Απέναντι σε μια γενικευμένη παρακμή, χιλιάδες πολίτες βγήκαν στις πλατείες σε όλη την Ελλάδα και απαίτησαν αυτό που δεν μπορεί η αντιπολίτευση: Δικαιοσύνη. Από τότε, το πολιτικό σκηνικό άλλαξε. Με μια, όμως, διαφορά. Αυτή τη φορά δεν υπάρχει εναλλακτική πρόταση για την εξουσία.
Εάν οποιοδήποτε κόμμα είχε έναν πρωθυπουργήσιμο αρχηγό, αυτό θα κέρδιζε τις επόμενες εκλογές. Κάτι τέτοιο δεν υπάρχει. Παρότι φαίνεται δια γυμνού οφθαλμού, οι κομματικοί μηχανισμοί δεν ενδιαφέρονται παρά μόνο για να κρατήσουν τις καρέκλες τους. Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων μετά τα συλλαλητήρια των Τεμπών είναι κωμικοτραγικά.
Στην τελευταία έρευνα της ΜRB, το 77,5 % δεν εμπιστεύεται τη Δικαιοσύνη και το 81,1% δεν εμπιστεύεται την κυβέρνηση για να πέσει άπλετο φως στην υπόθεση.
Προφανώς πέφτουν τα ποσοστά της ΝΔ. Το πρωτοφανές είναι ότι πέφτουν επίσης του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΡΙΖΑ. Η αντιπολίτευση, όχι μόνο αδυνατεί να εκμεταλλευτεί τη φθορά της κυβέρνησης, αλλά εμφανίζει επίσης κάμψη. Ενώ η κυβέρνηση χάνει σχεδόν μία μονάδα, το ΠΑΣΟΚ χάνει δύο.Η κυβέρνηση αξιολογείται αρνητικά κατά 71,8%. Με το ίδιο, όμως, ποσοστό αξιολογείται αρνητικά η αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ και με 83,4% η αντιπολίτευση του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτά δεν έχουν ξαναγίνει. Μόνο τυχαίο δεν είναι ότι η κοινωνία έχει πια απογοητευτεί και κοιτάζει Δεξιά.
Για τον ΣΥΡΙΖΑ υπάρχει κάποια λογική. Η συμμαχία που κέρδιζε τις εκλογές είναι πια επτά κόμματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ του Φάμελλου, η Νέα Αριστερά του Χαρίτση και του Τσακαλώτου, η Πλεύση Ελευθερίας της Ζωής, το Κίνημα Δημοκρατίας του Κασσελάκη, το Μέρα 25 του Βαρουφάκη, ο Κόσμος του Κόκκαλη και η ΛΑΕ του Λαφαζάνη. Άβυσσος… Σαν φυσική διάδοχος του Αλέξη Τσίπρα, μόνο η Κωνσταντοπούλου συνεχώς ανεβαίνει. Αντίστοιχα, φαίνεται ότι έχει βρει το κοινό του ο Κασσελάκης.
Χάνει και ως αντιπολίτευση το ΠΑΣΟΚ…
Για το ΠΑΣΟΚ, όμως, δεν υπάρχει καμία δικαιολογία. Είναι πολιτική αυτοκτονία. Το ένα λάθος διαδέχεται το άλλο. Ένα κόμμα αίολο, χωρίς στρατηγική. Το μεγάλο κενό, βέβαια, εξακολουθεί να βρίσκεται στην ηγεσία. Όταν η καταλληλότητα του αρχηγού του για τη θέση του πρωθυπουργού λιμνάζει στο 6 με 7 %, όλα τα άλλα γίνονται σχεδόν αδύνατα.
Λανθασμένος ήταν επίσης ο χειρισμός για την Προεδρία της Δημοκρατίας. Αντί να προτείνει ξεκάθαρα και να προσπαθήσει να επιβάλει τον Ευάγγελο Βενιζέλο, γιατί θα γινόταν αποδεκτός από τη ΝΔ (όπως έκανε ο Αντώνης Σαμαράς με τον Κωστή Στεφανόπουλο το 1995) κρύφτηκε περιμένοντας τον πρωθυπουργό. Επίσης, αποδέχτηκε σιωπηρά την πρόταση για τον Τασούλα, σαν να μην όρθωσε το ανάστημά της η Μαρία Καρυστιανού. Η οποία τον κατηγόρησε ευθέως ως ακατάλληλο, γιατί συνέβαλε στο μπάζωμα της υπόθεσης των Τεμπών.
Η στρατηγική της αξιωματικής αντιπολίτευσης ήταν για άλλη μια φορά light. Το κανονικό ΠΑΣΟΚ θα κήρυσσε ανένδοτο. Όμως, τα λάθη δεν σταμάτησαν εκεί. Η τελική επιλογή του Τάσου Γιαννίτση έλαβε μόνο 34 ψήφους, ενώ η Λούκα Κατσέλη 40. Το ΠΑΣΟΚ έχασε από τον ΣΥΡΙΖΑ στη Βουλή την εντύπωση της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Το χειρότερο είναι ότι όπως αποδείχτηκε από την έρευνα της MRB, οι ψηφοφόροι του ίδιου του ΠΑΣΟΚ εκφράζουν κατά 67% θετικές γνώμες για την Κατσέλη και μόνο 54% για τον Γιαννίτση.
Αυτό, όμως, που ανατρέπει κάθε εντύπωση που είχε αφεθεί μέχρι σήμερα να αιωρείται είναι το στοιχείο ότι το 25,1% θέλει κυβέρνηση συνεργασίας ΠΑΣΟΚ, ΣΥΡΙΖΑ και κομμάτων της Αριστεράς. Αυτοδύναμη κυβέρνηση της ΝΔ επιθυμεί το 15,5% , συγκυβέρνηση ΝΔ με ΠΑΣΟΚ το 7,4% και μόλις το 5,9% αυτοδύναμη κυβέρνηση ΠΑΣΟΚ, προφανώς γιατί δεν πιστεύει ότι κάτι τέτοιο είναι εφικτό.
Με αυτά τα δεδομένα, δύο μόνο λύσεις υπάρχουν για να δημιουργηθεί μια εναλλακτική επιλογή για τη διακυβέρνηση της χώρας. Η πρώτη είναι να αφήσουν τους εγωισμούς και να συνεργαστούν τα κόμματα της προοδευτικής παράταξης. Εάν όμως το ΠΑΣΟΚ επιλέξει την αυτόνομη πορεία, η μόνη επιλογή που απομένει, χωρίς να χάνει άλλο χρόνο, είναι να παραμείνει ο ίδιος αρχηγός του κόμματος και να προτείνει έναν άλλο υποψήφιο για τη θέση του πρωθυπουργού.
Πολύ απλά. Έναν άνθρωπο ικανό να κυβερνήσει. Αυτή την πρόταση χρειάζεται η Ελλάδα. Όλα τα άλλα είναι χαμένος χρόνος. Δώρο στη Νέα Δημοκρατία…
https://slpress.gr/politiki/mia-kivernisi-xoris-antipolitefsi/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου