Στέλιος Κούλογλου
Στην χθεσινή του ομιλία για τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης, ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ έκανε μια ενδιαφέρουσα παρατήρηση: « Το 2019 ο κος Μητσοτάκης έλεγε ότι Νέα Δημοκρατία ίσον νέες δουλειές.
Η καλύτερη κοινωνική πολιτική είναι η πολιτική ευκαιριών
όχι η πολιτική των επιδομάτων», θύμισε ο Σ. Φάμελλος. «Αυτά έλεγε(τότε) η
κυβέρνηση των Pass(σήμερα). Του market pass, fuel pass, power pass,
youth pass».
Πράγματι, ο κ. Μητσοτάκης μοίρασε και χθες πολλά,
άλλοτε καταραμένα επιδόματα. Market Pass και για τους επόμενους μήνες,
μόνιμο Youth Pass για τους νέους και αύξηση του επιδόματος οικογένειας.
Χώρια η εφάπαξ ενίσχυση για όσους πλήττονται απ' την προσωπική διαφορά,
οι μειώσεις φόρου και οι αυξήσεις μισθών στο Δημόσιο.
Οι εξαγγελίες Μητσοτάκη ήταν συνέχεια της τακτικής που εφάρμοσε ιδιαίτερα την προεκλογική περίοδο: η υποκλοπή πολλών από τις θέσεις της αντιπολίτευσης. Το 2019, πριν από τις εκλογές, ο κ.Μητσοτάκης είχε πετάξει διάφορα νεοφιλελεύθερα, για τον ψυκτικό από το Περιστέρι, τα «αντιπαραγωγικά επιδόματα»κλπ, που είχαν φοβίσει ένα σημαντικό τμήμα των ψηφοφόρων. Ηταν μια από τις αιτίες της ανάκαμψης του ΣΥΡΙΖΑ στο 31,5%, αμέσως μετά το σοκαριστικό 23,75% των ευρωεκλογών.
Διαβάστε: Κυριάκος Μητσοτάκης: Συνέχιση Market Pass, μόνιμο Youth Pass και ιδιωτικά πανεπιστήμια ... από το «παράθυρο»
Μια κυβέρνηση υπέρ των αδυνάτων!
Στις φετινές εκλογές, με τη συμβουλή των επικοινωνιολόγων του, ο πρόεδρος της ΝΔ όχι μόνο απέφυγε παρόμοιες κακοτοπιές, αλλά υποσχέθηκε τη μεταρρύθμιση του ΕΣΥ, την αύξηση του κατώτατου μισθού και γενικώς μέτρα για τη.. μείωση των κοινωνικών ανισοτήτων. Πρόκειται για τακτική ευρύτατα διαδεδομένη στις ΗΠΑ: εξαγγέλλεις μέτρα εμπνευσμένα από το πρόγραμμα του αντιπάλου, τραβώντας του το χαλί κάτω από τα πόδια.
Στην προεκλογική περίοδο, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ βρέθηκαν σε αμηχανία: ασκούσαν κριτική στις νεοδημοκρατικές εξαγγελίες, όχι όμως για την ουσία των μέτρων, που πολλά ήταν δικά τους. Αλλά επειδή δεν συμπεριλαμβάνονταν στο μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα, που είχε καταθέσει η κυβέρνηση στην Κομισιόν.
Στη χθεσινή του ομιλία, ο πρωθυπουργός αποθέωσε την τακτική αυτή, μετατρέποντάς την σε στρατηγική για τη επόμενη τετραετία. Αποφάνθηκε ότι «κρατήσαμε την κοινωνία όρθια στηρίζοντας τους πιο αδύναμους», επαγγέλθηκε «μείωση των ανισοτήτων με μόνιμα μέτρα στήριξης της μεσαίας τάξης και των πιο αδύναμων» και επανήλθε στο θέμα της «αναμόρφωσης του Εθνικού Συστήματος Υγείας» ως πρώτη προτεραιότητα.
Διαβάστε, Σωκράτης Φάμελλος: Ο κ. Μητσοτάκης υπόσχεται πως θα λύσει προβλήματα, τα οποια δημιούργησε η κυβέρνησή του
Μάλιστα ξεχώρισε ως ένα από τους 5 βασικούς στόχους της νέας τετραετίας, την« Κοινωνική Ελλάδα, ένα πολύ μεγάλο κεφάλαιο στο οποίο αποδίδουμε εξαιρετική σημασία. Σημαίνει πριν και πρώτα από όλα στήριξη των πιο αδύναμων, αξιοπρεπή δωρεάν υγεία, παιδεία που να δίνει πρόσβαση στο μέλλον, δικαίωμα στη στέγη και ιδίως στη νέα γενιά». Οτι θα έλεγε δηλαδή και μία σοσιαλδημοκρατική ή αριστερή κυβέρνηση.
Η απόπειρα άλωσης: από την πράσινη ανάπτυξη στη ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα.
Η προσπάθεια άλωσης του χώρου που καλύπτει σε άλλες χώρες η αριστερά, επεκτάθηκε χθες και σε άλλα θέματα. Για την κλιματική κρίση, ο κ. Μητσοτάκης εξήγγειλε ότι «το 80% της ηλεκτρικής μας ενέργειας, το αργότερο μέχρι το 2030, θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», και, προσέξτε τη συνέχεια: «Επτά δισεκατομμύρια ευρώ μας στοίχισαν οι εισαγωγές φυσικού αερίου το 2022. Καταλαβαίνετε ότι αυτή είναι μία εξάρτηση η οποία είναι και οικονομική και γεωπολιτική»!
Aνάλογα κινήθηκε και στο θέμα των κοινωνικών μειονοτήτων: «Με την ίδια τόλμη και σύνεση οφείλουμε να σταθούμε απέναντι στα πολύπλοκα στοιχήματα που οι καιροί φέρνουν γύρω από τα ανθρώπινα, γύρω από τα ατομικά δικαιώματα. Δεν υπάρχει εκσυγχρονισμός ο οποίος να μην είναι συμπεριληπτικός και τη δέσμευσή μας ότι κανείς δεν μένει πίσω πρέπει να την εφαρμόσουμε στην πράξη, να το νιώθουν οι πολίτες οι οποίοι αισθάνθηκαν απομονωμένοι, δεύτερης κατηγορίας πολίτες.
..Θα εφαρμόσουμε με συνέπεια όλα τα εθνικά σχέδια τα οποία εκπονήθηκαν από την κυβέρνησή μας για τα άτομα με αναπηρία, για την ισότητα των φύλων, για την ΛΟΑΤΚΙ+ κοινότητα, για το παιδί ».
Διαβάστε, Ανδρουλάκης: Ο πρωθυπουργός έδωσε μια «εξωραϊσμένη εικόνα της οικονομίας»
Η ιδεολογική ηγεμονία.
Αντίθετα με τις πολεμικές εξαγγελίες του 2019 για την «αναρχία στα ΑΕΙ» και την αναγκαιότητα της πανεπιστημιακής αστυνομίας, ο κ. Μητσοτάκης δεν έκανε στα θέματα αυτά την παραμικρή νύξη, παρότι αναφέρθηκε εκτεταμένα στην Ανώτατη εκπαίδευση και την ανάγκη αλλαγής του Συντάγματος. Αυτό που προφανώς θα επιχειρηθεί αυτή τη φορά, είναι η ενσωμάτωση αντί της σύγκρουσης.
Ο πρόεδρος της ΝΔ τόνισε ότι «ανήκουν στο παρελθόν οι τεχνητοί διαχωρισμοί που γκρέμισε η εμπειρία της προηγούμενης τετραετίας. Εγώ δεν ξέρω αν είναι αριστερό ή δεξιό το gov.gr, ούτε πιστεύω ότι είναι συντηρητικές οι πολιτικές που αυξάνουν τις συντάξεις, οι ελαφρύνσεις των νοικοκυριών από φόρους, η διδασκαλία ξένης γλώσσας στα νηπιαγωγεία…
..Η νέα πραγματικότητα δηλώνει ότι σε έναν βαθμό παλιές διαχωριστικές γραμμές έχουν ξεθωριάσει, στη θέση τους αναδύονται νέα δίπολα, πολύ πιο σύνθετα διλήμματα, με πρώτο το «πρόοδος-οπισθοδρόμηση». Το έθεσε η ίδια η ζωή, το προσδιόρισε ηχηρά η ίδια η κοινωνία: οι πολιτικές απόψεις δοκιμάζονται πια στις πολιτικές συμπεριφορές, όχι στις εξαγγελίες. ..η προοδευτική δύναμη είναι αυτή η οποία τελικά είναι χρήσιμη για τον τόπο και τους πολίτες».
Η τρίτη τετραετία.
Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτό το «ιδεολογικό μανιφέστο» δεν θα αντέξει όταν αναλάβει δράση το dna της δεξιάς: των δικών μας « γαλάζιων παιδιών» και των ρουσφετιών, του χωροφύλακα, της διαφθοράς και της αποπληρωμής των λογαριασμών στους ολιγάρχες, στους οποίους ο κ. Μητσοτάκης οφείλει την μιντιακή ασυλία που τόσο τον βοήθησε.
Είναι χαρακτηριστικό ότι από μια ομιλία εφ όλης της ύλης που κράτησε 75 λεπτά, απουσίασε όχι μόνο η όποια αναφορά στις υποκλοπές ή τις ανεξάρτητες αρχές, αλλά ακόμη και στην ελευθερία του τύπου για την οποία η κυβέρνηση έχει δεχθεί απανωτές διεθνείς κριτικές. Το ίδιο το ύφος και η γλώσσα του σώματος του κ. Μητσοτάκη, αυτό το πλεόνασμα αλαζονείας που τρέχει από τα μπατζάκια, θα εκδηλωθεί όταν αρχίσουν, όπως σε κάθε κυβέρνηση, τα δύσκολα.
Διαβάστε: Τα «ψιλά γράμματα» της ομιλίας Μητσοτάκη
Παραμένει όμως το γεγονός ότι, εκμεταλλευόμενος τις δυσκολίες στον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στο ΠΑΣΟΚ, ο πρωθυπουργός προσπαθεί να επιβάλλει την πολιτική και ιδεολογική του ηγεμονία. «Κλέβοντας» το πρόγραμμά τους και ελπίζοντας και σε μια τρίτη τετραετία. Οι μακροχρόνιες «στρεβλώσεις και αμαρτίες» της χώρας, εξήγησε, «απαιτούν τουλάχιστον δύο θητείες συνεπούς και σταθερής διακυβέρνησης για να μπορούν να θεραπευτούν».
Τα ενυπόγραφα άρθρα εκφράζουν τον συντάκτη τους, χωρίς να συμπίπτουν κατ' ανάγκη με την άποψη του Tvxs.gr.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου