Γράφει η Έλλη Τριανταφύλλου
Η 88η ΔΕΘ που θα εγκαινιάσει το Σάββατο (7/9) ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, είναι μετά βεβαιότητας η πιο δύσκολη της πενταετούς θητείας του. Ο κ. Μητσοτάκης και το επιτελείο του φιλοδοξούν να ξεκινήσει από τη Θεσσαλονίκη το κυβερνητικό restart, μετά το δραματικό για τη Ν.Δ. ποσοστό του 28,1% στις ευρωεκλογές.
Ωστόσο, η «φαρέτρα του» έχει λίγα «βέλη» και κατά γενική παραδοχή στην κυβερνητική παράταξη, μη ικανά να πετύχουν τον «στόχο» της επανασυσπείρωσης των «γαλάζιων» ψηφοφόρων. Το αποδεικνύουν οι πρώτες δημοσκοπήσεις που επιβεβαιώνουν τη δυσκολία της κυβερνητικής πλειοψηφίας να περάσει τον ψυχολογικό πήχη του 30%, η έλλειψη νέου, πειστικού πολιτικού αφηγήματος και κυρίως η απουσία ουσιαστικών απαντήσεων στα επίμονα και δυσβάστακτα προβλήματα των πολιτών.
«Το πρόβλημα δεν είναι μόνο ότι το καλάθι δεν θα είναι γεμάτο με νέες παροχές, λόγω των στενών δημοσιονομικών περιθωρίων, είναι ότι δεν έχουμε να παρουσιάσουμε στους πολίτες τις λύσεις που ζητούν στη μάχη με την ακρίβεια, στο δημόσιο σύστημα υγείας και γενικότερα στην καθημερινή αναμέτρηση με τα προβλήματα» λένε βουλευτές της Ν.Δ.. Και οι μέχρι σήμερα διαρροές όσων θα περιλαμβάνονται στις εξαγγελίες του πρωθυπουργού, επιβεβαιώνουν του λόγου του αληθές.
Ο εφιάλτης της ακρίβειας
Την ώρα που η κυβέρνηση επιμένει μονότονα πως κάνει ό,τι μπορεί να αντιμετωπίσει τη λαίλαπα της ακρίβειας και ότι οι καταγγελίες των κομμάτων της αντιπολίτευσης δεν έχουν βάση, έρευνα του ΙΝΚΑ αποδομεί πλήρως το αφήγημά της, καταδεικνύοντας ότι η αγοραστική δύναμη των πολιτών μειώνεται δραματικά και προχωρούν σε περικοπές δαπανών στη διατροφή, ακόμη και στην υγεία, προκειμένου να αντεπεξέλθουν. Το ποσοστό των ερωτηθέντων, μάλιστα, που δεν είναι ικανοποιημένοι από τα μέτρα της κυβέρνησης, αγγίζει το 94% των ερωτηθέντων.
Παρά ταύτα, το κυβερνητικό αφήγημα επιμένει ότι ο πληθωρισμός μειώνεται και ότι το αντίβαρο στην ακρίβεια - που κατά την κυβέρνηση έχει αρχίσει να μειώνεται - είναι οι αυξήσεις στους μισθούς από το 2025, οι οποίες σύμφωνα με πληροφορίες, όπως θα ανακοινώσει ο πρωθυπουργός, θα κινούνται στο 4,5% με 5%. Αρκούν αυτές για να στηρίξουν το καθημαγμένο από την ακρίβεια οικογενειακό εισόδημα; Προφανώς όχι αφού, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, πάνω από το 50% των μισθωτών στον ιδιωτικό τομέα αμείβονται με 800 ή λιγότερα ευρώ καθαρά τον μήνα, δηλαδή οι μισοί μισθωτοί του ιδιωτικού τομέα ζουν σε κατάσταση φτώχειας, το 70% των μισθωτών αμείβονται μέχρι 950 ευρώ καθαρά τον μήνα που σημαίνει ότι είναι χαμηλόμισθοι, ενώ μόνο το 10% αμείβεται με πάνω από 1.450 ευρώ.
Όλα αυτά, την ώρα που η χώρα μας καταγράφει ακόμη μία αρνητική πρωτιά. Σύμφωνα με την τελευταία έρευνα της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat), η Ελλάδα παίρνει κάτω από τη βάση στην εξάλειψη της φτώχειας, στην αξιοπρεπή εργασία και στο εισόδημα, τομείς στους οποίους η κυβέρνηση θεωρεί πως έχει κάνει πολλά θετικά βήματα, με τους πολίτες να παρακολουθούν απορημένοι της δηλώσεις υπουργών, καθώς συνεχίζουν να βιώνουν μια εργασιακή και οικονομική «ζούγκλα».
Αναλυτικά, η Ελλάδα βαθμολογείται με κάτω από τη βάση σε όλους τους δείκτες φτώχειας. Το 26,3% του πληθυσμού βιώνει κίνδυνο φτώχειας ή/και κοινωνικού αποκλεισμού, έναντι 21,6% της Ε.Ε., ενώ έχει σημαντικά υψηλότερο ποσοστό εργαζόμενων - φτωχών, με 10,6% του εργατικού δυναμικού να βρίσκεται σε κίνδυνο φτώχειας, έναντι 8,2% στην Ε.Ε..
Το τραυματισμένο ΕΣΥ
Οι εργαζόμενοι στην υγεία ετοιμάζουν ιδιαίτερα θερμή υποδοχή στον πρωθυπουργό ενώ. τα τελευταία 24ωρα, τα επαγγελματικά τους σωματεία έχουν επιδοθεί σε ένα μπαράζ ανακοινώσεων, αποκαλύψεων, ακόμη και δημοσκοπήσεων, προκειμένου να «γκρεμίσουν» το κυβερνητικό αφήγημα ότι το Εθνικό Σύστημα Υγείας, παρά τα προβλήματά του, προοδεύει.
Η απάντηση σε αυτό το εκρηκτικό τοπίο, ωστόσο, αναμένεται εν πολλοίς επικοινωνιακή. Παρά το κύμα μαζικών αποχωρήσεων υγειονομικών και το συνεχώς μειούμενο προσωπικό στο ΕΣΥ, την απίστευτη ταλαιπωρία των ασθενών στα Επείγοντα πολλών νοσοκομείων, τις τεράστιες λίστες αναμονής για χειρουργεία, τις ελλείψεις σε νοσηλευτικό και ιατρικό προσωπικό κ.ά..
Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες, από το βήμα της ΔΕΘ, ο πρωθυπουργός αναμένεται να εξαγγείλει - για ακόμη μία φορά - μεταρρυθμίσεις στον πολύπαθο χώρο της υγείας, με αναδιοργάνωση εφημεριών, ανακαίνιση Κέντρων Υγείας, προσλήψεις και στήριξη των δομών σε απομακρυσμένες ορεινές ή νησιωτικές περιοχές.
Λύσεις και όχι εξαγγελίες
«Στον έκτο χρόνο της διακυβέρνησης της Ν.Δ., οι εξαγγελίες δεν φέρνουν κανένα θετικό κοινωνικό αντίκτυπο, αυτά λειτουργούν στις αρχές της πρώτης τετραετίας, τώρα οι πολίτες θέλουν μετρήσιμα αποτελέσματα με άμεσο αντίκτυπο στη ζωή τους» λένε βουλευτές της Ν.Δ. που αγωνιούν για το μέλλον τους.
https://www.ieidiseis.gr/politiki/260695/anasyntaksi-i-mia-apo-ta-idia-krisimo-stavrodromi-gia-ton-k-mitsotaki-i-deth
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου