Κυριακή 6 Ιουλίου 2025

Γιώργος Παπανδρέου: Έλεος...!!!

 Γράφει ο Γιώργος Λακόπουλος

Κατά τον πρώην Πρωθυπουργό, «η Μέρκελ δεν κατάλαβε το μέγεθος της κρίσης» – ενώ αυτός το έπαιζε στα δάκτυλα.

Παρέλαβε  το 2009 τη χώρα σε δημοσιονομική κρίση, την οδήγησε τυφλά σε διεθνή οικονομικό έλεγχο, δυο χρόνια αργότερα το κόμμα του τον απομάκρυνε από την πρωθυπουργία, χωρίς να χάσει την πλειοψηφία στη Βουλή και έκτοτε μένει στο περιθώριο και σε αποδοκιμασία.

Τι δεν καταλαβαίνει ο άνθρωπος; Να τα επαναλάβουμε.

Πρώτο. Ως πρωθυπουργός ο Καραμανλής ευθύνεται για τη δημοσιονομική εκτροπή του 2009. Αλλά ο Γ. Παπανδρέου ως διάδοχός του, είναι υπόλογος γιατί το 2010, οδήγησε τη χώρα σε διεθνή οικονομικό έλεγχο.

Δεύτερο. Το δημοσιονομικό πρόβλημα μπορούσε να αντιμετωπιστεί, από μια  αποφασισμένη ελληνική κυβέρνηση και σοβαρά μέτρα, με ανεκτές συνέπειες στην κοινωνία. Με την ανάθεσή του σε τρίτους, χρειάσθηκαν εννιά χρόνια, τέσσερις κυβερνήσεις  και πολλές θυσίες που συνεχίζονται.

Τρίτο. Οι εκλογές του 2009 έγιναν πρόωρα, ακριβώς για να αντιμετωπίσει η χώρα το δημοσιονομικό της, με δικές της πολιτικές από δική της κυβέρνηση, – όχι για να πλακώσουν το  ΔΝΤ και έτεροι  Καπαδόκες, ως κηδεμόνες.

Τέταρτο: Πρακτικά, η δημοσιονομική αυτοΐαση ήταν εφικτή: η χώρα είχε 250 δισ. καταθέσεις στις τράπεζες και πλούτο που έρρεε στους δρόμους.

Το κράτος έπασχε -που δεν μάζευε ούτε τους βεβαιωμένους φόρους- και τα κόμματα που είχαν αλλεργία σε μεταρρυθμίσεις – όχι συνολικά η οικονομία.

Αρκεί να υπήρχε συναίσθηση του προβλήματος και πολιτική ηγεσία με επάρκεια, για να αναλάβει το πολιτικό κόστος – και από τα δυο κόμματα που, εναλλασσόμενα στην κυβέρνηση, ευθύνονται για το τέλμα.

Πέμπτο. Ο Γ. Παπανδρέου ως νικητής των εκλογών του 2009 όχι μόνο δεν «έσωσε» τη χώρα, όπως ισχυρίζεται, αλλά και ουδείς του ζήτησε να τη σώσει.

Αυτό που του ανατέθηκε με τη λαϊκή ετυμηγορία, ήταν να εφαρμόσει το πρόγραμμα με το οποίο κέρδισε τις εκλογές – υποσχόμενος παροχές που γνώριζε ότι ήταν ανέφικτες.

Αν δεν «έβγαινε», όφειλε να ζητήσει νέα εντολή, με νέο πρόγραμμα, όπως έκανε ο Καραμανλής  προηγουμένως. Η χώρα δεν του εκχωρήθηκε εν λευκώ.

Δεκαπέντε  χρόνια από την… επικοινωνιακή εκδρομή στο Καστελόριζο – για να αρχίσει ως… νέος Οδυσσέας πορεία προς την Ιθάκη – ο «ΓΑΠ» συνεχίζει να μας μπερδεύει με τις ιεραρχήσεις του.

Στην αποκάλυψη της Μέρκελ πως όταν τον ρώτησε «τι θέλει», ως Πρωθυπουργός  για τη διαχείριση της κρίσης  και της απάντησε «τίποτα», αντιδρά με νέο εφεύρημα: εννοούσε «τα πάντα».

Δεν είναι πλάκα. Δεν αμφισβητεί τον διάλογό τους. Ισχυρίζεται ότι «δεν χρειαζόταν δάνεια, αλλά περισσότερο χρόνο, και πολιτική στήριξη απέναντι στις αγορές» – αλλά κατά τα λοιπά… τίποτα!

Προφανώς μιλάει όπως όταν έλεγε «λεφτά υπάρχουν» αλλά εννοούσε ότι υπάρχουν… αφού βρεθούν, όπως εξήγησε αργότερα.

Το παράδοξο είναι ότι  παρά την απόλυτη αποτυχία -ως Πρωθυπουργός των «κηπουρών» και με έναν υπουργό καταδικασμένο από το Ειδικό Δικαστήριο, ως  ιδρυτής διασπαστικού κόμματος και ως ηττημένος από τον Ανδρουλάκη στη διεκδίκηση της ηγεσίας που  κόμματος που διέσπασε- καταφέρνει το αδιανόητο:

– Διορίζεται από τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ στη Βουλή, από την οποία απουσιάζει έτη φωτός   πληρέστερος Βαγγέλης Βενιζέλος, στον οποίο φόρτωσε την ήττα του 2012 και τον κατέστρεψε εκδικητικά το 2015.

Παρότι η πρώην Καγκελάριος τον μεταχειρίζεται μάλλον με επιείκεια -καμία σχέση με την αντιμετώπισή του από τον Σαρκοζί το 2011στις Κάννες- επιμένει να υπερασπίζεται τα ερείπια της θητείας του.

Όσα είπε για να απαντήσει στη Μέρκελ, επιβάρυναν το… ΠΑΣΟΚ – που τον φιλοξενεί  στις γραμμές του, χωρίς να αξιώσει καν τη διάλυση του μορφώματος με το οποίο απέτυχε να μπει στη Βουλή το 2015.

Ο Ανδρουλάκης  ταυτίζεται μαζί του, όσο  είναι υποχρεωμένος να καλύπτει τις θεωρίες του ότι , το  πρόβλημα ήταν «η πενταετία σπατάλης, αδιαφάνειας και κακοδιαχείρισης» που προηγήθηκε και η «απόκρυψη των στοιχείων».

Αλλού ο  παππάς, κι αλλού τα ράσα. Ισχυρίζεται ότι είχε τη λύση, αλλά αντιμετώπισε «έντονη αντίσταση σε μεταρρυθμίσεις από το εγχώριο κατεστημένο». Όταν η μόνη αντίσταση προβλήθηκε από το κόμμα του, ενώ  ο ίδιος έκανε έξι μήνες να στελεχώσει το κράτος – με ημέτερους φυσικά.

Κατά τον πρώην Πρωθυπουργό, «η Μέρκελ δεν κατάλαβε το μέγεθος της κρίσης» – ενώ αυτός το έπαιζε στα δάκτυλα.

Παραπλάνησε την κοινωνία, ανατίναξε τη χώρα, καταχρέωσε και διέλυσε το ΠΑΣΟΚ και επιμένει ότι έφταιγαν οι άλλοι  και ο ίδιος… δικαιώθηκε .

Έλεος! Τουλάχιστον ο Καραμανλής έχει την αξιοπρέπεια να μην μιλάει…

ΑΠΟ ΤΟ IEIDISEIS.GR

 

https://www.anoixtoparathyro.gr/%ce%b3%ce%b9%cf%8e%cf%81%ce%b3%ce%bf%cf%82-%cf%80%ce%b1%cf%80%ce%b1%ce%bd%ce%b4%cf%81%ce%ad%ce%bf%cf%85-%ce%ad%ce%bb%ce%b5%ce%bf%cf%82/ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου