Τουρκικά πλοία στην Κάσο και «οβίδες» Μπαχτσελί για Δένδια και... Βανδή. Η αντίδραση της Αθήνας.Σχεδόν δύο εβδομάδες μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο ΝΑΤΟ όπου οι δύο ηγέτες επιβεβαίωναν τη βούλησή τους για τη διατήρηση των «ήρεμων νερών» η Τουρκία επιστρέφει στην τακτική της έντασης.
Η Άγκυρα κινείται μάλιστα τόσο στο πεδίο με πολεμικά πλοία όσο και σε ρητορικό με τον Ντ. Μπαχτσελί να εκτοξεύει πυρά κατά Δένδια και Βανδή.
Ειδικότερα, σκηνικό έντασης στήνει η Τουρκία σε περιοχή λίγο έξω από τα όρια της αιγιαλίτιδας ζώνης μεταξύ Κάσου και Καρπάθου, όπου πλέει τις τελευταίες ημέρες το υπό ιταλική σημαία πλοίο «Ievoli Relume», με σκοπό έρευνες για τη μελλοντική εγκατάσταση υποβρυχίων καλωδίων του έργου της ηλεκτρικής διασύνδεσης Κρήτης – Κύπρου (Great Sea Interconnector-GSI).
Η Άγκυρα φροντίζει να ανεβάσει το θερμόμετρο επιστρατεύοντας πέντε πολεμικά πλοία.
Η δημιουργία συνθηκών έντασης λίγο έξω από τα όρια των ελληνικών χωρικών υδάτων, πέρα από την πάγια τακτική της Άγκυρας να υπερασπίζεται στο πεδίο τις απόψεις περί εξωτερικών ορίων της τουρκικής υφαλοκρηπίδας - που κοινοποιήθηκαν με την επιστολή του πρώην μονίμου αντιπροσώπου της Τουρκίας στον ΟΗΕ Φεριντούν Σινιρλίογλου της 18ης Μαρτίου 2020 (Α/74/757) -, καταγράφεται λίγες ημέρες μετά τη ρητορική ένταση για το Κυπριακό, αλλά και τις μάλλον άκομψες παρεμβάσεις στα εσωτερικά της Ελλάδας με τις δημόσιες τοποθετήσεις και του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν για τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Νίκο Δένδια.
Συγκεκριμένα, η παρουσία του ερευνητικού πλοίου προκάλεσε σταδιακά την ανάπτυξη δύο φρεγατών και μιας κορβέτας από το τουρκικό ναυτικό και συγκεκριμένα των «Gokova», «Gokcu» και «Beykoz». Αρχικά από την ελληνική πλευρά στην περιοχή των ερευνών βρισκόταν μόνο η κανονιοφόρος «Αήττητος», ενώ μετά την ενίσχυση της τουρκικής παρουσίας κρίθηκε απαραίτητη η αποστολή και της φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» στα στενά Κάσου – Καρπάθου, σε ικανή δηλαδή απόσταση από τις έρευνες του ιταλικού πλοίου.
Μετά τις 7.00 χθες το απόγευμα στην περιοχή έφτασαν δύο ακόμη πυραυλάκατοι του τουρκικού ναυτικού, δίνοντας την αίσθηση ότι η Αγκυρα επιθυμεί ακόμη και να ακυρώσει τις έρευνες του υπό ιταλική σημαία πλοίου. Από την Αθήνα επελέγη να μη δοθεί σήμα κλιμάκωσης, γι’ αυτό και στη συνέχεια απλά κατέπλευσε στην περιοχή ένα περιπολικό ανοιχτής θαλάσσης του Λιμενικού Σώματος.
Μάλιστα χθες καταγράφηκαν και τέσσερις παραβάσεις στο FIR Αθηνών από δύο ελικόπτερα και ένα UAV. Είναι, πάντως, ενδιαφέρουσα η επιλογή της Αγκυρας να ασκήσει πίεση στο συγκεκριμένο γεωγραφικό σημείο και, μάλιστα, για ένα έργο, το Great Sea Interconnector, το οποίο διχάζει την Αθήνα και τη Λευκωσία.
Το «Ievoli Relume» κινείται βάσει NAVTEX του σταθμού Ηρακλείου της Υδρογραφικής Υπηρεσίας (693/24), με στόχο «επιχείρηση έρευνας για την εγκατάσταση υποβρύχιου καλωδίου» και, με βάση τουλάχιστον την πορεία που εγκρίθηκε, καλύπτει μια περιοχή η οποία ξεκινάει από το μέσο της απόστασης Κρήτης – Κάσου και φθάνει έως τα νότια της Καρπάθου. Το σημείο στο οποίο έχει προκληθεί η ένταση με την αδικαιολόγητα υψηλή συγκέντρωση τουρκικών πολεμικών πλοίων βρίσκεται ουσιαστικά σε ένα μικρό κενό νότια του στενού Κάσου – Καρπάθου, το οποίο δεν καλύπτεται από ελληνικά χωρικά ύδατα που, όπως είναι γνωστό, έχουν έκταση 6 ναυτικών μιλίων.
Η απάντηση της Αθήνας
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Παύλος Μαρινάκης απάντησε στην Άγκυρα λέγοντας στον ΣΚΑΪ: «Η κυβέρνηση απαντά συνολικά στο θέμα αυτό, λέγοντας ξεκάθαρα ότι επιδιώκει τη διατήρηση του κλίματος διαλόγου και είμαστε αισιόδοξοι σε αυτό. Διάλογος δεν σημαίνει συμφωνία και δεν σημαίνει αφέλεια. Από κει και πέρα στο διάλογο, στο τραπέζι, δεν μπαίνουν ζητήματα εσωτερικής πολιτικής, εσωτερικής κυριαρχίας, ζητήματα κυριαρχικών δικαιωμάτων, πολιτική όπως είναι οι εκμεταλλεύσεις στα δικά μας χωρικά ύδατα».
Την ίδια ώρα, διπλωματικές πηγές, ανέφεραν: «Το ιταλικό πλοίο levoli Relume πραγματοποιεί έρευνα για την πόντιση υποβρυχίων καλωδίων πλησίον της Κάσου. Η ανάπτυξη πλοίων του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στην περιοχή, σε συνέχεια πλεύσης του ερευνητικού πλοίου σε διεθνή ύδατα, είχε ως αποτέλεσμα την ανάπτυξη και ελληνικών πολεμικών πλοίων. Λαμβάνουν χώρα οι δέουσες συνεννοήσεις ενόψει ολοκλήρωσης της έρευνας βάσει του υφιστάμενου προγραμματισμού».
Πάντως, χθες, στον χορό των αμφιλεγόμενων δηλώσεων για τα ελληνοτουρκικά εισήλθε και ο υπουργός Υγείας Αδωνις Γεωργιάδης, ο οποίος εξέφρασε την άποψη ότι με τα F-35 η Πολεμική Αεροπορία μπορεί να απειλήσει ακόμη και την Αγκυρα, χωρίς τα αεροσκάφη να γίνουν αντιληπτά. «Εγώ ακούω αυτά τα “θα έρθουμε μια νύχτα ξαφνικά” και με πιάνουν τα γέλια. Με τα F-35 μόνο εμείς μπορούμε να πάμε μια νύχτα ξαφνικά στην Τουρκία. Είδατε στην Υεμένη τι έγινε; Εάν έχεις τα F-35, που δεν πιάνουν τα ραντάρ, μια νύχτα ξαφνικά μπορεί να βρεθείς στην Αγκυρα και να τα κάνεις γης Μαδιάμ», ανέφερε (τ/σ Οpen) ο κ. Γεωργιάδης και συμπλήρωσε: «Δεν λέω πως θα κάνουμε κάτι τέτοιο εμείς, γιατί δεν θέλουμε να κάνουμε κάτι τέτοιο, αλλά όταν τα λέει ο Ερντογάν με πιάνουν τα γέλια. Με τι θα έρθεις μια νύχτα στην Ελλάδα; Με τα σαπάκια που έχεις; Αφού το ξέρουν όλοι πως η Τουρκία είναι μηδέν στην αεροπορία, επί πενταετίας Μητσοτάκη».
Εμπρηστικός Μπαχτσελί: «Παραληρηματικές οι δηλώσεις Δένδια, ασεβής η Βανδή»
Ο πρόεδρος του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης της Τουρκίας (MHP), Ντεβλέτ Μπαχτσελί, την Τρίτη (23/7) παραχώρησε συνέντευξη Τύπου στην οποία αναφέρθηκε με εμπρηστικές δηλώσεις στον υπουργό Εθνικής Άμυνας, Νίκο Δένδια, στο Κυπριακό αλλά και στην… τραγουδίστρια, Δέσποινα Βανδή.
Συγκεκριμένα, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί χαρακτήρισε ως «αγενείς, παραληρηματικές και αλαζονικές» τις πρόσφατες δηλώσεις του Νίκου Δένδια για το Κυπριακό, λέγοντας πως «η "ειρηνευτική επιχείρηση της 20ής Ιουλίου" τερμάτισε τις απόπειρες γενοκτονίας, οι εχθροί των Τούρκων είναι ανήσυχοι και έχουν χάσει τον ύπνο τους».
Ακόμα, όσον αφορά στο Κυπριακό, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί ανέφερε: «Η αγκαλιά του τουρκοκυπριακού λαού, η ανακούφιση της νοσταλγίας και η συνάντηση γύρω από ένα κοινό μέλλον με την ευκαιρία της 50ής επετείου της "Ειρηνευτικής Επιχείρησης για την Κύπρο" δημιούργησε αναμφίβολα έναν εθνικό ενθουσιασμό. Το τουρκικό έθνος πιστεύει με μια καρδιά στην υπόθεση της Κύπρου και στέκεται στο πλευρό της. Είναι καθήκον μου να εκφράσω προσωπικά τη μεγάλη μου χαρά που βρίσκομαι μαζί με τους συμπατριώτες μας την ημέρα της απελευθέρωσης των Τουρκοκυπρίων από την καταπίεση και την τυραννία και να γίνω μάρτυρας του εθνικού ενθουσιασμού που έχει διογκωθεί αυτή την ευλογημένη ημέρα. Η Κύπρος δεν είναι μόνο ένα νησί στο οποίο ζει κανείς, αλλά και το ιστορικό και μαρτυρικό, αδελφικό και υπαρξιακό μνημείο του τουρκικού έθνους. Η Κύπρος είναι η ίριδα των ματιών των έντιμων προγόνων μας, η πατρίδα της καρδιάς μας, καθώς και ο ακρογωνιαίος λίθος της περιοχής και του παγκόσμιου συστήματος με την πολιτική, στρατηγική, πολιτιστική, οικονομική, γεωπολιτική κληρονομιά και τα κεκτημένα της. Ως εκ τούτου, το επίκεντρο όλης της προσοχής είναι η Κύπρος».
Πρόσθετα, όπως ανέφερε το NTV Haber, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί δήλωσε: «Υπάρχουν εκείνοι που φοβούνται την εδραίωση της ειρήνης στην Κύπρο και τα παιχνίδια τους διοργανώνονται συνεχώς. Ό,τι έγινε στην Κρήτη, σχεδιάστηκε να γίνει το ίδιο και στην Κύπρο. Αν δεν υπήρχε η τουρκική επέμβαση πριν από 50 χρόνια, θα είχαμε αντιμετωπίσει τις ίδιες καταστροφές όπως στη Γάζα. Δεν πρέπει να νομίζουν ότι έχουμε ξεχάσει τις επιθέσεις εναντίον των μωρών, των γυναικών και των συμπατριωτών μας. Η στρατιωτική απόβαση βασίστηκε στην ελευθερία, στη ζωή και στην ασφάλεια της περιουσίας των Τουρκοκυπρίων. Οι Τούρκοι ήρθαν αντιμέτωποι με τις καταστροφικές συμμορίες της ΕΟΚΑ και έδωσαν ζωή στους συμπατριώτες τους. Τους ρίξαμε ένα οθωμανικό χαστούκι. Το χρόνιο κυπριακό πρόβλημα είναι έργο εκείνων που φοβούνται τη λύση. Η ελληνική πλευρά ήταν πάντα αυτή που δεν ήταν πρόθυμη να βρει λύση. Η ελληνική πλευρά σαμποτάρει τη λύση».
Ο Τούρκος πολιτικός, στη συνέχεια, σημείωσε: «Στηρίζουμε την υπόθεση της Κύπρου. Το τουρκοκυπριακό κράτος πρέπει οπωσδήποτε να αναγνωριστεί. Όταν έρθει η μέρα και η ώρα, το τουρκοκυπριακό κράτος θα αναγνωριστεί. Δεν υπάρχει άλλη εναλλακτική λύση. Ειρήνη στην Κύπρο σημαίνει ειρήνη στην Ανατολική Μεσόγειο. Παρ' όλο που έχουμε δύο κράτη, το έθνος μας είναι ένα. Οι προσπάθειες να μετατραπεί η "Νότια Κύπρος" σε κέντρο logistics του Ισραήλ δεν είναι τίποτα περισσότερο από την κλιμάκωση της αστάθειας».
Επίσης, ο Ντεβλέτ Μπαχτσελί αναφέρθηκε και στην πρόσφατη άρνηση της Δέσποινας Βανδή σε εκδήλωση στο Τσεσμέ υπό την τουρκική σημαία αλλά και τη φωτογραφία του Κεμάλ Ατατούρκ που θεωρείται ο ιδρυτής της σύγχρονης Τουρκικής Δημοκρατίας.
Αναλυτικά, ο πρόεδρος του MHP τόνισε: «Η ασέβεια που επέδειξε μια Ελληνίδα τραγουδίστρια προς την τουρκική σημαία και τις αφίσες του Ατατούρκ στο Τσεσμέ και η de facto κατάσταση που δημιούργησε σε ορισμένα νησιά υπό την κυριαρχία μας, είναι άλλο ένα παράδειγμα πρωτόγονης ανηθικότητας που δοκιμάζει την υπομονή μας. Είναι απαραίτητο να ασχοληθούμε ξεχωριστά με το πώς είναι δυνατόν να δημιουργηθούν σχέσεις καλής γειτονίας με αυτή τη νοοτροπία».
https://www.ieidiseis.gr/politiki/255956/tarazei-ta-irema-nera-sto-aigaio-i-tourkia-diplomatiki-kinitikotita-meta-to-neo-skiniko-entasis-stin-kaso
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου