«Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν να μένουν απαθείς. Ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη» υπογράμμισε χθες, και κάλεσε σε πρωτοβουλίες για προοδευτική διακυβέρνηση
Μήνυμα πανστρατιάς στις προοδευτικές δυνάμεις της χώρας, κατά το γαλλικό πρότυπο, απηύθυνε χθες ο Αλέξης Τσίπρας, ξαναμπαίνοντας ενεργά στο πολιτικό παιχνίδι ύστερα από μια περίοδο ενδοσκόπησης, που στόχο είχε να ξαναδώσει λάμψη στο όνομά του, που ξεθώριασε σε διαδοχικές εκλογικές ήττες.
- Από τον
Γιώργο Χατζηδημητρίου
«Οι προοδευτικές δυνάμεις δεν μπορούν στις σημερινές συνθήκες να μένουν απαθείς. Ούτε να εξουδετερώνουν η μια την άλλη με ανώφελους και άγονους εμφύλιους» υπογράμμισε και τις κάλεσε «να αναλάβουν τολμηρές πρωτοβουλίες για να αποκτήσει ξανά η προοδευτική παράταξη προοπτική διακυβέρνησης».
Το πρώτο βήμα, σύμφωνα με το δρομολόγιο που παρουσίασε δηλώνοντας παρών στις εξελίξεις, περνά μέσα από την προγραμματική σύγκλιση η οποία στη συνέχεια θα φέρει και την πολιτική ενότητα.
«Στόχος της προσπάθειας που ξεκινάμε σήμερα με το ινστιτούτο μας είναι να συνεισφέρουμε σε αυτόν τον αναγκαίο δημόσιο διάλογο και στις προγραμματικές συγκλίσεις, που είναι το προαπαιτούμενο κάθε πολιτικής σύγκλισης» ξεκαθάρισε.
Υπάρχει αδήριτη ανάγκη, τόνισε, «να αποκτήσει εκ νέου το πολιτικό σύστημα πολιτική και κοινοβουλευτική ισορροπία. Μια νέα δημοκρατική ισορροπία, που θα ενισχύει το κράτος δικαίου και τη λογοδοσία, τον κοινοβουλευτικό έλεγχο και τις θεσμικές δικλίδες ασφαλείας απέναντι σε μια ανεξέλεγκτη εκτελεστική εξουσία».
Κλείνοντας τις εργασίες του διήμερου συνεδρίου που διοργάνωσε το φερώνυμο ίδρυμα που συνέστησε, προκαλώντας τον φθόνο του Στ. Κασσελάκη και μπροστά σε κορυφαίες διεθνείς και εγχώριες προσωπικότητες -πλάι του καθόταν χθες η Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου και μακρύτερα ο τέως πρόεδρος και ακαδημαϊκός Προκόπης Παυλόπουλος– ο Αλ. Τσίπρας επανήλθε στο αγαπημένο προσωπικό του δόγμα, του ριζοσπαστικού ρεαλισμού.
Γιατί, όπως υποστήριξε, αφήνοντας σαφείς αιχμές στις τρέχουσες ηγεσίες της Κεντροαριστεράς, «η κοινωνία δε πείθεται ούτε με εύκολες απαντήσεις ούτε με επικοινωνιακά τρικ. Θέλει σχέδιο, όραμα, βάθος πολιτικής ανάλυσης και συγκεκριμένες προτάσεις. Θέλει βήματα τολμηρά, αλλά ταυτοχρόνως και βήματα σταθερά». Πρόσθεσε δε, διαλύοντας και τις τελευταίες αμφιβολίες, ότι ο ρόλος που διεκδικεί δεν θα είναι του «σοφού Νέστορα» που παρακολουθεί τα δρώμενα από μακριά.
«Αυτή τη δύσκολη δουλειά περιεχομένου φιλοδοξούμε να ξεκινήσουμε σήμερα. Ανοίγοντας τολμηρά τον διάλογο και διευρύνοντας το ακροατήριό του» ανέφερε εμφατικά. Περιγράφοντας το μετεκλογικό τοπίο, επισήμανε: «Είναι εξαιρετικά επικίνδυνο, δίπλα σε μια δεξιά κυβέρνηση, να ενισχύονται ως δεύτερη αθροιστικά δύναμη κόμματα που φλερτάρουν με το ρατσισμό, την ομοφοβία, τον ακραίο εθνικισμό, ακόμα και τον φασισμό».
Την ίδια ώρα, σε αντιδιαστολή πρόσθεσε: «Οι προοδευτικές δυνάμεις του τόπου παραμένουν κατακερματισμένες και περιχαρακωμένες καθεμιά στην αυτάρκειά της». Στο ίδιο μήκος διαπίστωσε ότι «η πραγματικότητα, τα εκλογικά μαθηματικά, οι πιεστικές ανάγκης της κοινωνίας επιβάλλουν στα πολιτικά κόμματα της Αριστεράς και της Κεντροαριστεράς στην Ελλάδα, όπως και στην Ευρώπη, να μιλήσουν στον πληθυντικό αριθμό και όχι στον ενικό».
Ανεβάζοντας στη συνέχεια τους τόνους, κάλεσε τις ηγεσίες ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ κυρίως, «να μάθουν πρόσθεση και πολλαπλασιασμό και να αφήσουν την αφαίρεση και τη διαίρεση. Να βάλουν μπροστά το εμείς και να αφήσουν το εγώ. Να δώσουν περισσότερο χώρο στο «μαζί», στην από κοινού αντιμετώπιση των μεγάλων προβλημάτων της κοινωνίας, δίνοντας ρεαλιστική υπόσταση στην προοπτική μιας νικηφόρας Προοδευτικής Συμμαχίας. Αυτό είναι σήμερα το αίτημα της κοινωνίας και των προοδευτικών πολιτών».
Πηγή: Εφημερίδα «Δημοκρατία».
https://www.newsbreak.gr/parapolitika/628723/o-tsipras-oneireyetai-comeback/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου