Παρασκευή 24 Μαΐου 2024

Βουλή / «Πυρ ομαδόν» κατά Μητσοτάκη από τους πολιτικούς αρχηγούς της αντιπολίτευσης – Τι είπαν για τη νέα «απόδραση» του πρωθυπουργού...!!!

Tvxs Newsroom

Σφοδρή επίθεση κατά του Κυριάκου Μητσοτάκη εξαπέλυσαν από το βήμα της Βουλής οι πολιτικοί αργηγοί των κομμάτων της αντιπολίτευσης κατά τις δευτερολογίες του στην προ ημερησίας διάταξης συζήτηση για την ακρίβεια.

Υπενθυμίζεται ότι νωρίτερα ο πρωθυπουργός είχε εξαπολύσει «πυρά» κατά ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ με επίκεντρο τις προτάσεις τους για την οικονομία, ενώ έβαλε και κατά της προέδρου της Πλεύσης Ελευθερίας, Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Εντύπωση προκάλεσε σς το γεγονός πως ο ίδιος αποχώρησε χωρίς να ακούσει τις δευτερολογίες των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών.

Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης δεν κατέθεσε καμία καινούργια πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας

«Απογοητευτική» χαρακτήρισε την παρουσία του πρωθυπουργού στη Βουλή ο Σωκράτης Φάμελλος κατά τη δευτερολογία του.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επεσήμανε ότι οι απαντήσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την δευτερολογία του κινήθηκαν στο πλαίσιο του παραπολιτικού και του καταλόγισε ότι δεν κατέθεσε καμία καινούργια πρόταση για την αντιμετώπιση της ακρίβειας.

Επανέλαβε την πρόταση «με βάση τις ευρωπαϊκές κατευθύνσεις, να υπάρξει φορολογία των υπερκερδών και παράλληλα αντιμετώπιση της αισχροκέρδειας και αυστηρά εργαλεία συμμόρφωσης προς τις επιχειρήσεις.

Ένας στους τέσσερις δεν έλαβε την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη για λόγους κόστους. Την ίδια ώρα η συμμετοχή των ιδιωτών είναι στο 40% των δαπανών για την υγεία», είπε ο κ. Φάμελλος και υποστήριξε ότι «στην πραγματική ανάπτυξη η Ελλάδα είναι 21η στην Ευρωπαϊκή Ένωση».

Επικαλέστηκε την έκθεση του ΔΝΤ για την ανάπτυξη, σύμφωνα με την οποία «θα επιταχυνθεί στην ΕΕ ο ρυθμός ανάπτυξης στο 2%, ενώ στην Ελλάδα θα υποχωρήσει στο 1,9%». Ανέφερε ακόμη ότι ο πρωθυπουργός δεν απάντησε στα ερωτήματα που του έθεσε ο ΣΥΡΙΖΑ για τον πληθωρισμό και για το βιοτικό επίπεδο, που είμαστε μόνο πάνω από την Βουλγαρία, όπως είπε.

Στη συζήτηση για την αποτελεσματικότητα του μέτρου της μείωσης του ΦΠΑ, ο κ. Φάμελλος κατέθεσε πίνακα για τον «ρυθμό μείωσης του πληθωρισμού στην Κύπρο και στην Πορτογαλία που οφείλεται στην μείωση του ΦΠΑ».

Επέμεινε στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για την κύρωση των πρωτοκόλλων με την Βόρεια Μακεδονία και κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «αφήνει κενά στην υπεράσπιση των εθνικών συμφερόντων».

Κλείνοντας την δευτερολογία του ανέφερε επιγραμματικά τους δέκα στόχους που έχει καταθέσει ο ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωπαϊκή Ένωση: «Στρατηγική αυτονομία της ΕΕ, εξάλειψη της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού, Δίκαιη και βιώσιμη ανάπτυξη, πράσινη μετάβαση, κοινωνική Ευρώπη με δίκαιο μετασχηματισμό της αγοράς εργασίας, ισότητα και δικαιώματα, ψηφιακές ανισότητες, ευρωπαϊκή μεταναστευτική πολιτική, αντιφασιστική Ευρώπη και η Δημοκρατική Ευρώπη».

Τέλος, ζήτησε από τους πολίτες στις ευρωεκλογές να στείλουν μήνυμα στην κυβέρνηση για μία καλύτερη ζωή που είναι και το σύνθημα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός έχει μάθει να πηγαίνει την μπάλα στην κερκίδα και να αποχωρεί από την αίθουσα

«Ο πρωθυπουργός έχει μάθει να πηγαίνει την μπάλα στην κερκίδα και να αποχωρεί από την αίθουσα. Είναι απόκλιση ή δεν είναι ότι είμαστε οι τελευταίοι σε αγοραστική δύναμη σε όλη την Ευρωζώνη;», ανέφερε ο Νίκος Ανδρουλάκης κατά τη δευτερολογία του στη Βουλή.

Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ απάντησε στον πρωθυπουργό σημειώνοντας πως παρά τα όσα λέγονται, ο πιο αγαπητός πρωθυπουργός για τη χώρα ήταν και παραμένει ο Ανδρέας Παπανδρέου, ενώ υπογράμμισε πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης εργαλειοποιεί τις δημοσκοπήσεις.

«Δεν ξεχνάμε τι έχει γίνει στη χώρα» ανέφερε ο κ. Ανδρουλάκης. «Ξεχνάει αυτός ο λαός ότι κατάφερε να κάνει Ολυμπιακούς Αγώνες; Ξεχνάει ο λαός πώς ζούσε στις αρχές της περασμένης δεκαετίας;», πρόσθεσε.

Κατόπιν, ο κ. Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε σε ένα δημοσίευμα των Financial Times, σύμφωνα με το οποίο η Ελλάδα βρίσκεται στις τελευταίες θέσεις της Ευρώπης όσον αφορά την αγοραστική δύναμη.

«Είμαστε η χειρότερα χώρα σε αγοραστική δύναμη στην Ευρώπη των 27. Το ίδιο και στον τομέα της Υγείας. Ανταγωνιζόμαστε με την Βουλγαρία για την τελευταία θέση. Όλα αυτά δεν είναι σύγκλιση», σημείωσε.

«Για εμάς δεν υφίσταται ανάπτυξη χωρίς κράτος δικαίου. Ανάπτυξη για εμάς είναι καλό δημόσιο σχολείο και καλό δημόσιο νοσοκομείο», τόνισε.

Έπειτα, ο κ. Ανδρουλάκης έκανε λόγο για «διαστρέβλωση χωρίς όριο», σημειώνοντας πως ο κ. Μητσοτάκης συνεχίζει να μιλάει για «αποτέλεσμα παιχνιδιών κάτω από το τραπέζι».

«Ποιος νομίζει ότι είμαστε, ο Μπάιντεν, ο Ομπάμα; Εμείς είμαστε πίσω από το κόμμα των Πράσινων, του Μακρόν; Τι θράσος… Ο κ. Μητσοτάκης νομίζει ότι απευθύνεται σε ακροατήριο ιθαγενών», πρόσθεσε.
Παράλληλα, ο Νίκος Ανδρουλάκης, αναφέρθηκε στη διαρροή email των αποδήμων, σημειώνοντας πως «είμαστε η μοναδική χώρα που λίγο πριν τις ευρωεκλογές μπήκε πρόστιμο στο υπουργείο Εσωτερικών με αφορμή διαδικαστικά θέματα των εκλογών. Η κυρία Κεραμέως έπρεπε να αποτελεί παρελθόν. Έπρεπε να έχει φύγει», είπε αφήνοντας αιχμές.

Μάλιστα τόνισε πως «δεν υπάρχει τιμωρία, αναπαράγεται η αλαζονεία, το θράσος και το ψέμα» από πλευράς της κυβέρνησης.

 

Κουτσούμπας: Να κοπεί η φορά της ΝΔ στις ευρωεκλογές

Την απογοήτευσή του για τη σημερινή συζήτηση στη Βουλή για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια εξέφρασε στη δευτερολογία του ο Δημήτρης Κουτσούμπας.

«Δε γίναμε σοφότεροι από τις ομιλίες ούτε του πρωθυπουργού ούτε των υπόλοιπων πολιτικών αρχηγών. Όχι ότι περιμέναμε κάτι άλλο», είπε βάζοντας στο κάδρο της κριτικής και την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είναι «απολύτως ένοχη και για το πρόβλημα της ακρίβειας» σημείωσε ο γενικός γραμματέας του ΚΚΕ.

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας επέκρινε τις δαπάνες για τις «νατοϊκές υποχρεώσεις» της χώρας που θα μπορούσαν να διατεθούν στην παιδεία και την υγεία.

«Να κοπεί η φόρα της ΝΔ» ζητά ο Δημήτρης Κουτσούμπας, ενόψει των ευρωεκλογών.

Μίλησε για την ακρίβεια στη λαϊκή στέγη. «Πού να στεγαστούν, πώς να στεγαστούν» αναρωτήθηκε και στρέφοντας τα βέλη του στην κυβέρνηση είπε: «Εσείς μόνο πλειστηριασμούς μπορείτε να κάνετε. Να δίνετε τα σπίτια στα κοράκια».

Συνέχισε λέγοντας πως «αναδείχθηκε και σήμερα η σύμπλευση όλων σας στα βασικά ζητήματα της ακολουθούμενης πολιτικής» και κάλεσε στις 9 Ιουνίου «να κοπεί η φόρα της ΝΔ» υποστηρίζοντας πως αυτό «μπορεί να γίνει μόνο με τη στήριξη του ΚΚΕ».

Χαρίτσης: Κύριε Μητσοτάκη είστε ο πρωθυπουργός των καρτέλ και της κερδοσκοπίας των πολυεθνικών

Κριτική στον πρωθυπουργό άσκησε στην δευτερολογία του και ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής ομάδας της Νέας Αριστεράς, Αλέξης Χαρίτσης, λέγοντας: «Υποτίθεται ότι σήμερα γίνεται συζήτηση για την ακρίβεια, αλλά ο πρωθυπουργός έκανε μία γκεστ εμφάνιση, αναπαρήγαγε τα ίδια επιχειρήματα, μας είπε ότι η οικονομία αναπτύσσεται με ρυθμούς διπλάσιους από την ευρωζώνη και αποχώρησε».

Απάντησε στο επιχείρημα του πρωθυπουργού για ανάπτυξη με υπερδιπλάσιους ρυθμούς από την ευρωζώνη λέγοντας: «Ποιους αφορά η μεγέθυνση; Η Ελλάδα είναι σε αγοραστική δύναμη δεύτερη από το τέλος και σύντομα θα είμαστε τελευταίοι. Αν αυτό δεν είναι κατακρήμνιση της θέσης των ελληνικών νοικοκυριών τότε τι είναι; Είναι αυτό σύγκλιση; Στον αντίποδα, τα κέρδη των εισηγμένων εταιρειών εμφανίζουν ρεκόρ κερδοφορίας εικοσαετίας. Να ποιος καρπώνεται την ανάπτυξη. Υπεραπόδοση σημαίνει αφαίμαξη για τα νοικοκυριά με τις τιμές να αυξάνονται».

Απευθυνόμενος προς τον πρωθυπουργό είπε: «Κύριε Μητσοτάκη είστε ο πρωθυπουργός των καρτέλ και της κερδοσκοπίας των πολυεθνικών».

Αναφερόμενος το Ταμείο Ανάκαμψης ο κ. Χαρίτσης επεσήμανε: «Εμείς δεν θέλουμε ένα νέο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που θα χρησιμοποιείται με τον ίδιο τρόπο όπως το σημερινό. Θα διεκδικήσουμε ταμείο και μόνιμο μηχανισμό με πόρους που θα κατευθύνονται σε αυτούς που έχουν ανάγκη».

Συνεχίζοντας ανέφερε: «Χρειαζόμαστε ισχυρό αναπτυξιακό και κοινωνικό κράτος. Έχουμε 14.000 επιτυχόντες στον διαγωνισμό του ΑΣΕΠ, έτοιμους να στελεχώσουν υπηρεσίες του δημοσίου αλλά προσλήφθηκαν μόνο 51 άτομα. Δεν είναι αστοχία, δεν θέλετε ισχυρές και μόνιμες δημόσιες υπηρεσίες. Είναι στρατηγικής σας επιλογή να τα δώσετε όλα στους ιδιώτες».

Επέμεινε στην κριτική στον ΣΥΡΙΖΑ λέγοντας: «Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ για το φορολογικό είναι ο ορισμός της νεοφιλελεύθερης αντίληψης. Είναι η κριτική που έκανε κάποτε ο ΣΥΡΙΖΑ για τα τρικ ντάουν εκονόμικς, πριν μετατραπεί σε κόμμα Κασσελάκη».

Επανήλθε όμως και στο Παλαιστινιακό λέγοντας προς τον πρωθυπουργό: «Εάν πράγματι συμφωνείτε με την λύση των δύο κρατών τότε προχωρήστε στην αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης. Τι άλλο πρέπει να γίνει για να ωριμάσουν οι συνθήκες; Ούτε ένας Παλαιστίνιος να μην μείνει στην Γάζα; Δεν είναι ανθρωπιστική τραγωδία αυτό που γίνεται στη Παλαιστίνη, είναι έγκλημα πολέμου. Όσοι επιλέγουν τον ρόλο του παρατηρητή είναι συνένοχοι».

Καταλήγοντας επεσήμανε: «Αναγνώριση του κράτους της Παλαιστίνης τώρα. Φέρτε πίσω την φρεγάτα Ύδρα τώρα. Συντελείται ή όχι γενοκτονία στην Γάζα; Ζητήσαμε κοινή δράση με τα κόμματα της αντιπολίτευσης σε αυτό το θέμα ανθρωπισμού και δικαίου αλλά επικράτησε μία κομματική λογική».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου