Δευτέρα 2 Οκτωβρίου 2023

ΕΝΕΡΓΕΙΑ - ΑΝΑΛΥΣΗ : Πού είναι όσοι την Άνοιξη προέβλεπαν πετρέλαιο στα 60 $...???

 

Σήμερα θα δούμε τι συνέβη με το πετρέλαιο, μιας και καλώς ή κακώς, αποτελεί το πρώτο ζήτημα στα οικονομικά θεωρεία. Ξεκινώντας από την εβδομάδα που άρχισε την Δευτέρα 25/9 κι έληξε την Παρασκευή 29/9 παρατηρούμε ότι η τιμή του αργού είχε έντονη μεταβλητότητα (volatility). O δείκτης διεθνούς αναφοράς Brent έκλεισε την εβδομάδα με ελαφρά πτώση (-0,23%).

Σύμφωνα, όμως, με όσα εξετάσαμε στην ομάδα διαχείρισης κινδύνων της “AΩ Financial Group”, από Δευτέρα σε Παρασκευή ο δείκτης κινήθηκε ανάμεσα στα χαμηλά των 90,39$ το βαρέλι ως και τα υψηλά των 95,30$. Αυτό σημαίνει ότι από την τιμή ανοίγματος της Δευτέρας, ο δείκτης Brent έπεσε ως και -2,95% και ανέβηκε ως και +3,28%. Ο δείκτης του αμερικάνικου αργού WTI έκλεισε την εβδομάδα με μικρή άνοδο +0,21% σε σχέση με την τιμή της Δευτέρας, παρουσιάζοντας μεγαλύτερη τεκμαρτή μεταβλητότητα από αυτή του Brent. Συγκεκριμένα κινήθηκε ανάμεσα στα χαμηλά των 88,16$ και στα υψηλά των 94,99$. Πράγμα που σημαίνει ότι ο δείκτης WTI έπεσε ως και -3,60% και ανέβηκε ως και +4,94%.

Τα εβδομαδιαία υψηλά των δύο δεικτών, έφεραν τον WTI μόλις 31 σεντς απόσταση από τον Brent. Αυτό για κάποιους μπορεί να μην σημαίνει τίποτα. Για όσους γνωρίζουν, όμως, την αγορά σημαίνει ότι μπροστά μας έχουμε πολύ δύσκολη βραχυπρόθεσμη “μάχη χαρακωμάτων” ανάμεσα στους παραγωγούς. Και οι δύο δείκτες (Brent και WTI) έκλεισαν υψηλότερα τόσο τον μήνα όσο και το τρίμηνο. Οι δείκτες του αργού πετρελαίου γενικά παρουσίασαν μια μηνιαία άνοδο κατά 8% τον Σεπτέμβριο και μια τριμηνιαία άνοδο κατά 20% (εάν συγκρίνουμε το τρίμηνο που έκλεισε με το προηγούμενο).

Η μεγάλη ανοδική τάση αναχαιτίστηκε τις τελευταίες ημέρες, αλλά η αγορά είναι σε σύγχυση για το τι πρόκειται να συμβεί εφεξής, καθώς η σύσφιξη των παγκόσμιων προμηθειών αντιστάθμισε τις αβεβαιότητες στη ζήτηση. Το πετρέλαιο σημείωσε άνοδο καθώς Σαουδική Αραβία και Ρωσία επέκτειναν τη συνδυασμένη μείωση της προσφοράς κατά 1,3 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως μέχρι το τέλος του έτους, ενισχύοντας τους φόβους για μεγαλύτερο έλλειμμα στην αγορά το τέταρτο τρίμηνο. Η Ρωσία επέβαλε επίσης περιορισμούς στις εξαγωγές καυσίμων για να σταθεροποιήσει την εσωτερική αγορά της, ενώ τα αποθέματα αργού στις ΗΠΑ συνέχισαν να μειώνονται.

Eν αναμονή του ΟΠΕΚ

Το άγχος των επενδυτών, αλλά και των καταναλωτών, μεταφέρονται τώρα στην ερχόμενη Τετάρτη 4 Οκτωβρίου οπότε θα πραγματοποιηθεί η συνεδρίαση των μελών του ΟΠΕΚ. Όπως συνηθίζω να γράφω την τελευταία διετία, οι δύο μονομάχοι σε αυτόν τον πόλεμο είναι η FED με σπαθί την αύξηση των επιτοκίων και ο ΟΠΕΚ με σπαθί τη μείωσης της παραγωγής πετρελαίου: Πίστευα και εξακολουθώ να πιστεύω ότι το σπαθί των Σαουδαράβων είναι πιο μακρύ από αυτό της FED!

Γενικώς, το περασμένο τρίμηνο γίναμε μάρτυρες άλλης μια αποτυχίας πολλών αναλυτών, οι οποίοι επηρεάζουν τους σχεδιαστές ενεργειακής πολιτικής της ΕΕ. Αυτοί προέβλεπαν το βαρέλι ακόμα και κάτω από τα 60$ στις αρχές του προηγούμενου τριμήνου! Κάτι που πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα τους σχεδιαστές πολιτικής της ΕΕ, οι οποίοι υιοθέτησαν άκριτα αυτή την αποτυχημένη και πρακτικά ολέθρια πρόβλεψη. Ήταν εξ αρχής αποτυχημένη, μιας και η ζήτηση για πετρέλαιο φέτος καταγράφει ιστορικό υψηλό, πολύ πιο πάνω από το ρεκόρ του 2019, πριν από την πανδημία.

Πριν την επιβολή κυρώσεων και πριν την αύξηση των επιτοκίων, είχα εκτιμήσει σε άρθρο μου τον Μάρτιο του 2020 ότι το lockdown στην Κίνα θα προκαλέσει παγκόσμια οικονομική κρίση, η οποία θα διαρκέσει ως το 2024. Κι όταν αργότερα μπήκε σε lockdown ολόκληρη η Δύση επανήλθα, γράφοντας ότι όλη η τρέχουσα δεκαετία (ως το 2029) θα είναι μια δεκαετία κρίσης.

Αποτυχημένες εκτιμήσεις

«Η κρίση θα διαρκέσει όσο υπάρχει έλλειμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης στο πετρέλαιο. Κάτι που κατά την άποψή μου θα διαρκέσει μέχρι το τέλος της δεκαετίας. Και οι τιμές θα μαστίζονται από τεκμαρτή μεταβλητότητα όσο κι αν στην Δύση “πειράζουμε” την καμπύλη της Ζήτησης με επιτοκιακές (και άλλες) πολιτικές», είχα διατυπώσει ξεκάθαρα ως ομιλητής στο 4ο Ενεργειακό Φόρουμ της Ανατολικής Μεσογείου. Είχα προσθέσει ότι «ακόμη και όποιες μεγάλες πτώσεις γίνουν μελλοντικά στην τιμή του αργού, που θα μοιάζει ότι χαλιναγωγούμε το τέρας της Ενεργειακής Ακρίβειας, οι τιμές θα ανακάμπτουν απότομα όσο υπάρχει αυτό το έλλειμμα μεταξύ προσφοράς και ζήτησης αργού πετρελαίου».

Είναι περίεργο ότι την εβδομάδα που πέρασε υπήρξαν κάποιες περίεργες αναλύσεις για το πετρέλαιο στην Ελλάδα. Αναλύσεις για όλα τα γούστα που εάν τις διάβαζε κάποιος, χωρίς να βλέπει τις ημερομηνίες, θα νόμιζε ότι διαβάζει αναλύσεις που αφορούν δυο διαφορετικές εβδομάδες. Η Ελλάδα, ως παγκόσμια δύναμη στο “downstream”, με δυνατότητα διύλισης πετρελαίου που μας φέρνει στις μεγαλύτερες 15 χώρες του πλανήτη, πιο υψηλά κι από μεγάλους παραγωγούς όπως ο Καναδάς, δεν προσφέρεται για αναλύσεις του τύπου “καθρεπτάκια για ιθαγενείς”!

Και επειδή παρατηρήσαμε κάποιες ανακρίβειες σε αναλύσεις αναφορικά με την εβδομαδιαία διακύμανση των τιμών των δεικτών Brent και WTI, παραθέσαμε αμέσως παραπάνω, σε 5λεπτο time frame, όλη την κίνηση των τιμών την εβδομάδα που πέρασε. Ας αφήσουμε, όμως, το τι προβλέπουν οι εκάστοτε εκπρόσωποι των διαφόρων ενεργειακών λόμπι. Το καυτό ερώτημα είναι: Αφού κανέναν δεν συμφέρει στην παρούσα φάση μια τιμή πετρελαίου στα 100$, ποιος είναι αυτός που τελικά ανεβάζει τις τιμές ξανά στα ύψη και γιατί; Αυτό το ερώτημα θα επιχειρήσω να απαντήσω σε επόμενο άρθρο μου.

  • Οι απόψεις που αναφέρονται στο κείμενο είναι προσωπικές του αρθρογράφου και δεν εκφράζουν απαραίτητα τη θέση του SLpress.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου