Η Ρωσία συγκαταλέγεται στην ίδια λίστα με τις χώρες της G7 σημειώνοντας μεγάλη ανάπτυξη και αύξηση του κατά κεφαλήν εισοδήματος.
Γράφει ο Παναγιώτης Κωνσταντίνου
Η Παγκόσμια Τράπεζα για πρώτη φορά αναγνώρισε τη Ρωσία ως χώρα υψηλού εισοδήματος, συμπεριλαμβάνοντάς την στις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη. Η αναβάθμιση της Ρωσίας και μάλιστα από έναν βασικό πυλώνα της διεθνούς χρηματοοικονομικής πολιτικής της Δύσης επισφραγίζει το «φιάσκο» των κυρώσεων που επιβλήθηκαν στη Μόσχα για τον πόλεμο στην Ουκρανία.
Σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, το ΑΕΠ της Ρωσίας αυξήθηκε κατά 3,6%, ενώ το εμπόριο και χρηματοπιστωτικός τομέας ανακάμπτουν.
Η ρωσική οικονομία δείχνει πως όχι μόνο έχει καταφέρει να υπερκεράσει σε μεγάλο βαθμό τις κυρώσεις, αλλά επιπλέον ακολουθεί μια αναπτυξιακή πορεία μεταπηδώντας από την κατηγορία των χωρών «υψηλού μεσαίου εισοδήματος» στις χώρες «υψηλού εισοδήματος», σύμφωνα με την έκθεση των οικονομολόγων της Παγκόσμιας Τράπεζας.
Ανάμεσα στις G7 η Ρωσία
Αυτό στην πράξη σημαίνει πως πλέον η Ρωσία βρίσκεται στην ίδια κατηγορία με τις κορυφαίες οικονομίες του πλανήτη, όπως τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, τη Γαλλία και τις υπόλοιπες χώρες G7 και της ΕΕ. Η Ρωσία έχει ξεπεράσει πλέον τα 14.000 δολάρια κατά κεφαλήν εισόδημα, το όριο που καθορίζει η Παγκόσμια Τράπεζα για να θεωρήσει μια χώρα ανεπτυγμένη.
«Η οικονομική δραστηριότητα στη Ρωσία επηρεάστηκε από μια μεγάλη αύξηση της στρατιωτικής δραστηριότητας το 2023», αναφέρουν οι αναλυτές της Παγκόσμιας Τράπεζας, υπογραμμίζοντας ωστόσο πως δεν ήταν μόνο η στρατιωτική βιομηχανία που έδωσε ώθηση στη ρωσική οικονομία.
Η ανάπτυξή της υποστηρίχθηκε και από την αύξηση του εμπορίου (+6,8%), του χρηματοπιστωτικού τομέα (+ 8,7%) και των κατασκευών (+6,6%). «Αυτοί οι παράγοντες οδήγησαν σε αύξηση τόσο του πραγματικού ΑΕΠ κατά 3,6% όσο και του ονομαστικού (10,9%). Το κατά κεφαλήν ΑΕΠ στη Ρωσία αυξήθηκε κατά 11,2%», επισημαίνεται στην έκθεση.
Παραδοχή και από το ΔΝΤ
Η αναβάθμιση της Ρωσίας από την Παγκόσμια Τράπεζα έρχεται λίγους μήνες μετά και την παραδοχή του ΔΝΤ πως οι κυρώσεις της Δύσης απέτυχαν και πως η ρωσική οικονομία επιτυγχάνει την ταχύτερη ανάπτυξη από όλες τις χώρες της G7.
Δυτικοί αξιωματούχοι - συνήθως υπό τον όρο της ανωνυμίας – αλλά και αναλυτές συνομολογούν εδώ και καιρό το «ναυάγιο» των κυρώσεων. Η ανθεκτικότητα της ρωσικής οικονομίας έχει διαψεύσει πολλούς οικονομολόγου και ηγέτες, που πριν από σχεδόν δύο χρόνια προέβλεπαν μια καταστροφική συρρίκνωση.
Με υποστήριξη από τους φίλους
Προφανώς για τα οικονομικά της επιτεύγματα η Μόσχα είχε και την υποστήριξη των συμμάχων της, οι οποίοι αποδείχθηκαν περισσότεροι από όσους εκτιμούσε η Δύση και κυρίως σημαντικότεροι και ισχυρότεροι. Αρκεί κάποιος να δει τους αριθμούς της συνεργασίας Ρωσίας – Κίνας. Το 2023 το σινορωσικό εμπόριο έφτασε στο επίπεδο ρεκόρ των 240 δισ. δολαρίων, καταρρίπτοντας το ρεκόρ της προηγούμενης χρονιάς (2022) των 190 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Ταυτόχρονα η Ρωσία συνεχίζει να απολαμβάνει κολοσσιαία έσοδα από ενεργειακούς πόρους. Είτε με νέες συμφωνίες με τους εταίρους της, είτε μέσω τριγωνικών συναλλαγών που παρακάμπτουν τις κυρώσεις και οδηγούν το πετρέλαιο στην ΕΕ, η Μόσχα βλέπει το ταμείο της από τα ενεργειακά έσοδα να γεμίζει, τροφοδοτώντας τις στρατιωτικές επιχειρήσεις, αλλά και εν γένει την οικονομία της.
«Προέβλεψαν την παρακμή, την αποτυχία, την κατάρρευση. Έλεγαν πως δεν θα αντέξουμε, θα εγκαταλείψουμε ή θα καταρρεύσουμε. Τα αποτελέσματα σε κάνουν να θέλεις να προχωρήσεις στη γνωστή χειρονομία, αλλά δεν θα το κάνω», είχε δηλώσει πριν από λίγο καιρό ο Βλαντιμίρ Πούτιν σχολιάζοντας την οικονομική πορεία της Ρωσίας.
https://www.ieidiseis.gr/kosmos/253786/to-fiasko-ton-kyroseon-i-pagkosmia-trapeza-anavathmise-ti-rosia-stis-koryfaies-oikonomies-tou-kosmou
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου