Κυριακή 5 Μαΐου 2024

Η πολιτική στα χρόνια του Tik Tok, ο Kυριάκος, ο Στέφανος, ο Κασσελάκης και ο… Αλέξης που έγινε Τσίπρας: Το σόου πλέον πρέπει να περιλαμβάνει και ακροβατικές φιγούρες...

Του Νίκου Λακόπουλου

Ένα χρόνο μετά την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ στις εθνικές εκλογές το ερώτημα που τίθεται είναι αν αυτό το κόμμα μπορεί να επανέλθει ποτέ στην κυβέρνηση με τον Στέφανο Κασσελλάκη να απαντά πως μπορεί αν πάψει να είναι συνασπισμός της ριζοσπαστικής αριστεράς και γίνει ένα κόμμα της “πατριωτικής Αριστεράς” -που μπορεί και να σημαίνει ένα κόμμα της Κεντροδεξιάς.

Το πρόβλημα είναι αν υποθέσουμε πως ο Στέφανος Κασσελάκης πραγματοποιήσει το προσωπικό του όνειρο -να γίνει πρωθυπουργός- αν αυτό αφορά την Αριστερά καθώς για πρώτη φορά τρία κόμματα -τα δυο χωρίς ελπίδα- διεκδικούν την εξουσία προτάσσοντας το πόσο (κεντρο)δεξιά και όχι πόσο αριστερά είναι.

Δεν είναι πια μυστικό πως όσο υπήρχε το ερώτημα αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο ΠΑΣΟΚ ο Κυριάκος Μητσοτάκης απάντησε πως αυτός είναι το “εκσυγχρονιστικό” ΠΑΣΟΚ, ο βασικός εκφραστής του Προοδευτικού Κέντρου -και ταυτόχρονα της φιλελεύθερης Δεξιάς.

Με την πρώτη εμφάνισή του στην πολιτική ζωή ως πολιτικός αρχηγός ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε ορισμένα προβλήματα με την εμφάνισή του, τις κινήσεις και τις γκριμάτσες του ώστε πολλοί να μιλάνε για το Mister Bean, ένα καρτούν, ένα πρόσωπο μάλλον αστείο για πολιτικό ηγέτη.

Οι γελοιογράφοι δυσκολεύτηκαν να κάνουν πολιτική γελοιογραφία μια φιγούρα που έμοιαζε ήδη με γελοιογραφία και τους ακύρωνε -ιδιαίτερα όταν ο τότε αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας άρχισε να εμφανίζει βίντεο με αστεία ενσταντανέ με την γυναίκα του -που ξέχασε την ταυτότητα και τώρα πια με τα παιδιά του σε ένα κανονικά σόου που εμφανίζει στο TikTok.

Προυπήρξαν τυχαίες συναντήσεις με ταξιτζήδες στο εξωτερικό, έναν… καουμπόη-αγρότη στη Θεσσαλία που βρέθηκε μπροστά του όταν έκανε βόλτα στα χωράφια, σκηνές με τον Κυριάκο Μητσοτάκη να κάνει σκι, να παίζει ποδόσδαιρο ή με ποδήλατο στην Πάρνηθα να συναντάει μια νύφη που μετά βρέθηκε  να είναι υποψήφια με την Νέα Δημοκρατία.

Ο βασιλιάς του Τικ Τοκ

Ο Κυριάκος εμφανίζεται με έναν άστεγο, με ένα ναρκομανή ή μοιράζει φαγητό σε ταβέρνα στα Καμίνια σε μικρά δρώμενα που έχουν σκηνοθετηθεί με πολύημερη δουλειά κι ένας κινηματογραφικός ήρωας γεννιέται πια με περιέργεια για το επόμενο επεισόδιο.

Η αστεία πλευρά του πρωθυπουργού πια και οι “γκάφες” του παρουσιάζονται από τον ίδιο με ατέλειωτο αυτοσαρκασμό που τον κάνουν μια συμπαθή και οικεία φιγούρα που δεν έχει καμμιά σχέση με το πρόσωπο που παρουσιάζουν οι πολιτικοί του αντίπαλοι ως σκληρό δεξιό, νεοφιλελεύθερο που θα έκανε απολύσεις ή θα έκοβε τα επιδόματα, έναν πολιτικό που παρακολουθεί ακόμα και τους υπουργούς του.

Ο Μητσοτάκης προτιμά να απαντά στις κατηγορίες με εμφανίσεις σε πρωινάδικα και βραδυνά σόου όπου δείχνει πόσο απλός, καθημερινός είναι με αναφορές πάντα στην οικογένειά του και με βιντεάκια στο Tiktok με την σύζυγό και τα παιδιά σε αστείες σκηνές σε στυλ “Είμαστε μια τρελή -κι αγαπημένη- οικογένεια”.

Η πρωτιά της Νέας Δημοκρατίας στις νεαρές ηλικίες στις εκλογές -όπου εκτόπισε τον ΣΥΡΙΖΑ στον προνομιακό του χώρο- δείχνει πως η χρήση του ΤikTok και η παραγωγή βίντεο που σε άλλες εποχές θα έπλητταν την σοβαρότητα ενός πολιτικού αποδίδει. Ιδιαίτερα απέναντι στον βλοσυρό Αλέξη Τσίπρα που έγινε πολιτικός αρχηγός επειδή πέταξε την γραβάτα και εμφανίστηκε στην πολιτική ζωή ως νέος και ανατρεπτικός με ροκαμπιλάτη φαβορίτα και μαλλί -καρφάκια -πράγματα που δεν ισχύουν πια.

Η αβυσαλέα απόσταση δημοφιλίας ανάμεσα στους δύο αρχηγούς μάλλον οφείλεται σε αυτή την τηλεοπτική εικόνα που κατάφερε να χτίσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης που δεν διστάζει να παρουσιάζεται τελικά ως κλόουν.

Όσοι βιάστηκαν να γελάσουν με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και να προεξοφλήσουν πως δεν θα μπορούσε να γίνει πολιτικός αρχηγός και πρωθυπουργός έκαναν λάθος γιατί ένας κλόουν ή ένα  καρτούν -μια φιγούρα που χτίζεται στο γέλιο και τον αυτοσαρκασμό- προκαλεί συμπάθεια -όχι αντιπάθεια.

Ο Κασσελάκης, ένας νέος “ήρωας”

Δεν είναι τυχαίο ότι ο Στέφανος Κασσελάκης επέλεξε αυτό το πεδίο για να αναμετρηθεί προσωπικά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη με σπαρταρτιστά επεισόδια αυτοπροβολής κατασκευάζοντας μια φιγούρα πιο προκλητική για το απολίτικο κενό, που γελά περισσότερο, γυμνάζεται και διαθέτει μια γοητεία, αυθορμητισμό και είναι πιο “αθώος”.

“Δυσκολεύομαι, είναι αλήθεια, να βρω άλλους ηγέτες μεγάλων κομμάτων που να έχουν προκαλέσει τέτοιο ορυμαγδό χλευαστικών σχολίων εναντίον τους, κι αν υπάρχουν, η περίπτωση Κασσελάκη έχει ιδιαιτερότητες. Το κράμα άγνοιας, αφέλειας, αυτοπεποίθησης στα όρια του θράσους και υπερβολικής τάσης για αυτοπροβολή με σκοπό τον εντυπωσιασμό, σε ένα κόμμα μάλιστα που αυτοπροσδιορίζεται της «ριζοσπαστικής αριστεράς» γεννά μια στα όρια του σουρεαλισμού κατάσταση” θα γράψει ο Νίκος Μαραντζίδης.

“Το γέλιο των άλλων, πάντως, είναι το μικρότερο πρόβλημα του ΣΥΡΙΖΑ. Εξάλλου, ο Κασσελάκης στοχεύει να φύγουν οι αριστεροί και να αντικατασταθούν από απολίτικους, που οπωσδήποτε είναι πιο ευχάριστοι τύποι. Κακά τα ψέματα, με τους βραχμάνους της ανανεωτικής αριστεράς δεν κάνεις κέφι. Βραδινή έξοδο και να μιλάς για Σπινόζα, Γκράμσι και Πικετί; Κόβεις φλέβες! Μάρω Δούκα, Άλκη Ζέη, Μανόλη Αναγνωστάκη; Σπίτι γρήγορα!”.

Παραμένει αναπάντητο το ερώτημα πως αυτός ο ουρανοκατέβατος “αρχηγός” -που ανατρέπει όλα τα δεδομένα όχι για την Αριστερά, αλλά και για την πολιτική κατάφερε να κερδίσει τις εσωκομματικές εκλογές, να διαλύσει το κόμμα και να φτιάξει ένα νέο κόμμα που φέρνει σε αμηχανία τους επικοινωνιολόγους του Μητσοτάκη.

Ανεξάρτητα από την πορεία του Στέφανου Κασσελάκη στην πολιτική ζωή καθώς ο Νίκος Ανδρουλάκης κάνει κι αυτός τα πρώτα βήματα στο Τικ Τοκ αποτελεί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη ένα δίδυμο που αλλάζει τους κανόνες της πολιτικής επικοινωνίας.

Τώρα πια δεν απαγορεύεται ένας πολιτικός αρχηγός να είναι “κλόουν”, αλλά επιβάλλεται να είναι ένας τηλεοπτικός “ήρωας” κάτι που δεν κατάφερε ο Αλέξης Τσίπρας που πέταξε την γραβάτα όταν εμφανίστηκε με ροκαμπιλάτη φαβορίτα στην πολιτική ζωή, αλλά παραήταν σοβαρός και δεν γελούσε πολύ.

Παρασοβάρεψε, παντρεύτηκε, σταμάτησε να πηγαίνει σε μπαράκια -όπους χάνεις και βρίσκεις τον Κασσελάκη και μπορεί να δούμε στο μέλλον τον… Μητσοτάκη, αλλά και τον Νίκο Ανδρουλάκη. Αστείοι, γελοίοι ή φαιδροί, αλλά πια σε μια νέα εποχή μέσων του θεάματος, αν θες να είσαι πολιτικός, πρέπει να εξευτελίζεσαι κιόλας και να το δείχνεις.

Η πολιτική πάντα ήταν ένα σόου που πλέον πρέπει να περιλαμβάνει και ακροβατικές φιγούρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου