Η προαναγγελθείσα διαγραφή του Μάριου Σαλμά – καθώς η Επιτροπή Δεοντολογίας της ΝΔ συνεδριάζει στις 12:00 το μεσημέρι – από την μία πλευρά είναι ενδεικτική του κλίματος αποσταθεροποίησης της κυβέρνησης και από την άλλη την επιτείνει, ανοίγοντας έναν νέο κύκλο αντιδράσεων.
Όλα αυτά δεν θα συνέβαιναν πριν από έναν χρόνο και σε καμία περίπτωση δεν θα έπαιρναν αυτή την έκταση.
Με την διαγραφή του Μάριου Σαλμά από τη ΝΔ ο Κυριάκος Μητσοτάκης θέλησε να πετύχει ένα διπλό στόχο: ο πρώτος, να απαξιώσει μελλοντικές τοποθετήσεις του βουλευτή που θα αφορούν σχέσεις του Μεγάρου Μαξίμου με επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο δεύτερος να στείλει ένα μήνυμα στους βουλευτές του κόμματος ότι η κριτική και η δυσαρέσκειά τους θα πρέπει να περιορίζονται στο πολιτικό πλαίσιο και να μην αγγίζουν την “Μαξίμου ΑΕ”, όπως είχε καταγγείλει παλαιότερα η Φώφη Γεννηματά.
Με τις τοποθετήσεις του ο Μάριος Σαλμάς έφερε σε πρώτο πλάνο, την σχεδόν καθημερινή συζήτηση μεταξύ βουλευτών και κομματικών στελεχών για “διαφθορά” που σχετίζεται με απευθείας αναθέσεις ή με φωτογραφικούς διαγωνισμούς έργων που τελικά καταλήγουν σε ανθρώπους που με τον έναν ή τον άλλο τρόπο σχετίζονται με το περιβάλλον του Μεγάρου Μαξίμου.
Το εάν η συζήτηση είναι βάσιμη, είναι άλλης τάξης θέμα, οι εντυπώσεις μένουν. Το “αμάρτημα” του Μάριου Σαλμά είναι ότι έκανε συγκεκριμένες τις καταγγελίες -τόσο για τα κυλικεία του υπουργείου Πολιτισμού όσο και για αναθέσεις στην περιφέρειά του. Επιπλέον στόχευσε απευθείας το πρόσωπο του πρωθυπουργού, καταλογίζοντάς του στην συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας μετά τις ευρωεκλογές, ότι “εξυπηρετεί τα συμφέροντα των λίγων”, για να να πάρει προσωπική απάντηση από τον θιγμένο Κυριάκο Μητσοτάκη ότι “δεν θα ανεχθώ αιχμές για το με ποιους είμαστε”.
Από εκείνο το σημείο η “μοίρα” του κ. Σαλμά ήταν προδιαγεγραμμένη. Ο “ηγέτης” δεν επιτρέπει τέτοιες προσβολές να μένουν ατιμώρητες. Όταν στο Μαξίμου είδαν την υπογραφή του μαζί με τις άλλες 10 στην ερώτηση για τα κόκκινα δάνεια, παρατήρησαν προς τους υπόλοιπους ότι δεν θα έπρεπε να έχουν βάλλει στην ομάδα τους τον Μάριο Σαλμά. Ο βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας που ήταν παλαιότερα στην κυβέρνηση Σαμαρά δεν ανήκει σε κάποια ομάδα, ήταν αυτόνομος.
Ο “απείθαρχος” Μάριος Σαλμάς
Εάν οι εκφράσεις “απειθαρχίας” του Μάριου Σαλμά τόσο σε ότι αφορά το περιεχόμενο των “καταγγελιών” όσο και στο ότι βάλλει προσωπικά κατά του πρωθυπουργού δεν τιμωρηθούν τότε θα αρχίσει να ξηλώνεται το πουλόβερ. Σε μία συγκυρία μάλιστα που οι βουλευτές της ΝΔ είναι σε μία διαρκή ζύμωση για το ποιες ερωτήσεις και με πόσες υπογραφές θα καταθέσουν στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου. Τα πεδία είναι πολλά.
Το ευρύτερο πολιτικό πλαίσιο δίνεται από την δημοσκοπική υποχώρηση της ΝΔ που επιβεβαιώνει ότι βρίσκεται σε φάση αποδρομής, όσο και αν η ανυπαρξία αντιπολίτευσης επιτρέπει στον Κυριάκο Μητσοτάκη να διατηρεί την πολιτική κυριαρχία. Η τοποθέτηση του Μάριου Σαλμά είχε έναν ακόμη στόχο, τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη που φέρεται να παίζει στην κούρσα της διαδοχής εάν και εφόσον ο Κυριάκος Μητσοτάκης το αποφασίσει ή ενδεχομένως και εάν κινηθούν άλλοι παράγοντες.
Στο προσεχές μέλλον υπάρχει και το θέμα του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν μπορεί να θέσει ζήτημα κομματικής πειθαρχίας, αφού στο παρελθόν ο ίδιος είχε καταψηφίσει τον Προκοπή Παυλόπουλο. Εάν πχ προτείνει ξανά την Κατερίνα Σακελλαρόπουλου είναι αμφίβολο εάν θα ψηφιστεί, στην περίπτωση που δεν την στηρίξει η αντιπολίτευση. Γι’ αυτό και η σχετική σκέψη έχει μάλλον εγκαταλειφθεί. Παρομοίως ισχύει και για άλλα πρόσωπα που πιθανόν θα σκεπτόταν ο πρωθυπουργός. Αλλά και οι διαφοροποιήσεις των βουλευτών θα πρέπει να έχουν κάποιοι όριο. Είναι μεν εμφανής η αποσταθεροποίηση της κυβέρνησης, αλλά δεν μπορούν οι εκφράσεις αμφισβήτησης να φθάνουν στο σημείο να δείχνουν ότι είναι ένας αδύναμος πρωθυπουργός που έχει χάσει τον έλεγχο των εξελίξεων.
Καρότο και μαστίγιο στους βουλευτές
Στις 12.00 σήμερα το μεσημέρι ο Μάριος Σαλμάς, όπως έχει πει ο ίδιος, θα προσέλθει στην Επιτροπή Δεοντολογίας του κόμματος προκειμένου να απολογηθεί και να του επιβληθεί η ποινή της διαγραφής, όπως έχει προδιαγράψει το Μέγαρο Μαξίμου. Στην Επιτροπή Δεοντολογίας πρόεδρος είναι ο Γιάννης Τραγάκης, ως παλαιότερος βουλευτής μετέχουν, όμως ο Θανάσης Δαβάκης και ο Θεόδωρος Καραόγλου που ήταν μεταξύ των 11 που υπέγραψαν την ερώτηση.
Παράλληλα με την επίδειξη πυγμής ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ακολουθήσει και πολιτική προσέγγισης και ήδη έχει διαρρεύσει ότι θα αρχίσει νέο κύκλο συναντήσεων με βουλευτές. Το ερώτημα είναι εάν η πολιτική “καρότο και μαστίγιο” περιορίσει τους βουλευτές. Ίσως να αποδώσει με κάποιους όχι όμως σε παλιούς βουλευτές που ξέρουν να χειρίζονται τις διαφωνίες τους. Αρκετοί βλέπουν ότι με την υποχώρηση της ΝΔ για να έχουν ελπίδες επανεκλογής θα πρέπει να δείξουν στους ψηφοφόρους τους ότι διαφοροποιούνται από την επίσημη πολιτική, ή τουλάχιστον από τις αντιλαϊκές πλευρές της. Άλλωστε και ο Μάριο Σαλμάς είναι αρκετά έμπειρος, είναι σαφές ότι σκοπίμως ανέβασε τους τόνους της κριτικής διακινδυνεύοντας ακόμη και την διαγραφή του.
https://slpress.gr/politiki/to-amartima-tou-mariou-salma-kai-to-klima-apostatheropoiisis-tis-kivernisis/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου