Όταν πρωθυπουργός της χώρας φτάνει να εμφανίζεται τόσο χύμα, αδιάφορος και επιδεικτικά αστοιχείωτος για κάτι τόσο απλό όπως η τιμή ενός... τυριού, παρότι γνωρίζει πως θα εκτεθεί στην κοινή γνώμη, τότε έχουν σπάσει όλες οι αναστολές του
Ο ρόλος του πρωθυπουργού είναι θεσμικός για τη δημοκρατία μας και ο συνεχόμενος ευτελισμός αυτής της κορυφαίας θέσης προκαλεί βαθιά και μακροπρόθεσμα ρήγματα στον κοινωνικό ιστό. Ουδείς μπορεί να αμφισβητήσει ότι όλοι όσοι πέρασαν από την καρέκλα του Κυριάκου Μητσοτάκη έχουν πει και από κάποια ψέματα.
- Από τον Βασίλη Γαλούπη
Ομως, κανένας δεν είχε τολμήσει να δημιουργήσει μια τέτοια μηχανή μαζικής παραγωγής fake news. Η διασπορά των ψευδών, μάλιστα, είναι καθολική, ακριβώς επειδή τα φιλομητσοτακικά ΜΜΕ, που τα καταπίνουν αμάσητα και τα διαδίδουν, αποτελούν τη συντριπτική πλειονότητα των ενημερωτικών μέσων στη χώρα.
Ανεξάρτητα από συμπάθειες και κομματικές προτιμήσεις, είναι τεράστιο πλήγμα για το πολίτευμά μας, την πολιτική και την κοινωνική υγεία του τόπου ο πρωθυπουργός της Ελλάδας να έχει εθιστεί στον ανελέητο βομβαρδισμό fake news για να παραπλανεί τους πολίτες. Είναι τέτοια η δυσανεξία του στην αλήθεια και τη στοιχειώδη τεκμηρίωση, που ακόμα και το ίδιο το πολυπληθές επιτελείο του Μητσοτάκη αδιαφορεί πια για μια έστω και τυπική διασταύρωση όσων μυθευμάτων τού σερβίρει για να τα πει μέσα στη Βουλή.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έφτασε να «ανακοινώσει» χθες από το βήμα του Κοινοβουλίου ότι η τιμή της φέτας είναι στα 6,28 ευρώ το κιλό. Οποιοσδήποτε πολίτης μπορεί εύκολα να διασταυρώσει αν αυτό είναι αληθές. Από τα ράφια των σούπερ μάρκετ, από το ίντερνετ και τις τιμές των μεγάλων αλυσίδων, ακόμα και από το περιβόητο e-katanalotis, που προπαγανδίζει διαρκώς η κυβέρνηση. Και δεν είναι αλήθεια!
Πρόκειται για ένα ψέμα που αμολήθηκε με στόμφο, βεβαιότητα και τη σιγουριά πως θα πιστέψει κι αυτό το τερατώδες ο κόσμος, όπως και τόσα άλλα. Ηταν τόσο βέβαιος πως η τιμή της φέτας έχει 6 ευρώ, που είχε ετοιμάσει ακόμα και λίστα για να «αποδείξει» ότι στις άλλες χώρες είναι ακριβότερη, έτσι ώστε να… αποστομώσει την αντιπολίτευση. Κι αν η χθεσινή συζήτηση στη Βουλή ήταν για την ακρίβεια, άρα είχε προετοιμαστεί αναλόγως ο πρωθυπουργός, ο καθένας μπορεί να φανταστεί την αξιοπιστία των λόγων του σε άλλα ζητήματα, ακόμα σοβαρότερα. Οπως αυτό των Τεμπών, όπου χάθηκαν 57 ζωές!
Τα περισσότερα ΜΜΕ μετέδωσαν ακριβώς έτσι το συγκεκριμένο απόσπασμα της ομιλίας του πρωθυπουργού περί φτηνής φέτας, δίχως να προβούν σε επισήμανση με δημοσιογραφική διόρθωση για την αληθινή τιμή, ακόμα μία απόδειξη για τη θέση Νο 108 της Ελλάδας στη χαμένη μάχη (και τιμή) της δημοσιογραφίας.
Από το επίσημο πρωθυπουργικό σάιτ, το primeminister.gr, αναδημοσιεύουμε την απομαγνητοφώνηση από την ομιλία του Μητσοτάκη: «Λοιπόν, βγείτε επιτέλους από τον φαντασιακό σας κόσμο, σταματήστε να τάζετε πράγματα τα οποία δεν γίνονται και σταματήστε, επίσης, να λέτε ανερυθρίαστα ψέματα και για τις συγκρίσεις των τιμών. Γιατί άκουσα τον αρχηγό σας να μας λέει πόσο κάνει η φέτα, ότι η φέτα, λέει, στην Ελλάδα είναι ακριβότερη. Για το λάδι; Θα έρθω και στο λάδι. Λοιπόν, η φέτα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία: 6,28 στην Ελλάδα, 8,98 στο Ηνωμένο Βασίλειο, 8,68 στην Ισπανία, 10,63 στην Πορτογαλία».
Ο ελιτίστας Μητσοτάκης μπορεί να μην έχει πάει ποτέ μόνος του στο σούπερ μάρκετ για να κάνει τα ψώνια του, αλλά ο κανονικός κόσμος το πράττει. Και γνωρίζει την τιμή στα βασικά αγαθά και ειδικά για όσα προϊόντα είναι στο καθημερινό του τραπέζι σταθερά, όπως η φέτα και το ελαιόλαδο.
Η επίσημη κυβερνητική – κρατική πηγή ενημέρωσης για το κόστος των προϊόντων είναι το e-katanalotis. Εκεί μπορεί να εντοπίσει κανείς τις πιο φτηνές τιμές για κάθε είδος. Χθες το μεσημέρι το 1 κιλό φέτα άρχιζε από τα 11,10 ευρώ -η φτηνότερη- μέχρι τα 13,90 ευρώ. Συγκεκριμένα η φέτα Καραλής εντοπίζεται με 11,10 ευρώ, αλλά σε μόνο δύο αλυσίδες, η Ηπειρος με 11,70 ευρώ σε εννιά αλυσίδες, η Τριπόλεως με 11,98 ευρώ σε μια αλυσίδα και η Δωδώνη με 13,90 ευρώ σε 10 αλυσίδες.
Ασφαλώς και αυτό το ψέμα δεν είναι το μεγαλύτερο και το πιο επώδυνο που μας έχει πει ο Μητσοτάκης τα τελευταία πέντε χρόνια. Εχουν προηγηθεί άλλα πιο βαριά, όπως για τις «μαϊμού» ΜΕΘ που κόστισαν τη ζωή σε τόσους ανθρώπους, για τις υποκλοπές που δεν έγιναν από την πρωθυπουργική ΕΥΠ, για τα Τέμπη που έφταιγε μόνο ο σταθμάρχης και μίλησε με σιγουριά ότι δεν υπήρχαν εκρηκτικά στην εμπορική αμαξοστοιχία, ότι η Ελλάδα δεν στέλνει κρυφά όπλα από τα νησιά της στην Ουκρανία, ότι στην Τουρκία δεν θα κάνει παραχωρήσεις και τόσα ακόμα.
Ομως, όταν φτάνει ο πρωθυπουργός της χώρας να εμφανίζεται τόσο χύμα, αδιάφορος και επιδεικτικά αστοιχείωτος για κάτι τόσο απλό όπως η τιμή της φέτας, παρότι γνωρίζει πως θα εκτεθεί στην κοινή γνώμη, τότε έχουν σπάσει όλες οι αναστολές του. Νιώθει παντοδύναμος, ακλόνητος, απόλυτος κυρίαρχος και ότι δεν έχει καν ανάγκη να μιλάει έστω και ελαφρώς στοιχειοθετημένα. Αισθάνεται ότι διαθέτει την ασυλία να λέει ό,τι θέλει χωρίς καμία συνέπεια. Ακόμα και δύο εβδομάδες πριν από τις κάλπες.
Η παραποίηση με την τιμή του ελαιόλαδου και η ατυχής σύγκριση με τη Βουλγαρία
Ο Μητσοτάκης χρησιμοποίησε και μια πρόσφατη βολική για την κυβέρνηση, αλλά μη πειστική ελληνική έρευνα ότι το ελαιόλαδο είναι αυτό που από μόνο του αυξάνει τον πληθωρισμό τροφίμων. Και ότι αν δεν υπήρχε το λάδι, σύμφωνα με αυτή τη «θεωρία», τότε ο πληθωρισμός, αντί για 5,4%, θα ήταν 2,8%.
Ομως αυτή η λογική σκοντάφτει σε δύο παραμέτρους. Οτι η κατανάλωση του ελαιολάδου έχει μειωθεί μετά τις ανατιμήσεις του. Και ότι -κατά την ΕΛ.ΣΤΑΤ.- το ελαιόλαδο συμπεριλαμβάνεται σε μια τεράστια ενότητα διατροφικών προϊόντων (λαχανικά, φρούτα, ζάχαρη, κρέατα, ρύζι και πολλά ακόμα). Ο δείκτης για όλα τα αυτά τρόφιμα είναι στο +5,4% επειδή -κατά την ΕΛ.ΣΤΑΤ.- οι τιμές τρέχουν ανοδικά. Μόνο σε ψωμί, ζυμαρικά και κάποια γαλακτοκομικά παρατηρήθηκαν μικρές μειώσεις. Συνεπώς, δεν φταίει μόνο το ελαιόλαδο, που αποτελεί μόνο ένα μικρό μέρος της σύνθεσης του πληθωρισμού τροφίμων, αλλά κι ένα από τα εξαγωγικά όπλα που δίνουν ταυτότητα στην ελληνική παραγωγή.
Ο Μητσοτάκης σε άλλο σημείο είπε το εξής: «Εχουμε τιμές Σουηδίας και μισθούς Βουλγαρίας. Ετσι δεν είναι; Αυτό δεν μας λέτε; Ναι. Λοιπόν, ούτε η Σουηδία ούτε η Βουλγαρία πτώχευσαν, όπως η Ελλάδα». Ομως η Βουλγαρία πτώχευσε το 1990 και η ήδη ασθενής τότε κομμουνιστική οικονομία της διαλύθηκε. Είχε εννιά σερί χρόνια βαθιάς ύφεσης, που ξεπερνούσε και το 11% μέχρι και το 2000. Η ανεργία και τα κύματα φυγής έκαναν limit up. Αυτή η κατεστραμμένη οικονομία, που για δεκαετίες δεν ανήκε στο καπιταλιστικό σύστημα, είναι που πλέον έχει σχεδόν ίδιους μισθούς με των Ελλήνων.
Ο πρωθυπουργός επικαλέστηκε και το περίφημο μέτρο του Υπουργείου Ανάπτυξης του Σκρέκα, που υποτίθεται από την Μαρτίου θα έριχνε τις τιμές κατά 5%. «Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα έπεσε από το 8% στο 5%» είπε για να «δέσει» το ψευδοεπιχείρημά του. Η εφημερίδα «δημοκρατία» από τις πρώτες μέρες εφαρμογής του μέτρου είχε αναδείξει με στοιχεία από συγκρίσεις πραγματικών τιμών ότι στις επτά κατηγορίες που διαφήμιζαν Μητσοτάκης και Σκρέκας είχαν γίνει ανατιμήσεις που έφταναν και το +39% σε τουλάχιστον τα μισά από τα προϊόντα αναφοράς. Από μια νέα σύγκριση, οι «αναβαθμισμένες» τιμές παραμένουν στα ίδια ύψη ή έχουν αυξηθεί.
Κομπογιαννιτισμός που διαψεύδεται από τη Eurostat
Ο πρωθυπουργός δεν έμεινε μόνο στη… φέτα. Εκανε μια κομπογιαννίτικη συλλογιστική για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, χρησιμοποιώντας ίδιους αριθμούς για διαφορετικούς δείκτες. Είπε ότι «ο πληθωρισμός των τροφίμων έχει βαρύτητα 22% στον γενικό πληθωρισμό» και, με οικονομικίστικο άλμα δημιουργικής λογιστικής, συμπέρανε ότι «άρα, όταν μιλάμε για τρόφιμα, μιλάμε για το 22% της δαπάνης του μέσου νοικοκυριού». Κάτι που ασφαλώς δεν στέκει, αφού συγκρίνει μήλα με αχλάδια.
Στη συνέχεια μίλησε και πάλι παραπλανητικά, σαν να απευθύνεται σε ανθρώπους που δεν θα καταλάβουν το ψέμα του. Είπε ότι «υπήρχε μια εποχή, στην αρχή της κρίσης, που ο πληθωρισμός των τροφίμων (σ.σ.: στην Ελλάδα) ήταν υψηλότερος από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Ακολούθησε μια εποχή που ήταν χαμηλότερος και πράγματι πάλι σήμερα έχουμε έναν πληθωρισμό τροφίμων επίμονο, ο οποίος είναι λίγο πάνω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο».
Από τότε που άρχισε η πληθωριστική κρίση στην Ευρώπη, το φθινόπωρο του 2021, η Ελλάδα έχει συνολικά από τις μεγαλύτερες πιέσεις στην Ε.Ε., με τη χώρα ταυτόχρονα να έχει εκ των χαμηλότερων μισθών. Η εποχή που δήθεν «ήταν χαμηλότερος ο πληθωρισμός από την Ευρώπη» δεν υπήρξε ποτέ. Κι αν έγινε κάποιους μήνες, ήταν παροδικό.
Εκτός κι αν, όπως έπραξε ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Σκρέκας, αρχίζει να υπολογίζεται ο πληθωρισμός από το… 2019, επειδή έτσι βολεύει. Η πληθωριστική έκρηξη στην Ελλάδα, και ειδικά στα τρόφιμα, δεν είναι «μια περίοδος το 2022», όπως είπε χθες ο Κ. Μητσοτάκης. Είναι σταθερά από το 2021 μέχρι σήμερα, που εξακολουθεί ο πληθωρισμός να αυξάνει τις τιμές με ρυθμό από 5% και πάνω.
Καμία αμφισβήτηση
Συγκεκριμένα, και με στοιχεία που είναι της Eurostat και δεν μπορούν να αμφισβητηθούν, τον Μάρτιο 2024 η Ελλάδα διατηρούσε τον δεύτερο υψηλότερο πληθωρισμό στα τρόφιμα μεταξύ των χωρών-μελών της ευρωζώνης. Κινήθηκε με ρυθμό 5,4%, όσο και τον Απρίλιο, και η χώρα μας ήταν μόνο πίσω από τη… Μάλτα (6,2%). Ο μέσος όρος της ευρωζώνης στα τρόφιμα ήταν 4,4%.
Σε ένα άλλο επικοινωνιακό τρικ ο Κ. Μητσοτάκης χαρακτήρισε μύθο τον ισχυρισμό ότι «η Ελλάδα είναι παγκόσμια πρωταθλήτρια στην ακρίβεια». Κανείς, όμως, δεν θα τολμούσε να μιλήσει, στα σοβαρά, για κάτι τέτοιο. Μια παγκόσμια σύγκριση είναι αδόκιμη έτσι κι αλλιώς, ειδικά με τόσες ανισότητες οικονομικών και ταυτόχρονους πολέμους που διαλύουν χώρες και τις οικονομίες τους.
Ομως, στην ευρωζώνη και την Ε.Ε. η Ελλάδα είναι μέσα στις πρωταθλήτριες ακρίβειας όλη αυτήν την τριετία κι αυτό αποδεικνύεται απ’ όλες τις γνωστές και χιλιοειπωμένες στατιστικές. Με συνυπολογισμό πληθωρισμού τροφίμων και μισθών υπήρχαν διαστήματα που διεκδικούσε πράγματι την αρνητική πρωτιά.
https://www.newsbreak.gr/politiki/605340/aneleitos-vomvardismos-fake-news-apo-ton-mitsotaki/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου