Μόνο ένας Πρόεδρος της Δημοκρατίας έλαβε λιγότερες ψήφους από τον Κ. Τασούλα. Ο Κώστας Τασούλας είναι και επίσημα από την Τετάρτη 12 Φεβρουαρίου 2025 ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατία.
Η επιλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα εκλέχτηκε, μετά από τρεις άκαρπες ψηφοφορίες, στην τέταρτη, με 160 ψήφους.
Πίσω από τον «γαλάζιο» εκλεκτό, στη δεύτερη θέση βρέθηκε το πρόσωπο που πρότεινε το ΠΑΣΟΚ, ο Κώστας Γιαννίτσης, με 34 ψήφους. Στην τρίτη θέση ήταν η επιλογή του ΣΥΡΙΖΑ, η Λούκα Κατσέλη, με 29 ψήφους, μετά την απόφαση της Νέας Αριστεράς να απέχει από τη διαδικασία. Ο Κώστας Κυριακού, προτεινόμενος από τη Νίκη, έλαβε 14 ψήφους, στην τέταρτη θέση.
Επίσης, καταγράφηκαν 39 «παρών», ενώ απείχαν 24 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, της Πλεύσης Ελευθερίας και των ανεξαρτήτων μελών του Κινήματος Αλλαγής, ως ένδειξη διαμαρτυρίας στην υποψηφιότητα του κ. Τασούλα.
Μόνο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής είχε εκλεχθεί με λιγότερες ψήφους
Είναι χαρακτηριστικό ότι λιγότερες ψήφους στη Μεταπολίτευση για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα, σε σχέση με τον Κώστα Τασούλα, είχε μόνο ο Κωνσταντίνος Καραμανλής στη δεύτερη θητεία του.
Ειδικότερα, ήταν 4 Μαΐου 1990, όταν ο -επίσης «εκλεκτός» της Νέας Δημοκρατίας- έλαβε το χρίσμα στην πέμπτη ψηφοφορία με 153 ψήφους, αφού είχε ήδη πραγματοποιηθεί διάλυση της Βουλής, λόγω της αποτυχίας να εκλέξει ΠτΔ σε τρεις ψηφοφορίες. Για την επιστροφή στην Προεδρία της Δημοκρατίας ούτε ο Κωνσταντίνος Μητσοτάκης, ούτε ο Ανδρέας Παπανδρέου ήταν ενθουσιασμένοι.
Οι Πρόεδροι της Δημοκρατίας από το 1975 μέχρι σήμερα
Ο Κωνσταντίνος Τασούλας αποτελεί το ένατο πρόσωπο που ανέρχεται στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα από το 1974. Επίσης, είναι ο δεύτερος Γιαννιώτης Πρόεδρος της Δημοκρατίας, μετά τον Κάρολο Παπούλια, ο οποίος μάλιστα είχε δύο θητείες.
Οι προηγούμενοι ΠτΔ είναι:
1974: Μιχάλης Στασινόπουλος με 206 ψήφους - Από 18/12/1974 έως 20 Ιουνίου 1975 (213 ημέρες)
Ο Μιχάλης Στασινόπουλος ήταν ο πρώτος Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Μεταπολίτευσης. Στις πρώτες μεταδικτατορικές ή μεταπολιτευτικές εκλογές του Νοεμβρίου, εξελέγη πρώτος βουλευτής Επικρατείας με το ψηφοδέλτιο της Νέας Δημοκρατίας. Παραιτήθηκε στις 18 Δεκεμβρίου, δέκα ημέρες μετά το Δημοψήφισμα του 1974, με το οποίο καταργήθηκε η βασιλεία, όταν η νέα Βουλή τον εξέλεξε προσωρινό Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας με 206 ψήφους. Η προεδρική του θητεία διήρκεσε έως τις 20 Ιουνίου 1975, οπότε το αξίωμα ανέλαβε ο Κωνσταντίνος Τσάτσος, διαμορφώνοντας το νέο πολίτευμα.
1975: Κωνσταντίνος Τσάτσος με 210 ψήφους - Από 20/6/1975 έως 15/5/1980 (4 χρόνια, 296 ημέρες)
Ο Κωνσταντίνος Τσάτσος εξελέγη το 1975 στο αξίωμα, υποστηριζόμενος από το κόμμα της Νέας Δημοκρατίας με 210 ψήφους, πιθανότατα προερχόμενες από τους βουλευτές της ΝΔ που είχε 215 έδρες στο Κοινοβούλιο σε σύνολο 295. Αντίπαλός του ήταν ο Παναγιώτης Κανελλόπουλος, ο οποίος υποστηρίχθηκε από την Ένωση Κέντρου - Νέες Δυνάμεις, ενώ το ΠΑΣΟΚ και η Ενωμένη Αριστερά ψήφισαν λευκό.
1980: Κωνσταντίνος Καραμανλής (πρώτη θητεία) με 183 ψήφους - Από 15/5/1980 έως 10/3/1985 (4 χρόνια, 304 ημέρες)
Το 1980 ο Κωνσταντίνος Καραμανλής διαδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Τσάτσο. Για την εκλογή του πραγματοποιήθηκαν τρεις ψηφοφορίες. Στην πρώτη, ο πρώην πρωθυπουργός της χώρας συγκέντρωσε 179 ψήφους (175 έδρες είχε η Νέα Δημοκρατία), στη δεύτερη 181 και στην τρίτη 183 ψήφους. Το ΠΑΣΟΚ απείχε και από τις τρεις ψηφοφορίες, το ΚΚΕ ψήφισε λευκό, ενώ η Εθνική Παράταξις υπέρ του. Οι βουλευτές της ΕΔΗΚ δεν είχαν ξεκάθαρη θέση, καθώς μερικοί ψήφισαν υπέρ και μερικοί κατά.
1985: Χρήστος Σαρτζετάκης με 180 ψήφους - Από 30/3/1985 έως 5/5/1990 (5 χρόνια και 35 ημέρες)
Η εκλογή του Χρήστου Σαρτζετάκη συνδέθηκε με δύο προβλήματα Συνταγματικού Δικαίου, τα «χρωματιστά ψηφοδέλτια» και την «ψήφο Αλευρά». Για την ψηφοφορία χρησιμοποιήθηκαν ψηφοδέλτια διαφορετικού χρώματος για κάθε υποψήφιο, κάτι που η τότε αξιωματική αντιπολίτευση, η Νέα Δημοκρατία, κατήγγειλε ως απόπειρα ακύρωσης του μυστικού χαρακτήρα της ψηφοφορίας, επειδή -όπως υποστήριξε- το χρώμα του κάθε ψηφοδελτίου διακρινόταν από τον ημιδιαφανή φάκελο.
Επίσης, υποστηρίχθηκε ότι ο τότε πρόεδρος της Βουλής, Γιάννης Αλευράς, δεν έπρεπε να λάβει μέρος στην ψηφοφορία ως εκτελών χρέη ΠτΔ μετά την πρόωρη παραίτηση του Κωνσταντίνου Καραμανλή. Τελικά, ο προτεινόμενος από το ΠΑΣΟΚ και το ΚΚΕ Σαρτζετάκης, έλαβε 180 ψήφους. Επίσης, 112 αρνήθηκαν να ψηφίσουν, βρέθηκαν επίσης 5 άκυρα και 1 λευκό, ενώ 2 βουλευτές ήταν απόντες.
1990: Κωνσταντίνος Καραμανλής (δεύτερη θητεία) με 153 ψήφους - Από 5/5/1990 έως 10/3/1995 (4 χρόνια και 310 ημέρες)
Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής έγινε για δεύτερη φορά Πρόεδρος της Δημοκρατίας, διαδεχόμενος τον Χρήστο Σαρτζετάκη. Κατάφερε να εκλεγεί στην πέμπτη ψηφοφορία με 153 ψήφους, αφού είχε ήδη πραγματοποιηθεί διάλυση της Βουλής, λόγω της αποτυχίας να εκλέξει Πρόεδρο της Δημοκρατίας σε τρεις ψηφοφορίες. Η επιστροφή του στο ύπατο πολιτειακό αξίωμα ήταν απαίτηση της βάσης του κόμματος της Νέας Δημοκρατίας, που σε εκείνη την συγκυρία ήταν πρώτο κόμμα.
1995: Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος με 181 ψήφους στην πρώτη θητεία και με 269 στη δεύτερη - Από 10/3/1995 έως 12/3/2005 (10 χρόνια και 2 ημέρες)
Ο Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος διαδέχθηκε τον Κωνσταντίνο Καραμανλή στο ανώτατο πολιτειακό αξίωμα. Την πρώτη φορά, το 1995, αναδείχθηκε Πρόεδρος της Δημοκρατίας στην τρίτη ψηφοφορία με 181 ψήφους (με στη στήριξη του ΠΑΣΟΚ και της Πολιτικής Άνοιξης του Αντώνη Σαμαρά), ενώ στη δεύτερη θέση αναδείχθηκε ο Αθανάσιος Τσαλδάρης που είχε τη στήριξη της Νέας Δημοκρατίας με 109 ψήφους.
Το 2000 τον στήριξαν τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και η Νέα Δημοκρατία και επανεκλέχθηκε εύκολα με 269 ψήφους από την πρώτη ψηφοφορία. Ο Λεωνίδας Κύρκος που είχε τη στήριξη του Συνασπισμού, έλαβε μόλις 10 ψήφους.
2005: Κάρολος Παπούλιας με 279 στην πρώτη θητεία και με 266 στη δεύτερη - 12/3/2005 έως 13/3/2015 (10 χρόνια και 1 ημέρα)
Στις 12 Δεκεμβρίου 2004 προτάθηκε από τον τότε πρωθυπουργό, Κώστα Καραμανλή, για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Υπέρ της πρότασης εκφράστηκε το ΠΑΣΟΚ. Στην πρώτη ψηφοφορία που έγινε στη Βουλή στις 8 Φεβρουαρίου του 2005, ο Κάρολος Παπούλιας εξελέγη Πρόεδρος της Δημοκρατίας με 279 ψήφους. Οι βουλευτές του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών».
Στις 3 Φεβρουαρίου 2010 ο Κάρολος Παπούλιας επανεξελέγη στο ύπατο αξίωμα της χώρας με 266 ψήφους στο σύνολο των 298 ψηφισάντων. Υπερψηφίστηκε από τις Κοινοβουλευτικές Ομάδες του ΠΑΣΟΚ, της ΝΔ και του ΛΑΟΣ, ενώ 32 βουλευτές των ΚΚΕ και ΣΥΡΙΖΑ δήλωσαν «παρών». Με το αποτέλεσμα αυτό έγινε ο τρίτος ΠτΔ που εκλέχθηκε για δεύτερη θητεία.
2015: Προκόπης Παυλόπουλος με 233 ψήφους - 13/3/2015 έως 13/3/2020 (5 χρόνια)
Στις 17 Φεβρουαρίου 2015 ο Προκόπης Παυλόπουλος προτάθηκε από τον τότε πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα για το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Στις 18 Φεβρουαρίου εξελέγη με τη στήριξη του Συνασπισμού Ριζοσπαστικής Αριστεράς, των Ανεξαρτήτων Ελλήνων και της Νέας Δημοκρατίας, λαμβάνοντας 233 ψήφους έναντι του ανθυποψηφίου του, Νίκου Αλιβιζάτου, ο οποίος έλαβε 30 ψήφους. Επίσης, 32 βουλευτές ψήφισαν «παρών».
2020: Κατερίνα Σακελλαροπούλου με 261 ψήφους - 13/3/2020 έως 13/3/2025 (5 χρόνια)
Στις 15 Ιανουαρίου 2020, ο τότε πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, πρότεινε την Κατερίνα Σακελλαροπούλου για τη θέση της Προέδρου. Στην ψηφοφορία, στις 22 Ιανουαρίου, ήταν η μοναδική υποψηφιότητα και εκλέχτηκε νέα ΠτΔ εύκολα με 261 ψήφους. Έγινε έτσι η πρώτη γυναίκα που έλαβε το χρίσμα για το ύπατο πολιτειακό αξίωμα της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Τασούλας: Αναλαμβάνω βαριά ευθύνη
Στις πρώτες του δηλώσεις ο κ. Τασούλας ανέφερε πως είναι «μεγάλη τιμή και βαριά ευθύνη η ανάδειξή μου στην Προεδρία της Δημοκρατίας. Χρειάζονται λύσεις ευρύτερης αποδοχής σε διάλογο με την κοινωνίας». «Υπάρχουν και δεδομένες δυσκολίες στην πολιτική τις οποίες γνωρίζω. Μόνο με εθνική προσπάθεια και λύσεις κοινής αποδοχής και διάλογο με την κοινωνία θα τις υπερβούμε», συμπλήρωσε.
«Η απόδοση των πολιτικών προσπαθειών δεν εξαρτάται μόνο από τον σωστό προγραμματισμό ή τις εποικοδομητικές προτάσεις. Η απόδοση των πολιτικών προσπαθειών εξαρτάται από το πλαίσιο και την πολιτική ατμόσφαιρα μέσα στην οποία διεξάγονται οι πολιτικές διεργασίες. Και όλα αυτά πρέπει να επιτελούνται μέσα σε ένα διεθνές περιβάλλον ασυνήθιστης αβεβαιότητας και πλήθους γεωπολιτικών ανακατατάξεων και πολεμικών συγκρούσεων, εδώ, στην ευρύτερη γειτονιά μας, ενώ την ίδια στιγμή οι μεταπολεμικές παραδοχές σχέσεων και ισορροπιών, δοκιμάζονται ήδη ή μετατοπίζονται ανησυχητικά.
Ο ρυθμός του κόσμου όπως τον ξέραμε από τα μεταπολεμικά χρόνια δεν φαίνεται να συνεχίζει ο ίδιος και μια στοίβα σπασμένες εικόνες παίρνει συχνά τη θέση του. Και μέσα σε αυτό τον ρημαγδό αλλαγών στάσεων και ισορροπιών για μας εδώ στο πέτρινο ακρωτήρι της Ελλάδας, η γραμμή παραμένει σταθερή. Ενίσχυση των αμυντικών και διπλωματικών μας δυνατοτήτων και ενίσχυση της κοινωνικής μας συνοχής μέσα στην ΕΕ που στοχεύει στην στρατηγική της αυτονομία αλλά που πρέπει να βιαστεί ακόμη περισσότερο για αυτό. Η χώρα μας καλείται να ενισχύσει περαιτέρω το γόητρό της προς τα έξω και παλεύει για την προκοπή και το κλίμα εμπιστοσύνης στο εσωτερικό της που είναι πιστεύω στόχοι ευρύτερα αποδεκτοί», τόνισε ακόμη ο κ. Τασούλας.
Ποιοι ψήφισαν τον Κ. Τασούλα για να λάβει το χρίσμα
Ο πρόεδρος της Βουλής, Νικήτας Κακλαμάνης, μετέβη στο γραφείο του Κώστα Τασούλα, ο οποίος διαδέχεται την Κατερίνα Σακελλαροπούλου, προκειμένου να ανακοινώσει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας στον νέο ΠτΔ.
Η ορκωμοσία του νέου Προέδρου της Δημοκρατίας ενώπιον των μελών της Εθνικής Αντιπροσωπείας θα γίνει στις 13 Μαρτίου 2025, όταν και λήγει η θητεία της απερχόμενης Προέδρου, Κατερίνας Σακελλαρόπουλου.
Τον Κωνσταντίνο Τασούλα ψήφισαν οι 156 βουλευτές της ΝΔ, καθώς και οι: Αντώνης Σαμαράς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από ΝΔ), Μάριος Σαλμάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τη ΝΔ), Χαράλαμπος Κατσιβαρδάς (ανεξάρτητος προερχόμενος από την ΚΟ Σπαρτιάτες) και Παύλος Σαράκης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από την Ελληνική Λύση).
Την Λούκα Κατσέλη ψήφισαν οι 26 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, καθώς και οι: Αθηνά Λινού (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ), Γιάννης Σαρακιώτης (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) και Αρετή Παπαϊωάννου (ανεξάρτητη, προερχόμενη από την Πλεύση Ελευθερίας).
Τον Τάσο Γιαννίτση ψήφισαν οι 31 βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, καθώς και οι: Μπουρχάν Μπαράν (ανεξάρτητος, προερχόμενος από το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής), Ράνια Θρασκιά (ανεξάρτητη, προερχόμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) και Πέτρος Παππάς (ανεξάρτητος, προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ).
Τον Κώστα Κυριακού ψήφισαν οι 10 βουλευτές της ΚΟ «Νίκη» καθώς και οι ανεξάρτητοι (προερχόμενοι από την ΚΟ Σπαρτιάτες), Διονύσιος Βαλτογιάννης, Ιωάννης Δημητροκάλλης, Γεώργιος Μανούσος και Κωνσταντίνος Φλώρος.
«Παρών» δήλωσαν 39 βουλευτές. Συγκεκριμένα, «παρών» δήλωσαν οι 21 βουλευτές του ΚΚΕ, οι 11 βουλευτές της Ελληνικής Λύσης, οι 5 βουλευτές της ΚΟ Σπαρτιάτες, καθώς και οι ανεξάρτητοι βουλευτές Μιχάλης Γαυγιωτάκης και Γιώργος Ασπιώτης (προερχόμενοι από την ΚΟ Σπαρτιάτες).
Απουσίαζαν 24 βουλευτές. Οι 11 βουλευτές της Νέας Αριστεράς, οι 6 ανεξάρτητοι βουλευτές-μέλη του Κινήματος Δημοκρατίας, ο ανεξάρτητος βουλευτής (προερχόμενος από τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ) Ευάγγελος Αποστολάκης, καθώς και οι 6 βουλευτές της Πλεύσης Ελευθερίας. Σημειώνεται πως, όταν εκλήθη να ψηφίσει η πρόεδρος του κόμματος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, δήλωσε «όχι στη συγκάλυψη» υψώνοντας την αριστερή γροθιά της. Η δήλωση αυτή δεν καταγράφηκε ως ψήφος.
Το βιογραφικό του Κώστα Τασούλα
Ο Κώστας Τασούλας γεννήθηκε στα Ιωάννινα το 1959, είναι νυμφευμένος με δύο παιδιά, και έχει σπουδάσει νομικά στην Αθήνα. Εξελέγη για πρώτη φορά βουλευτής με τη Νέα Δημοκρατία το 2000 και επανεκλέχθηκε το 2004, το 2007, το 2009, το 2012 (δύο φορές), το 2015 (δύο φορές), το 2019 και το 2023 (δύο φορές). Το 2006 ορίσθηκε, από τον πρωθυπουργό, αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας.
Το 2007 ορίσθηκε υφυπουργός Εθνικής Αμύνης. Τον Φεβρουάριο του 2010 εκλέχθηκε γενικός γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της Νέας Δημοκρατίας. Το 2014 ορίσθηκε υπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού έως τον Ιανουάριο του 2015. To 2018 ορίσθηκε γενικός εισηγητής της ΝΔ για τη Συνταγματική Αναθεώρηση. Εξελέγη, τέλος πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων το 2019, τον Μάιο του 2023 και τον Ιούλιο του 2023.
Ο Κώστας Τασούλας υπήρξε επίσης ιδιαίτερος γραμματέας του αειμνήστου Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα, επίτιμου προέδρου της ΝΔ από το 1981 έως το 1990 και ειδικός σύμβουλος στα υπουργεία Εθνικής Οικονομίας, Εμπορίου και Γεωργίας (1989- 1990).
Ακόμη, διετέλεσε πρόεδρος του Οργανισμού Προωθήσεως Εξαγωγών (Ο.Π.Ε.) από το 1990 έως το 1993. Εξελέγη δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Κηφισιάς το 1990. Το 1994 εξελέγη δήμαρχος Κηφισιάς. Τον Ιούνιο του 2013 ορίσθηκε πρόεδρος του Ινστιτούτου Δημοκρατίας «Κωνσταντίνος Καραμανλής».
https://www.ieidiseis.gr/politiki/279166/stis-ekptoseis-o-k-tasoylas-me-poses-psifous-eixan-eklegei-oi-proigoymenoi-proedroi-tis-dimokratias
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου