Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

ΣΥΡΙΖΑ: Τρεις εκστρατείες για την κατάληψη της Κουμουνδούρου...!!!

ΓΚΟΥΤΖΑΝΗΣ ΣΠΥΡΟΣ

Τρεις παράλληλες εκστρατείες για την κατάληψη του οχυρού της Κουμουνδούρου ξεκινούν εντός των προσεχών ημερών από τους βασικούς υποψηφίους για την προεδρία του κόμματος.

Το κλίμα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ είναι πολεμικό και προοιωνίζεται ένα δίμηνο σκληρής αντιπαράθεσης μέχρι την εκλογή της 24/11 – 1/12, με ενδιάμεσο σταθμό το έκτακτο Συνέδριο του κόμματος στις 3 Νοεμβρίου. Κρίσιμη όμως θα είναι η εκλογή των συνέδρων στις 19-20 Οκτωβρίου. 

Το Συνέδριο θα κληθεί να επικυρώσει αποφάσεις που έχουν ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή για τις προϋποθέσεις και τους όρους των υποψηφιοτήτων -κατάθεση “πόθεν έσχες”, υπογραφές κλπ.

Η πλειοψηφία που θα διαμορφωθεί θα είναι κρίσιμη και θα αποτελεί και πρόκριμμα για την εκλογή. Σύμφωνα με ορισμένες πληροφορίες ο Στέφανος Κασσελάκης δεν έχει εγκαταλείψει την ιδέα να ζητήσει από το Συνέδριο την αναίρεση της απόφασης καθαίρεσής του από την Κεντρική Επιτροπή. Δεν φαίνεται πιθανό, αλλά κάτι τέτοιο θα τορπιλίσει το Συνέδριο και θα επισπεύσει την διάσπαση. 

Μέχρι στιγμής την απόφαση του να είναι υποψήφιος έχει ανακοινώσει ο Παύλος Πολάκης ο οποίος θα ξεκινήσει τις περιοδείες του την προσεχή Κυριακή με πρώτο σταθμό την ιδιαίτερη πατρίδα του, τα Χανιά. Όπως διαρρέει από το περιβάλλον του θα γυρίσει όλη την χώρα. Ο Παύλος Πολάκης έχει καταθέσει και την πολιτική του πλατφόρμα για έναν ΣΥΡΙΖΑ με καθαρή αριστερή φυσιογνωμία. 

Από την πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη διαρρέει ότι ο πρώην πρόεδρος δεν βιάζεται να ανακοινώσει υποψηφιότητα και επεξεργάζεται την πολιτική και οργανωτική του πρόταση. Ωστόσο θα κάνει πορεία στον λαό στο πλαίσιο της διακήρυξης του για την “αδιαμεσολάβητη σχέση του”. Σήμερα επρόκειτο να επισκεφθεί την Τρίπολη. Μέχρι στιγμής πάντως ο Στέφανος Κασσελάκης έχει δώσει στίγμα με την αφίσα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κινείται στο γνωστό πλαίσιο: προσωπική αναφορά “είμαι εδώ” και ταύτιση του “δικού μας ΣΥΡΙΖΑ” με τον πρόσωπό του. 

Την δική του πορεία προς τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει και ο Σωκράτης Φάμελλος ως κοινή υποψηφιότητα των “87”, της πτέρυγας που κίνησε τις διαδικασίες για την καθαίρεση του Στέφανου Κασσελάκη. Ο πρώην πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας έχει τις ευλογίες του Αλέξη Τσίπρα. 

Ο θερμός εναγκαλισμός τους κατά την τελετή βράβευσης του πρώην πρωθυπουργού δεν ήταν τυχαίος, ήθελε να στείλει το σχετικό μήνυμα. Ο Σωκράτης Φάμελλος θα ανακοινώσει εντός των προσεχών ημερών, ενδεχομένως και σήμερα την υποψηφιότητά του. Ήδη επεξεργάζεται το κείμενο της ανακοίνωσής του στα μέσα ενημέρωσης. Ο κ. Φάμελλος θα προβάλλει ως εγγυητής της ενότητας και της αριστερής φυσιογνωμίας του ΣΥΡΙΖΑ με στόχο την επιστροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε τροχιά εξουσίας και με ανοιχτούς διαύλους με τις κεντροαριστερές διεργασίες. 

Μέχρι στιγμής έχει  εκφράσει την πρόθεσή του και ο Απόστολος Γκλέτσος που από τις πρώτες του δηλώσεις δείχνει να πλαγιοκοπεί τον Στέφανο Κασσελάκη. Εάν δεν αλλάξει στάση, καθώς ο “έκπτωτος” πρόεδρος θα επιχειρήσει να τον προσεγγίσει αφενός θα τον αποδομεί και στον δεύτερο γύρο το ποσοστό του θα αθροιστεί σε άλλον υποψήφιο. Παρόμοιες τακτικές θα υπάρξουν κι άλλες μέχρι την εκλογή. 

Προγνωστικά για τον ΣΥΡΙΖΑ

Η τελευταία δημοσκόπηση της PRORATA δείχνει τον Στέφανο Κασσελάκη να προηγείται με μικρή όμως διαφορά έναντι του Σωκράτη Φάμελλος 28% έναντι 23% και να ακολουθεί ο Παύλος Πολάκης με 16%. Ωστόσο είναι σαφές ότι η καθαίρεση του έχει στοιχίσει καθώς το 47% θεωρεί ότι ο Στέφανος Κασσελάκης δεν συμβάλει στην ανασυγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ. ΣΕ κάθε περίπτωση δεν έχει την περυσινή δυναμική. Μάλλον θα πρέπει να την δημιουργήσει ξανά αφού αναστρέψει το κλίμα απαξίωσης σε ένα σημαντικό κομμάτι της κοινής γνώμης.

Δεν είναι δίχως σημασία ένα ακόμη εύρημα ότι σημαντικό ποσοστό ψηφοφόρων, περισσότερο του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και του ΠΑΣΟΚ τάσσονται υπέρ της συνεργασίας των δύο κομμάτων. 23% συμφωνούν σε κοινές πρωτοβουλίες στο Κοινοβούλιο και 36% σε κοινή κάθοδο στις εκλογές. Για κοινή κάθοδο 53% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ και 43% μεταξύ των ψηφοφόρων του ΠΑΣΟΚ. Το κλίμα προσέγγισης των βασικών δυνάμεων της Κεντροαριστεράς θα επηρεάσει και την εκλογή αρχηγού. Στο ίδιο πλαίσιο το 63% των ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ θεωρεί ότι ο Αλέξης Τσίπρας θα διαδραματίσει ρόλο στις διεργασίες στην Κεντροαριστερά. 

Εντάσεις

Τόσο οι δημοσκοπήσεις όσο και το ευρύτερο κλίμα δείχνουν μία σκληρή και ανοιχτή ως προς το τελικό της αποτέλεσμα εκλογική αναμέτρηση. Το δηλητηριάζεται από τις τοξικές εκατέρωθεν καταγγελίες στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ενώ γίνεται εκρηκτικό κάποιες φορές στις οργανώσεις βάσης. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περίπου 60 υποστηρικτές του Στέφανου Κασσελάκη στη τελευταία Κεντρική Επιτροπή είχαν άγριες διαθέσεις και τα έκτροπα αποφεύχθηκαν με την αυτοσυγκράτησης της άλλης πλευράς. Η πλευρά του Στέφανου Κασσελάκη πυροδοτεί εντάσσεις και διατηρεί τον ρεβανσιστικό χαρακτήρα της επιστροφής στην ηγεσία «που του στέρησε με πραξικόπημα μία κομματική γραφειοκρατία προυχόντων».

Βέβαια η επιχειρηματολογία τους σταματά εκεί, αφού στην συνέχεια δεν είναι σε θέση να υπερασπιστούν τον ναρκισσισμό και την αυταρέσκεια, την επίδειξη πλούτου, την προβολή της προσωπικής ζωής και τα αλλεπάλληλα λάθη του Στέφανου Κασσελάκη

. Το επιχείρημα ότι “είναι νέος”, βρίσκει όλο και μικρότερη απήχηση  καθώς τείνει να επικρατήσει ότι «δεν έχει καμία διάθεση να μάθει και να προσαρμοστεί στα ελληνικά πολιτικά πράγματα και στις παραδόσεις της Αριστεράς».  

Ο Στέφανος Κασσελάκης απευθύνεται σε ένα παλαιό κοινό πληγωμένων μελών του ΣΥΡΙΖΑ από τις συμπεριφορές των στελεχών και σε ένα νέο κοινό φόλοουερς που γοητεύονται από τα προσωπικά του χαρακτηριστικά. Το στοίχημα για τους αντιπάλους του θα είναι εάν θα καταφέρουν να πάνε στην κάλπη το μεγάλο κοινό των ψηφοφόρων του 2019 ή έστω του 2023 που ψήφιζαν με πολιτικά κριτήρια, έδωσαν την ευκαιρία στον Στέφανο Κασσελάκη και απογοητεύτηκαν από την μετέπειτα ηγεσία του. 

 https://slpress.gr/politiki/siriza-treis-ekstrateies-gia-tin-katalipsi-tis-koumoundourou/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου