Γράφει ο Γιάννης Μπεθάνης – Από την έντυπη έκδοση της εβδομαδιαίας Αμαρυσίας – 05/10/2024
Η στήλη έχει επαναλάβει πολλές φορές μέσα στα χρόνια δύο βασικά πράγματα:
1) Όσο συνεχίζονται οι βαρύγδουπες δηλώσεις Κυβέρνησης και Αυτοδιοίκησης περί «ετοιμότητας» του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας, τόσο μεγαλύτερες είναι οι καταστροφές που γίνονται. Η αμετροέπεια που μαστίζει τους πολιτικούς μας είναι και ανίατη και τους εκθέτει κάθε, μα κάθε φορά ανεπανόρθωτα.
2) Όλα κρίνονται εκ του αποτελέσματος.
Αυτά γράφαμε το Σάββατο 7 Σεπτεμβρίου 2024 στο editorial με τίτλο «Η Πεντέλη κάηκε στα χέρια όλων», στον απόηχο της καταστροφικής φωτιάς της 11ης Αυγούστου.
Και δυστυχώς, το επαναλαμβάνουμε για μια ακόμη φορά και δεν θα βαρεθούμε: Όσο οι πολιτικοί μας αρνούνται να προσγειωθούν στο έδαφος, να κάνουν την αυτοκριτική τους, να διορθώσουν τυχόν λάθη τους, τόσο τα γεγονότα θα τους εκθέτουν…
Από τα μέσα Σεπτεμβρίου κι έπειτα, ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Βασίλης Κικίλιας έχει επιδοθεί σε συνεχείς τηλεοπτικές (κυρίως) συνεντεύξεις στα κεντρικά ΜΜΕ, υποστηρίζοντας ότι αυτό το καλοκαίρι η περιβαλλοντική καταστροφή από τις πυρκαγιές είναι κατά πολύ μικρότερη από τον μέσο όρο της τελευταίας 20ετίας. Παράλληλα, υπερασπίστηκε μέχρι κεραίας τις ενέργειες του μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και προσπάθησε να αμβλύνει τα όποια κακώς κείμενα.
Πρόσφατα, μάλιστα, περιχαρής ανακοίνωσε τη σταδιακή απόκτηση 414 νέων πυροσβεστικών οχημάτων, εκφράζοντας ξανά την πεποίθηση ότι αυτή ήταν η πιο δύσκολη αντιπυρική περίοδος και ότι η καταστροφή είναι λιγότερη από τα προηγούμενα χρόνια.
Δυστυχώς, όμως, για τον υπουργό, τη χώρα και τους πολίτες, ξέσπασε η μεγάλη πυρκαγιά στην Κορινθία. Αφήνοντας δύο νεκρούς (οι οποίοι προστέθηκαν στη γυναίκα που έχασε τη ζωή της στην πυρκαγιά του Αυγούστου στα Βριλήσσια) και κατά τις πρώτες εκτιμήσεις, καίγοντας ή επηρεάζοντας 65.000 στρέμματα.
Δεν μας αρέσει καθόλου να δικαιωνόμαστε σε τέτοια ζητήματα, αλλά αυτό έγινε: και ο υπουργός έκανε το προηγούμενο διάστημα βαρύγδουπες δηλώσεις στα όρια ενός αντιπυρικού… success story και η σκληρή πραγματικότητα (το αποτέλεσμα δηλαδή) τον «κρεμάνε».
Το περίφημο «νέο δόγμα» δασοπυρόσβεσης που εφάρμοσε από φέτος «μετά βαΐων και κλάδων» το Υπουργείο, είχε ως αποτέλεσμα πάνω-κάτω 80.000 στρέμματα καμένα στη χώρα μέχρι στιγμής. Ο μέσος όρος που επικαλείται ο υπουργός για την 20ετία είναι 116.000, δηλαδή μερικές μόλις χιλιάδες στρέμματα παραπάνω. Ναι μεν διαφορά, αλλά όχι και τεράστια. Άλλωστε εκτός από τους 3 νεκρούς, δεν έχουμε βάλει στην εξίσωση τις εκτεταμένες ζημιές σε περιουσίες ή το γεγονός ότι πρώτη φορά σε πυρκαγιά εντός της Αττικής κάηκε σχολείο και κλειστό γυμναστήριο στην επέκταση σχολείου (με παράπλευρες απώλειες και στα γειτονικά σχολικά κτήρια). Με τη φωτιά να ξεκινάει 28 χιλιόμετρα εκτός αστικού ιστού και στο τέλος να μετατρέπεται σε… αστική.
Στο μεταξύ, το καλοκαίρι οι πυρκαγιές αποδόθηκαν στην εκτεταμένη ανομβρία, τις υψηλές θερμοκρασίες και τον… «στρατηγό άνεμο». Στην καταστροφική πυρκαγιά της Κορινθίας τι ακριβώς επικράτησε; Ανομβρία; Όχι, έχει βρέξει αρκετά το τελευταίο διάστημα. Υψηλές θερμοκρασίες; Άντε να ανέβηκε το θερμόμετρο στους 31° το πολύ. Θυελλώδεις άνεμοι; Δύσκολα θα τους χαρακτήριζε κάποιος ως τέτοιους.
Και όλα αυτά ενώ έχει μπει ο Οκτώβριος και σε 26 ημέρες λήγει και η αντιπυρική περίοδος. Μήπως να ανησυχούμε; Όλα τα έχουμε δει σε αυτή τη χώρα…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου