Τρίτη 8 Απριλίου 2025

Δασμοί Τραμπ / Oι πιθανότητες παγκόσμιας ύφεσης – Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα...!!!

 

Οι παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές συνέχισαν την καθοδική τους πορεία για τρίτη συνεχή ημέρα χθες Δευτέρα 7 Απριλίου, με τρισεκατομμύρια δολάρια να εξανεμίζονται από την αξία των μετοχών παγκοσμίως.

Στις ίδιες τις ΗΠΑ, ο δείκτης Dow Jones υποχώρησε για τρίτη ημέρα, όπως και ο δείκτης S&P 500.  Στο χρηματιστήριο Αθηνών, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με απώλειες 7,43%.

Η διεθνής κατακόρυφη πτώση έρχεται ως αντίδραση στους πρωτοφανείς δασμούς που επέβαλε ο Πρόεδρος Τραμπ στους περισσότερους εμπορικούς εταίρους των Ηνωμένων Πολιτειών.

Πλήγμα στη διεθνή οικονομική ανάπτυξη

Οι επενδυτές εκφράζουν αυξανόμενη ανησυχία για το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου εμπορικού πολέμου, ο οποίος πιθανότατα θα πυροδοτήσει παγκόσμια ύφεση.

Σύμφωνα με αναλυτές, οι δασμοί αναμένεται να έχουν εκτεταμένες επιπτώσεις στην παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη, λόγω του υψηλότερου κόστους παραγωγής, της μειωμένης επιχειρηματικής εμπιστοσύνης, της αστάθειας των αγορών και των διαταραχών στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Η JP Morgan ανέφερε την περασμένη εβδομάδα ότι οι πιθανότητες παγκόσμιας ύφεσης έως το τέλος του έτους ανέρχονται πλέον στο 60%, σε σύγκριση με 40% πριν την ανακοίνωση των δασμών.

Η Deutsche Bank προειδοποίησε σε ανάλυση τη Δευτέρα, ότι οι νέοι δασμοί θα έχουν “τεράστιες παγκόσμιες επιπτώσεις για το 2025 και τα επόμενα χρόνια και δεκαετίες’’.

Ύφεση στις ΗΠΑ, πόλεμος με την Κίνα

Αναλυτές της S&P Global αύξησαν την πιθανότητα ύφεσης των ΗΠΑ σε 30-35%, από 25% τον Μάρτιο. Η Goldman Sachs αύξησε τις πιθανότητες ύφεσης των ΗΠΑ στο επόμενο έτος στο 45%, ενώ οι Barclays και UBS προειδοποίησαν επίσης ότι η αμερικανική οικονομία μπορεί να συρρικνωθεί τους επόμενους μήνες.

Η Ασία υπέστη σημαντικά μεγαλύτερο πλήγμα από την Ευρώπη, με δασμούς που ξεπερνούν το 40% για ορισμένες βασικές χώρες, γεγονός που ώθησε το Βιετνάμ, την Ταϊβάν και την Ινδονησία να επιδιώξουν νέες εμπορικές συμφωνίες με την Ουάσιγκτον.

Η Κίνα είναι μέχρι στιγμής η μόνη μεγάλη οικονομία που ανακοίνωσε αντίποινα με δασμούς 34% στις αμερικανικές εισαγωγές και περιορισμούς στις εξαγωγές σπάνιων γαιών – ζωτικής σημασίας πρώτες ύλες για την παραγωγή νέας τεχνολογίας και προϊόντων καθαρής ενέργειας. Οι δασμοί αυτοί αναμένεται να τεθούν σε ισχύ την Πέμπτη.

Μετά την επιβολή πρόσθετου δασμού 34% στην Κίνα την περασμένη εβδομάδα, ο Τραμπ απείλησε χθες με επιπλέον δασμό 50%, εάν το Πεκίνο δεν αποσύρει τα αντίποινα.

Η Ινδία, η οποία αντιμετωπίζει τώρα δασμό 26% στις εξαγωγές της προς τις ΗΠΑ, δεν σχεδιάζει να απαντήσει στους δασμούς του Τραμπ, σύμφωνα με αναφορές του πρακτορείου ειδήσεων Reuters.

Το Νέο Δελχί ήταν από τις πρώτες πρωτεύουσες που επιδίωξαν νέα εμπορική συμφωνία με την Ουάσιγκτον, κατά τη διάρκεια επίσκεψης του Πρωθυπουργού Narendra Modi στον Λευκό Οίκο τον Φεβρουάριο.

Η ΕΕ δεν βιάζεται

Οι εισαγωγές από την Ευρωπαϊκή Ένωση προς τις ΗΠΑ αντιμετωπίζουν δασμούς 20% από αύριο Τετάρτη. Οι υπουργοί οικονομικών της ΕΕ συναντήθηκαν στο Λουξεμβούργο για να συμφωνήσουν σε περίπου 26 δισεκατομμύρια ευρώ νέων δασμών, ως απάντηση στους προηγούμενους δασμούς 25% του Trump στο αλουμίνιο και τον χάλυβα.

Η ΕΕ δεν φαίνεται να βιάζεται. Σύμφωνα με το Reuters, οι δασμοί για ορισμένα αμερικανικά αγαθά θα τεθούν σε ισχύ στις 16 Μαΐου και άλλοι αργότερα μέσα στο έτος, από την 1η Δεκεμβρίου

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, είχε δηλώσει την Κυριακή ότι οι Βρυξέλλες είναι έτοιμες να “υπερασπιστούν τα συμφέροντά τους με αναλογικά αντίμετρα”, αλλά παράλληλα εξέφρασε τη “δέσμευση για συμμετοχή σε διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ’’.

Σοβαρός κίνδυνος για τους Ευρωπαίους εργαζόμενους

Η ABN Amro, μία από τις μεγαλύτερες ολλανδικές τράπεζες, μείωσε κατά το ήμισυ την οικονομική της πρόβλεψη για τα κράτη μέλη της ΕΕ, εκτιμώντας ότι η τριμηνιαία ανάπτυξη του μπλοκ θα “παραμείνει κοντά στο μηδέν, με υψηλή πιθανότητα αρνητικού τριμήνου’’.

Η Ευρωπαϊκή Συνομοσπονδία Συνδικάτων (ETUC) προειδοποιεί για σοβαρό πλήγμα στους εργαζόμενους και ζητά από την ΕΕ ολοκληρωμένο σχέδιο για τη σταθεροποίηση της οικονομίας και τη διάσωση θέσεων εργασίας. Μεταξύ των προτάσεων περιλαμβάνεται η επαναφορά της δράσης SURE (δάνεια με ευνοϊκούς όρους από την ΕΕ προς τα κράτη μέλη) που είχε ενεργοποιηθεί κατά την πανδημία.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Συνδικάτων Τροφίμων, Γεωργίας και Τουρισμού (EFFAT) τονίζει τις καταστροφικές συνέπειες για εργαζόμενους, επιχειρήσεις και επισιτιστική ασφάλεια. Η ΕΕ εξάγει ετησίως στις ΗΠΑ τρόφιμα και γεωργικά προϊόντα αξίας άνω των 30 δισεκατομμυρίων ευρώ, με εκατοντάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας να εξαρτώνται από αυτές τις εμπορικές σχέσεις.

Η γενιά Ζ θα την πληρώσει;

Στην Ελλάδα, η ΓΣΕΕ διερευνά τις επιπτώσεις στην ελληνική αγορά εργασίας, εστιάζοντας τόσο στις άμεσες συνέπειες του περιορισμού των εξαγωγών αλλά και στις πιο σημαντικές δευτερογενείς επιπτώσεις,  μέσω των εμπορικών σχέσεων με περισσότερο εκτεθειμένες χώρες της ΕΕ.

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε παράλογους τους δασμούς σε φέτα, ελιές και ελαιόλαδο, καθώς δεν παράγονται στις ΗΠΑ, εκφράζοντας ελπίδες για εξαίρεση όπως το 2019. Το “στοίχημα” φαίνεται δυσκολότερο αυτή τη φορά.

 

Ο διευθυντής του ΙΝΕ ΓΣΕΕ, Χρήστος Γούλας, προειδοποιεί ότι η μείωση της μεταποιητικής και βιομηχανικής δραστηριότητας θα αυξήσει την εξάρτηση από μη παραγωγικούς κλάδους με χαμηλής ποιότητας θέσεις εργασίας, με τη γενιά Ζ να βρίσκεται σε ιδιαίτερο κίνδυνο.

Από ότι φαίνεται, δυστυχώς πάλι οι νέοι θα  πληρώσουν το μεγαλύτερο τίμημα.

 

 https://tvxs.gr/news/kosmos/dasmoi-tramp-oi-pithanotites-pagkosmias-yfesis-oi-epiptoseis-stin-ellada/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου