Τετάρτη 3 Ιουλίου 2024

Λιαργκόβας στον Talk Radio 98.9: «Έχουμε τον 3ο υψηλότερο ΦΠΑ στην Ευρώπη – Πρωταθλητές στη φορολόγηση των μισθωτών λόγω των υψηλών ΕΦΚ»...!!!

«Το φορολογικό μας σύστημα βασίζεται κυρίως στην έμμεση και όχι την άμεση φορολόγηση, ακριβώς το αντίθετο από ότι συμβαίνει στις ανεπτυγμένες χώρες», ανέφερε εκτός των άλλων ο κ. Λιαργκόβας.

Στον Talk Radio 98.9 και τον Νίκο Παναγιωτόπουλο μίλησε το μεσημέρι της Τετάρτης ο πρόεδρος του ΚΕΠΕ, Παναγιώτης Λιαργκόβας.

Στη συζήτηση που αναπτύχθηκε, ο κ. Λιαργκόβας στάθηκε αρχικά στους φτωχούς εργαζόμενους και στην κακή κατάσταση που επικρατεί στις μισθοδοσίες αυτών.

«Μπορεί να υπάρχει μία αύξηση όσον αφορά τον κατώτατο και μέσο μισθό αλλά η αγοραστική τους αξία έχει συρρικνωθεί αρκετά και αυτό οφείλεται στο γεγονός πως η αύξηση στον ρυθμό ανάπτυξης, είναι αρκετά μικρότερός από αυτόν της μείωσης τον οποίο υπέστη η χώρα κατά την περίοδο της οικονομικής κρίσης», ανέφερε ο κ. Λιαργκόβας.

Με λίγα λόγια, αυτό που επισημαίνει είναι πως «ενισχύουμε πολύ αργά τα εισοδήματα – χρειάζεται κάτι περισσότερο για να δει διαφορά ο κόσμος στην καθημερινότητά του. Ο πληθωρισμός “τρώει” τα οποιαδήποτε οφέλη από τις αυξήσεις των μισθών».

Στη συνέχεια, ο κ. Λιαργκόβας στάθηκε στο γεγονός πως στη χώρα μας, τα αγαθά και οι υπηρεσίες είναι από τα ακριβότερα στην Ευρώπη και αυτό οφείλεται σε δύο λόγους. Το πρώτο έχει να κάνει με την τάση των ολιγοπωλίων στην ελληνική αγορά. Το δεύτερο έχει να κάνει με την οικονομική κρίση που υπέστη η χώρα μας και είχε ως αποτέλεσμα να αυξηθεί η έμμεση και η άμεση φορολογία. «Έχουμε τον 3ο υψηλότερο ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ, έχουμε υψηλούς ειδικούς φόρους κατανάλωσης και εξακολουθούμε να είμαστε πρωταθλητές στη φορολόγηση των μισθωτών».

Στη συνέχεια ο κ. Λιαργκόβας τόνισε το παράδοξο που συμβαίνει στη χώρα μας σχέση με τις υπόλοιπες μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες, όσον αφορά την φορολογία.

«Το φορολογικό μας σύστημα βασίζεται κυρίως στην έμμεση και όχι την άμεση φορολόγηση, ακριβώς το αντίθετο από ότι συμβαίνει στις ανεπτυγμένες χώρες. Στην άμεση φορολογία πληρώνει κανείς με βάση το εισόδημά του ενώ στην έμμεση πληρώνουν όλοι το ίδιο. Αποτέλεσμα αυτού είναι οι φτωχότεροι να επιβαρύνονται περισσότερο», λέει ο κ. Λιαργκόβας και συνεχίζει:

«Το δικό μας φορολογικό σύστημα αντλεί περισσότερα έσοδα από την έμμεση φορολογία, κάτι το οποίο αποτελεί στρέβλωση από την περίοδο της οικονομικής κρίσης στη χώρα μας και είναι κάτι το οποίο πρέπει να διορθωθεί».

Τέλος, ως προς το ερώτημα πως η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η μείωση αυτή δεν θα φτάσει στους πολίτες, ο κ. Λιαργκόβας σημειώνει πως αυτό μπορεί να αποφευχθεί με δύο τρόπους.

Αρχικά με την ενίσχυση των ελεγκτικών υπηρεσιών όπως και τη δυνάμωση της επιτροπής ανταγωνισμού και δευτερευόντως να εξετασθεί η μείωση των δαπανών στις ΔΕΚΟ.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου