Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Μαξίμου: Η απομάκρυνση της αυτοδυναμίας προκαλεί βέρτιγκο...!!!

Κινούμενη άμμος το πολιτικό σκηνικό, η ΝΔ δεν διαθέτει κοινοβουλευτικούς συμμάχους-Η ελπίδα για τη ...Λατινοπούλου.

Το μετεκλογικό τοπίο μόνο ευοίωνο δεν φαντάζει για την κυβέρνηση παρότι οι αντίπαλοί της κάνουν ότι μπορούν για να τη διευκολύνουν.

ανασχηματισμός έδειξε με το «καλημέρα» πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν διαθέτει τη στρατηγική αναστροφής του κλίματος, με αποτέλεσμα το «όπλο» των αλλαγών στην κυβέρνηση να περιοριστεί σε ανακύκλωση προσώπων.

-Μεγάλο μέρος της «γαλάζιας» Κοινοβουλευτικής Ομάδας για πρώτη φορά στην πενταετία διακυβέρνησης Μητσοτάκη έχει «βγει στα κάγκελα» και θα συνεχίσει το «αντάρτικο».

-Η από κοινού παρέμβαση δυο πρώην πρωθυπουργών, του Κώστα Καραμανλή και του Αντώνη Σαμαρά, δείχνει πως ξεκίνησε η αμφισβήτηση προσωπικά του Κυριάκου Μητσοτάκη, με στόχο την πλήρη στροφή της ΝΔ προς τα δεξιά ή την αντικατάστασή του. Εξέλιξη που δεν θα υπήρχε αν η ΝΔ στις ευρωεκλογές έπιανε έστω το 33% που αυθαιρέτως έπιασε ως στόχο!

υπόθεση Αυγενάκη αποτέλεσε ένα ακόμα πλήγμα μετά τις εκλογές που δείχνει πως το κλίμα για τη Νέα Δημοκρατία βαραίνει όλο και περισσότερο!

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης άλλωστε παραμένει μεν κυρίαρχος στο πολιτικό παιχνίδι, πλέον όμως δεν ηγεμονεύει!

Οι πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις δείχνουν πλέον πως είναι σχεδόν αδύνατον η ΝΔ να φλερτάρει με την αυτοδυναμία στις επόμενες εκλογές, όποτε κι αν αυτές διεξαχθούν. Είναι σχεδόν απίθανο με τις σημερινές συνθήκες να συγκεντρώσει ένα ποσοστό κοντά στο 37-37,5%, ποσοστό που χρειάζεται για να πετύχει και οριακή έστω αυτοδυναμία.

Από τη στιγμή, μάλιστα, που ο Κυριάκος Μητσοτάκης δηλώνει με κατηγορηματικό τρόπο πως δεν πρόκειται να αλλάξει τον υπάρχοντα εκλογικό νόμο με το κλιμακωτό μπόνους των 40 εδρών στο πρώτο κόμμα, η ΝΔ θα βγει μεν πρώτο κόμμα αλλά χωρίς αυτοδυναμία. Είναι δε χαρακτηριστικό πως οι πρώτες μετεκλογικές δημοσκοπήσεις στις οποίες αναφερθήκαμε φέρουν τη ΝΔ με 24% στην πρόθεση ψήφου, ποσοστό που απέχει παρασάγγας από την προσέγγιση της αυτοδυναμίας.

Ταυτόχρονα, όμως, το κυβερνών κόμμα δεν διαθέτει δυνατότητες κοινοβουλευτικής συνεργασίας με άλλο κόμμα από τη στιγμή που το ΠΑΣΟΚ έχει αλλάξει οριστικά στρατόπεδο. Η ΝΔ τείνει να ομοιάζει με ...«κόμμα ανάδελφο»- για να παραφράσουμε τον αείμνηστο Χρήστο Σαρτζετάκη! Με τον Κυριάκο Βελόπουλο είναι σχεδόν αδύνατο, με τον Δημήτρη Νατσιό δύσκολα μπορεί να γίνει κάτι, ο Ανδρέας Λοβέρδος δεν μπήκε στη Βουλή, με αποτέλεσμα η μόνη ελπίδα να είναι για το Μαξίμου η κοινοβουλευτική εκπροσώπηση της Αφροδίτης Λατινοπούλου με τη «Φωνή Λογικής».

Η Αφροδίτη Λατινοπούλου, η ελληνίδα ...Μελόνι όπως θέλει να αποκαλείται, σε μια περίοδο που η ακροδεξιά αποτελεί τη μεγάλη κερδισμένη στην Ευρώπη, αποτελεί αυτή τη στιγμή την ελπίδα του Μαξίμου αλλά και μέρους του συστήματος. Έστω και αν μια συνεργασία μαζί της θα κάνει τον Κυριάκο Μητσοτάκη να είναι ...δεξιός οπορτουνιστής (!) μπροστά στον Αντώνη Σαμαρά!

Έχουμε, όμως, καιρό έως τις κάλπες!

ΥΓ: Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και να ήθελε δεν μπορεί να αλλάξει τον εκλογικό νόμο από την επόμενη εκλογική αναμέτρηση γιατί δεν μπορεί να βρει πλειοψηφία 200 ψήφων που απαιτούνται. Αν το επιχειρήσει θα το πράξει μόνο με τις ψήφους της ΝΔ και συνεπώς ο νέος εκλογικός νόμος θα ισχύει από τις μεθεπόμενες εκλογές! Το Μαξίμου, δηλαδή, θα έχει επιλέξει εκ νέου διπλή εκλογική αναμέτρηση. Επειδή όμως η ιστορία συνήθως επαναλαμβάνεται ως φάρσα, δύσκολα θα έχουμε μια τέτοια εξέλιξη.

 https://www.dnews.gr/eidhseis/paixnidia-eksousias/480173/maksimou-i-apomakrynsi-tis-aftodynamias-prokalei-vertigko

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου