Τετάρτη 8 Μαΐου 2024

Η σπαζοκεφαλιά της κάλπης και η νέα πολιτική κρίση: οι ευρωεκλογές θα κρίνουν το μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη...!!!

Του Νίκου Λακόπουλου

Με τις τελευταίες δημοσκοπήσεις να δείχνουν πως η Νέα Δημοκρατία μπορεί να πιάσει τον πήχη του 33,12 % που έθεσε ο πρωθυπουργός, αλλά και να το ξεπεράσει, οι ευρωεκλογές έχουν νόημα για τον Στέφανο Κασσελάκη, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο και φυσικά τη Νέα Αριστερά.

Οι ευρωεκλογές αυτές γίνονται για το… δεύτερο κόμμα και το τρίτο κόμμα -που μάλλον θα είναι το ΠΑΣΟΚ και θα αντιμετωπίσει σοβαρό πρόβλημα. Ο αντίπαλος του Μητσοτάκη είναι ο Βελόπουλος ή καλύτερα ένας χώρος που διαμορφώνεται στα δεξιά του και ξεπερνά το 20% καθώς κυβερνητικό κόμμα από τον προοδευτικό χώρο δεν διαφαίνεται στον ορίζοντα.

Μπροστά στο φόβο για την άνοδο της Ακροδεξιάς τα κόμματα στρέφονται προς τα δεξιά με πρώτο τον Κυριάκο Μητσοτάκη και δεύτερο τον Στέφανο Κασσελάκη: η στροφή του ΣΥΡΙΖΑ σε συνασπισμό της… ριζοσπαστικής(;) κεντροδεξιάς είναι εμφανής και αφήνει πολύ χώρο στα αριστερά του.

Αυτή η στροφή μάλλον είναι σωτήρια για τη “Νέα Αριστερά” που η ύπαρξή της θα κριθεί από το ποσοστό που θα πάρει στις ευρωεκλογές. Το ερώτημα της επόμενης μέρας είναι τι θα συμβεί με τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ που έχασε τους μισούς ψηφοφόρους από αναπλήρωσε από ένα νέο εκλογικό σώμα που προέρχεται από την αποχή -αν τελικά φτάσει στην κάλπη.

Η Δεξιά παραμένει πλειοψηφική δύναμη στην έκτασή της από την ακρο-παλαιο-δεξιά ως την κεντροδεξιά και η Κεντροαριστερά -χωρίς… Αριστερά- αποτελείται από δύο κόμματα της αντιπολίτευσης που διεκδικούν την δεύτερη θέση, αλλά για να βρεθούν σε τροχιά εξουσίας θα πρέπει το ένα να εξαφανίσει το άλλο.

Η επιστροφή του Κανένα καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκη, κατά την έκφραση του Αλέξη Τσίπρα τρέχει μόνος του και βγαίνει δεύτερος μάλλον είναι η προειδοποίηση για μια νέα πολιτική κρίση στην οποία θα οδηγήσει η απώλεια της κυριαρχίας του Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η δημοτικότητα του Πρωθυπουργού βρίσκεται σε πτώση, αλλά η “καταλληλότητα” των Στέφανου Κασσελάκη και Νίκου Ανδρουλάκη βρίσκεται σε ποσοστά χαμηλότερα από αυτά των κομμάτων τους.

Οι ευρωεκλογές εξελίσσονται έτσι για τον ψηφοφόρο σε μια σπαζοκεφαλιά που μπορεί να τον οδηγήσουν σε αποχή -αφήνοντας άλλους να βρούνε την λύση.

Το πολιτικό προσωπικό είναι ανεπαρκές, οι δυσαρεστημένοι ψηφοφόροι αυξάνονται, η απογοήτευση κυριαρχεί -μαζί με θυμό και οργή. Η κυβέρνηση Μητσοτάκη δεν μπορεί να ελπίζει σε τρίτη τετραετία, αλλά η συγκρότηση εναλλακτκής κυβέρνησης λύσης μάλλον αργεί πολύ.

Πιθανόν καθώς στις επόμενες εθνικές εκλογές θα κατέλθουν τρία κεντροδεξιά και ένα ισχυρό ακροδεξιό κόμμα το ερώτημα που θα απαντηθεί στις ευρωεκλογές είναι με ποιον θα συγκυβερνήσει η Νέα Δημοκρατία -με ή χωρίς τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Με το ΠΑΣΟΚ, τον Βελόπουλο ή τον… ΣΥΡΙΖΑ του Στέφανου Κασσελάκη;

Oι ευρωεκλογές δεν βγάζουν κυβέρνηση, αλλά μπορεί να ορίσουν την συγκυβέρνηση, όταν γίνουν οι εκλογές, το 2027 ή νωρίτερα καθώς τρία χρόνια είναι πολλά για μια κυβέρνηση που άρχισε να κουράζει.

Τελικά οι ευρωεκλογές χωρίς να φαίνεται πως θα αλλάξουν τους πολιτικούς συσχετισμούς θα κρίνουν το μέλλον του Κυριάκου Μητσοτάκη, του Στέφανου Κασσελάκη και του Νίκου Ανδρουλάκη.

Ο πρώτος δεν θα πάει το κόμμα στις εθνικές εκλογές για να χάσει. Ο δεύτερος δεν είναι βέβαιο ότι θα φτάσει ως τις εθνικές, αν δεν αποδείξει ότι μπορεί να κερδίσει τον Μητσοτάκη. Και ο τρίτος πιθανόν να μην είναι ηγέτης του ΠΑΣΟΚ αν υποστεί στις εκλογές αυτό που ο ίδιος έχει χαρακτηρίσει -την τρίτη θέση- “πολιτική ήττα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου