Σφοδρές αντιδράσεις από την αντιπολίτευση έχει προκαλέσει η δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη αναφορικά με τη στήριξη της Δύσης στην Ουκρανία και τα «κενά» στις αμυντικές ικανότητες που αυτό δημιουργεί, όπως είπε, με την κυβέρνηση να τονίζει πως δεν αναφερόταν στην Ελλάδα, αλλά στην Ευρώπη.
Ειδικότερα, σε συνέντευξη που παραχώρησε στη Nadia Schadlow, μέλος του Hudson Institute και πρώην Αναπληρώτρια Σύμβουλο Εθνικής Ασφάλειας των ΗΠΑ, στο πλαίσιο του NATO Public Forum, ο πρωθυπουργός δήλωσε τα εξής:
«Η Ευρώπη έχει ανταποκριθεί στο καθήκον της και έχει αποδειχθεί αποτελεσματική. Το 2022 πιστεύω ότι πολλοί, συμπεριλαμβανομένων πολλών στη Μόσχα, θα στοιχημάτιζαν στην αδυναμία της Ευρώπης να παραμείνει ενωμένη όσον αφορά την υποστήριξη της Ουκρανίας. Έκαναν λάθος.
Η Ευρώπη παραμένει ενωμένη. Παρέχουμε στην Ουκρανία ευρωπαϊκή οικονομική βοήθεια, 50 δισεκατομμύρια ευρώ. Πρόκειται για ένα σημαντικό πακέτο που συμφωνήσαμε πριν από λίγους μήνες. Τα κράτη-μέλη συνεισφέρουν όμως και στις αμυντικές δυνατότητες της Ουκρανίας, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας. Θα συνεχίσουμε να το κάνουμε. Και πρωτοβουλίες όπως η πρωτοβουλία της Τσεχίας, για παράδειγμα, έχουν αποδειχθεί πολύ αποτελεσματικές για την παροχή βοήθειας στην Ουκρανία το ταχύτερο δυνατό.Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να εξετάσουμε τα κενά που έχει δημιουργήσει αυτό στις δικές μας αμυντικές ικανότητες. Όσο κι αν μιλάμε για εξελιγμένα συστήματα, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι διαθέτουμε τα στοιχειώδη. Η Ουκρανία έδειξε πόσο σημαντικά είναι, για παράδειγμα, τα βλήματα 155 χιλιοστών και ότι σε έναν σύγχρονο πόλεμο δεν είναι όλα τόσο τεχνολογικά καθοδηγούμενα, όσο πολλοί πίστευαν. Να διασφαλίσουμε επίσης ότι θα εξορθολογήσουμε την παραγωγή, θα αυξήσουμε τα αποθέματά μας, ενώ ταυτόχρονα θα έχουμε την ικανότητα να στηρίξουμε την Ουκρανία, είναι μια πρόκληση στην οποία πρέπει να αντεπεξέλθουμε».
Η ερώτηση που τέθηκε στον πρωθυπουργό, ήταν η εξής: «Η Ελλάδα έχει κάνει απίστευτα πολλά για την Ουκρανία. Είστε ένα από τα κορυφαία κράτη στην παροχή πυραύλων και πυρομαχικών στους Ουκρανούς. Τι περισσότερο πιστεύετε ότι πρέπει να σπεύσει να κάνει το ΝΑΤΟ και πώς μπορούμε να φτάσουμε εκεί; Ένα κομβικής σημασίας θέμα κατά το περασμένο έτος ήταν η ταχύτητα και η ικανότητα ή μη του ΝΑΤΟ να μεταφέρει οπλισμό στην Ουκρανία αρκετά γρήγορα. Αυτό ήταν ένα πρόβλημα που είχαμε και στις Ηνωμένες Πολιτείες. Πώς πιστεύετε ότι τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν τους επόμενους μήνες ή τι θα μπορούσε να έχει ουσιαστική επίδραση ώστε να ενεργούμε ταχύτερα;»
Αντιπολίτευση: Αντιδράσεις για τη δήλωση Μητσοτάκη για αμυντικά «κενά» λόγω Ουκρανίας
ΣΥΡΙΖΑ: Εξαιρετικά ανησυχητική η δήλωση Μητσοτάκη
Αρχικά, η αντίδραση ήρθε από τον ΣΥΡΙΖΑ, με τον Ευάγγελο Αποστολάκη να χαρακτηρίζει εξαιρετικά ανησυχητική τη δήλωση του Κυριάκου Μητσοτάκη.
Ο τομεάρχης Εθνικής ‘Αμυνας του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ανέφερε ειδικότερα ότι «η δήλωση του Πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά ανησυχητική, πλην όμως, έρχεται δυστυχώς να επιβεβαιώσει τις ανησυχίες και τις προειδοποιήσεις που εμείς, ο ΣΥΡΙΖΑ -Π.Σ., έχοντας την ευθύνη της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη χώρα, είχαμε τονίσει σε κάθε δοθείσα ευκαιρία».
Ο κ. Αποστολάκης αναφέρει ότι σε ερωτήσεις και ομιλίες του στη Βουλή είχε τονίσει ότι, «δεν συμφωνούμε με την αποστολή οπλικών συστημάτων αλλά και ότι η οποιαδήποτε βοήθεια δοθεί στην Ουκρανία δεν θα πρέπει να αποβεί εις βάρος των αμυντικών ικανοτήτων της χώρας μας» και «ως απάντηση είχαμε λάβει διαβεβαίωση ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί». «Έρχεται τώρα ο πρωθυπουργός της χώρας και μιλάει για «κενά» στην αμυντική θωράκιση. Επιπλέον αναφέρεται στην ανάγκη στήριξης της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας, χωρίς μέχρι τώρα να έχουν αναληφθεί πρωτοβουλίες προς αυτή τη κατεύθυνση», προσθέτει ο τομεάρχης του ΣΥΡΙΖΑ.
Αναφέρει ακόμη ότι «μάλιστα, ενώ οι εξοπλιστικές δαπάνες ανέρχονται σε πολλά δισεκατομμύρια, ούτε ένα ευρώ δεν κατευθύνεται στην εγχώρια αμυντική βιομηχανία, παρά τις συνεχείς προτάσεις μας υπέρ της ανάγκης στήριξης της εγχώριας παραγωγής».
Καταληκτικά τονίζει ότι «η εθνική άμυνα είναι μια σοβαρή υπόθεση και πρέπει να αντιμετωπίζεται ως τέτοια, έχοντας μάλιστα της απαραίτητη διακομματική συναίνεση και συνεννόηση προς όφελος της χώρας».
ΠΑΣΟΚ: Ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει η Ελλάδα για την υποστήριξη της Ουκρανίας
Επίσης, την ανησυχία του εξέφρασε και το ΠΑΣΟΚ. Πιο συγκεκριμένα, σε κοινή δήλωσή τους, ο Δημήτρης Μπιάγκης, Βουλευτής Κέρκυρας & υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Άμυνας και ο Δημήτρης Μάντζος, Βουλευτής Επικρατείας & υπεύθυνος Κ.Τ.Ε. Εξωτερικών, αναφέρουν τα εξής:
«Χθες ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξη του από την Ουάσιγκτον, όπου παρευρίσκεται για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής του ΝΑΤΟ, αναφέρθηκε σε «κενά στις δικές μας αμυντικές ικανότητες», που έχουν δημιουργηθεί εξαιτίας της συνεισφοράς μας στην Ουκρανία, γεγονός που γεννά ανησυχία και εύλογα ερωτήματα για τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η χώρα μας έναντι της Ουκρανίας.
Η δημόσια αυτή δήλωση, μάλιστα, έρχεται σε συνέχεια άλλων δηλώσεων και αναρτήσεων του Ουκρανού Προέδρου για ενίσχυση της αεράμυνας της χώρας του από την Ελλάδα, καθώς και παλαιότερων δηλώσεων ξένων ηγετών, όπως του Γερμανού Καγκελαρίου, για αποστολή τεθωρακισμένων από την Ελλάδα.
Είναι, δε, ευθέως αντιφατική προς τις δηλώσεις του Υπουργού Άμυνας Ν. Δένδια -εντός συνόρων- ότι η Ελλάδα πρόκειται να έχει τις ισχυρότερες Ένοπλες Δυνάμεις της ιστορίας, καθώς και προς τις διαρκείς διαβεβαιώσεις της Κυβέρνησης στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή εξοπλιστικών προγραμμάτων και συμβάσεων ότι δεν έχει αποδυναμωθεί η αμυντική ικανότητα της χώρας μας.
Η υποστήριξη της Ελλάδας προς την Ουκρανία στην υπεράσπιση της εδαφικής της ακεραιότητας και κυριαρχίας της χώρας έναντι της παράνομης ρωσικής εισβολής, αποτελεί άμεση απόρροια των διεθνών υποχρεώσεων της χώρας και της αφοσίωσης της Ελλάδας στις αρχές του διεθνούς δικαίου, δεν μπορεί όμως να γίνεται εις βάρος των εθνικών μας συμφερόντων.
Έχουμε ήδη ζητήσει δύο φορές να υπάρξει αναλυτική ενημέρωση της Επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής.
Και τις δύο φορές η Κυβέρνηση και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία μάς αγνόησαν. Θα επιμείνουμε να το ζητάμε επανακαταθέτοντας σήμερα το σχετικό αίτημα. Ωστόσο, η επαμφοτερίζουσα και με διγλωσσία στάση της Κυβέρνησης απειλεί πλέον να πλήξει το κύρος και το αξιόμαχο των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, εξέλιξη πολύ επικίνδυνη, με δεδομένη τη γεωστρατηγική θέση της χώρας και τις εξωτερικές απειλές ιδίως στα νησιά του Αιγαίου.
Το βαρύ πέπλο αδιαφάνειας, σε συνδυασμό με τις αντικρουόμενες δηλώσεις κορυφαίων κυβερνητικών παραγόντων, καθιστούν πλέον τα ερωτήματα αδήριτα:
- Ποιες δεσμεύσεις έχει αναλάβει, αναλυτικά και ειδικά, η χώρα μας για την υποστήριξη της Ουκρανίας, είτε σε διμερές επίπεδο είτε σε επίπεδο διεθνών συμμαχιών;
- Έχει επιδράσει η ως άνω συνδρομή στην ετοιμότητα και την αποτρεπτική ισχύ των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, ιδίως στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας;
Θα αναμένουμε τις άμεσες απαντήσεις της Κυβέρνησης με επίσημο θεσμικό τρόπο όπως έχουμε επανειλημμένως ζητήσει μέχρι σήμερα».
Νέα Αριστερά: Άμεση σύγκληση της επιτροπής Εθνικής Άμυνας
«Η παραδοχή του πρωθυπουργού στην Ουάσιγκτον, σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πλαίσιο του NATO Public Forum, ότι η βοήθεια προς την Ουκρανία δημιουργεί κενά στην αμυντική ικανότητα της χώρας, δεν θα μπορούσε να περάσει έτσι σε κανένα ευνομούμενο κράτος. Όσες προσπάθειες κι αν κάνει ο κύριος Βορίδης να μαζέψει τα ασυμμάζευτα», υπογραμμίζει σε ανακοίνωσή της η Νέα Αριστερά.
«Η παραδοχή επίσης ότι τα “άχρηστα όπλα” -σύμφωνα με τις εισηγήσεις του ΥΠΕΘΑ- που στέλνουμε διά της τεθλασμένης (μέσω Τσεχίας) στην Ουκρανία, είναι τελικά χρήσιμα για την εθνική άμυνα απαιτεί άμεση λογοδοσία», αναφέρει, επισημαίνοντας ότι «η Νέα Αριστερά τοποθετήθηκε ευθύς εξαρχής καθαρά, αυτή η κούρσα υπερεξοπλισμών και η βαθιά εμπλοκή της χώρας στον πόλεμο στην Ουκρανία εξοντώνουν οικονομικά τον ελληνικό λαό και υπονομεύουν τις μελλοντικές προοπτικές της κοινωνίας μας».
«Για αυτό άλλωστε καταψηφίσαμε τον προϋπολογισμό που υπερψήφισαν άλλες δυνάμεις της προοδευτικής αντιπολίτευσης, ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΠΑΣΟΚ, στο όνομα ενός δήθεν πατριωτισμού, συντασσόμενοι εντέλει επί της ουσίας με τον υπαγορευμένο από το ΝΑΤΟ “πατριωτισμό” της κυβέρνησης της ΝΔ», τονίζει από την πλευρά της η Νέα Αριστερά και συνεχίζει:
«Τι εννοεί ο κ. Μητσοτάκης όταν αναφέρει στην ίδια συνέντευξη ότι “δαπανούμε το 3% του δικού μας ΑΕΠ στο αμυντικό κομμάτι, εκσυγχρονίζοντας τις ένοπλες δυνάμεις μας και έτσι συνεισφέρουμε στις συνολικές ικανότητες της Συμμαχίας”; Εννοεί βέβαια την ιερότητα της συμμαχίας του ΝΑΤΟ, η οποία ωστόσο θέτει ως κατώφλι για τις αμυντικές δαπάνες το 2%».
«Το επαναλαμβάνουμε: Κάθε ευρώ του ελληνικού λαού που κατευθύνεται στις αμυντικές δαπάνες πρέπει να αντιστοιχεί σε ένα ευρώ πραγματικής και ουσιαστικής κάλυψης της άμυνας της χώρας. Και μάλιστα με διαρκή λογοδοσία», σημειώνει η Νέα Αριστερά και καταλήγει:
«Σε αυτό το πλαίσιο ζητάμε την άμεση σύγκληση (μέσα στην επόμενη εβδομάδα) της επιτροπής Εθνικής Άμυνας παρουσία του υπουργού και με ζωντανή αναμετάδοση προκειμένου οι πολίτες που πληρώνουν για την άμυνα της χώρας να έχουν πλήρη ενημέρωση. Είναι ζήτημα λαϊκής κυριαρχίας».
Παύλος Μαρινάκης: Δεν υπάρχει κανένα κενό στην ελληνική άμυνα
«Διάβασα με λύπη μια ανακοίνωση του τομεάρχη Εθνικής Άμυνας του ΣΥΡΙΖΑ. Είχαμε άλλη μια φτηνή αντιπολιτευτική τακτική από τον ΣΥΡΙΖΑ. Είτε δεν κατάλαβε, είτε έκανε ότι δεν κατάλαβε τι είπε ο πρωθυπουργός. Αν δει κανείς όλη του τη δήλωση αναφερόταν στην Ευρώπη, όχι στην Ελλάδα. Αναφερόταν συνολικά στο πώς πρέπει να κινηθεί η Ευρώπη» τόνισε από την πλευρά του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών και απαντώντας σε ερώτηση για τις δηλώσεις του πρωθυπουργού σχετικά με τα όπλα για την Ουκρανία.
«Δεν υπάρχει κανένα κενό στην ελληνική άμυνα, δεν αναφερόταν στην άμυνα της Ελλάδας. Αναφερόταν σε μια συνολική στρατηγική που θα πρέπει να ακολουθήσει η Ευρώπη» σημείωσε ο κ. Μαρινάκης και προσέθεσε:
«Ο Έλληνας πρωθυπουργός πρώτος μαζί με τον Πολωνό ομόλογό του είπε ότι πρέπει να υπάρχει μια νέα πολιτική της Ευρώπης η οποία θα θωρακίζει και τις χώρες όπως η Ελλάδα, που έχουν αυξημένες αμυντικές δαπάνες. Μια συνολική αμυντική πολιτική της Ευρώπης. Δεν υπάρχει καμία κρυφή ατζέντα, καμία συμφωνία που δεν έχει ανακοινωθεί, για την Ουκρανία από την Ελλάδα, ούτε θα αποσταλεί κάτι παραπάνω από αυτά που έχουμε πει, ούτε υπάρχει κάποια άλλη στήριξη που δεν είναι γνωστή».
«Να διαβάζουν πιο προσεκτικά τις δηλώσεις των πολιτικών τους αντιπάλων και να μην κάνουν μια ιδιότυπη κοπτοραπτική για να δημιουργήσουν εντυπώσεις ειδικά σε ζητήματα που άπτονται της άμυνας της χώρας» σχολίασε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.
Βορίδης: Ανεύθυνη αντιπολίτευση η αλλοίωση της συνέντευξης του πρωθυπουργού
«Κανένα κενό δεν έχει δημιουργηθεί στην άμυνα της χώρας γιατί έχουμε φροντίσει εμείς. Κόμματα της αντιπολίτευσης επικρίνουν σήμερα την κυβέρνηση, ενώ έχουν καταψηφίσει κάθε αμυντική δαπάνη, που δεν έχουν στηρίξει την αγορά των Rafale, που δεν έχουν στηρίξει την αγορά των φρεγατών, που δεν έχουν στηρίξει τις αμυντικές δαπάνες», ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, απαντώντας στις επικρίσεις που δέχεται η τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο πλαίσιο συνέντευξης στις ΗΠΑ.
Ο κ. Βορίδης κατηγόρησε τον Κυριάκο Βελόπουλο, αλλά και την τοποθέτηση του ΣΥΡΙΖΑ, για ανεύθυνη αντιπολίτευση, επειδή όπως είπε ότι περιέκοψαν την απάντηση του πρωθυπουργού, για να στηρίξουν τους ισχυρισμούς τους.
«Δεν λέτε αλήθεια γιατί δεν θέλετε την ενίσχυση της Ουκρανίας, δεν είστε με αυτή την ευρωπαϊκή πολιτική, δεν θέλετε και ουσιαστικά συντάσσεστε, δια των παραλείψεων, με τα ρωσικά συμφέροντα και όχι με την ευρωπαϊκή αμυντική πολιτική και την προσπάθεια που κάνει ο Έλληνας πρωθυπουργός. Και έρχεστε να χυδαιολογείτε, να λασπολογείτε και να διαστρεβλώνετε. Ο ελληνικός λαός και ξέρει και έχει εγκρίνει τις πολιτικές μας και βεβαίως κανένα αμυντικό κενό δεν έχει αφήσει αυτή η κυβέρνηση, που είναι η μόνη κυβέρνηση που έχει ενισχύσει τις αμυντικές δυνατότητες της χώρας», είπε ο υπουργός Επικρατείας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου