Μάλλον λάθος ερμήνευσε ο πρωθυπουργός το αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, μετά το ...μη ανασχηματισμό που πραγματοποίησε εκτάκτως το πρωί της Παρασκευής.
Προφανώς δεν βγήκε ένας ανασχηματισμός που θα περιελάμβανε και δομικές αλλαγές, ενώ η «πασοκογενής» σύνθεση της κυβέρνησης παρέμεινε σχεδόν άθικτη, καθώς πολιτικά ο Κυριάκος Μητσοτάκης δείχνει να έχει ως στόχο τους ψηφοφόρους του ΠΑΣΟΚ και τον Νίκο Ανδρουλάκη, ιδίως τώρα που ξεκίνησε η κρίση ηγεσίας στη Χαριλάου Τρικούπη και η μάχη της διαδοχής.
Στο πλαίσιο αυτό η επαναφορά κάποιων στελεχών της «δεξιάς πτέρυγας» της ΝΔ, όπως ο Νίκος Παναγιωτόπουλος ή η χρησιμοποίηση άλλων όπως του Κώστα Καραγκούνη στη θέση του υφυπουργού Εργασίας προφανώς και δεν ικανοποιεί τη δεξιά βάση της ΝΔ, ούτε τους βουλευτές της «λαϊκής δεξιάς» που προφανώς θα επανέλθουν!Ας δούμε όμως ορισμένα πρώτα συμπεράσματα:
-Ο Κώστας Σκρέκας σαφώς και δεν μπορούσε να μείνει στην κυβέρνηση από τη στιγμή που η ακρίβεια αποτελεί έναν από τους βασικούς τομείς αποτυχίας, που -παρά τις θριαμβολογίες του πρωθυπουργού, τα καλάθια...καπαμά και τις επιστολές στην Ούρσουλα- η ΝΔ πλήρωσε στις εκλογές.
-Την ίδια στιγμή, ωστόσο, μένει ως έχει η σύνθεση του υπουργείου Ενέργειας, παρά τα όσα γίνονται με τιμές στο ρεύμα και τόσα άλλα. Το ίδιο και στο υπουργείο Υγείας, ενώ η παραμονή του Κωστή Χατζηδάκη στη θέση του «τσάρου» της οικονομίας σηματοδοτεί το ίδιο μείγμα οικονομικής περικοπής, με προαποφασισμένες περαιτέρω περικοπές στην κοινωνική πολιτική!
-Η δε τοποθέτηση της Νίκης Κεραμέως στο υπουργείο Εργασίας σηματοδοτεί περαιτέρω επίθεση στα εργασιακά δικαιώματα, καθώς η νέα υπουργός (που δεν πλήρωσε τελικά το σκάνδαλο με τα mail στο υπουργείο Εσωτερικών) είναι πολιτικά σκληρή νεοφιλελεύθερη.
-Η παραμονή των ιδίων προσώπων στα υπουργεία Εξωτερικών και Άμυνας δείχνει πως στην εξωτερική πολιτική δεν θα αλλάξει απολύτως τίποτε, αντίθετα η χώρα θα ενταχθεί με γοργότερους ρυθμούς στην εμπροσθοφυλακή της Δύσης, με ότι αυτό συνεπάγεται και για την ασφάλειά της. Μάλλον δε αποτελεί μεγάλη αδικία η απομάκρυνση του Δημήτρη Καιρίδη από το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, προφανώς επειδή δεν ακολούθησε ακραίες τακτικές των προκατόχων του, έχοντας ακόμα και καλύτερα αποτελέσματα από αυτούς.
-Ερώτημα: Ποιοι ήταν οι αλαζόνες και οι καλαμοκαβαλάρηδες από αυτούς που έφυγαν; Αυτοί ήταν που προκάλεσαν «βλέποντας τον κόσμο από ψηλά» «να μοιάζουν με μυρμήγκια οι ανθρώποι»; Κανένας από τους κορυφαίους και από το Μαξίμου;
-Να το σημειώσουμε και αυτό: Η Λίνα Μενδώνη είναι η μόνη υπουργός που παραμένει στη θέση της (υπουργός Πολιτισμού από τότε που ανέλαβε ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπουργός!
-Μεγάλη η πρόκληση για τον Τάκη Θεοδωρικάκο, με ελπίδες η αναβάθμιση Λιβάνιου, Πιερρακάκης και Όλγα Κεφαλογιάννη ενισχύουν τις μετοχές τους.
Συμπέρασμα1: Ο ανασχηματισμός έγινε, ζήτω ο νέος ανασχηματισμός! Από το φθινόπωρο πάλι αυτό θα συζητάμε, ιδίως αν υπάρξει μεγάλο πρόβλημα με την αντιμετώπιση των πυρκαγιών.
Συμπέρασμα 2: Δύσκολα ο Γιώργος Γεραπετρίτης προορίζεται για Επίτροπος. Ο Μαργαρίτης Σχοινάς είναι το φαβορί αν η φον ντερ Λάιεν αναλάβει Πρόεδρος της Κομισιόν.
Συμπέρασμα τρίτο: Με την απομάκρυνση μιας υπουργού και ενός υφυπουργού ο πρωθυπουργός στέλνει μήνυμα σε συγκεκριμένο επιχειρηματία.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου