Τί είπε ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.
Υπέρ του να μπορεί το Κίεβο να πλήξει το ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα, δήλωσε ότι είναι ο επικεφαλής της νορβηγικής διπλωματίας.
“Εκτιμούμε επίσης πως η Ουκρανία έχει αναμφισβήτητο δικαίωμα σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο να επιτεθεί στη Ρωσία στο εσωτερικό των συνόρων της στο πλαίσιο της υπεράσπισης του εδάφους της”, δήλωσε ο Έσπεν Μπαρθ Άιντε στη νορβηγική δημόσια ραδιοφωνία-τηλεόραση NRK.
“Η Ουκρανία μπορεί να χρησιμοποιήσει τα όπλα που έχουν δώσει οι δυτικές χώρες εναντίον συναφών στρατιωτικών στόχων για τον πόλεμο στην Ουκρανία. Αν όχι, [τότε] θέτουμε στην Ουκρανία έναν περιορισμό που καθιστά τη νίκη πιο δύσκολη”, πρόσθεσε, σε δηλώσεις από την Πράγα. Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών της Δανίας τόνισε πως το Κίεβο έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει τα F-16 που θα του παραχωρήσει για να πλήξει στόχους στα ρωσικά εδάφη. H Βρετανία και οι χώρες της Βαλτικής επίσης υποστηρίζουν ότι αυτό αποτελεί μέρος της νόμιμης αυτοάμυνας εναντίον του εισβολέα. Υπό πίεση βρίσκεται η αμερικανική κυβέρνηση να μεταβάλει την στάση της, από νατοϊκούς της συμμάχους.
Τις τελευταίες εβδομάδες, η συζήτηση για τη χρήση ή όχι από την Ουκρανία, προκειμένου να πλήξει το ρωσικό έδαφος, ορισμένων όπλων που της έχουν δώσει οι Δυτικοί, εν προκειμένω πυραύλους, ανησυχεί τις χώρες μέλη της Ατλαντικής συμμαχίας. Το ζήτημα αναμένεται να τεθεί εκ νέου στην τσεχική πρωτεύουσα όπου πραγματοποιείται σήμερα και αύριο ανεπίσημη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών των χωρών του ΝΑΤΟ.
Το μήνυμα Στόλτενμπεργκ
Ο γενικός γραμματέας της Συμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, τάχθηκε υπέρ του να δοθεί άδεια για μια τέτοια πρακτική. «Οι σύμμαχοι παραδίδουν πολλά διαφορετικά είδη στρατιωτικής υποστήριξης στην Ουκρανία και κάποιοι από αυτούς επέβαλαν ορισμένους περιορισμούς στη χρήση αυτών των όπλων (…) Αυτές είναι εθνικές αποφάσεις» είπε ο Στόλτενμπεργκ σε μια ομιλία του στην Πράγα, πριν από την άτυπη σύνοδο του ΝΑΤΟ στην πρωτεύουσα της Τσεχίας. «Όμως πιστεύω ότι υπό το φως του πώς εξελίχθηκε αυτός ο πόλεμος (…) έχει έρθει η ώρα να εξετάσουμε ορισμένους από αυτούς τους περιορισμούς, για να δώσουμε στους Ουκρανούς τη δυνατότητα να αμυνθούν πραγματικά», πρόσθεσε.
Την ίδια στιγμή, πολλές χώρες που υποστηρίζουν την Ουκρανία όπως η Γερμανία είναι πολύ πιο επιφυλακτικές, από τον φόβο μιας ενδεχόμενης απευθείας σύγκρουσης με τη Ρωσία. “Είναι εντελώς φυσιολογικό σε περίοδο πολέμου και δεν μπορούμε να αναγκάσουμε την Ουκρανία να πολεμάει με το ένα χέρι στην πλάτη”, πρόσθεσε ο Μπαρθ Άιντε.
Αν και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αντιτεθεί κατ΄επανάληψη σε τυχόν ουκρανική επίθεση στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα, μεταξύ των οποίων και δικά τους, ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν φάνηκε να ανοίγει χθες, Τετάρτη, την πόρτα σε μια εξέλιξη της θέσης της χώρας του.
Σύμφωνα με την Ουκρανία, μια τέτοια απόφαση θα της επέτρεπε να πλήξει σε μεγαλύτερο βάθος τις γραμμές εφοδιασμού του ρωσικού στρατού και τις στρατιωτικές βάσεις από τις οποίες εξαπολύει καθημερινά πυραύλους και απογειώνει τηλεκατευθυνόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones) και αεροπλάνα προκειμένου να πλήξει το ουκρανικό έδαφος.
Η Ζαχάροβα για την Γαλλία
«Επιβεβαιώνονται οι αναφορές ότι η Γαλλία ετοιμάζεται να στείλει τα στρατεύματά της στην Ουκρανία. Θα ήθελα να επισημάνω ότι ανακοινώσαμε τέτοιες αναφορές στις 3 Απριλίου. Παρόλο που το Παρίσι προσπαθεί να αποκρύψει την εμπλοκή των επαγγελματιών στρατιωτών του στη σύγκρουση, το καθεστώς του Κιέβου προωθεί σκόπιμα τέτοιες εξελίξεις προκειμένου να διεκδικήσει για άλλη μια φορά ευρεία διεθνή υποστήριξη και να ενισχύσει την αποτυχημένη εκστρατεία κινητοποίησής του», υπογράμμισε η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών, Μαρία Ζαχάροβα.
Η Ζαχάροβα επεσήμανε πως τα έγγραφα που υπέγραψε ο Αλεξάντερ Σύρσκι –αρχηγός των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων- τα οποία δίνουν στους Γάλλους εκπαιδευτές το νόμιμο δικαίωμα να επισκέπτονται τα κέντρα εκπαίδευσης του ουκρανικού στρατού.
Προειδοποίηση Πούτιν
Ο Ρώσος πρόεδρος έχει προειδοποιήσει τη Δύση ότι αν επιτρέψει στην Ουκρανία να κάνει χρήση δυτικών όπλων για να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος ότι θα υπάρξουν «σοβαρές συνέπειες». Μάλιστα, ο ίδιος ισχυρίστηκε ότι η τελευταία επίθεση της Ρωσίας στην περιοχή Χάρκοβο της Ουκρανίας οφείλεται στο γεγονός ότι η Δύση αγνόησε τις προειδοποιήσεις της Ρωσίας να μην επιτρέψει στην Ουκρανία να χτυπήσει τη γειτονική ρωσική περιοχή του Μπέλγκοροντ. «Οι χώρες του ΝΑΤΟ πρέπει να συνειδητοποιήσουν τι είδους παιχνίδι παίζουν», ανέφερε ο Ρώσος πρόεδρος.
Θα πρέπει να θυμούνται ότι, κατά κανόνα, πρόκειται για μικρές, πολύ πυκνοκατοικημένες χώρες», είπε ο Πούτιν μετά από κρατική επίσκεψη στο Ουζμπεκιστάν, σύμφωνα με το Interfax. «Αυτός είναι ο παράγοντας που πρέπει να έχουν κατά νου πριν μιλήσουν για πλήγμα σε ρωσικό έδαφος».
Ο Πούτιν κατηγόρησε επίσης την Ουκρανία ότι αρνήθηκε να συμμετάσχει σε ειρηνευτικές συνομιλίες, αναφέροντας ότι η Ρωσία είναι έτοιμη να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Δεν θέλουν να συμφωνήσουν, αλλά προσπαθούν να αλλάξουν την κατάσταση στο μέτωπο, πρόσθεσε.
Ο Ρώσος πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι η Ουκρανία πρέπει να διενεργήσει εκλογές μετά τη λήξη της πενταετούς θητείας του Βολοντιμίρ Ζελένσκι. Ο Πούτιν υποστήριξε ότι η μόνη νομιμοποιημένη εξουσία αυτή τη στιγμή στην Ουκρανία είναι το κοινοβούλιο και ότι ο πρόεδρος του κοινοβουλίου είναι αυτός που πρέπει να αναλάβει τα ηνία της χώρας.
Τί είπε ο Λαβρόφ
Η Κίνα θα μπορούσε να διοργανώσει μια ειρηνευτική διάσκεψη στην οποία να συμμετάσχουν η Ρωσία και η Ουκρανία, δήλωσε προηγουμένως ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο πρακτορείο RIA. Ο Λαβρόφ εκτίμησε ότι η διοργάνωση μια τέτοιας διάσκεψης θα αποτελούσε συνέχεια των προσπαθειών του Πεκίνου να επιλυθεί η ουκρανική κρίση. «Συμμεριζόμαστε τη θέση (της Κίνας) ότι αρχικά πρέπει να αντιμετωπιστούν οι βαθύτερες αιτίες της σύγκρουσης και να προστατευθούν τα νομικά συμφέροντα όλων των πλευρών, με τις συμφωνίες που θα ακολουθήσουν να βασίζονται στην αρχή της ίσης και αδιαίρετης ασφάλειας», επεσήμανε ο Ρώσος υπουργός.
«Επιτρέψτε μου να υπογραμμίσω και πάλι ότι αυτό απαιτεί να γίνει σεβαστή η πραγματικότητα επί του πεδίου, η οποία αντικατοπτρίζει τη βούληση των ανθρώπων που ζουν εκεί», σημείωσε. Η Ρωσία έχει προτείνει επανειλημμένα να διεξαχθούν ειρηνευτικές συνομιλίες με την προϋπόθεση το Κίεβο και η Δύση να αναγνωρίσουν τα εδαφικά της κέρδη στην Ουκρανία. Το Κίεβο έχει απορρίψει τις προτάσεις αυτές.
Εξάλλου ο Λαβρόφ επέκρινε τις ΗΠΑ επειδή βοηθούν την Ουκρανία, εκτιμώντας ότι η Ουάσινγκτον έχει γίνει «συνεργός στα εγκλήματα του καθεστώτος του Κιέβου». Συγκεκριμένα ο Ρώσος υπουργός επεσήμανε ότι η χώρα του θεωρεί «μήνυμα» του ΝΑΤΟ τη σχεδιαζόμενη παροχή στην Ουκρανία μαχητικών αεροσκαφών F-16 τα οποία μπορούν να φέρουν πυρηνικές κεφαλές.
«Προσπαθούν να μας πουν ότι οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν θα σταματήσουν πουθενά στην Ουκρανία», τόνισε ο Λαβρόφ. «Ωστόσο ελπίζουμε ότι τα στρατιωτικά γυμνάσια Ρωσίας- Λευκορωσίας για τη χρήση μη στρατηγικών πυρηνικών όπλων που διεξάγονται αυτή την περίοδο θα φέρουν τους αντιπάλους μας στα λογικά τους, θυμίζοντάς τους τις καταστροφικές συνέπειες ενδεχόμενης περαιτέρω πυρηνικής κλιμάκωσης», πρόσθεσε.
Παράλληλα ο Λαβρόφ δήλωσε ότι Ρωσία ενδέχεται να λάβει περαιτέρω μέτρα πυρηνικής αποτροπής, αν οι ΗΠΑ αναπτύξουν μεσαίου και μικρού βεληνεκούς πυραύλους στην Ευρώπη και την Ασία. Σε ό,τι αφορά τη Μέση Ανατολή ο Ρώσος υπουργός εκτίμησε ότι και εκεί οι ΗΠΑ «τροφοδοτούν τη φλόγα της σύγκρουσης».
https://slpress.gr/diethni/proeidopoiisi-lavrof-se-nato-min-steilete-epithetika-opla-stin-oukrania/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου