Δευτέρα 28 Αυγούστου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: 700 κάλπες, πόσοι οι υποψήφιοι...???

Στην τελική ευθεία για νέο αρχηγό - Το ερχόμενο Σάββατο το συνέδριο, 10 και 17 Σεπτεμβρίου οι εκλογές - Ανακατεύουν την τράπουλα οι δηλώσεις Φάμελλου, Πολάκη και οι παρεμβάσεις Τεμπονέρα, Κασσελάκη

Η άχαρη εσωκομματική μάχη που δόθηκε στον ΣΥΡΙΖΑ κατακαλόκαιρο για το δαχτυλίδι της ηγεσίας φθάνει ασθμαίνουσα στο τέλος της. Το ερχόμενο Σάββατο, 2 Σεπτεμβρίου, το Διαρκές Συνέδριο αναμένεται να επικυρώσει τις τέσσερις βασικές -μέχρι στιγμής- υποψηφιότητες των Εφης Αχτσιόγλου, Νίκου Παππά, Στέφανου Τζουμάκα και Ευκλείδη Τσακαλώτου.

  • Από τον Γιώργο Χατζηδημητρίου

Στις 10 του μηνός θα στηθούν 700 κάλπες ανά την επικράτεια, στις οποίες καλούνται να προσέλθουν τα κομματικά μέλη και όσοι εγγραφούν εκείνη την ημέρα, και εάν χρειαστεί δεύτερος γύρος θα επαναληφθούν μεταξύ των δύο πρώτων έπειτα από έξι ημέρες, προκειμένου στις 17 Σεπτεμβρίου ο ΣΥΡΙΖΑ να εμφανιστεί με νέα/ο αρχηγό από το βήμα της ΔΕΘ.

Μέχρι και τώρα, ο Παύλος Πολάκης, που δήλωσε υπαινικτικά στο φανατικό κοινό του ότι η στάση του «τον βάζει σε σκέψεις» να αναθεωρήσει την αρχική του απόφαση, δεν έχει ξεκαθαρίσει τις προθέσεις του. Ερωτηματικά γεννά, όμως, και η συμπεριφορά του προσωρινού προέδρου. Ο Σωκράτης Φάμελλος από τη μια δηλώνει ότι δεν επιθυμεί να διεκδικήσει κάτι παραπάνω από το χρέος της μεταβατικής ηγεσίας, το οποίο κατά γενική ομολογία διεκπεραίωσε επαρκώς, κι από την άλλη, όταν τον ρωτάνε αν ενδιαφέρεται για την αρχηγία («Βραδυνή») δηλώνει αμφίσημα «σημασία έχει το πώς θα δημιουργήσουμε τον νέο ΣΥΡΙΖΑ. Σε αυτή την κατεύθυνση θα ήθελα κι εγώ να συμβάλω και να εξασφαλίσω την επόμενη δυναμική ημέρα του κόμματός μας. Σε κάθε περίπτωση η επιλογή προέδρου πρέπει να δίνει κυβερνητική προοδευτική διέξοδο».

Εφη Αχτσιόγλου, Νίκος Παππάς, Στέφανος Τζουμάκας και Ευκλείδης Τσακαλώτος (πάνω σειρά, από αριστερά) – Σωκράτης Φάμελλος, Παύλος Πολάκης, Διονύσης Τεμπονέρας και Στέφανος Κασσελάκης (κάτω σειρά, από αριστερά)

Σε τούτη την ευμετάβλητη εσωκομματική συγκυρία αναδύεται τις τελευταίες ημέρες ακόμα μια πιθανή υποψηφιότητα, αυτή του Στέφανου Κασσελάκη, ο οποίος, εμφανίζοντας έντονη κινητικότητα και στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, παρουσίασε μια γενική πολιτική διακήρυξη για ένα νέο ουσιαστικά κόμμα, που ονομάζει Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Ανασυγκρότησης και με διακριτές θέσεις για τη διαφάνεια στην πολιτική ζωή, τον διαχωρισμό Εκκλησίας – Κράτους, καθώς και για Εργασιακά, Φορολογία, Υγεία, Παιδεία, Ενέργεια, Αγροτική Οικονομία και Ναυτιλία, καλώντας τους πολίτες να τις εμπλουτίσουν.

Ο 35χρονος επιχειρηματίας, που ανδρώθηκε στις ΗΠΑ και βρέθηκε κάποια στιγμή μάλιστα στο εκλογικό επιτελείο του νυν προέδρου Μπάιντεν, επιβεβαιώνει κάθε ημέρα ότι έχει μονιμότερες φιλοδοξίες. «Πολιτεύομαι με ένα κόμμα που οφείλει να βρει επειγόντως την πυξίδα του, ώστε να είναι πραγματικά χρήσιμο για τη χώρα» λέει, δείχνοντας ότι ήρθε για να μείνει. Το μαρτυρά η καθημερινή παρουσία του στον δημόσιο χώρο, είτε με επισκέψεις, όπως έκανε στη φλεγόμενη Ρόδο, είτε με παρεμβάσεις στα καίρια προβλήματα της επικαιρότητας (δολοφονία στη Νέα Φιλαδέλφεια, πυρκαγιές, υποκλοπές, ακρίβεια) αλλά και σε θέματα γενικότερου ενδιαφέροντος για ΛΟΑΤΚΙ, Δικαιοσύνη και εκσυγχρονισμό των Ενόπλων Δυνάμεων.

Στο διαδίκτυο είναι μερικές χιλιάδες τα ενθαρρυντικά σχόλια που τον προτρέπουν να συνεχίσει. Πρόσφατα, δε, ο βουλευτής Κιλκίς Πέτρος Παππάς, ο οποίος τάχθηκε υπέρ της ίδρυσης ιδιωτικών ΑΕΙ, δήλωσε διθυραμβικά ότι «με την επαγγελματική του πορεία, τις προτάσεις και τις δράσεις του αποτελεί μια μεγάλη ελπίδα για την ανασυγκρότηση της Κεντροαριστεράς και συνολικά της Προοδευτικής Παράταξης στην Ελλάδα».

Σημαντικότερη εξέλιξη

Σημαντικότερη εξέλιξη των ημερών, ωστόσο, εκτιμάται από μεγάλο μέρος της βάσης και στελεχών ότι συνιστά η νέα εμπλουτισμένη παρέμβαση του επικεφαλής της εκλογικής μάχης Διονύση Τεμπονέρα, ο οποίος προτείνει τη σύσταση θέσης γραμματέα του κόμματος, που θα εκλέγεται από το Συνέδριο και όχι από την Κεντρική Επιτροπή, ώστε να διαθέτει ισχυρή νομιμοποιητική βάση.

Προλαβαίνοντας όσους στον ΣΥΡΙΖΑ έσπευσαν να διοχετεύσουν την ανησυχία τους ότι προωθείται ένα μοντέλο διαρχίας το οποίο θα καθιστούσε οιονεί όμηρο τον/ην πρόεδρο και θα προκαλούσε στα κομματικά ρετιρέ συνθήκες ακινησίας, ο ίδιος παρατήρησε ότι ο πρόεδρος εκλέγεται από μεγαλύτερο εκλογικό σώμα, την οργανωμένη βάση. Πρόσθεσε, δε, ότι η προσθήκη γραμματέα θα επιτρέψει στην/ον πρόεδρο να επιτελεί απερίσπαστος τα πολιτικά του καθήκοντα, αφήνοντας τις εν πολλοίς άγονες εσωκομματικές συγκρούσεις με τους «μεγαλομετόχους», όπως τους χαρακτηρίζει ο Τεμπονέρας, στα χέρια του γραμματέα.

Αυτό που δεν είπε, βέβαια, όπως παρατηρούν μετριοπαθή στελέχη που παραδέχονται ότι στον ΣΥΡΙΖΑ δεν αισθάνονται καλά με την αυτοκριτική, είναι ότι ο Αλέξης Τσίπρας υποβάθμισε πλήρως τη συλλογική – δημοκρατική λειτουργία του κόμματος, το οποίο βαθμηδόν περιέπεσε σε βαθύ λήθαργο. Η κατάσταση αυτή αποτυπώθηκε ξεκάθαρα στο εκλογικό αποτέλεσμα, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ αδυνατεί να ριζώσει σε μαζικούς χώρους, επαγγελματικούς φορείς, συνδικάτα, Τοπική Αυτοδιοίκηση και νεολαία, διότι, πολύ απλά, δεν υπάρχουν στις προτεραιότητές του.

Στελέχη που ανήκουν στη Ριζοσπαστική Εναλλακτική Ενότητα (ΡΕΝΕ, όπου συμμετέχουν οι Α. Κοτσακάς, Ν. Σκορίνης, Π. Ρήγας, Χ. Τσιόκας κ.ά.) και συγκλίνουν στις απόψεις Τεμπονέρα, το πάνε μακρύτερα, λέγοντας ότι οι νυν υποψήφιοι διατυπώνουν επιμέρους θέσεις που αφορούν το εσωκομματικό ακροατήριο, ενώ αυτό που προέχει -το αναγνώρισε άλλωστε κι ο ίδιος ο Τσίπρας στο μήνυμα της αποχώρησής του- είναι να ανοίξει ένας «νέος κύκλος» με συνολική και γενναία επανίδρυση.

Το αίτημα αυτό, όπως σχολιάζουν, δεν έχει τεθεί από κανέναν, διότι απαιτεί βαθιά οργανωτική και πολιτική δουλειά και κυρίως μια νέα διακήρυξη για την ταυτότητα του κόμματος. Γεγονός είναι ότι ο Διονύσης Τεμπονέρας, όπως σχολιάζουν, κατέθεσε εγκαίρως τις προτάσεις του, ώστε μέχρι το επόμενο Συνέδριο που θα ακολουθήσει τον προσεχή Νοέμβριο να δοθεί επαρκής χρόνος στα μέλη να πάρουν θέση.

Σε δεύτερη μοίρα οι αυτοδιοικητικές

Η εσωκομματική μάχη, στην οποία κάποιοι υποψήφιοι έχουν επιστρατεύσει και εταιρίες μετρήσεων, έχει φέρει σε δεύτερη μοίρα όλα τα υπόλοιπα. Η παραίτηση του Χρήστου Σπίρτζη από τα κομματικά αξιώματα, αν και ήταν από τους λίγους που διαθέτουν τεχνογνωσία απόκτησης ερεισμάτων σε μαζικούς χώρους, προκαλεί ορατές παρενέργειες στην αυτοδιοικητική μάχη.

Ο ΣΥΡΙΖΑ δυσκολεύεται να βρει υποψηφίους σε μεγάλους δήμους, ενώ στελέχη πρώτης γραμμής αποφεύγουν να στρατευθούν, ώστε να τοκίσουν το πολιτικό τους κεφάλαιο αργότερα και με ασφάλεια…

newsbreak.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου