Ήταν το βράδυ της 24ης Σεπτεμβρίου 2023, όταν ο Στέφανος Κασσελάκης έφτασε με υψωμένες τις γροθιές στην Κουμουνδούρου, μετά τη νίκη του στις εσωκομματικές εκλογές. 

Στην κομματική έδρα έγινε δεκτός με χειροκροτήματα των οπαδών του και συνθήματα όπως: 

«Να τος, να τος ο πρωθυπουργός», «Στέφανε, προχώρα, άλλαξέ τα όλα». Τα δύο συνθήματα, δεν είναι ασύνδετα. Ο Στέφανος Κασσελάκης, αν σκοπεύει να διανύσει τον μακρύ και δύσβατο δρόμο για το Μαξίμου, πρέπει «να τα αλλάξει όλα» στο ίδιο του το κόμμα, αναφέρουν οι θιασώτες της νέας ηγεσίας. 

Ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης δεν χάνει την ευκαιρία να υπενθυμίζει την σχετική επιθυμία του, τονίζοντας μάλιστα την αποστροφή του για το κόμμα που «κληρονόμησε».

Σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Down Town υποστήριξε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν ήταν συμπαγής» όταν εντάχθηκε ο ίδιος. Σε ό,τι αφορά δε στα αίτια της εκλογικής πανωλεθρίας, στις εθνικές εκλογές του προηγούμενου έτους, ισχυρίστηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έδινε την η εντύπωση «ότι δεν μπορεί να εγγυηθεί τη σταθερότητα, η προπαγάνδα ενός ολόκληρου πολιτικού και μιντιακού συστήματος, και ο παρωχημένος, στερεότυπος, και όχι αξιόπιστος, πολιτικός λόγος του».

Μετά τη λήξη του Συνεδρίου του Φεβρουαρίου μίλησε – κατά γενική εκτίμηση – για μια νέα εποχή, μια μετά- Τσίπρα εποχή με σαφή αποστασιοποίηση από τον προκάτοχό του, τον οποίο επιτίμησε για την απουσία του από την κορυφαία εσωκομματική διαδικασία. Επανέφερε, μάλιστα, με εμφατικό τρόπο (σε συνέντευξη στην ΕΡΤ) όσα ετέθησαν υπόψη της βάσης στο ερωτηματολόγιο που πυροδότησε την τελευταία βαθιά ενδοκομματική κρίση και προανήγγειλε πως θα τα αλλάξει όλα (όνομα, λογότυπο, όργανα) “στο όνομα των μελών”. Παρότι η πρόταση Φάμελλου – Παππά – Γ. Τσίπρα που υπερψηφίστηκε από το συνέδριο δεν αναφέρεται πουθενά σε λευκή εντολή, μέχρι τις εθνικές εκλογές, ο Στέφανος Κασσελάκης προχώρησε σε αυτή την ερμηνεία. Ως προς αυτό, επικαλέστηκε και το σύνθημα των «5.000 ατόμων που φώναζαν στο συνέδριο ‘κάτω τα χέρια από τον Στέφανο’», προκειμένου να κατασιγάσει τις φωνές αμφισβήτησης.

«Δομικές αλλαγές στο οργανόγραμμα, στα όργανα, στις διαδικασίες»

Σε αυτό το φόντο, ουδείς κομματικός παράγοντας έπεσε από τα σύννεφα ακούγοντας τον Στέφανο Κασσελάκη – το περασμένο Σάββατο σε τοπικό κανάλι της Θεσσαλονίκης – να προαναγγέλλει τη διενέργεια καταστατικού συνεδρίου το φθινόπωρο -λίγους μήνες μετά από το τακτικό συνέδριο του Φεβρουαρίου. Ο κύριος Κασσελάκης έκανε λόγο για «δομικές αλλαγές στο οργανόγραμμα, στα όργανα, στις διαδικασίες του ΣΥΡΙΖΑ». Υπό αυτό το πρίσμα, διακήρυξε την πρόθεση του να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ η δημοκρατική παράταξη της χώρας, «η οποία με σύγχρονη Αριστερή πολιτική, θα ενώσει όλη την Κεντροαριστερά».

Η έννοια ΣΥΡΙΖΑ «στο χρονοντούλαπο τις ιστορίας;»

Σε όλες τις «φυλές» και «τάσεις» της Κουμουνδούρου επικρατεί η εκτίμηση ότι ο κ. Κασσελάκης επιθυμεί να βάλει το brand “ΣΥΡΙΖΑ” και τα σύμβολα του στο «χρονοντούλαπο της Ιστορίας, όπως έλεγε και ο Ανδρέας Παπανδρέου, στον οποίο αναφέρεται συχνά, εσχάτως, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Παράλληλα, φέρεται να επιθυμεί να ρυμουλκήσει τον ΣΥΡΙΖΑ από τα ύδατα της «ριζοσπαστικής Αριστεράς» και να τον φέρει προς το Κέντρο.

«Ο Στέφανος, άλλωστε, ποτέ δεν είπε ότι αποσύρει οριστικά το ερωτηματολόγιο που ζητά, τη γνώμη των στελεχών για τη δημόσια εικόνα και τον ιδεολογικό προσανατολισμό (Αριστερά ή Κεντροαριστερά) του κόμματος», αναφέρει στέλεχος της προεδρικής τάσης στο TVXS. Πολλοί εικάζουν, μάλιστα, ότι ο πρόεδρος επιθυμεί να αναβαθμίσει τον όρο «Πολιτική Συμμαχία» σε κύρια ονομασία, ώστε να συμβολίζει την πλατιά απεύθυνση του κόμματος. Όλες αυτές οι σκέψεις και οι συζητήσεις, που πολλές φορές μονοπωλούν τα κομματικά πηγαδάκια, συντελούνται στο ευοίωνο (για τον ΣΥΡΙΖΑ) σενάριο ότι η αξιωματική αντιπολίτευση θα υπερβεί το 17-18% και το ΠΑΣΟΚ θα…πατώσει.

Οι ιθύνοντες της Κουμουνδούρου, άλλωστε, επενδύουν σε εσωκομματικές φουρτούνες για το Ν. Ανδρουλάκη και σμίκρυνση του ΠΑΣΟΚ (για νέο Pasokification γίνεται λόγος) ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί στο μεγάλο λιμάνι των δημοκρατικών πολιτών. Μέχρι ο «Στέφανος να τα αλλάξει όλα», ωστόσο, μεσολαβούν οι ευρωεκλογές. Οπότε το αποτέλεσμα της κάλπης θα δείξει, αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ θα έχει λυμένα τα χέρια ή θα κληθεί να προβεί σε αναπροσαρμογές, αναθεωρήσεις σχεδίων και συμβιβασμούς με την εσωκομματική αντιπολίτευση που παρακολουθεί από απόσταση τα σενάρια αυτά.

Διαβάστε επίσης: Κεντροαριστερά / Τα μεγάλα «αγκάθια» του μετεκλογικού διαλόγου

 

https://tvxs.gr/news/ellada/syriza-ta-senaria-toy-stefane-allaxe-ta-ola/