Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Το «παρών» του Τσίπρα, η αντίδραση Κασσελάκη και η αντεπίθεση Ανδρουλάκη ...!!!

Οι ραγδαίες εξελίξεις στον χώρο της προοδευτικής αντιπολίτευσης εκτυλίχτηκαν χτες σε ένα νοητό τρίγωνo, στις γωνίες του οποίου θα μπορούσαμε να τοποθετήσουμε τον Αλέξη Τσίπρα, τον Στέφανο Κασσελάκη και τον Νίκο Ανδρουλάκη.

Το πολιτικό παίγνιο για τη διαμόρφωση του αντίπαλου δέους στην κυβέρνηση Μητσοτάκη γίνεται όλο και πιο περίπλοκο με πολλούς παίχτες και ανταγωνιστικές δυναμικές. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει πού θα κατασταλάξουν εντέλει τα πράγματα. Το σίγουρο είναι ότι η «επόμενη μέρα» για την προοδευτική αντιπολίτευση θα είναι πολύ διαφορετική από την περίοδο που προηγήθηκε των ευρωεκλογών,

Το «παρών» του Τσίπρα

Η Διεθνής Διάσκεψη για την Ειρήνη και τη Βιώσιμη Ανάπτυξη που συνδιοργανώνουν στο Ωδείο Αθηνών το Ινστιτούτο Αλέξη Τσίπρα και το Ίδρυμα Ζόραν Ζάεφ έχει διπλό ενδιαφέρον. Από τη μια πλευρά, ένα συνέδριο για την ειρήνη έχει ξεχωριστό ενδιαφέρον σε μια συγκυρία όπου το μακελειό στην Ουκρανία και η γενοκτονία στη Γάζα απειλούν να ανατινάξουν τη σταθερότητα σε όλη την Ευρώπη. Από την άλλη, η πρώτη δημόσια εμφάνιση του ινστιτούτου του πρώην πρωθυπουργού αντικειμενικά εγγράφεται στις μεγάλες μεταβολές που βρίσκονται εν εξελίξει στον προοδευτικό χώρο.

Ο Αλέξης Τσίπρας με το συνέδριο του Ωδείου δήλωσε με έμμεσο αλλά σαφή τρόπο το δικό του «παρών» στις εξελίξεις του προοδευτικού χώρου. Το «παρών» Τσίπρα σε αυτή τη φάση τουλάχιστον, παίρνει τη μορφή του παραδείγματος για το πώς πρέπει να κινηθούν τα πράγματα. Στο συνέδριο των Τσίπρα-Ζάεφ κλήθηκαν και συμμετείχαν σχεδόν όλες οι τάσεις του προοδευτικού χώρου από τον Κασσελάκη έως τον Γιώργο Παπανδρέου και από τον Χαρίτση έως τον Κοτζιά. Ειδικά με την πρόσκληση στην ηγεσία της Νέας Αριστεράς ο Τσίπρας έστειλε καθαρό μήνυμα ότι πρέπει να δοθεί τέρμα στη λογική των «αριστερών εμφυλίων».

Έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να δούμε πώς ο πρώην πρωθυπουργός βλέπει το δικό του ρόλο στις εν εξελίξει ανασυνθετικές διαδικασίες.

Η αντίδραση Κασσελάκη

Ο Στέφανος Κασσελάκης έκανε ένα μισάωρο πέρασμα από το συνέδριο του Ωδείου, φροντίζοντας να μην ακούσει τις ομιλίας Τσίπρα-Ζάεφ και να μη συμπέσει με τους Χαρίτση, Αχτσιόγλου, Πέρκα και Σακελλαρίδη. Αξίζει να σημειωθεί ότι το χειροκρότημα του κοινού για τον Κασσελάκη ήταν πολύ ψυχρό εν αντιθέσει με το θερμό χειροκρότημα που εισέπραξε ο Γιώργος Παπανδρέου.

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξή του στον Νίκο Χατζηνικολάου στο κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1 φάνηκε να αντιμετωπίζει τον Αλέξη Τσίπρα ως δυνάμει πολιτικό αντίπαλο. Συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «αν η κοινωνία θελήσει αυτό να είναι το νέο κυβερνών σχήμα της χώρας μας (ΣτΣ μια συμμαχία προοδευτικών κομμάτων) προφανώς θα θέσω υποψηφιότητα για να εκλεγώ από τη βάση γιατί δεν πιστεύω σε συμφωνίες κορυφής, πιστεύω στη λαϊκή νομιμοποίηση». Στην ερώτηση αν θα είναι υποψήφιος ακόμη και αν απέναντί του θα είναι υποψήφιος ο Αλέξης Τσίπρας, απάντησε: «Ναι. Άλλωστε αυτό ήταν και το κύριο καύσιμο το οποίο είχα τους τελευταίους μήνες, για να αντέξω την εσωκομματική αμφισβήτηση που δέχτηκα».

Είχε προηγηθεί η απόφαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ να διακόψει τη συνεργασία της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ με τον Θανάση Θεοχαρόπουλο. Αυτή η πρωτοφανής για τα ήθη του ΣΥΡΙΖΑ «απόλυση» ήρθε ως «τιμωρία» για την έκκληση που έκανε ο Θεοχαρόπουλος μαζί με τον Γιάννη Ραγκούση για να προχωρήσει η συνεργασία των προοδευτικών δυνάμεων.

Ο Ανδρουλάκης

Η χτεσινή εξέλιξη με τις πιο άμεσες πολιτικές επιπτώσεις ήταν η αντεπίθεση του Νίκου Ανδρουλάκη. Μετά από μια εβδομάδα σιωπής, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έδωσε τις δικές του απαντήσεις στο κύμα εσωκομματικής αμφισβήτησης.

Μιλώντας στον Γιώργο Κουβαρά στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε για όσους θέτουν θέμα ηγεσίας στο ΠΑΣΟΚ: «Έχουμε θεσμικές λειτουργίες με όργανα, με καταστατικό και θα τα σεβαστούμε όλα. Δεν είμαστε ζούγκλα ούτε θα γίνουμε ζούγκλα. Ούτε θα επιστρέψουμε στις εποχές της διχόνοιας. […] Όλα θα γίνουν θεσμικά. Θα τα πω όλα στο Πολιτικό Συμβούλιο και πάνω απ’ όλα στην Κεντρική Πολιτική Επιτροπή».

Επιχειρώντας να στείλει μήνυμα αποφασιστικότητας στην εσωκομματική αντιπολίτευση, τόνισε: «Μόλις κλείσει ο θεσμικός διάλογος και οι αποφάσεις, όποιος βγει με τοξικό λόγο, εσωστρέφεια και διχόνοια, θα μείνει εκτός του ΠΑΣΟΚ και το λέω ευθαρσώς. Θα πάρουμε αποφάσεις στην Κεντρική Επιτροπή για το μέλλον της παράταξης. Όποιος την επόμενη ημέρα συνεχίσει το παιχνίδι της διχόνοιας και της τοξικότητας, θα μείνει εκτός ΠΑΣΟΚ».

Και σηκώνοντας το γάντι της αμφισβήτησης, υπογράμμισε: «Είμαι έτοιμος να αξιολογηθώ ανά πάσα ώρα και στιγμή ξανά από τη βάση της παράταξης για τα αποτελέσματα που έχω φέρει, το ήθος μου, το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ και την αξιοπιστία μου».

Οι δηλώσεις Ανδρουλάκη λογικά σημαίνουν:

1. Η όποια απόφαση για την προσφυγή στις εσωκομματικές κάλπες θα ληφθεί στα όργανα του ΠΑΣΟΚ.

2. Ο ίδιος θα είναι ξανά υποψήφιος.

3. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ θα παίξει το χαρτί του σεβασμού στις θεσμικές λειτουργίες του κόμματος κόντρα στους αμφισβητίες που «κινήθηκαν αντιθεσμικά».

Να το ξαναπούμε: Αυτό το καλοκαίρι μόνο χαλαρό δεν θα είναι.

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου