Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Πηγαδάκια γκρίνιας στο ΠαΣοΚ...!!!


Προβληματισμός και διαμαρτυρίες βουλευτών για τον «παραγκωνισμό» τους, για τον εκλογικό νόμο και για κυβερνητικές αποφάσεις


ΤΑ ΠΡΩΤΑ «πηγαδάκια» βουλευτών για να εκφράσουν τους προβληματισμούς τους σχετικά με τον επερχόμενο εκλογικό νόμο στήθηκαν ήδη στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠαΣοΚ. Οι πρώτες επιστολές διαμαρτυρίας από βουλευτές του κυβερνώντος κόμματος για παρατηρούμενη καθυστέρηση στην αναβάθμιση του ρόλου τους ετοιμάζονται για να αποσταλούν αρμοδίως.

Παραλήπτης ο Γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κ. Χρ. Παπουτσής. Αν σε όλα αυτά προσθέσει κανείς και τις διαμαρτυρίες των βουλευτών για τη συμπεριφορά υπουργών και υφυπουργών, για τον τρόπο με τον οποίο επελέγησαν οι γενικοί και ειδικοί γραμματείς των υπουργείων, για τον τρόπο με τον οποίο πρόκειται να επιλεγούν οι διοικητές των 140 νοσοκομείων της χώρας και για τις μεταμεσονύκτιες συνεδριάσεις των νομαρχιακών επιτροπών στην Περιφέρεια, τότε τα πράγματα στο ΠαΣοΚ αρχίζουν, δύο μήνες μετά τις εκλογές, να σοβαρεύουν.

Η αντίδραση των βουλευτών σε κυβερνητικές αποφάσεις αλλά και σε συμπεριφορές υπουργών ξεπέρασε πλέον τα όρια των Κοινοβουλευτικών Τομέων Εργασίας (ΚΤΕ), όπου ως τώρα εντός κομματικών οργάνων μπορούσαν να εκτονωθούν και να εκφράσουν τις αντιρρήσεις τους οι έχοντες διαφορετική άποψη. Από την περασμένη εβδομάδα πέρασε πλέον και στους διαδρόμους της Βουλής, στα βουλευτικά γραφεία της οδού Βουλής, ακόμη και σε ταβέρνες με τη συμμετοχή και διαφόρων στελεχών του λεγόμενου παλαιού ΠαΣοΚ. Είναι χαρακτηριστικό ότι σε μια τέτοια σύναξη βουλευτών και στελεχών σε Νομαρχιακή Οργάνωση στη Βορειοδυτική Ελλάδα έγινε εκτενής συζήτηση και κριτική για τον τρόπο με τον οποίο τοποθετούνται οι γενικοί γραμματείς, για την «γκάφα», όπως την ονόμασαν, της τοποθέτησης του κ. Α. Κουτούπη στο υπουργείο Οικονομικών. Διαβάστηκε η δήλωση του κ. Γ. Παναγιωτακόπουλου που ζητούσε να σταματήσει ο «διασυρμός του ΠαΣοΚ», ενώ άπαντες διαμαρτυρήθηκαν για τη μη αξιοποίησή τους στην κυβέρνησή τους.


▅ Καζαντζίδης με νόημα

Ενας από τους διαμαρτυρόμενους μάλιστα, ο οποίος παλαιά, στις κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ, κατελάμβανε, με μοναδικό προσόν την κομματική του ταυτότητα, υψηλές θέσεις στην κυβέρνηση, άρχισε να τραγουδά με νόημα το τραγούδι του Καζαντζίδη «Το μερτικό μου απ΄ τη χαρά μού το ΄χουν πάρει άλλοι», προκαλώντας το θερμό χειροκρότημα όλων όσοι έλεγαν ότι «οι δεξιοί μάς πήραν τις θέσεις». Την περασμένη Πέμπτη, στο περιθώριο της συνεδρίασης της Διακομματικής Επιτροπής Οικονομικών, πέντε βουλευτές του ΠαΣοΚ που μετείχαν σε αυτήν βρέθηκαν τυχαίως(;) στον διάδρομο με την πρόφαση ότι θέλησαν να καπνίσουν και άρχισαν να συζητούν για τον εκλογικό νόμο. Οι κκ. Ι. Αμοιρίδης (ο οποίος μετέχει στο προεδρείο της ΚΟ), Δ. Λυντζέρης (ο οποίος έχει καταθέσει αναφορά στον Αρειο Πάγο για παρατυπίες που σημειώθηκαν στη Β΄ Πειραιώς στις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου), η κυρία Τόνια Αντωνίου (μέλος του καθοδηγητικού οργάνου του κόμματος, του Πολιτικού Συμβουλίου), οι κκ. Κ. Γείτονας (πρώην υπουργός και πρώην αντιπρόεδρος της Βουλής) και Χρ. Μαγκούφης εξέφρασαν άλλοι τον προβληματισμό τους για την κατάργηση του σταυρού προτίμησης και την κατάτμηση των περιφερειών και άλλοι το πανίσχυρο δικαίωμα που θα έχει ο αρχηγός του κόμματος να συντάσσει τις λίστες. Εξέφρασαν απόψεις για αντισυνταγματικότητα ή όχι του νόμου και την αντίθεσή τους για την επιχειρούμενη κατάργηση του πλαφόν του 3%. Ειδικά ο κ. Μαγκούφης ζητούσε να συνδυαστεί ο νέος εκλογικός νόμος με τη διοικητική και περιφερειακή μεταρρύθμιση. Ενας έκτος βουλευτής, ο κ. Λ. Γρηγοράκος (Λακωνίας), έλεγε χαριτολογώντας ότι «έτσι όπως εξελίσσονται τα πράγματαδεν πρόκειται ποτέ να εκλεγεί στη Λακωνία, που θεωρείται “γαλάζιος” νομός, βουλευτής του ΠαΣοΚ».


▅ Κομματική πειθαρχία Ηταν η πρώτη- έστω και ατύπως- εκδήλωση προβληματισμού από βουλευτές του ΠαΣοΚ, αν και ορισμένοι από τους «έξι» επέμειναν ότι με τις απόψεις τους συντάσσονται δεκάδες άλλοι βουλευτές. Ο προβληματισμός βουλευτών του ΠαΣοΚ φάνηκε να γίνεται εντονότερος όταν ορισμένοι επεσήμαναν πως τώρα που εξελέγη ο κ. Αντ. Σαμαράς στην αρχηγία της ΝΔ δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός. Και τούτο γιατί ναι μεν η κυρία Ντόρα Μπακογιάννη είχε ταχθεί υπέρ του γερμανικού μοντέλου για τον εκλογικό νόμο και υπήρχε πιθανότητα η ΝΔ να ψηφίσει τον νέο εκλογικό νόμο, τώρα όμως, με την εκλογή του κ. Σαμαρά, ο οποίος λέει «όχι» στην κατάργηση του σταυρού, τα πράγματα αλλάζουν. Θα αναγκαστούν, όπως έλεγαν, να ψηφίσουν, με κομματική πειθαρχία, μόνοι τους έναν τέτοιο νόμο.


Ο προβληματισμός τους και το ρίσκο που πήραν να εκφράσουν τις αντιρρήσεις και τις απόψεις τους για τον εκλογικό νόμο (ο οποίος ακόμη δεν έχει γίνει γνωστός) έμεινε ωστόσο εκτός αντικειμένου, αφού λίγα μέτρα πιο μακριά, στο περιστύλιο της Βουλής, ο αρμόδιος υπουργός για την τροποποίηση του εκλογικού νόμου κ. Ι. Ραγκούσης εξηγούσε σε συναδέλφους του βουλευτές ότι το σχετικό νομοσχέδιο δεν έχει πάρει ακόμη την τελική μορφή του και ότι κάποιες προτάσεις που διέρρευσαν είναι αποσπασματικές και δεν απηχούν τις απόψεις της κυβέρνησης.

Πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου θα υπάρξει, όπως σημείωσε ο υπουργός Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης, εξαντλητικός διάλογος «κυρίως με βουλευτές του ΠαΣοΚ». Και εν πάσει περιπτώσει, συμπλήρωσε, αυτό που θα πράξει η κυβέρνηση με τον εκλογικό νόμο δεν είναι τίποτε άλλο από τις προγραμματικές δεσμεύσεις της προς τους πολίτες.


ΠΑΡΑΠΟΝΑ


Υπουργοί και στελέχη στο στόχαστρο Βουλευτές του ΠαΣοΚ, στο καφενείο της Βουλής, γκρίνιαζαν για την καθυστέρηση τοποθέτησης γενικών γραμματέων περιφερειών, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι με την καθυστέρηση αυτή «τα πάντα έχουν παραλύσει,δεν υπογράφεται τίποτε,δεν κινείται τίποτε», ενώ καυτηρίαζαν τον τρόπο με τον οποίο έγινε η τοποθέτηση του κ. Κουτούπη. Ορισμένοι άλλοι διαμαρτύρονταν ότι δεν έχουν δοθεί ακόμη αρμοδιότητες στους υφυπουργούς, ενώ άλλοι ότι η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ δεν έχει αποκαταστήσει τις αδικίες της ΝΔ προς τα στελέχη του. Η κυρία Χρύσα Αράπογλου διαμαρτυρόταν επειδή της συμπεριφέρθηκαν άκομψα στο υπουργείο Παιδείας λέγοντάς της «τι δουλειά έχει ένας βουλευτής να ασχολείται με τέτοια θέματα», όταν απευθύνθηκε στο γραφείο της κυρίας Αννας Διαμαντοπούλου για να ζητήσει να ασχοληθεί το υπουργείο με το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας της Θεσσαλονίκης. Ανέφερε ότι πρόκειται να συντάξει επιστολή προς τον Γραμματέα της ΚΟ κ. Παπουτσή, με προτάσεις για το πώς ο βουλευτής θα μετέχει ενεργά στις συζητήσεις νομοσχεδίων και στον κοινοβουλευτικό έλεγχο. Η κυρία Αράπογλου ζητεί συγκεκριμένα «εδώ και τώρα» αναβάθμιση του ρόλου του βουλευτή και προτείνει «Διαρκή Κοινοβουλευτική Ομάδα», που θα συνεδριάζει σε τακτά χρονικά διαστήματα και στην οποία θα συμμετέχουν και οι υπουργοί, ώστε να τους απευθύνουν προφορικές ερωτήσεις οι βουλευτές κατά τα γαλλικά πρότυπα. Αλλοι στοχοποίησαν τον Γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του ΠαΣοΚ κ. Σωκ. Ξυνίδη καταλογίζοντάς του ότι δεν τους βλέπει και κυρίως ότι αποστέλλει... αντιπροσώπους από το γραφείο του στις διαρκείς κοινοβουλευτικές επιτροπές, όταν ο ίδιος δεν μπορεί να παραστεί. Σημειώθηκε μάλιστα και ένα επεισόδιο στην Επιτροπή Μορφωτικών όταν η νεαρά κυρία Ρούλα Κουκίου , επιστημονική συνεργάτιδα του Γραμματέα, επιχείρησε να παρακολουθήσει τη συνεδρίαση, με αποτέλεσμα να αντιδράσουν πολλοί βουλευτές, αφού η 24χρονη απόφοιτη του Οικονομικού Πανεπιστημίου δεν είναι βουλευτής. Αλλά μάλλον επρόκειτο για παρεξήγηση, αφού, όπως εξηγούσε ο κ. Ξυνίδης, ο Γραμματέας πάντοτε συμμετέχει στις επιτροπές. Η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κυρία Τίνα Μπιρμπίλη εξακολουθεί να βρίσκεται στο στόχαστρο πολλών βουλευτών επειδή είχε δώσει για ηλεκτρονική διαβούλευση το νομοσχέδιο για τα καμένα της Αττικής, χωρίς να το συζητήσει με τους κυβερνητικούς βουλευτές. Αρκετοί επίσης διαμαρτύρονται ότι μαθαίνουν τι πρόκειται να πράξει η κυβέρνηση ή ποια νομοσχέδια θα φέρει προς ψήφιση στη Βουλή μόνον από την τηλεόραση. Ως τώρα τα παράπονα και η γκρίνια μεταφέρονται στον κ. Παπουτσή, τον μοναδικό βουλευτή που δηλώνει ότι «όλα πάνε καλά» και ότι «δεν υπάρχει καμία γκρίνια στην Κοινοβουλευτική Ομάδα». Απόδειξη ότι τακτικά συνέρχονται τα ΚΤΕ, όπου οι βουλευτές μπορούν να πουν τον πόνο τους και πιθανόν να βρουν το... δίκιό τους.


Ν. ΧΑΣΑΠΟΠΟΥΛΟΣ ΤΟ ΒΗΜΑ Κυριακή 6 Δεκεμβρίου 2009

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου