Σάββατο 14 Σεπτεμβρίου 2024

Πόλεμος Τσίπρα στον Κασσελάκη μέσω αντιπροσώπου...???

 

Για τους παροικούντες την Κουμουνδούρου δεν υπάρχει αμφιβολία: η ίντριγκα που πλέχτηκε στο παρασκήνιο και κατέληξε στην έκπτωση του Στέφανου Κασσελάκη είχε την σφραγίδα του Αλέξη Τσίπρα. Το ερώτημα είναι ποιον θα στηρίξει στη μάχη για την ηγεσία.

Προφανώς – όπως και ο Παύλος Πολάκης – ο Αλέξης Τσίπρας θέλησε να διορθώσει το “λάθος” που έκανε πέρυσι όταν άνοιξε τον δρόμο για την προεδρία στον Στέφανο Κασσελάκη, ως απάντηση τότε στην ίντριγκα που έπλεξαν εναντίον του οι της “Ομπρέλας” και των “6+6”. 

Βέβαια ο Αλέξης Τσίπρας είχε αναθεωρήσει πολύ νωρίτερα, από το 4ο Συνέδριο, όταν με την εμπρηστική του ανακοίνωση μία ώρα πριν την έναρξη, έθεσε θέμα ηγεσίας. 

Κατά την προεκλογική περίοδο των ευρωεκλογών εμφανίστηκε μία φορά μόνο δημοσίως, στην παρουσίαση των υποψηφίων του κόμματος και έκτοτε δεν έβγαινε ούτε στο τηλέφωνο στον Στέφανο Κασσελάκη, όπως “κάρφωσε” πριν μία εβδομάδα ο αποπεμφθής πρόεδρος. Δεν ήθελε όχι να τον δει, ούτε να τον ακούσει, λένε άνθρωποι που είναι κοντά του. 

Ο Παύλος Πολάκης πάλι άργησε, κάπως. Χρειάστηκε να φθάσει στα όρια της διαγραφής, όταν δεν ψήφισε τον γάμο των ομοφυλοφίλων, να δει τον Τάιλερ επάνω στην εξέδρα μαζί με τον Στέφανο Κασσελάκη στην κεντρική προεκλογική συγκέντρωση και να ενημερωθεί από τους συντοπίτες του στα Χανιά για τον “χλιδάτο” γάμο με το αυστηρό face control από την πανάκριβη wedding manager που είχε έλθει από τη Νέα Υόρκη, για να πει δημοσίως “δεν κάνει για πρόεδρος”. 

Προφανώς ο Αλέξης Τσίπρας διαπίστωσε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν είναι συνεργάσιμος (ή χειραγωγήσιμος όπως λένε οι κακές γλώσσες) και επιπλέον ότι δεν αλλάζει συμπεριφορά και δεν μαθαίνει.  Ήγουν, δεν εγκαταλείπει το προσωπικό life style και δεν προσαρμόζεται στα ελληνικά πολιτικά πράγματα. Εν ολίγοις, όχι μόνο ότι δεν έχει καμία σχέση, αλλά με την συμπεριφορά του διασύρει τις παραδόσεις και την κουλτούρα της Αριστεράς, της ελληνικής και της διεθνούς. 

Λάθη Κασσελάκη 

Βέβαια, οι εσωκομματικοί του αντίπαλοι δεν θα είχαν πετύχει τον εξοστρακισμό του εάν δεν είχε κάνει σωρεία λαθών. Από το ότι έβαλε στο επίκεντρο της πολιτικής αντιπαράθεσης την προσωπική του ζωή και τον πλουτισμό του, επισκιάζοντας την παρουσία του ΣΥΡΙΖΑ, μέχρι το ότι έμεινε μόνος δίχως συνεργάτες. 

Έως και το περασμένο Σάββατο το πρωί και ενώ όλα τα μέσα ενημέρωσης μιλούσαν για “κρίσιμη Κεντρική Επιτροπή”, ο Στέφανος Κασσελάκης ήταν βέβαιος ότι θα βγει νικητής. Τα κομματικά παρασκήνια μιλάνε για τον “μοιραίο άνθρωπο που έχει δίπλα του”. Ανακατεύτηκε στα πάντα δίχως επαρκή γνώση και συνέβαλε να απομακρυνθούν από το περιβάλλον του Στέφανου Κασσελάκη άνθρωποι που τον είχαν βοηθήσει να κερδίσει την ηγεσία και να σταθεί στο πρώτο δύσκολο διάστημα. Ο δε Στέφανος Κασσελάκης αποδείχθηκε “killer”, άφηνε τους κατά καιρούς συνεργάτες του εκτεθειμένους δίχως κανέναν ενδοιασμό, αδιαφορώντας για το ότι έτσι έμενε και ο ίδιος δίχως συμμαχίες. Είναι χαρακτηριστικό ότι μέχρι την τελευταία εβδομάδα άδειαζε την Βούλα Κεχαγιά, όπως έκανε και με την πρώτη εκπρόσωπο, Δώρα Αυγέρη. 

Περιβάλλον του είναι άνθρωποι που είχε επιλέξει με βάση τα προσωπικά τους χαρακτηριστικά και όχι τα πολιτικά τους προσόντα. Η αλαζονεία είναι κακός σύμβουλος. Φάνηκε όταν η Κεντρική Επιτροπή αποφάσισε με καθαρή πλειοψηφία να τον καθαιρέσει. Αμέσως μετά την ψήφιση της μομφής, ο Στέφανος Κασσελάκης και οι συνεργάτες του δεν είχαν καν την ετοιμότητα να θέσουν το ζήτημα της παραμονής του μέχρι το έκτακτο Συνέδριο. Το θυμήθηκαν μερικές ημέρες αργότερα μετά την παρέμβαση του συνταγματολόγου Ξενοφώντα Κοντιάδη. 

Ο Αλέξης Τσίπρας του τράβηξε το χαλί αμέσως μετά τις ευρωεκλογές. Στην εκδήλωση του Ιδρύματός του είπε καθαρά ότι πρέπει να δημιουργηθεί ένας νέος φορέας για να αντιμετωπίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την νεοφιλελεύθερη κυβέρνησή του και την ακροδεξιά. Άρα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ με τον Στέφανο Κασσελάκη δεν θα ήταν η λύση για τον κόσμο της Κεντροαριστεράς. Ο Στέφανος Κασσελάκης του απάντησε με μία μεταμεσονύχτια ανάρτηση από τη Νέα Υόρκη που άφηνε αιχμές για διαφθορά στην διαχείριση των οικονομικών του κόμματος. 

Τι μέλλει γενέσθαι

Ο Στέφανος Κασσελάκης αφού διερεύνησε τις προοπτικές να ιδρύσει δικό του κόμμα και διαπίστωσε ότι είναι οικονομικά δαπανηρό και πολιτικά παρακινδυνευμένο, αποφάσισε να διεκδικήσει ξανά την ηγεσία. Και μάλιστα με σκληρό και τοξικό τρόπο. Ήδη έχει ενεργοποιήσει τον μηχανισμό του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αμφισβητώντας την απόφαση αλλά και συνολικά τη νομιμότητα της Κεντρικής Επιτροπής. Προβάλλει ότι έγινε κάτι σαν πραξικόπημα εναντίον του “λαοπρόβλητου” προέδρου. Είναι ενδεικτικό ότι την περασμένη Πέμπτη επικοινώνησε με την Ράνια Σβίγκου και στην συνέχεια έκανε διαρροές στους δημοσιογράφους ότι επιστρέφει στο Μαξίμου. Το βράδυ όμως έκανε ανάρτηση με την οποία “κατήγγειλε” τις διαρροές που ο ίδιος είχε δώσει. 

Η πρόσφατη δημοσκόπηση πάντως έδειξε ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θα ήθελε για πρόεδρο τον Αλέξη Τσίπρα με ποσοστό 42% και ακολουθεί ο Στέφανος Κασσελάκης με 17,5%. Τρίτος έρχεται ο Σωκράτη Φάμελλος, ακολουθεί ο Παύλος Πολάκης και πολύ χαμηλά η Όλγα Γεροβασίλη και ο Νικόλας Φαραντούρης.

Ο μεν Αλέξης Τσίπρας δεν σκοπεύει προς ώρας να κατέβει -αλλά στην πολιτική ποτέ μην λες ποτέ. Οι υπόλοιποι δυνάμει υποψήφιοι ζητούν την υποστήριξε των “87” και την δέσμευση του ιδίου του Τσίπρα για να κατέβουν στην διεκδίκηση και να έχουν ελπίδες απέναντι στον Στέφανο Κασσελάκη. 

Ο αποπεμφθείς πρώην πρόεδρος εξακολουθεί να έχει αυξημένη απήχηση στο κοινό του ΣΥΡΙΖΑ το οποίο και φανατίζει. Ο Αλέξης Τσίπρας θα ήθελε την Όλγα Γεροβασίλη, άνθρωπο της εμπιστοσύνης του, που είχε άλλωστε εμφανιστεί και στο τελευταίο Συνέδριο. Ίσως όμως στο τέλος καταλήξει να στηρίξει τον Σωκράτη Φάμελλο για τον οποίο προς το παρόν είναι διστακτικός. Πάντως οι “87” πρέπει να κάνουν την κίνησή τους σύντομα, αν θέλουν να έχουν ελπίδες. 

Ο Ξενοφών Κοντιάδης και η αμφισβήτηση της Κεντρικής Επιτροπής 

Η αμφισβήσητη της απόφασης της Κεντρικής Επιτροπής ξεκίνησε από μία ανάρτηση του Συνταγματολόγου Ξενονοφώντα Κοντιάδη, που υποστήριξε ότι το καταστατικό του ΣΥΡΙΖΑ προβλέπει ότι μετά την πρόταση μομφής συγκαλείται Έκτακτο Συνέδριο και δεν λέει ρητά ότι ο πρόεδρος εκπίπτει του αξιώματός του. Ερμηνευτικά λοιπόν, κατά τον κ. Κοντιάδη, θα έπρεπε να παραμείνει. Ωστόσο το καταστατικό δεν λέει ρητά ούτε ότι ο πρόεδρος παραμένει και ασκεί τα καθήκοντά του ή έστω ότι εκπροσωπεί το κόμμα ως μεταβατικός μέχρι το έκτακτο Συνέδριο. Έτσι υπάρχει κενό που πρέπει να καλυφθεί ερμηνευτικά. 

Το ίδιο το καταστατικό έχει δύο παραγράφους στο άρθρο 16 και στο άρθρο 20 που βοηθούν. 

Στο άρθρο 16 .1 προβλέπει: «Η Κεντρική Επιτροπή αποτελεί το ανώτερο πολιτικό όργανο. Είναι αρμόδιο για την εφαρμογή των αποφάσεων του συνεδρίου. Εκλέγει την Πολιτική Γραμματεία, τον/την Γραμματέα της και τα όργανα που θεωρεί απαραίτητα για τη λειτουργία και τη δράση του κόμματος».

Στο άρθρο 20 αναφέρει: «Ο/Η πρόεδρος λειτουργεί στο πλαίσιο των αποφάσεων της Κεντρικής Επιτροπής. Σε περίπτωση άρσης της εμπιστοσύνης της Κεντρικής Επιτροπής από το 50% +1 των μελών της προς τον πρόεδρο συγκαλείται έκτακτο συνέδριο. Η προκήρυξη του συνεδρίου, η οργάνωση της προσυνεδριακής διαδικασίας, τα προσυνεδριακά κείμενα και το μέτρο αντιπροσώπευσης είναι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής».

Από το όλο πνεύμα του καταστατικού και από τα δύο άρθρα προκύπτει σαφώς ότι σε περίπτωση που υπάρχει ερμηνευτικό κενό, το όργανο που ερμηνεύει αυθεντικά και αποφασίζει είναι η Κεντρική Επιτροπή. Άλλωστε, όπως και ο πρόεδρος, εκλέγεται με καθολική ψηφοφορία από την βάση και έχει ίδιο βαθμό νομιμοποίησης. Αυτά είναι τα παράδοξα του παλαιού ΣΥΡΙΖΑ που ήθελε να έχει υπό περιορισμό τον Αλέξη Τσίπρα. Μέχρι να αλλάξει όμως το καταστατικό, ισχύει. 

Ο Ξενοφών Κοντιάδης είχε εκμεταλλευτεί την άνοδο του Στέφανου Κασσελάκη για να γράψει ένα ευπώλητο βιβλίο με τίτλο “Το φαινόμενο Κασσελάκη”, στην παρουσίαση του οποίου πήγε και ο ίδιος ο τότε πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας του “προμόσιον”. 

Επιπλέον πριν τις ευρωεκλογές συνεργάστηκε με τον ΚΟΣΜΟ του Πέτρου Κόκκαλη. Η παρέμβασή του στα εσωτερικά ενός άλλου κόμματος είναι αδόκιμη και προκαλεί, αν μη τι άλλο, υποψίες. Εάν κάτι πέτυχε -χωρίς δίκη προθέσεων- είναι να προωθήσει την διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ. 

 
https://slpress.gr/politiki/polemos-tsipra-ston-kasselaki-meso-antiprosopou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου