Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024

Αμερικανικά ΜΜΕ / Δύο δισεκατομμυριούχοι επιβάλλουν σιωπή...!!!

Μόνικα Αρτινού

Η πρόσφατη απόφαση των Washington Post και Los Angeles Times να μην υποστηρίξουν κανέναν υποψήφιο για την προεδρία των ΗΠΑ, προκάλεσε σεισμό στον κόσμο των αμερικανικών μέσων ενημέρωσης.

Για πρώτη φορά από το 1998 και το 2004 αντίστοιχα, οι δύο εμβληματικές εφημερίδες αποφάσισαν να μην πάρουν θέση, γεγονός που εγείρει σοβαρά ερωτήματα σχετικά με την ανεξαρτησία και την αξιοπιστία του Τύπου.

Η Washington Post, υπό την ιδιοκτησία του Τζεφ Μπέζος, είχε ήδη συντάξει άρθρο για την υποστήριξη της Κάμαλα Χάρις, αλλά η απόφαση ακυρώθηκε από τον ίδιο τον Μπέζος.

Ο εκδότης του φύλλου, William Lewis, δικαιολόγησε την απόφαση ως επιστροφή στις αδέσμευτες ρίζες της εφημερίδας. Αλλά ο Marty Baron, πρώην στέλεχος της Post, χαρακτήρισε την απόφαση ως «δειλία, με θύμα την δημοκρατία».

Η Los Angeles Times, που ανήκει στον δισεκατομμυριούχο  Patrick Soon-Shiong, ακολούθησε παρόμοια πορεία, αποφεύγοντας την υποστήριξη προεδρικού υποψηφίου. Η Mariel Garza, διευθύντρια της συντακτικής επιτροπής της Los Angeles Times, παραιτήθηκε, δηλώνοντας ότι η απόφαση να μην υποστηριχθεί κανένας υποψήφιος είναι «υποκριτική».

Πολλοί αναγνώστες θεωρούν ότι η Washington Post απείχε από την υποστήριξη της Χάρις για να προστατεύσει τα επιχειρηματικά συμφέροντα του Μπέζος, τα οποία εκτείνονται σε πολλούς τομείς, συμπεριλαμβανομένης της τεχνητής νοημοσύνης . Η συνάντηση του Τραμπ με στελέχη της Blue Origin, της διαστημικής εταιρείας του Μπέζος, την ίδια μέρα που ανακοινώθηκε η απόφαση, ενίσχυσε αυτές τις υποψίες.

Η αποχή από τις προεδρικές υποστηρίξεις θα ήταν ίσως δικαιολογημένη εάν είχε συμβεί νωρίτερα και με διαφορετικό τρόπο. Αλλά η Post υποστήριξε την υποψήφια των Δημοκρατικών για τη Γερουσία του Μέριλαντ, πριν από εβδομάδες. Και το ίδιο έκαναν οι Los Angeles Times για τον Δημοκρατικό υποψήφιο στην Καλιφόρνια.

Τα επιχειρήματα κατά της υποστήριξης κυκλοφορούν εδώ και χρόνια. Η υποστήριξη των εφημερίδων σπάνια επηρεάζει την εκλογική διαδικασία και συχνά προκαλεί σύγχυση . Ωστόσο, η ξαφνική αλλαγή πολιτικής τόσο κοντά στις εκλογές υποδηλώνει συμφέροντα παρά πεποίθηση. Είναι η διαπλοκή αλά αμερικανικά.

Είναι γεγονός ότι τα αμερικανικά ΜΜΕ αντιμετωπίζουν πολλές προκλήσεις: το μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό μοντέλο στις συνθήκες του διαδικτύου, η πίεση από τα social media και ο έντονος ανταγωνισμός . Οι δισεκατομμυριούχοι ιδιοκτήτες έχουν επενδύσει σημαντικά κεφάλαια, o Μπέζος αγόρασε την Post για 250 εκατ. $. Αλλά είχε υποσχεθεί ότι δεν θα αναμιχθεί στις συντακτικές αποφάσεις, ακόμη και αν επρόκειτο για κριτική στην Amazon, την εταιρεία του.

Όμως οι εταιρείες των δύο μεγιστάνων έχουν συμβόλαια και παρέχουν υπηρεσίες στην κυβέρνηση. Και φοβούνται ότι εκλεγεί  ο Τραμπ, θα τους εκδικηθεί. Η σιωπή που επέβαλαν, πλήττει  την αξιοπιστία των μέσων που κατέχουν και τη δημοκρατία. Το χρήμα παίζει όλο και μεγαλύτερο ρόλο στην αμερικανική πολιτική.

https://tvxs.gr/news/kosmos/amerikanika-mme-dyo-disekatommyrioychoi-epivalloyn-siopi/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου