Ολοκληρώθηκαν το απόγευμα του Σαββάτου 2 Σεπτεμβρίου οι εργασίες του Διαρκούς Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, με το κόμμα να μπαίνει πλέον στην τελική ευθεία για την εκλογή της νέας ηγεσίας.
Το ολοήμερο συνέδριο ξεκίνησε με την ομόφωνη έγκριση των πέντε υποψηφιοτήτων (Έφης Αχτσιόγλου, Ευκλείδη Τσακαλώτου, Νίκου Παππά, Στέφανου Τζουμάκα και Στέφανου Κασσελάκη) για τη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, οι οποίες εγκρίθηκαν ως ενιαία πρόταση.
Τα μέλη του κόμματος θα προσέλθουν στις 10 Σεπτεμβρίου στις κάλπες προκειμένου να ψηφίσουν για τη νέα ηγεσία. Δικαίωμα ψήφου θα έχουν όσοι και όσες είναι ήδη μέλη αλλά και όσοι πολίτες γίνουν μέλη του κόμματος την ημέρα της εκλογικής διαδικασίας.
Έφη Αχτσιόγλου: Στην πιο κρίσιμη στιγμή επικράτησε εσωστρέφεια
Αρχικά, η Έφη Αχτσιόγλου, χώρισε το σχέδιό της σε τέσσερα πεδία και εξήγησε πώς μπορεί να επέλθει η αλλαγή που θα φέρει τον ΣΥΡΙΖΑ ξανά στην εξουσία.
«Από το 2019 ως το 2023 δεν εκμεταλλευτήκαμε την ευκαιρία. Στην πιο κρίσιμη στιγμή που ο ΣΥΡΙΖΑ έπρεπε ν’ ανοίξει τον βηματισμό του, επικράτησε μια προβληματική εσωστρέφεια, εξασθένησαν οι δεσμοί με την κοινωνία, με τις εργαζόμενες γυναίκες, τους νέους, τους επιστήμονες, εξασθένησε με το αίσθημα της ποιότητας ζωής», υπογράμμισε η Έφη Αχτσιόγλου και επισήμανε την ανάγκη του επαναπροσδιορισμού της κατεύθυνσης και της στόχευσης του κόμματος.
«Πρέπει να αναδιοργανωθούμε. Πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να κατέβει στην κοινωνία, από τον πρόεδρο μέχρι το τελευταίο μέλος. Αυτό είναι το πολιτικό διακύβευμα. Να τους πείσουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε καλύτερα», συμπλήρωσε υποστηρίζοντας ότι «το κράτος είτε απουσιάζει είτε κρύβεται πίσω από το δάχτυλό του είτε νομιμοποιεί τον εκφασισμό της κοινωνίας και τη βία. Αυτή είναι η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Η κοσμογονία του κ. Μητσοτάκη αποδεικνύεται μια δυστοπία».
«Χρειάζεται πρόγραμμα και κοινωνική διαθεσιμότητα», συνέχισε επιμένοντας ότι «πρέπει να είμαστε εκεί. Η δυστοπία δεν μπορεί να είναι η νέα κανονικότητα. Η νίκη της δεξιάς εμπέδωσε στην κοινωνία ότι το καλύτερο είναι το επισφαλές. Της εμπέδωσε τον φόβο, ότι όποια αλλαγή θα φέρει την καταστροφή».
Νίκος Παππάς: Τι πρέπει να κάνουμε για να ξανακερδίσουμε
Από την πλευρά του, ο Νίκος Παππάς τόνισε πως «δεν θα ήθελα να αξιοποιήσω την ευκαιρία αυτής της τοποθέτησης για να αναλύσω ακόμα μία φορά το πόσο κακή είναι η κυβέρνηση της Ν.Δ. Ούτε για να επαναλάβω ακόμα μία φορά το σύνολο των ψηφισμένων προγραμματικών μας θέσεων ή κάποιων παραλλαγών τους. Κάτι τέτοιο δεν θα ήταν παραγωγικό. Θα επικεντρωθώ, λοιπόν, στο τι πρέπει εμείς να κάνουμε για να ξανακερδίσουμε».
«Για να ανακάμψουμε και να κερδίσουμε, υπάρχουν σαφείς πολιτικές, προγραμματικές και οργανωτικές προϋποθέσεις. Πολιτικές προϋποθέσεις. Μεταξύ άλλων να διασφαλίσουμε πολιτική και κοινωνική ευρύτητα» συνέχισε ο κ. Παππάς για να συμπληρώσει:
«Και αν η σύγχρονη ταυτότητά μας, όπως την προσδιορίσαμε στη διακήρυξή μας, ήταν επίκαιρη το 2019, είναι πολλαπλά επίκαιρη το 2023. Σήμερα πρέπει να επαναβεβαιώσουμε ότι είμαστε μια νέα μεγάλη αριστερή, δημοκρατική και προοδευτική παράταξη, μια νέα μεγάλη αριστερά, που θα ενσωματώνει τις θετικές εμπειρίες του παρελθόντος. Μία παράταξη που συσπειρώνει τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Ένα μείγμα ρεαλισμού και ριζοσπαστισμού είναι αναγκαίο προς αυτή την κατεύθυνση. Μόνο έτσι θα αποκλείσουμε τα σενάρια που μας θέλουν συμπληρωματική δύναμη. Μόνο έτσι θα πείσουμε ότι είμαστε η μόνη ανταγωνιστική δύναμη στη Ν.Δ. του Μητσοτάκη».
Στέφανος Κασσελάκης: Δεν κινητοποιούμαστε όλοι από το χρήμα
Ο Στέφανος Κασσελάκης ξεκίνησε την ομιλία του με μία αναφορά στην Έφη Αχτσιόγλου λέγοντας: «Θα ήθελα να ευχαριστήσω την Έφη για την αναφορά της στην ομιλία μου. Θα καταλάβουν οι πολιτικοί μας αντίπαλοι ότι είμαστε πολύ σκληροι για να πεθάνουν».
Αναφερόμενος στις επικείμενες εσωκομματικές εκλογές ανέφερε: «Θέτω υποψηφιότητα για Πρόεδρος επειδή οι ψυχές αυτού του τόπου δικαιούνται την ευκαιρία να παλέψουν τους μηχανισμούς των συμφερόντων – και να τους κερδίσουν. Και δεν υπάρχει άλλος τρόπος παρά το άτομο αυτό να προέρχεται από την Αριστερά».
«Δεν θα ανεχτώ καμία κηδεμονία και καμία υπονόμευση από κανένα», ανέφερε μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ξεκαθαρίζοντας πως δεν επιθυμεί να αποκαθηλώσει τον Αλέξη Τσίπρα.
«Δεν κινητοποιούμαστε όλοι από το χρήμα, υπάρχει και κόσμος που κινητοποιείται από τον συνάνθρωπο ανέφερε σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο Στέφανος Κασσελάκης αναλύοντας τους λόγους για τους οποίους θέτει υποψηφιότητα καθώς και το όραμά του για την επόμενη μέρα του ΣΥΡΙΖΑ και της χώρας, λέγοντας:
«Κάθε φορά που ρωτάω τα μέλη μας, ”Τι σημαίνει Αριστερά”, η απάντηση είναι: ένας αξιακός κώδικας, μια στάση ζωής για δικαιοσύνη, ανεκτικότητα, και προστασία στον αδύναμο.
Αυτές οι Αξίες με εκφράζουν πλήρως. Είναι κυριολεκτικά η ιστορία της ζωής μου – μόνο που η ζωή μου εκτροχιάστηκε από τη διαπλοκή.
Και αντί το μέλλον μου να καταδικαστεί από τις παθογένειες της πατρίδας μου, είχα μια διέξοδο στις Ηνωμένες Πολιτείες – σε αυτήν την χώρα με βαθιά ριζωμένες ανισότητες, με πολύ προβληματική ιστορία στην γεωπολιτική, με έλλειψη εθνικού αισθήματος πέρα από το Αμερικανικό Όνειρο του Πλουτισμού και του Ατομικισμού», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Στέφανος Κασσελάκης και συνέχισε:
«Κατεβαίνω για Πρόεδρος της παράταξης μας γιατί οι Ελληνίδες και Έλληνες δικαιούνται μια ευκαιρία στο δικό τους Ελληνικό Όνειρο. Το Όνειρο της ατομικής αυτοπραγμάτωσης και της κοινωνικής απελευθέρωσης – πάντα με εντιμότητα».
Στέφανος Τζουμάκας: Να γίνει ο ΣΥΡΙΖΑ ένα πολιτικό και λαϊκό κόμμα
Ο Στέφανος Τζουμάκας, έθεσε ως στόχο τη συγκρότηση του ΣΥΡΙΖΑ ως ένα «πολιτικό και λαϊκό κόμμα», σημειώνοντας με νόημα πως «σήμερα δεν είναι».
«Η ιστορία του ότι πάντα φταίνε οι άλλοι είναι αποποίηση ευθύνης. Πρέπει να δούμε ποιες πολιτικές ηττήθηκαν», υποστήριξε ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, κάνοντας λόγο για κυβερνήσεις που «καθορίζουν την πορεία της χώρας, όχι τα κράτη. Σε όλες τις χώρες». «Εγώ δεν γνώρισα καμία κρατική μηχανή να πάρει δικές της αποφάσεις», συμπλήρωσε.
Ο Στέφανος Τζουμάκας ανέφερε πως είναι αισιόδοξος για την όλη διαδικασία διότι «στη διαδρομή μου όλες τις αλλαγές τις έζησα μέσα από κρίσεις και αυτό έχει σημασία».
Αρκεί βέβαια «να έχουμε μια αίσθηση ποιες θα είναι οι αποφάσεις από μας και να το λέμε, όχι για να δείχνουμε υποτέλεια, αλλά να μην κάνουμε πολιτικό συνδικαλισμό απέναντι στον κόσμο».
«Έχουμε μπει στον Β’ Ψυχρό Πόλεμο και δεν μιλάμε γι’ αυτό. Το δυτικό ημισφαίριο είναι σε μεγάλη αδυναμία και δεν μπορεί να ανταγωνιστεί τις αναπτυσσόμενες χώρες. Επιστρέφει σε κράτος ιμπεριαλιστικό και κράτος – καμόρα», συνέχισε.
Μιλώντας για την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ σχολίασε ότι υπάρχει ανάγκη «να κοιτάζει μακριά, όχι μόνο πώς πάει ο σύλλογος», εκτιμώντας ότι η μοναδική λύση είναι η εκτίμηση της διεθνούς σκηνής. «Ποιος υπολογίζει τον Κυριάκο, τον πρόεδρο του συλλόγου;» διερωτήθηκε ρητορικά.
Ευκλείδης Τσακαλώτος: Να ξανακερδίσει ο ΣΥΡΙΖΑ την αξιοπιστία του
Τέλος, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος τόνισε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να ξανακερδίσει την αξιοπιστία του αλλά και να επιστρέψει το χαμόγελο στους ανθρώπους του κόμματος.
Σχετικά με το μέλλον της χώρας, υποστήριξε πως «χρειαζόμαστε σχέδιο για την Ελλάδα του 2026. Δεν θα ανακάμψουμε με εντυπωσιακές κινήσεις. Στις εκλογές θα πούμε ότι έχουμε ένα σχέδιο για την Ελλάδα, το κράτος, την παραγωγική δομή, τον πολιτισμό. Εμείς πρέπει να ξανακερδίσουμε την αξιοπιστία μας. Ναι σε όλους δεν λέμε. Το έχει πει ο Τσίπρας. Και ρεαλιστικά και ριζοσπαστικά. Χρειαζόμαστε το δικό μας μπλοκ δυνάμεων.
Εχουμε προτεραιότητες, όχι πολλές, αλλά έχουμε. Το σχέδιο Πισσαρίδη οδηγεί σε διάλυση των μικρών επιχειρήσεων. Μπορούμε να κάνουμε μία συμμαχία και να φτιάξουμε περιφερειακές τράπεζες; Ναι, μπορούμε. Αλλά δεν μπορούμε να λέμε ότι θα μειώσουμε περισσότερο τους φόρους. Τα νοσοκομείο και το κοινωνικό κράτος θέλουν φορολογία».
Ο ίδιος έδωσε ιδιαίτερη έμφαση και στις αριστερές αξίες: «Η ηγεμονία χτίζεται όταν λες πράγματα που δεν είναι ηγεμονικά. Είμαστε μία δύναμη που θέλω να σπρώξει τα όρια του εφικτού, δεν είμαστε διαχειριστική δύναμη. Να λέμε πάντα αυτά που πιστεύουμε για τα δικαιώματα. Έχουμε και τμήμα δικαιωμάτων στο κόμμα μας», για να προσθέσει:
«Ο κόσμος έχει ένα ένστικτο, ξέρει να ξεχωρίζει αυτούς που λένε κάτι επειδή το πιστεύουν. Η ταυτότητά μας έχει αξίες, ιδέες και αναλύσεις. Επιτρέπεται να είμαι υπερήφανος για τις αναλύσεις της Αριστεράς; Ναι. Λέγαμε αν μειώσεις τους φόρους τους πλούσιους κάνεις τους πλούσιους πιο πλούσιους. Και ισχύει. Αν δεν αλλάξουμε το παραγωγικό μοντέλο, αν δεν πάμε κόντρα στις μεγάλες επιχειρήσεις της ενέργειας, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την κλιματική αλλαγή; Όχι, κανείς δεν το πιστεύει εδώ μέσα. Οι πολιτικές που προτείνουμε είναι χωρίς ιδεολογικό πρόσημο; Πιστεύω ότι δεν δίνεις τις ιδεολογικές μάχες, δεν μπορείς να γίνεις ηγεμονικός».
tvxs.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου