Οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άνοδο μεγαλύτερη του 5% τις τελευταίες ώρες, ενώ η συνολική αύξηση κατά τη διάρκεια των τελευταίων δύο ημερών, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ, ξεπερνά το 10%.
Η ένταση στη Μέση Ανατολή έχει φέρει αναστάτωση στις διεθνείς αγορές ενέργειας, με τους επενδυτές να παρακολουθούν προσεκτικά τις εξελίξεις, προκειμένου να καθορίσουν την κατεύθυνση που θα πάρουν οι τιμές του πετρελαίου.
Το μεγάλο ερώτημα είναι αν η πρόσφατη άνοδος στις τιμές του πετρελαίου θα συνεχιστεί ή αν θα υπάρξει σταθεροποίηση στις αγορές. Παράγοντες όπως οι γεωπολιτικές εντάσεις, η προσφορά και η ζήτηση, καθώς και η παγκόσμια παραγωγή πετρελαίου θα καθορίσουν την πορεία των τιμών. Σενάρια που αφορούν χτυπήματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα αν αυτά επηρεάσουν άμεσα την παραγωγή, θα μπορούσαν να προκαλέσουν περαιτέρω αυξήσεις.
Σενάρια επίθεσης και επιδράσεις στην αγορά πετρελαίου
Αν και η διεθνής κοινότητα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις, υπάρχουν διάφορα σενάρια για το ποια στρατηγικά σημεία μπορεί να στοχεύσει το Ισραήλ σε ενδεχόμενη απάντηση. Ένα από τα ήπια σενάρια είναι να χτυπηθούν διυλιστήρια του Ιράν. Τα τρία μεγαλύτερα διυλιστήρια βρίσκονται στο Ισφαχάν, στο Αμπαντάν και στο Μπαντάρ Αμπάς. Εάν χτυπηθούν αυτά, αναλυτές εκτιμούν ότι θα χαθούν από την αγορά περίπου 300.000 έως 400.000 βαρέλια πετρελαίου ημερησίως. Μπορεί αυτό να θεωρείται διαχειρίσιμο, αλλά η αγορά θα υποστεί πίεση, οδηγώντας σε νέες αυξήσεις.
Το πιο απαισιόδοξο σενάριο, ωστόσο, περιλαμβάνει την πιθανότητα χτυπήματος στο νησί Κάργκ, ένα κομβικό σημείο για τις εξαγωγές πετρελαίου του Ιράν, από το οποίο διακινείται το 90% του πετρελαίου της χώρας. Σε περίπτωση χτυπήματος στο Κάργκ, θα μπορούσε να σημειωθεί μια σημαντική διαταραχή στην παγκόσμια προσφορά πετρελαίου, με την απώλεια περίπου 1,5 εκατομμυρίων βαρελιών την ημέρα. Αυτό θα δημιουργήσει άμεσες επιπτώσεις στις διεθνείς αγορές, πιθανόν προκαλώντας “μπλακ άουτ” και δραματική αύξηση των τιμών.
Πιθανή αντίδραση του Ιράν και κλείσιμο των στενών του Ορμούζ
Αν το Ιράν αντιδράσει δυναμικά, ένα από τα πλέον ανησυχητικά σενάρια είναι το κλείσιμο των Στενών του Ορμούζ. Αυτό το στενό θαλάσσιο πέρασμα είναι ζωτικής σημασίας για την παγκόσμια ενεργειακή τροφοδοσία, καθώς από εκεί διακινούνται καθημερινά περίπου 20 εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, αντιπροσωπεύοντας το 20% της παγκόσμιας προσφοράς. Σε μια τέτοια περίπτωση, οι αγορές θα βρεθούν αντιμέτωπες με ένα άνευ προηγουμένου παγκόσμιο μπλακ άουτ, και η τιμή του πετρελαίου θα μπορούσε να αυξηθεί από 13 έως και 28 δολάρια ανά βαρέλι.
Η ιστορία των συγκρούσεων και των επιθέσεων σε αυτό το κομβικό σημείο έχει δείξει ότι το ρίσκο για τις διεθνείς αγορές είναι τεράστιο. Οι ΗΠΑ είχαν βάλει στο στόχαστρο το νησί Κάργκ πριν από 45 χρόνια, αλλά δεν προχώρησαν στην επίθεση, ενώ το ίδιο προσπάθησε να κάνει ο Σαντάμ Χουσεΐν το 1985, χωρίς επιτυχία. Σήμερα, το ενδεχόμενο ενός τέτοιου χτυπήματος προκαλεί μεγάλη ανησυχία στους διεθνείς κύκλους.
Οι επενδυτές και οι αγορές στο επίκεντρο της κρίσης
Οι επενδυτές ήδη κινούνται με μεγάλη προσοχή, λαμβάνοντας υπόψη τις γεωπολιτικές εντάσεις. Ειδικοί στον τομέα της ενέργειας, όπως ο Γιάννης Φώσκολος, έχουν τονίσει ότι οι διεθνείς αγορές θα σταθμίσουν όλα τα δεδομένα, προσπαθώντας να προβλέψουν την επόμενη κίνηση. Η αβεβαιότητα κυριαρχεί και οι επενδυτές αναμένουν με ανησυχία τις εξελίξεις που μπορεί να καθορίσουν τη σταθερότητα ή την περαιτέρω άνοδο των τιμών του πετρελαίου.
Σε ένα τέτοιο περιβάλλον, το πετρέλαιο γίνεται ξανά επίκεντρο παγκόσμιων συζητήσεων, με τις πιθανές συνέπειες να ξεπερνούν την αγορά της ενέργειας και να επηρεάζουν ευρύτερους τομείς της οικονομίας.
Οι επόμενες εβδομάδες θα είναι κρίσιμες για την παγκόσμια ενεργειακή σταθερότητα. Τα σενάρια για χτυπήματα σε πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν και η πιθανότητα διατάραξης της παραγωγής και εξαγωγής πετρελαίου έχουν προκαλέσει τεράστια ανησυχία στις διεθνείς αγορές. Εάν τα χειρότερα σενάρια επιβεβαιωθούν, οι τιμές του πετρελαίου θα συνεχίσουν να κινούνται ανοδικά, με ανυπολόγιστες συνέπειες για την παγκόσμια οικονομία.
Ο μεγάλος φόβος
Όπως αναφέρουν οι αναλυτές, εκεί βρίσκεται ο μεγάλος φόβος, και λιγότερο στο τι θα συμβεί αν τελικά το Ισραήλ προχωρήσει σε βομβαρδισμούς στις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις του Ιράν. Στην απευκταία περίπτωση που οι απειλές του Ισραήλ γίνουν πράξη, η πρώτη δυσμενής εξέλιξη θα είναι η απώλεια σημαντικών ποσοτήτων πετρελαίου από την παγκόσμια αγορά, γεγονός που αναπόφευκτα θα προκαλέσει αύξηση στις τιμές του «μαύρου χρυσού». Ωστόσο, η κατάσταση μπορεί να είναι διαχειρίσιμη αν άλλες χώρες, όπως η Λιβύη, μπορέσουν να καλύψουν το κενό.
Από την ώρα που εκδηλώθηκε η επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ και τα όσα ακολούθησαν, η τιμή του πετρελαίου στις διεθνείς αγορές έχει αυξηθεί κατά σχεδόν 10 δολάρια το βαρέλι, αγγίζοντας πλέον τα 80 δολάρια. Αξιοσημείωτο είναι ότι τον Σεπτέμβριο οι τιμές του πετρελαίου ήταν χαμηλότερες από τα επίπεδα που είχαν καταγραφεί τα τελευταία χρόνια.
Η Bank of America έχει προειδοποιήσει ότι, σε περίπτωση διακοπής των ροών μέσω των Στενών του Ορμούζ, οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να εκτιναχθούν, ενδεχομένως φτάνοντας πάνω από 250 δολάρια το βαρέλι.
https://newpost.gr/eidiseis/mesi-anatoli-senaria-tromoy-gia-to-petrelaio-tha-fthasei-ta-250-to-vareli/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου