Προσκλήσεις για αυτή τη σύνοδο κορυφής «έχουν σταλεί σε 38 χώρες και 32 από αυτές έχουν ήδη επιβεβαιώσει τη συμμετοχή τους, εκ των οποίων οι 24 θα εκπροσωπηθούν από τους ηγέτες τους μεταξύ των οποίων θα βρίσκεται και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
Παρούσα θα είναι και η Βραζιλιάνα πρόεδρος της Νέας Αναπτυξιακής Τράπεζας των BRICS + η Ντίλμα Ρούσεφ.
Να θυμίσουμε ότι μετά το αρχικό σχήμα της ομάδας με Βραζιλία, Ρωσία, Ινδία, Κίνα και Νότιο Αφρική...,έχουν προστεθεί Αίγυπτος, Αιθιοπία, Αργεντινή, Εμιράτα, Ιράν και Σαουδική Αραβία ενώ έχουν υποβάλει αίτηση ένταξης το Αζερμπαϊτζάν η Λευκορωσία η Αλγερία, η Βενεζουέλα, το Βιετνάμ, το Καζακστάν, η Κούβα το Κουβέιτ το Μπαγκλαντές, το Μπαχρέιν, το Πακιστάν, η Σενεγάλη και η Ταϊλάνδη, ενώ ενδιαφέρον έχει εκδηλώσει και η Άγκυρα.
Η διεύρυνση περιορίζει πλέον δραστικά την επιρροή των ΗΠΑ και της Ευρώπης στην Μέση Ανατολή, δεδομένου ότι η Σαουδική Αραβία και τα Εμιράτα θέτουν απόλυτη προτεραιότητα την ένταξή τους στους BRICS+.
Παρά τις προσπάθειες και τις πιέσεις του Λευκού Οίκου και την περιοδεία του Τζο Μπάιντεν το καλοκαίρι στην περιοχή, τελικά οι αποφάσεις της Σαουδικής Αραβίας και των Εμιράτων δεν ανατρέπονται, με την τελευταία μάλιστα κρίση στην Παλαιστίνη να επιδεινώνει την κατάσταση.
Η ομάδα BRICS επεκτείνεται
Για να έχουμε μια εικόνα των συσχετισμών οι BRICS+ χωρίς την δεύτερη διεύρυνση έχουν τον έλεγχο περίπου του 50% της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου ποσοστό που θα εκτοξευτεί με την προσθήκη της Αλγερίας, της Βενεζουέλας, του Αζερμπαϊτζάν και του Καζακστάν. Αλλά αυτό δεν είναι το σπουδαιότερο. Το πιο σημαντικό είναι πως οι εταίροι αυτής της οικονομικής και εμπορικής συμμαχίας συναλλάσσονται μεταξύ τους με τα νομίσματά τους, αποφεύγοντας το δολάριο, καθώς το αμερικανικό νόμισμα χρησιμοποιείται ως όπλο απέναντι σε όσους δεν υποτάσσονται.
Σύμφωνα μάλιστα με την Washington Post οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επιβάλει περισσότερες από 15.000 οικονομικές κυρώσεις στο ένα τρίτο του κόσμου. Και οι συνέπειες είναι πλέον ορατές. Σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τα συναλλαγματικά αποθέματα σε δολάρια και χρεόγραφα του Υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ μειώθηκαν στο 58,9% το 2024 , σε σύγκριση με 70% πριν από δύο δεκαετίες. «Η αποδολαριοποίηση είναι εδώ, είτε μας αρέσει είτε όχι», σημειώθηκε σε ανάλυση του Quincy Institute for Responsible Statecraft, μιας δεξαμενής σκέψης, με έδρα την Ουάσιγκτον.
Παράλληλα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία το 2022, τα νομίσματα του G7 έχασαν μέρος της διεθνούς απήχησής τους, καθώς τα παγκόσμια αποθέματα που διατηρούνται σε αυτά τα νομίσματα μειώθηκαν κατά 8%. Οι κεντρικές τράπεζες άρχισαν να ευνοούν τον χρυσό. Μια πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού αποκάλυψε επίσης ότι η αγορά του πολύτιμου μετάλλου από τις κεντρικές τράπεζες, ξεπέρασε τους 1.037 τόνους το 2023, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ποτέ. Πολλές χώρες διαφοροποιούν τα αποθέματά τους μακριά από το δολάριο και αγκαλιάζουν τον χρυσό ως “νόμισμα χωρίς κράτος”, που δεν ελέγχεται από καμία κυβέρνηση και επομένως δεν υπόκειται στις ίδιες πολιτικές πιέσεις με τα παραδοσιακά νομίσματα. Αυτό είχε ως συνέπεια η τιμή του χρυσού να φτάσει στα ύψη με τιμή 2.695 δολάρια η ουγκιά, παρουσιάζοντας αύξηση 30% εντός του 2024.
Μια πρόσφατη έρευνα του Παγκόσμιου Συμβουλίου Χρυσού αποκάλυψε επίσης ότι η αγορά χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες ξεπέρασε τους 1.037 τόνους το 2023, το δεύτερο υψηλότερο επίπεδο ποτέ. «Πολλές χώρες διαφοροποιούν τα αποθέματά τους μακριά από το δολάριο και αγκαλιάζουν τον χρυσό ως “νόμισμα χωρίς κράτος”, που δεν ελέγχεται από καμία κυβέρνηση και επομένως δεν υπόκειται στις ίδιες πολιτικές πιέσεις με τα παραδοσιακά νομίσματα».
Φυγή από το δολάριο
Τα τελευταία χρόνια, όλο και περισσότερες χώρες προσπαθούν να ξεφύγουν από την εξάρτησή τους από το δολάριο ως παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα για αρκετές δεκαετίες και έχει δώσει στις Ηνωμένες Πολιτείες μια τεράστια γεωπολιτική δύναμη. Μετά τον Β` Παγκόσμιο πόλεμο άλλωστε, οι Ηνωμένες Πολιτείες χρησιμοποίησαν το δολάριο ως εργαλείο εξωτερικής πολιτικής. Επιβάλλοντας κυρώσεις και περιορίζοντας την πρόσβαση στο παγκόσμιο χρηματοπιστωτικό σύστημα σε χώρες που θεωρούνται “παρίες” της διεθνούς κοινότητας και εχθρικές. Αυτό το μέσο κυρώσεων χρησιμοποιήθηκε ιδιαίτερα στο πλαίσιο του πολέμου στην Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή.
Δεν θα πρέπει να εκπλαγούμε αν στη 16η σύνοδο κορυφής στο Καζάν της Ρωσίας, υποβάλουν προτάσεις και πρωτοβουλίες τέτοιας οικονομικής και πολιτικής σημασίας που θα κλονίσουν την παλιά γεωπολιτική τάξη στα θεμέλιά της. Ίσως το ανακαλύψουν και οι ΗΠΑ με τους ακολούθους τους στην Ευρώπη, όταν χρησιμοποιούν τα όπλα για την παγκόσμια κυριαρχία τους. Ξεχνούν ότι δεν νίκησαν την ΕΣΣΔ με τα όπλα, αλλά μέσω της οικονομίας και τώρα κινδυνεύουν να αποτύχουν αυτοί, για τον ίδιο ακριβώς λόγο!
https://slpress.gr/diethni/oi-brics-ginontai-25-kai-anatrepoun-tis-pagkosmies-isorropies/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου