Η εμπλοκή που προέκυψε γύρω από την “καθαίρεση” του Σωκράτη Φάμελλου είναι το κορυφαίο -μέχρι να εμφανιστεί το επόμενο-, σύμπτωμα αποσύνθεσης του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Ο κ. Κασσελάκης αποφάσισε την καθαίρεση του Σωκράτη Φάμελλου.
Ο κ. Φάμελλος όμως αρνήθηκε να υπακούσει στην προεδρική απόφαση και ζήτησε να ακολουθηθεί κοινοβουλευτική διαδικασία, δηλαδή να υποβληθεί πρόταση μομφής εναντίον του και να ψηφίσουν οι βουλευτές.
Ο Στέφανος Κασσελάκης και οι δικοί του βουλευτές αρνήθηκαν την διαδικασία αυτή, φοβούμενοι ότι ενδεχομένως η πρόταση δε θα περάσει. Ενδεχομένως να φοβήθηκαν και μία καταγραφή δυνάμεων που θα έδινε οριακή μόλις πλειοψηφία στην πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη και θα ήταν απόδειξη ότι οριακά μόνο ελέγχει την Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Σε κάθε περίπτωση η Κοινοβουλευτική Ομάδα είναι πολιτειακός θεσμός και τα της λειτουργίας της προβλέπονται από το Σύνταγμα και τον Κανονισμό της Βουλής και όχι μόνο από το καταστατικό του κόμματος.
Κρίση στο ΣΥΡΙΖΑ
Εάν ο κ. Κασσελάκης και ο κ. Παππάς είχαν καθαρή πλειοψηφία θα έθεταν την πρόταση μομφής στην κρίση των βουλευτών, η πρόταση θα περνούσε και θα ακολουθούσε η εκλογή του. Προφανώς τα πράγματα είναι πιο δύσκολα για την ηγετική ομάδα. Πέραν αυτού όμως υπάρχει και το πολιτικό ερώτημα: γιατί ξαφνικά ο Στέφανος Κασσελάκης αποφάσισε την καθαίρεση του Σωκράτη Φάμελλου ανοίγοντας έναν ακόμη κύκλο εσωστρέφειας και απαξίωσης του κόμματος -κάτι που διέρρευσε σε μέσο ενημέρωσης λίγο πριν αρχίσει η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας.
Η ενέργεια του προέδρου συνδέεται με την γενικότερη αμφισβήτησή και το θέμα ηγεσίας που άνοιξε με την τοποθέτησή του στην Πολιτική Γραμματεία ο Παύλος Πολάκης. Η “αντικατασκοπία” του προέδρου του κόμματος έχει καταλήξει στο ότι ο Σωκράτης Φάμελλος κινείται με στόχο την διαδοχή του Στέφανου Κασσελάκη.
Το ενδεχόμενο άλλωστε να διεκδικήσει την ηγεσία έπαιζε και πέρυσι, πριν την εκλογή, ενώ ήταν στις διαπραγματεύσεις που είχαν γίνει στο τελευταίο Συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ. Τότε ήταν ένας από τους τρεις πιθανούς που θα απαντούσαν στο “φέρτε μου αντίπαλο να πάμε σε εκλογή” του Στέφανου Κασσελάκη. Οι άλλοι δύο ήταν ο Διονύσης Τεμπονέρας και η Όλγα Γεροβασίλη. Τελικά με υπόδειξη του Αλέξη Τσίπρα προκρίθηκε η κ. Γεροβασίλη και η ταλαιπωρία αποσοβήθηκε με συμβιβαστική κίνηση των Παππά και Φάμελλου.
Ο ρόλος Τσίπρα
Το ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία του κόμματος ο Σωκράτη Φάμελλος ενώ θα ήταν και πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας κάποιοι έκριναν ότι θα αύξανε τις πιθανότητες του. Φυσικά για να ανοίξει θέμα ηγεσίας θα πρέπει να υποβληθεί πρόταση μομφής στην Κεντρική Επιτροπή και να πάρει την πλειοψηφία.
Συμπληρωματικά λειτουργεί ότι η ομάδα του Στέφανου Κασσελάκη στην Κεντρική Επιτροπή έχει αποδυναμωθεί μετά τη σύγκρουση με τον Παύλο Πολάκη. Υπ’ αυτή την έννοια έχει ανάγκη τον Νίκο Παππά και την ομάδα του για να μην περάσει η πρόταση μομφής εναντίον του στην Κεντρική Επιτροπή και φυσικά για την επανεκλογή του εάν τα πράγματα φθάσουν στην κομματική βάση.
Πάντως τις δικές του κινήσεις για να διεκδικήσει την ηγεσία κάνει ο Νικόλας Φαραντούρης. Κάπως έτσι προκύπτει το ερώτημα ποιον από τους δύο θα στηρίξει ο Αλέξης Τσίπρας. Αν και ο κ. Κασσελάκης ξορκίζει την εσωστρέφεια οι κινήσεις του δεν κινούνται προς την κατεύθυνση αυτή αλλά ενίοτε την υποθάλπει. Οι αντίπαλοί του εκμεταλλεύονται τα πολλαπλά λάθη του. Είναι πλέον εμφανές ότι η παρατεταμένη εσωστρέφεια προκαλεί αποστασιοποίηση των ψηφοφόρων του κόμματος και επιτείνει την κατάσταση αυτοδιάλυσης στην οποία έχει περιέλθει.
https://slpress.gr/politiki/se-proiousa-aposinthesi-o-siriza-fovatai-tin-psifoforia-i-igesia/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου