Σάββατο 17 Αυγούστου 2024

Ο Στέφανος Κασσελάκης εξελίσσεται σε ανεμοστρόβιλο για τον ΣΥΡΙΖΑ και ο Αλέξης Τσίπρας δεν μπορεί να μείνει σιωπηλός...

Του Νίκου Λακόπουλου

Καθώς αναμένεται στις 23 Αυγούστου να συνεδριάσει η Επιτροπή Δεοντολογίας του ΣΥΡΙΖΑ με εγκαλούμενο τον Χρήστο Σπίρτζη μια… δεξαμενή νερού που οι εχθροί του Κασσελάκη παρουσιάζουν ως πισίνα αναστατώνουν τις διακοπές του στη Μύκονο.

Είναι η στιγμή που με ένα άρθρο του στο Documento o Στέφανος Κασσελάκης θυμάται πως “τέτοιες μέρες πριν από ακριβώς ένα χρόνο αμφιταλαντευόμουν για το αν έπρεπε να διεκδικήσω την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ. Γνώριζα ότι ήταν ένα δονκιχωτικό εγχείρημα, αλλά συγχρόνως πίστευα ειλικρινά ότι θα πρόσφερε κάτι θετικό στον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και στον Αλέξη Τσίπρα, που τον είχα δει εγκαταλειμμένο από πολλούς από τους στενούς συνεργάτες του μεταξύ των δύο βουλευτικών εκλογών του 2023”.

18 Ιουνίου 2023. Μία εβδομάδα πριν από τις επαναληπτικές εκλογές ταξιδεύω με τον Αλέξη Τσίπρα σε Βέροια, Νάουσα, Γιαννιτσά. Μου λέει στο αεροπλάνο προς Θεσσαλονίκη: «Στέφανε, ο ΣΥΡΙΖΑ θέλει ανανέωση χθες. Αυτό σημαίνει είτε αλλαγή προέδρου, που de facto φέρνει ανανέωση, είτε αλλαγή όλων κάτω από τον πρόεδρο». «Είμαι μέσα να κάνουμε το δεύτερο» του απάντησα”.

Στο αεροπλάνο ο Στέφανος Κασσελάκης διηγείται στον Αλέξη Τσίπρα την προσωπική μου ιστορία, πως το παραδικαστικό που κατέστρεψε τους γονείς του, πώς πήρε υποτροφίες στα σχολεία των ΗΠΑ, πώς άρχισε στην Goldman Sachs εν μέσω χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2009 και την υποκρισία και αμετροέπεια που είδε εκεί. Πώς άρχισε τη δική του ναυτιλιακή εταιρεία και πώς γνώρισε τον Τάιλερ.

«Στέφανε, ο ΣΥΡΙΖΑ έχει πρόεδρο. Χρειάζεται έναν CEO σαν και σένα να πάει παντού και να πακετάρει όλο αυτό το πράγμα» φέρεται να του απάντησε ο Αλέξης Τσίπρας. “Πρέπει να ομολογήσω ότι προηγουμένως μου είχε προκαλέσει αρνητική εντύπωση η απάλειψη της εργασίας μου στην Goldman Sachs κατά τη δημοσιοποίηση του βιογραφικού μου από το κόμμα τον Απρίλιο του 2023 με την ανακοίνωση του ψηφοδελτίου Επικράτειας” γράφει ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ο CEO που ήθελε να γίνει δήμαρχος

“CEO» μου είπε λοιπόν ο Αλέξης ότι χρειαζόταν το κόμμα.”. “Στέλνω στην Εφη Αχτσιόγλου τις προγραμματικές μου προτάσεις να τις συζητήσουμε, αφού εκείνη μου είχε ζητήσει νωρίτερα τη στήριξή μου στις εσωκομματικές εκλογές.

Της είχα απαντήσει: «Με χαρά να στηρίξω, εξάλλου θα ήθελα πολύ να δω γυναίκα πρωθυπουργό να κερδίζει το σύστημα Μητσοτάκη». Προσφέρθηκα να στηρίξω εφόσον ήξερα τις πολιτικές της προτάσεις”. Αλλά “ήρθε λοιπόν το Σαββατοκύριακο. Εκφώνησε την ομιλία της. Πολιτική πρόταση μηδέν. Αντ’ αυτού, μόνο «κανόνες» και «δομές» και ξύλινο λεξιλόγιο (δηλαδή πολύ από αυτό που μήνες αργότερα βάφτισα «Πουμαρό»).

Εδώ φαίνεται να υπάρχει μια αλληλογραφία για το θέμα του δήμου με την Εφη Αχτσιόγλου – η οποία “προφανώς λειτουργούσε σαν πρόεδρος προτού εκλεγεί πρόεδρος”. “Προσωπικά θεωρούσα υποκριτικό να κατέβω στην τοπική αυτοδιοίκηση και δη στην Αθήνα χωρίς να ζω εκεί. Αλλά τουλάχιστον θα μπορούσα να σταθώ δίπλα στο κόμμα σε μια περίοδο χωρίς ηγεσία και κατεύθυνση. Το πρότεινα λοιπόν στην Εφη Αχτσιόγλου, η οποία είπε ότι το θεώρησε πολύ καλή ιδέα. Ωστόσο δεν το προχώρησε ποτέ”.

“Με λένε Στέφανο και έχω πολλά σας πω”

Τελικά ο “Στέφανος” ανακοινώνει την υποψηφιότητά του και σε ένα δείπνο με την Μπέττυ και τον Αλέξη στο Σούνιο δείχνει το βίντεο της ανακοίνωσης και ο Τσίπρας “εντυπωσιασμένος από το βίντεο αλλά και παροτρύνοντάς με να διευκρινίσω περαιτέρω το όραμά μου για τη σύγχρονη Αριστερά λέει: «Είναι πάρα πολύ δύσκολο εγχείρημα. Αλλά σίγουρα θα κάνει μια βαρετή διαδικασία πολύ πιο ενδιαφέρουσα».

Φαίνεται πως το πιο ενδιαφέρον στο άρθρο του Κασσελάκη είναι το… επόμενο όπου θα εξηγήσει τι συνέβη τελικά. “Με λένε Στέφανο και έχω να σας πω κάτι. Οντως έχω πολλά σας πω. Και θα σας πω περισσότερα την επόμενη Κυριακή. Γιατί τα δύσκολα ξεκινούν μετά την εκλογή. Με ένα χρόνο σταθερής υπονόμευσης σε ένα ιδιότυπο game of thrones που δεν πίστευα ποτέ ότι θα αντιμετωπίσω”.

Ο Στέφανος Κασσελάκης – σύμφωνα με τον Νίκο Ανδριόπουλο στο Dnews- “θέλει να ξεκόψει οτιδήποτε τον συνδέει με τον προκάτοχό του στη συνείδηση των μελών του κόμματος και να αποκαταστήσει την πραγματικότητα, προκειμένου να μπορεί εν συνεχεία να έρθει σε μετωπική σύγκρουση με τον Αλέξη Τσίπρα, με απώτατο ορίζοντα της σύγκρουσης το συνέδριο της 4ης Οκτωβρίου”.

Ο Αλέξης Τσίπρας στην τελευταία του παρέμβαση μπροστά στο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε πει πως “αναλαμβάνω μια ακόμη ευθύνη. Όχι της ανέξοδης κριτικής. Ούτε της εμπλοκής μου σε παίγνια εξουσίας. Αλλά την ευθύνη να προειδοποιήσω για αυτό που βλέπω να έρχεται και πρέπει να αποτραπεί. Την ευθύνη να πω την αλήθεια, όπως τη βλέπω και την αισθάνομαι. Και να προτείνω λύση”.

‘Το κόμμα μας βρίσκεται εδώ και καιρό σε παρατεταμένη και βαθιά κρίση” είχε πει. ‘Οι ηττημένοι των εσωκομματικών εκλογών έφυγαν ήδη από το κόμμα, επειδή έχασαν την μάχη για την ηγεσία του. Αδιαφορώντας αν με τον πολυκερματισμό αυτός που κερδίζει είναι ο πολιτικός μας αντίπαλος”

“Δεν μπορώ ούτε να παραμείνω σιωπηλός, ούτε όμως και να παραβρεθώ σε ένα συνέδριο που έχει δρομολογηθεί ώστε να αγνοήσει τα κρίσιμα προβλήματα εν ονόματι μιας επίπλαστης αισιοδοξίας. Ένα συνέδριο, όπου θα υποκριθούμε όλοι μαζί πόσο αγαπημένοι είμαστε και το κοινό θα μας χειροκροτήσει”.

Λίγο πριν το καταστατικό συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ, όπου πολλά θα αλλάξουν και με τον Στέφανο Κασσελάκη να τον προκαλεί ανοιχτά, ο πρώην πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ -και ουσιαστικά ο ιδρυτής του κόμματος- είναι δύσκολο να μείνει σιωπηλός.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου