Δευτέρα 17 Ιουνίου 2024

Ο Ανδρουλάκης ανοίγει χαρτιά, ο Κασσελάκης καλείται να αποσαφηνίσει...!!!

 

Δύο τηλεοπτικές συνεντεύξεις σήμερα από Νίκο Ανδρουλάκη και Στέφανο Κασσελάκη με... ζουμί για την Κεντροαριστερά

Σε δύο κρίσιμες τηλεοπτικές συνεντεύξεις προχωρούν σήμερα οι επικεφαλής των δύο κομμάτων της Κεντροαριστεράς, σε μια περίοδο που οι διεργασίες στον προοδευτικό χώρο έχουν πάρει φωτιά, αλλά και το ίδιο απόγευμα που Αλέξης Τσίπρας θα πραγματοποιεί τη δική του παρέμβαση στα πράγματα, με το πρώτο συνέδριο του ινστιτούτου του.

Προφανώς, η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη είναι η πιο σημαντική από τις δύο συνεντεύξεις, καθώς πρόκειται για την πρώτη του εφ όλης της ύλης δημόσια τοποθέτηση μετά τις ευρωεκλογές και μετά το ξέσπασμα της αμφισβήτησης της ηγεσίας του στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ. Ωστόσο και στη δική του συνέντευξη ο Στέφανος Κασσελάκης είναι βέβαιο ότι θα κληθεί να αποσαφηνίσει αρκετά θέματα, δεδομένου ότι η γραμμή για τις συνεργασίες, την οποία εξήγγειλε στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, έχει αρκετά θολά σημεία και αντιφάσεις.

Οι προθέσεις Ανδρουλάκη για τις εσωκομματικές εκλογές

Η συνέντευξη του Νίκου Ανδρουλάκη στην ΕΡΤ (Γιώργος Κουβαράς) αναμένεται να δώσει ένα πρώτο στίγμα ή ακόμη και να ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του προέδρου του ΠΑΣΟΚ σχετικά με το κύμα αμφισβήτησης προς το πρόσωπο του, που εξακολουθεί να μαίνεται στο εσωτερικό της Χαριλάου Τρικούπη, με την προσθήκη από χθες του δημάρχου Αθηναίων, Χάρη Δούκα σε όσους θέτουν θέμα νέας ηγεσίας. Με τα μέχρι στιγμής δεδομένα, φαίνεται πως ο επικεφαλής του ΠΑΣΟΚ έχει αποφασίσει να τρέξει τις διαδικασίες για να ξεκαθαρίσει την κατάσταση στο εσωτερικό του κόμματος, αντί να οχυρωθεί πίσω από τις καταστατικές προβλέψεις που οδηγούν σε εσωκομματικές εκλογές το φθινόπωρο του 2025.

Απαντήσεις για αμφισβήτηση και Κεντροαριστερά

Ενδιαφέρον θα έχει επίσης και το πώς θα απαντήσει σχετικά με τις προσωπικές του ευθύνες για το μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα των ευρωεκλογών, όπως επικρίνεται από πολλά από τα κορυφαία στελέχη της Χαριλάου Τρικούπη. Σε ότι αφορά το ζήτημα των συγκλήσεων της ευρύτερης Κεντροαριστεράς, το πιθανότερο είναι να υιοθετήσει μια αρκετά προχωρημένη γραμμή προώθησης τους, με πρωτοβουλία του ΠΑΣΟΚ.

Συνεχίζεται η γκρίνια προς Κασσελάκη

Η συνέντευξη του Στέφανου Κασσελάκη στον ΑΝΤ1 (Νίκος Χατζηνικολάου) δεν έχει χαρακτήρα αποκάλυψης προθέσεων, όμως είναι πολλά τα θέματα στα οποία ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει δώσει πειστικές απαντήσεις. Αυτό προκύπτει άλλωστε και από τη συνεχιζόμενη αρθρογραφία, ακόμη και φιλοκασσελακικών σχολιαστών ή ακόμη και μέσα από τις σελίδες της Αυγής. Αφενός η θετική ανάγνωση του αποτελέσματος την οποία έχει υιοθετήσει δεν φαίνεται να πείθει, αφετέρου οι φωνές για σύγκληση των δυνάμεων της Κεντροαριστεράς από στελέχη της Κουμουνδούρου κινούνται σε πολύ πιο προωθημένη κατεύθυνση, σε σχέση με τη συνεργασία επί νομοσχεδίων στη Βουλή που προτείνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ και ορισμένες φορές φτάνουν μέχρι τη ρητή πρόταση για νέο ενιαίο φορέα ή κοινή εκλογική κάθοδο.

Οι πιέσεις για συγκλίσεις και η αντίφαση περί νέου φορέα

Επιπλέον, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά η γραμμή του Στέφανου Κασσελάκη ότι θα ήταν λάθος να σταματήσει η πορεία του ΣΥΡΙΖΑ προς την αυτόνομη διεκδίκηση της εξουσίας, αλλά ότι, αν προχωρήσει η ενοποίηση της Κεντροαριστεράς, ο ίδιος θα είναι υποψήφιος για πρόεδρος της. Η συγκεκριμένη γραμμή, «ενάντια στην ανασύνθεση, αλλά υποψήφιος πρόεδρος αν προχωρήσει», είναι προφανές ότι δεν μπορεί να συνεχιστεί επ' άπειρο. 

 

https://www.dnews.gr/eidhseis/politikes-eidhseis/477248/o-androulakis-anoigei-xartia-o-kasselakis-kaleitai-na-aposafinisei

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου