όπως είναι φυσικό, πολλοί στρέφονται στον Πρωθυπουργό. Για την ακρίβεια, όλοι τώρα άρχισαν να περιμένουν εκ νέου τον ανασχηματισμό. «Είναι δύσκολο να τον αποφύγει, αφού αυτή η κυβέρνηση έκαψε τα χαρτιά της» λένε ακόμη και οι πλέον σταθεροί φίλοι του Αντ. Σαμαρά.
Μερικές φορές η κυβέρνηση δείχνει να τα 'χει χαμένα και να φιλονικεί με τον εαυτό της, αφού ούτε οι υπουργοί μεταξύ τους δεν μπορούν να συνεννοηθούν, αλλά και να υποστηρίξουν την κεντρική γραμμή.
Ο ανασχηματισμός βεβαίως μια κουβέντα είναι. Ακόμη και αν τον κάνει ο Αντ. Σαμαρά, μετά το συνέδριο του ΠΑΣΟΚ, μπορεί να δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από όσα θα επιχειρήσει να λύσει.
Αμφιβολίες βασανίζουν την κυβέρνηση
«Η κυβέρνηση σήμερα μοιάζει μ' αυτόν που έπεσε από την ταράτσα και καθώς "περνούσε" από κάθε όροφο σκεφτόταν: Ως εδώ καλά πάμε». Έτσι περιγράφει κορυφαίο στέλεχος την κατάσταση του κυβερνώντος κόμματος, αφού τίποτε δεν φαίνεται να πηγαίνει καλά και καμία πρωτοβουλία εξόδου από την κρίση δεν φαίνεται στον ορίζοντα.
Η κυβέρνηση καθημερινά δείχνει ότι χάνει «συμμάχους» της και δεν μπορεί να διαμορφώσει πλειοψηφίες. Την ίδια στιγμή οι «σύμμαχοί» της όλο και παίρνουν αποστάσεις. Τα χρονικά περιθώρια στενεύουν και ορισμένοι θεωρούν τους επόμενους τέσσερις μήνες, δηλ. έως το τέλος του προσεχούς Ιουνίου, το έσχατο όριο για να αποδείξει ότι μπορεί να ανακτήσει το χαμένο έδαφος και να σώσει την παρτίδα.
Ιωάννης Μαρτέλλος / newpost.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου