«Ο Ντόναλντ Τραμπ ταιριάζει στον ορισμό του φασίστα», δήλωσε ο στρατηγός Τζον Κέλι, υπουργός Εσωτερικής Ασφάλειας και προσωπάρχης στον Λευκό Οίκο του Τραμπ. «Μου έχει πει περισσότερες από μία φορές (…) ” Ξέρετε, ο Χίτλερ έκανε επίσης καλά πράγματα”».
Σε άλλες εποχές και μόνο αυτή η αποκάλυψη θα οδηγούσε στην πλήρη πολιτική απομόνωση του πρώην Αμερικάνου προέδρου. Αλλά στις ΗΠΑ, όπου οι ακροδεξιές απόψεις κερδίζουν έδαφος και η Κάμαλα Χάρις αποθεώνει την ασάφεια, ο Τραμπ διεκδικεί στα ίσια την προεδρία.
Στη συνέντευξη του στους New York Times αυτή την εβδομάδα, ο στρατηγός Κέλι είπε και άλλα αποκαλυπτικά. «Σίγουρα προτιμά τη δικτατορική προσέγγιση στον τρόπο που κυβερνά. Ποτέ δεν αποδέχθηκε το γεγονός ότι δεν ήταν ο πιο ισχυρός άνθρωπος στον κόσμο και με τη λέξη “εξουσία” εννοώ την ικανότητα να κάνει ό, τι ήθελε, όταν ήθελε».
Για τον Ντόναλντ Τραμπ, η ποιότητα ενός ηγέτη μετριέται από την απεριόριστη δύναμή του. Για αυτό θαυμάζει και τους αυταρχικούς ηγέτες της εποχής, όπως ο Βλαντιμίρ Πούτιν ή ο Σι Τζινπίνγκ.Κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας, ο Τραμπ είπε ότι θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει τον στρατό εναντίον «εσωτερικών εχθρών», συμπεριλαμβανομένων ορισμένων Δημοκρατικών. Σε άρθρο που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό The Atlantic, ο ο αρχισυντάκτης του περιοδικού μετέφερε μερικούς σοκαριστικούς διαλόγους στον Λευκό Οίκο. «Χρειάζομαι το είδος των στρατηγών που είχε ο Χίτλερ», υποστηρίζεί ότι είπε ο πρώην πρόεδρος. «Άνθρωποι που ήταν απόλυτα πιστοί σε αυτόν, που ακολουθούσαν τις εντολές του».
Σε συνέντευξή του, ο πρώην υπουργός Άμυνας Μαρκ Έσπερ είχε διηγηθεί τις αντιδράσεις του Τραμπ το 2020, την εποχή των ταραχών που προκλήθηκαν από τη δολοφονία του Τζορτζ Φλόιντ από την αστυνομία και το κίνημα Black Lives Matter. Ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν «τρελός από οργή» επειδή η κυβέρνησή του φαινόταν ανίσχυρη απέναντι στους διαδηλωτές. Απευθυνόμενος στον αρχηγό του επιτελείου των ενόπλων δυνάμεων, Μαρκ Μίλεϊ, ρώτησε: «Δεν μπορούμε απλά να τους πυροβολήσουμε, να τους πυροβολήσουμε στα πόδια ή κάτι τέτοιο;».
Το πρόβλημα είναι ότι απέναντι στον «πιο επικίνδυνο άνθρωπο στη χώρα», σύμφωνα με τα λεγόμενα του ίδιου του Μίλεϊ, η Κάμαλα Χάρις δεν έχει προβάλλει μία σαφή πολιτική πρόταση. Μέχρι τώρα έχει υιοθετήσει διάφορες στρατηγικές, από την υποστήριξη των κρυπτονομισμάτων μέχρι τη γενικόλογη υποστήριξη της «διεθνούς συνεργασίας».
Αποφεύγει συχνά να αναφερθεί ακόμη και στις προοδευτικές κινήσεις του Μπάιντεν. «Κατά τη διάρκεια της θητείας του», γράφει η Le Monde Diplomatique, «ο απερχόμενος πρόεδρος έχει κάνει περισσότερα για τα συνδικάτα από οποιονδήποτε άλλο πρόεδρο από τη δεκαετία του 1960. Έχει επίσης επενδύσει κολοσσιαία ποσά στις υποδομές και τη βιομηχανία.
Ενα από τα πιο φιλόδοξα και οραματικά επιτεύγματά του – η επιβολή της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας που παρέμενε αδρανής επί σαράντα χρόνια – αγνοείται σχεδόν εντελώς. Η νίκη του Υπουργείου Δικαιοσύνης επί του πιο κολοσσιαίου μονοπωλίου, της Google, δεν αναφέρεται καν. Φαίνεται ότι το σπάσιμο της εξουσίας των πολυεθνικών είναι ένα πολύ δύσκολο εγχείρημα για να εξηγηθεί. Ή μπορεί και να δυσαρεστήσει τους δωρητές του κόμματος».
Στον πόλεμο στη Μέση Ανατολή, η πολιτική της Χάρις για την υποστήριξη και την αποστολή όπλων στο Ισραήλ αποτελεί σημείο σημαντικής τριβής. Πολλοί ψηφοφόροι, ιδιαίτερα οι νέοι και οι προοδευτικοί, εκφράζουν την απογοήτευσή τους. Η ακτιβίστρια και μέλος της οργάνωσης «Ειρηνιστές για τη Δικαιοσύνη», Σάρα Χόλμς, δηλώνει: «Η Καμάλα Χάρις έχει την ευκαιρία να ηγηθεί ενός κινήματος που θα συνδυάσει την οικονομική και κοινωνική δικαιοσύνη με την ειρηνική εξωτερική πολιτική. Δεν το κάνει, χάνοντας την υποστήριξη των ψηφοφόρων που αναζητούν αλλαγή».
Η επιλογή της Χάρις να μην επικεντρώνεται στις προοδευτικές θέσεις του Δημοκρατικού κόμματος, όπως η υποστήριξη του Medicare for All, ένα Εθνικό Σύστημα Υγείας και Ασφάλισης για όλους τους πολίτες, αποκαλύπτει την εκλογική στρατηγική της: η προτεραιότητα της είναι να κερδίσει τους μετριοπαθείς Ρεπουμπλικάνους ψηφοφόρους, θεωρώντας ότι μπροστά στον κίνδυνο του Τραμπ οι προοδευτικοί θα την υποστηρίξουν, λίγο πολύ υποχρεωτικά.
Αμέσως μετά τη συνέντευξη του στρατηγού και πρώην στενού συνεργάτη του Τραμπ για τη γοητεία που τού ασκεί ο Χίτλερ, η Κάμαλα Χάρις εμφανίστηκε στο CNN για να κάνει μία «επείγουσα έκκληση προς τον αμερικανικό λαό», για να καταψηφίσει τον Τραμπ. «Θέλει στρατιωτικούς που είναι προσωπικά πιστοί σε αυτόν, ακόμη και αν τους ζητήσει να παραβούν τον νόμο και να απαρνηθούν τον όρκο τους στο Σύνταγμα».
Είναι «φασίστας» πρόσθεσε η Χάρις όταν ρωτήθηκε. Απομένει να δούμε αν αυτή η αρνητική της εκστρατεία, μπορεί να νικήσει τον φασισμό…
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr
https://tvxs.gr/apopseis/arthra-gnomis/ipa-ekloges-i-charis-psareyei-repoymplikanoys-o-tramp-thaymazei-ton-chitler/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου