Σάββατο 6 Ιουλίου 2024

Διαφωνίες και βολές κατά Κασσελάκη από την «εσωτερική αντιπολίτευση»...!!!

 

Σε άλλο μήκος κύματος στην ΚΕ Γεροβασίλη, Ραγκούσης και Θεοχαρόπουλος για τις Ευρωεκλογές και την «ενότητα της Κεντροαριστεράς». Με Κασσελάκη ο Νίκος Παππάς.

Σε γραμμή σκληρής κριτικής απέναντι στην ηγεσία κινείται το εσωκομματικό μέτωπο κατά την διάρκεια της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, η οποία εδράζεται, κυρίως, γύρω από την αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος των ευρωεκλογών όσο και γύρω από στην προοπτική του ΣΥΡΙΖΑ.

Κοινό πεδίο πολλών στελεχών η πρόταση για τις συγκλίσεις και για προσφυγή στη βάση ώστε τα μέλη να αποφασίσουν μέσω δημοψηφίσματος ως μια συνέχεια του κειμένου των «87» που είδε το φως της δημοσιότητας νωρίς το πρωί, πριν την έναρξη της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής.

Τον τόνο της συνεδρίασης είχε δώσει με την έναρξη της Κεντρικής Επιτροπής ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος εξέπεμψε σήμα ενότητας - «πάμε όλοι μαζί» όπως είπε κλείνοντας την ομιλία του -, δείχνοντας διάθεση αυτοκριτικής για λάθη του το προηγούμενο διάστημα χωρίς, ωστόσο, να λείψουν τα «καρφιά» και οι αιχμές περί «υποκρισίας».

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ πρότεινε ριζικές αλλαγές στον ΣΥΡΙΖΑ με κατάργηση όλων των οργάνων που λειτουργούν μέχρι σήμερα και την αντικατάσταση τους με νέα όργανα.

«Να αποφύγουμε τις απολυτότητες. Να κάνουμε τη συζήτηση χωρίς απολυτότητες ή δίκες προθέσεων και προτάσεων» είπε ο Νίκος Παππάς στην παρέμβαση του στην Κεντρική Επιτροπή.

«Αποτελεί τομή η πρόταση για προγραμματική σύγκλιση και εκλογική συνεργασία προοδευτικών δυνάμεων. Δεν έχει θεμελιώθει ότι πρέπει να πάψει να λειτουργεί το κόμμα που έχει όραμά του τον σοσιαλισμό με Δημοκρατία και ελευθερία, που λειτουργεί πιο συμμετοχικά, πιο δημοκρατικά, πιο διάφανα από κάθε άλλο κόμμα στην Ελλάδα, το κόμμα που πρέπει να ολοκληρώσει τον μετασχηματισμό του, που μπορεί να εγγυηθεί τα προοδευτικά και προγραμματικά θεμελια μιας εκλογικής συνεργασίας» σημείωσε ο Νίκος Παππάς.

Στην παρέμβαση του τόνισε πως «το καταστατικό προβλέπει ότι οι καταστατικές αλλαγές γίνονται με βάση τις αποφάσεις του καταστατικού συνεδρίου. Αν υπάρχει η άποψη ότι πρέπει να γίνονται καταστατικές αλλαγές και με βάση τα δημοψηφίσματα, να κατατεθεί και να πάει στο συνέδριο», σημειώνοντας πως «η πρόταση για δημοψήφισμα για τις συνεργασίες παραβιάζει ανοικτές θύρες».

Από την πλευρά του ο Παύλος Πολάκης σημείωσε πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να εκπέμψει ένα σοβαρό, συγκεκριμένο ως σύγκρουση με τη διαπλοκη, με αναδιανομή από το μεγάλο πλούτο προς τη μισθωτή εργασία και τους μικρομεσαίους, με περιγραφή της παραγωγικής ανασυγκρότησης ανά περιφέρεια, με ισχυρό κοινωνικό κράτος, με αποκατάσταση της αξίας της εργασίας, με βαθειές αλλαγές στη Δικαιοσύνη, κυβερνητικό πρόγραμμα που πρέπει να εκπεμφθεί και από το καταστατικό συνέδριο του Οκτωβρίου».

Και επεσήμανε πως «με βάση αυτό το πρόγραμμα ως το νέο σύγχρονο, κοινωνικό συμβόλαιο, θα καλέσουμε τις κοινωνικές και πολιτικές δυνάμεις για συνεργασία! Αλλιώς, η λογική να ενωθούμε όπως όπως με το ΠΑΣΟΚ για να μην χαθούμε, είναι γραμμή που οδηγεί σε καταστροφή».

Σκληρή κριτική

syrizad_c6971.jpg

Στην παρέμβαση της η Όλγα Γεροβασίλη υπερασπίστηκε την πρόταση για τις κεντροαριστερές συγκλίσεις και για το σχετικό εσωτερικό δημοψήφισμα που προτείνεται, ενώ για το εκλογικό αποτέλεσμα σημείωσε πως «δεν υποτιμώ το γεγονός ότι κρατηθήκαμε στη δεύτερη θέση.

Όμως δεν ήταν αυτός ο στόχος μας και δεν μπορούμε να είμαστε ικανοποιημένοι. Χάσαμε 3% και το 1/3 των ψηφοφόρων του, πάνω από 300 χιλιάδες». Η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως «όλες και όλοι εμείς κάναμε τις μεγάλες αλλαγές στο κόμμα μας το 2022.

Την εκλογή Προέδρου και Κεντρικής Επιτροπής από τη βάση. Τα εσωτερικά δημοψηφίσματα και τις διαβουλεύσεις. Το ψηφιακό κόμμα. Εμείς ανοίξαμε το κόμμα στην κοινωνία και δώσαμε τον λόγο στα μέλη. Στη βάση. Και ναι, να δώσουμε και τώρα το λόγο στα μέλη και τους φίλους μας. Με το εσωτερικό δημοψήφισμα που προτείνεται» είπε στην ομιλία της στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ η Όλγα Γεροβασίλη.

Σε αυτό το πλαίσιο η Όλγα Γεροβασίλη τόνισε πως «η συλλογικότητα δεν είναι αδυναμία. Ούτε είναι αντίθετη με την αποφασιστικότητα που πρέπει να έχουμε. Η συζήτηση, ο διάλογος, οι απόψεις, οι εμπειρίες, οι εξειδικευμένες γνώσεις του καθενός και της καθεμιάς είναι πλούτος. Δεν γίνεται να πάμε με μια λογική ότι όποιος δεν σιωπά είναι υπονομευτής».

Ο Γιάννης Ραγκούσης τόνισε πως για το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών και για τις ευθύνες ισχύουν όσα συνυπέγραψε ο ίδιος με άλλα μέλη της ΚΕ. Ο ίδιος μίλησε για «τον πιο δημοκρατικό τρόπο που προβλέπεται στο καταστατικό μας μετά τις ιστορικές αλλαγές που κάναμε με εισήγηση του Αλέξη Τσίπρα στο συνέδριο του 2022. Τότε που θεσμοθετήσαμε τα δημοψηφίσματα και την εκλογή Προέδρου από τη βάση. Η πιο διάφανη διαδικασία είναι το δημοψήφισμα.

Η πιο «από κάτω προς τα πάνω» διαδικασία είναι το δημοψήφισμα. Η πιο μεγάλη δύναμη που μπορούμε να έχουμε απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα μόνο το δημοψήφισμα μπορεί να μας τη δώσει». Πρόσθεσε μάλιστα πως η «πιο μεγάλη δύναμη που μπορούμε να έχουμε απέναντι στα εξωθεσμικά κέντρα μόνο το δημοψήφισμα μπορεί να μας τη δώσει.

Αυτός που δεν θέλει την ανασύνθεση του Προοδευτικού χώρου είναι το Μαξίμου και τα εξωθεσμικά κέντρα. Ένας ισχυρός αντίπαλος απέναντι στη ΝΔ, δεν θα σχηματιστεί με διάλυση των κομμάτων που θα συμμετέχουν αλλά με έναν φορέα που θα καταθέσει ενιαία ψηφοδέλτια στον Άρειο Πάγο, ώστε να διεκδικήσει το μπόνους των βουλευτικών εδρών που προβλέπει ο εκλογικός νόμος».

Από την πλευρά του, σκληρή κριτική στον Στέφανο Κασσελάκη άσκησε από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής ο Θανάσης Θεοχαρόπουλος. «Στις εκλογές πήραμε 3 ποσοστιαίες μονάδες και 340.000 ψήφους λιγότερες από το πολύ αρνητικό αποτέλεσμα που πήραμε πριν έναν χρόνο και είχε οδηγήσει στην παραίτηση του πρώην προέδρου. Συνεπώς το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών δεν είναι καλό» σημείωσε, αναφερόμενος στο εκλογικό ποσοστό που πήρε ο ΣΥΡΙΖΑ στις πρόσφατες ευρωεκλογές.

«Τα προεκλογικά λάθη ήταν πολλά. Τα μετεκλογικά ακόμη περισσότερα. Αναρτήσεις με υπονοούμενα για την διαφάνεια του κόμματος, με υπονοούμενα για υπονομευτές μέχρι και τον πρώην πρόεδρο, με πολιτικές διώξεις. Και βέβαια με κλείσιμο της Αυγής "με έναν διακόπτη" όπως το "μαύρο" της ΕΡΤ.

Και μετά φταίνε οι προηγούμενοι, οι εργαζόμενοι και οι επόμενοι» επεσήμανε χαρακτηριστικά. «Είπε ο πρόεδρος η Αριστερά δεν είναι τρόπος ζωής. Συμφωνούμε απολύτως, επίσης όμως Αριστερά δεν είναι η επίδειξη πλούτου ούτε να σταθμίζεις τα πάντα με τα χρήματα.

Ο πρόεδρος είπε ότι η μοναδική αιτία της ήττας είναι ότι δεν είχαμε χρήματα. Σοβαρα; Τότε όποιο κόμμα είχε πολλά χρήματα θα κέρδιζε στις εκλογές και τα άλλα θα έχαναν. Μα είναι δυνατόν να σταθμίζονται όλα μόνο βάσει του χρήματος» είπε σε άλλο σημείο της τοποθέτησης του.

«Υποκρισία να υποστηρίζεις την αδιαμεσολάβητη επαφή με τον κόσμο, αλλά το απλό, λαϊκό, μαζικό, αδιαμεσολάβητο “Βρείτε τα” για τις συνεργασίες, να το περνάς από κόσκινο. Να τελειώνει η υποκρισία.

Πάμε σε δημοψήφισμα όπως λέει το κείμενο συμβολής» τόνισε στη δική του τοποθέτηση ο Στέργιος Καλπάκης, πρώην εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος.

«Υποκρισία να κουνάς στην Κεντρική Επιτροπή την κινδυνολογία της ρευστοποίησης του κόμματος και να λες ότι κάποιοι τάχα θέλουμε τη διάλυση του ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία, αλλά οι προτάσεις σου για τις καταστατικές αλλαγές να οδηγούν απευθείας στη ρευστοποίηση του κόμματος» σημείωσε, προσθέτοντας: «Υποκρισία να λέει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Δεοντολογίας ότι “κάποιοι λένε δημόσια την αποψάρα τους”, αλλά να μη λέει τίποτα για το γεγονός ότι εδώ και ένα μήνα έχει γίνει άνω - κάτω ένα ολόκληρο κόμμα, με αναρτήσεις από την άλλη άκρη του Ατλαντικού». 

 https://www.ieidiseis.gr/politiki/253893/diafonies-kai-voles-kata-kasselaki-apo-tin-esoteriki-antipolitefsi

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου