Είναι πολύ σημαντικό σε μια δύσκολη και γεμάτη αβεβαιότητες εποχή, όπως η τωρινή, να υπάρχει έστω και στοιχειώδης εμπιστοσύνη των πολιτών στους Θεσμούς και πρωτίστως στη Δικαιοσύνη, η οποία διαχρονικά θεωρείται το αποκούμπι του κάθε πολίτη.
Ωστόσο, αρκετές έρευνες της κοινής γνώμης καταγράφουν εδώ και πολύ καιρό μια συνεχή και κλιμακούμενη αποστασιοποίηση των πολιτών από τη Δικαιοσύνη. Και αν η έλλειψη εμπιστοσύνης προς το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς σχηματισμούς δεν είναι κάτι το πρωτόγνωρο, κάτι το πρόσφατο και το καινούργιο, με βάση τις έρευνες της κοινής γνώμης, αυτό που είναι το πρωτοφανές και το εντελώς καινούργιο, όπως καταγράφεται σε μια σειρά δημοσκοπήσεων το τελευταίο διάστημα, είναι η πάνδημη έλλειψη εμπιστοσύνης στη Δικαιοσύνη.
Και αυτό που ακόμα είναι εξαιρετικά προβληματικό είναι ότι καταγράφεται πάντα από τις έρευνες ένα είδος διπλής αμφισβήτησης: του πολιτικού συστήματος και του πολιτικού προσωπικού, αλλά και της Δικαιοσύνης.Η πρόσφατη δημοσκόπηση της MRB ίσως αποτυπώνει ανάγλυφα τη διπλή αμφισβήτηση: τη βαθιά παρακμή της κυβέρνησης και την κατάρρευση της εμπιστοσύνης προς τη Δικαιοσύνη. Στις μεγάλες τραγωδίες, όπως τα Τέμπη, στα πρωτοφανή και μείζονα πολιτικά γεγονότα, όπως οι παράνομες επισυνδέσεις, οι πολίτες – ειδικά στη μεγάλη τραγωδία – θέλουν να μάθουν την αλήθεια ή ένα σημαντικό μέρος της αλήθειας. Και μαζί με τον θρήνο για τις ανθρώπινες ζωές, οι πολίτες επιζητούν κατανομή ευθυνών και απόδοση δικαιοσύνης.
Τις ώρες που η τραγωδία των Τεμπών είναι στην πρώτη γραμμή της επικαιρότητας και δείχνει να μην έχει ξεχαστεί ούτε από τους συγγενείς των θυμάτων ούτε από τον ελληνικό λαό, προβληματίζοντας την κοινή γνώμη με τα όσα συμβαίνουν και όσα συνεχώς έρχονται στο φως της δημοσιότητας, ο ρόλος της Δικαιοσύνης είναι καθοριστικός. Είναι το αποκούμπι του κάθε πολίτη. Είναι το αποκούμπι αυτών που θρηνούν απώλειες. Όταν αυτό αμφισβητείται τόσο έντονα και τόσο δραματικά, τότε όλοι πρέπει να ξαναδούν τα πράγματα. Να ξαναπιάσουν το νήμα για τη Δικαιοσύνη και να αναζητήσουν το γιατί χάνεται η εμπιστοσύνη του κόσμου. Αν αφεθεί να παρακμάσει περαιτέρω στη συνείδηση του κόσμου η ανεξάρτητη Δικαιοσύνη, τότε υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της MRB, το 77,5% των πολιτών απάντησε αρνητικά στο ερώτημα εάν η Δικαιοσύνη κάνει ό,τι μπορεί για να πέσει φως στην υπόθεση των Τεμπών. Για την κυβέρνηση, τα ποσοστά ήταν τραγικά, καθώς στην ίδια ερώτηση το ποσοστό που απάντησε αρνητικά ανέρχεται στο 81,1%, δηλώνοντας ότι δεν πιστεύει πως η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.
Το στοίχημα της αξιοπιστίας
Και για το πολιτικό σύστημα και τους πολιτικούς τα πράγματα είναι λίγο διαφορετικά, καθώς αν εμφανιστεί κάποιος φερέγγυος πολιτικός σχηματισμός με ρεαλιστικές προτάσεις που θα δίνουν έστω και μικρές ελπίδες, τότε πιθανώς για ένα μικρό διάστημα να υπάρξει μια ανάσα για τον πολιτικό κόσμο.
Αυτό, όμως, που πρέπει να αποκατασταθεί πλήρως και το συντομότερο είναι η εμπιστοσύνη προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη. Είναι οι ίδιοι οι ανεξάρτητοι και αδέκαστοι λειτουργοί της που μπορούν, με τη στάση και τις σύννομες ενέργειές τους, να αρχίσουν να αποκαθιστούν το κύρος, την αξιοπιστία της και κυρίως να αποκαταστήσουν την εμπιστοσύνη των πολιτών, της κοινωνίας προς την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
Γι’ αυτό, όμως, κανείς άλλος δεν μπορεί να αλλάξει το κλίμα, παρά μόνο η ίδια η Δικαιοσύνη, οι ίδιοι οι λειτουργοί της, οι επιλογές και οι αποφάσεις τους. Η τραγωδία των Τεμπών και κάποιες άλλες σημαντικές υποθέσεις συνιστούν μια καλή ευκαιρία για να επιτελέσει στο ακέραιο η ανεξάρτητη και αδέκαστη Δικαιοσύνη το καθήκον της. Και για να λέμε τα σύκα – σύκα και τη σκάφη – σκάφη, η γρήγορη απόδοση Δικαιοσύνης δεν σημαίνει αυτόματα και δίκαιη και αδέκαστη απονομή Δικαιοσύνης… Οι προκλήσεις είναι μπροστά και οι πολίτες χρειάζεται να εμπιστευτούν ξανά την ανεξάρτητη Δικαιοσύνη.
https://slpress.gr/koinonia/apo-tous-dikastes-exartatai-i-apokatastasi-tis-empistosinis-ton-politon-sti-dikaiosini/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου